Actueel GP nieuws
Home » Coming up @ GP » Nieuw internationaal toernooi voor turntalent in Griekse Thessaloniki
Nieuw internationaal toernooi voor turntalent in Griekse Thessaloniki
Foto © FB Horizon Cup

Nieuw internationaal toernooi voor turntalent in Griekse Thessaloniki

Poster-FB-Horizon-Cup-2018THESSALONIKI – Van 9 tot en met 11 november 2018 wordt de eerste Horizon Cup gehouden in sporthal Ioannis Melissanidis in het Mikra-sportcomplex in de Griekse stad Thessaloniki aan de Egeïsche Zee, georganiseerd door gymnastiekunie AESGVE uit Noord-Hellas met steun van de regionale overheid van Centraal-Macedonië en onder auspiciën van de Griekse gymnastiekfederatie. Het internationale toernooi staat open voor turntalenten uit de hele wereld en is bedoeld voor de jonge generatie die haar horizon wil verbreden door zich te meten met sterke concurrentie in een unieke wedstrijdlocatie.

Eerste internationale Horizon Cup

De Horizon Cup zal veel meer dan een internationaal turntoernooi zijn, belooft de organisatie. Het is het eerste toernooi op deze schaal voor jong talent ooit gehouden in Griekenland, het land van o.a. regerend, Olympisch, Europees en wereldkampioen aan de ringen Eleftherios Petrounias. “We zijn ervan overtuigd dat vele clubs en gymnasten uit Griekenland en het buitenland ons zullen eren met hun aanwezigheid en zullen genieten van deze speciale wedstrijd. We zullen alle teams en delegaties warm ontvangen!”, aldus technisch directeur Dimitris Giannoulidis.

Sportclubs worden uitgenodigd om hun turners geboren tussen 2004 en 2006 en turnsters geboren tussen 2005 en 2007 aan te melden voor de Horizon Cup. Dit kan op de tweetalige website van het toernooi, die voorziet in een compleet elektronisch registratiesysteem inclusief inschrijving, accommodatie, vervoer en startlijsten. De inschrijving sluit  op 1 oktober 2018.

Het organisatiecomité doet haar best om topservice, uitstekende faciliteiten en complete ondersteuning te garanderen aan deelnemende clubs en delegaties. De sporthal Ioannis Melissanidis staat bekend als een van de beste turnopleidingscentra in Europa en is gekozen door vele buitenlandse nationale teams voor hun trainingskampen. Oekraïne was van 20 tot en met 28 augustus 2018 de laatste nationale ploeg tot nu toe die gebruik maakte van de sporthal voor haar voorbereidingskamp op de komende WK.

Ioannis Melissanidis uit Thessaloniki

Vloer- en sprongspecialist Ioannis Melissanidis uit Thessaloniki (nu 41), naar wie de sporthal waarin de Horizon Cup plaatsvindt is vernoemd, was de eerste Griekse turner die een WK-medaille veroverde. Dat was in 1994 op zijn eerste WK als senior. Hij werd toen gedeeld tweede op vloer. In 1991 won hij een bronzen medaille op vloer op zijn eerste EK als junior. Hij werd vervolgens in 1993 en 1994 respectievelijk bij de junioren en de senioren Europees kampioen op zijn favoriete toestel. In 1998 veroverde hij ook de Europese titel op sprong. In 1996 kroonde Melissanidis zich in Atlanta, na twee jaar zelfs geen finaleplaatsen op het WK te kunnen behalen, uit het niks tot Olympisch kampioen op vloer. Dat was tevens de eerste Olympische medaille voor Griekenland sinds 1906.

Griekenland heeft later nog meer Olympisch kampioenen gekregen: Dimosthenis Tampakos op de Spelen van 2004 in Athene en Eleftherios Petrounias op de Spelen van 2016 in Rio de Janeiro, maar Melissanidis blijft de grote eerste held in de moderne turnhistorie van het land. Hij kwalificeerde zich nog voor de Spelen van 2000 in Sydney waar hij op sprong en rek, maar kon door blessureleed het succes niet herhalen. De Griek die in het Duitse Munchen werd geboren, studeerde na zijn actieve turnsportcarrière aan de American Academy of Dramatic Arts in Los Angeles, USA. De Griekse sportheld droeg in 2004 in eigen land op de Spelen van Athene met trots de Olympische fakkel en maakte op uitnodiging van het Olympisch Comité van China een promotour langs de universiteiten in dat land tijdens de Spelen van 2008 in Beijing. Melissanidis heeft twee sprongen in de FIG-code op zijn naam staan: twee variaties van de yourchenko dubbel achterover met D-scores 5,2 en 5,6.

Meer informatie over de 1th Horizon Cup in Tessaloniki (inclusief registratie) is te vinden op de website en de Facebookpagina van het toernooi.

Artikel © Sportredactie GymPOWER | Beelden & tekst o.g.v. persbericht © Organisatiecomité van de Horizon Cup 2018 en info van Wikipedia