Actueel GP nieuws
Home » Geen categorie » Negentien acroteams treden aan voor eerste kwalificatie richting WK 2018
Negentien acroteams treden aan voor eerste kwalificatie richting WK 2018
Foto © Martine Hooijenga-Le Duc

Negentien acroteams treden aan voor eerste kwalificatie richting WK 2018

NAALDWIJK – In april 2018 zijn weer de tweejaarlijkse Wereldkampioenschappen Acrogym. De eerste kwalificatie om te bepalen wie hier Nederland mag vertegenwoordigen werd op 3 december 2017 gehouden in Naaldwijk, waar gymnastiekvereniging DOS Monster in de unieke gelegenheid was om de acrowedstrijd te organiseren in de turnhal van sportpark De Hoge Bomen. Dit had als bijkomend voordeel dat er twee acrovloeren alvast voorhanden waren. Door het creatief verdelen van de toeschouwers – een deel achter de vloer en een deel boven op de galerij, werd er voldoende ruimte gecreëerd voor het veelkoppig publiek.

Dat de kwalificaties voor de Wereldkampioenschappen serieuze business is bleek al bij het inturnen. De spanning was duidelijk van de gezichten af te lezen. Onderling waren er minder grapjes en lachjes dan bij andere wedstrijden, iedereen was oprecht bezig het hoogst haalbare te realiseren. Het was ook duidelijk waarom deze hoopvolle teams hier stonden, want bij het inturnen kwam al acrogym van hoog niveau voorbij.

En dan was het zover en mochten de Junioren het spits afbijten. De negentien teams die op deze dag uitkwamen op de kwalificatie, hebben vele uren per week getraind om hier te mogen strijden om hun droom – plaatsing voor het WK – te verwezenlijken. Ook aan de pakjes was veel aandacht besteed, prachtige kleuren en blinkende steentjes schitteren de jury tegemoet. Zoals altijd werd ook deze kwalificatiewedstrijd er een van hoogte- en dieptepunten, van blijdschap en diepe teleurstelling. Elke wedstrijd is een momentopname. Als precies op zo’n moment iets mis gaat, een val of een misstap, dan is de schrik en het verdriet groot.

Maar je moet door, dus gezicht gauw terug in de plooi, en verder gaan alsof je nog alle kansen hebt. Bij acrogym niets van het gemopper dat je in andere sporten wel eens tegenkomt, want omdat het een sport is die draait om uitstraling zou de toeschouwer die het foutje nét gemist heeft en vijf seconden later zijn hoofd terugdraait, niet weten wat er gebeurd is. Die mate van doorzettingsvermogen vereist mentale kracht, zoals de elementen zelf een grote beheersing en fysieke kracht nodig hebben. Maar ook de mooie momenten mag het publiek meebeleven: de teams die wéten dat ze de oefening zo goed hebben gedraaid als ze konden, en die elkaar blij omhelzen na afloop.

De jury had er een flinke kluif aan. Het is nog vroeg in het seizoen, veel teams zijn pas sinds deze zomer bij elkaar en zouden normaal gesproken pas net de wen-fase voorbij zijn. En de teams die al wél samen waren zijn vaak een niveau omhoog gegaan dit seizoen en moesten ook nieuwe, moeilijker elementen aanleren. Toch wordt van al deze teams verwacht dat zij zó snel al hun potentie laten zien. Je ziet de spanning bij de teams op het moment dat de jury nét iets langer dan verwacht doet over hun beoordeling: wat zou er zijn? Maar de organisatie was prima, de wedstrijd liep goed door, en de jury kon zich goed concentreren op hun taken. DOS Monster kan als organiserende vereniging tevreden zijn.

Toen de wedstrijd afgelopen was, kwam de ontlading. Gymnasten knuffelden elkaar, maakten trotse teamfoto’s samen en een paar doken zelfs de blokkenkuil in. De eerste WK-kwalificatie is achter de rug, en de teams weten waar ze aan moeten werken. Demotivatie is er nauwelijks, de komende weken zullen de trainingen besteed worden aan de puntjes die nu iets minder gingen. Men weet dat er twee teams per land per categorie naar het WK mogen, maar wie weet wat de teams die nu boven of onder je geëindigd zijn volgende keer doen? De droom blijft hardnekkig bestaan en drijft de gymnasten met de wens het volgende keer nóg beter te doen.

Dat het niveau hoog was op dit eerste kwalificatiemoment blijkt wel uit het feit dat er maar liefst acht hoge en drie lage limieten zijn verdiend. Om naar de WK te mogen moeten teams niet alleen een hoog en een laag (maximaal 0,5 per oefening lager) limiet behalen, ze moeten ook bij de twee beste teams in hun categorie behoren. De teams met het hoge limiet op zak moeten volgende keer minstens het lage limiet scoren om constante kwaliteit te waarborgen. De teams met het lage limiet doen er volgende keer nog nét een schepje bovenop om ook het hoge limiet binnen te slepen. En de teams die dit keer misgrepen gaan keihard werken om volgende keer wél dat gedroomde limiet te behalen.

De hoge limieten in Naaldwijk waren er voor :

 • Senioren mixpaar Stef van der Locht & Fenne van Dijk (Vlugheid & Kracht Uden)
 • Junior 2 trio Lotte van Vugt, Lynn de Bock & Zoë de Wit (Stichting Flik-Flak)
 • Junior 1 damespaar Amber Bosma & Lian Boersma (Stichting Acro Academy)
 • Junior 1 trio Veerle Martens, Lisanne Verbeet & Guusje van Vugt (Stichting Flik-Flak)
 • Jeugd damespaar Robin Hooijenga & Anna Koster (Stichting Acro Academy)
 • Jeugd mixpaar Marten-Lin Visser & Tess Offringa (Stichting Acro Academy)
 • Jeugd trio Zola Vorstius Kruyff, Kaya Honders & Ismay de Wit (Stichting Flik-Flak)
 • Jeugd trio Myrthe Tognini, Nova Houtman en Arjenne Steenbergen (Stichting Acro Academy)

De lage limieten in Naaldwijk waren er voor:

 • Junior 2 trio Melissa Dijkstra, Lisa Vermaning & Demi Vogel (Adonis Sportacrobatiek)
 • Jeugd damespaar Emma Heitbrink & Sanne van Dalfsen (Sportacrobatiek Zwolle)
 • Jeugd trio Inge Speerstra, Marieke Hulder & Robin Luinge (Stichting Acro Academy)

De volgende WK-kwalificatiewedstrijd is op 16 december 2017 in Zwolle, georganiseerd door Sportacrobatiek Zwolle (SAZ). De complete uitslagen en meer info is te vinden op de website van de KNGU. Meer over het WK Acrogym van 2018 in Antwerpen is te vinden op de website van het toernooi.

Artikel © GymPOWER Sportmagazine | Tekst en beelden © Martine Hooijenga-Le Duc