Actueel GP nieuws
Home » GP Actueel » Nederlandse Twirlequipe van NBTA succesvol op WK 2018 in Lillehammer

Nederlandse Twirlequipe van NBTA succesvol op WK 2018 in Lillehammer

LILLEHAMMER – De Nederlandse twirlequipe onder leiding van NBTA-bondscoach Sabina Hoogendijk heeft van 28 maart tot en met 1 april 2018 voor uitstekende prestaties gezorgd op de Wereldkampioenschappen van de WFNBTA in het besneeuwde Lillehammer in Noorwegen. Vele finaleplaatsen in diverse leeftijdscategorieën en onderdelen, bekroond met individueel brons voor Sabine Mouthaan voor Solo Dance Twirl, drie keer brons voor de Twirl-, Dance- en Large teams en met als kers op de taart de wereldtitel met het Pomponteam van Synergy. 

Screenshot video Synergy Twirlpics WK 2018

Screenshot video Twirlpics: Routine pomponteam Synergy, Wereldkampioen 2018

Synergy, een team ontstaan uit de samenwerking tussen vier sportverenigingen en bestaande uit ruim vijfenvijftig twirlsters van 11 tot en met 45 jaar, heeft namens Nederland op het WK de dromen en verwachtingen meer dan waar gemaakt met een indrukwekkende en adembenemende powerroutine waarmee grandioos beslag werd gelegd op de wereldtitel in het onderdeel ‘Pomponteams’, een historische mijlpaal voor de Nederlandse artistieke sporthistorie.

En voor deze bijzondere tak van de twirlsport, waarin geen batons worden gebruikt maar immer in beweging gehouden pompons waarmee al dansend een verhaallijn wordt getoond met prachtige special effects. De routine straalde van begin tot eind krachtig en overdonderend ‘Dutch power & elegance’ uit. De andere luchtige en vrolijke routines staken daar schraal tegen af. 

Er is speciaal een choreograaf ingehuurd om een groepsroutine van wereldniveau te maken, dat een indringend actueel thema uitbeeldde met een gewaagd statement over terreur en de angst ervoor: ‘Laat je niet pakken, leef in vrijheid!’ De bijzondere bundeling van krachten leverde het felbegeerde resultaat op, dat de sterke concurrentie – de vorige Wereldkampioen, Team U.S.A. (derde), èn Frankrijk (tweede) – verslagen kon worden in de finale. Het fenomenale optreden met een bijzondere choreografie oogstte alom waardering en raakte alle aanwezigen en kijkers heel diep, niet alleen de jury. “Thank you for this incredible performance”, schrijft Twirlpics op haar Facebookpagina onder de video van de winnende finale-oefening van Synergy.

De trouwe Oranjesupporters, altijd in grote getalle aanwezig op de tribune, waren uiteraard ook eer enthousiast met de prestaties van de Oranje Twirlequipe en bovenal met de gouden performance van Synergy. De reactie van Nicole Verkoeijen op FB zegt alles: “OMG… Zo super uitgevoerd en de thema’s die uitgebeeld werden… Niet normaal… Zo goed gedaan! Wat een werk, wat een training is hier wel niet aan vooraf gegaan… Een diepe diepe buiging mag hiervoor gemaakt worden . Respect dames, respect trainer/trainster …. Chapeau!”

Nederland wilde graag een keer excelleren tot op het hoogste niveau in de wereldtop en dit keer lukte het met het pomponteam. Hoe een klein land in de sport groot in kan worden. Synergy boekte met deze wereldtitel winst voor de hele twirlsport in Nederland. Landelijke media, zoals de NOS, besteden aandacht aan dit sportnieuws en de plannen tot landelijke en regionale samenwerking tussen clubs en bonden, NBTA en NTSB, krijgen een grote boost hiermee. In de teamonderdelen bewees de Oranje equipe op het WK in Noorwegen die kracht. Bij de senior ‘Large Teams’ pakte Synergie, met een team van 44 twirlsters, het brons. Bij de junior Twirl Teams werd het team van KNA Noordwijk ook derde en het senior team van Inspiration Voorhout vierde. Bij het onderdeel Dance Teams draaiden ze de posities in het eindklassement om.

Archieffoto © Theresa Beijn: Sabine Mouthaan op NK 2018 tijdens Solo Dance Twirl

Archieffoto © Theresa Beijn: Sabine Mouthaan op NK 2018 tijdens Solo Dance Twirl

Een finaleplaats met medaille en topklassering op een WK is en blijft ook in deze sport een uitstekende prestatie. Het keiharde werk in het afgelopen jaar, inclusief bondstrainingen en internationale meetings, heeft haar vruchten geworpen. Bij de solisten leverde regerend Nederlands kampioene Sabine Mouthaan in de leeftijdscategorie Senior de beste individuele prestatie voor Nederland. Met 1-baton en 2-baton werd ze vijfde en met haar sterkste onderdeel ‘Solo Dance Twirl’ veroverde ze het brons. Dit is een r Als eerstejaars senior dit voor elkaar krijgen in een sterk bezet deelnemersveld op het WK getuigt van haar klasse. Onder de video van haar routine in de kwalificatieronde schreef Twirlpics op Facebook met recht: “No drop routine of incredible Sabine from Holland” Mouthaan post op haar Facebook stralende foto’s en is in vervoering met haar eerste, geslaagde optreden op wereldniveau: Het voelt nog als een droom, mijn eerste WK, ook nog eens als eerstejaars senior en dan met dit resultaat… twee keer vijfde en derde van de wereld! Dit WK had niet beter gekund…”

Mouthaan kreeg in de senior categorieën bijstand van diverse teamgenotes die ook het erepodium benaderden of een top-10 klassering noteerden. Bijvoorbeeld Naomi van der Drift en Sanne Copier (vierde met Duo Twirling),  Melody Meijer (vijfde met Super-X-strut en zevende met Solo Dance Twirl), Lindsey Driessen (zesde met 1-Baton) en Leana Reijers (zesde met Super-X-Strut). Bij de junioren zette Jilena Baggerman de beste prestatie neer met een verdienstelijke deelname aan vier onderdelen, met o.a. een vierde plaats zowel met 2-Baton als met Solo Dance Twirl. Ze kreeg gezelschap van Demi van Moerkerk die zich ook voor vier onderdelen had gekwalificeerd en samen met (Preteen) Danique Visker vierde werd met Duo Twirling. Celina Byrne eindigde op de vijfde plaats met 2-Baton. Visker was in haar eigen leeftijdscategorie, Preteen, de beste Nederlandse met deelname aan vier onderdelen en o.a. een vierde plaats met 2-Baton. Roos den Besten & Iris Sassen werden vierde met Duo Twirling. Voormalig turnster Maybel Willemse werd negende met Super-X-Strut. In de piepjonge categorie Juveniles, de Class of the Future, zorgde Bastienne den Hartog voor de beste prestaties voor Nederland op dit WK (elfde met 1-Baton en twaalfde met Solo Dance Twirl).

Meer over het WK Twirl 2018 in Lillehammer, Noorwegen, inclusief de complete uitslagen is te vinden op de website en social media van de WFNBTA. Een gepassioneerd verslag in geuren en kleuren van de wederwaardigheden van de Nederlandse Twirlequipe, inclusief de resultaten van alle Nederlandse WK-deelnemers, is te vinden op de website  en social media van NBTA Nederland.

Artikel © GymPOWER Sportmagazine | Tekst en archieffoto © Theresa Beijn (Sabine Mouthaan op NK 2018) | Foto inzet screenshot video Synergy FB © Twirlpics | Video © Marc van der Eijnden #8trending @ YouTube