Actueel GP nieuws
Home » Geen categorie » Nieuw opgerichte PBN wil verbindende factor zijn voor Nederlandse paalsportcommunity
Nieuw opgerichte PBN wil verbindende factor zijn voor Nederlandse paalsportcommunity
Foto © PBN

Nieuw opgerichte PBN wil verbindende factor zijn voor Nederlandse paalsportcommunity

PBN-2017-logoUTRECHT – Middels haar eerste nieuwsbrief op 14 juli 2017 maakte Paalsport Bond Nederland (PBN) haar oprichting kenbaar en presenteerde haar nieuwe bestuur, plannen, mediakanalen en flitsend logo. Een verdere stap in de ontwikkeling en erkenning van deze jonge sport die in tien jaar tijd uitgegroeid is tot een vaste waarde op de sportkaart.

PBN is ontstaan uit de voormalige Nederlandse Paal Sport Federatie (NPSF) en maakt nu een frisse start als de eerste officiële bond voor deze sport. De PBN wil het nationale orgaan voor de paalsport in Nederland zijn door als verbindende factor bij te dragen aan een professioneel en overzichtelijk georganiseerde sportcommunity. “Zodat paalsport door eenieder, op elk niveau en in elke verschijningsvorm beoefend kan worden, waarbij kwaliteit en veiligheid vanzelfsprekend zijn en er voldoende mogelijkheden zijn voor (talent)ontwikkeling. Paalsport moet een bekende, toegankelijke en geaccepteerde activiteit zijn in de sportieve Nederlandse maatschappij.”

Dit wil de PBN bereiken door het bieden van een overzicht van de studio’s en leslocaties, het organiseren van de Nederlandse Kampioenschappen, het faciliteren van de online Nederlandse Paalsport Agenda, de bevordering en erkenning van veiligheid en kwaliteit, het verstrekken van informatie aan geïnteresseerden, het stimuleren en ondersteunen van (talent)ontwikkeling van de sport, het organiseren van scholing voor instructeurs en coaches, het promoten van de paalsport en het realiseren van de erkenning door de nationale sportkoepel NOC*NSF. Ook in deze sport wordt de Olympische ambitie gekoesterd, ondersteund door de lobby van de Internationale Pole Sports Federatie bij de internationale sportkoepel voor Olympische en niet-Olympische sporten en het Internationaal Olympisch Comité.

Foto © PBN

Foto © PBN

Het eerste Bestuur bestaat uit Voorzitter Eveline Bloks, Secretaris Melissa O’Niel, Penningmeester Ellen Burghouts en Algemeen Bestuurslid Samantha Polman met ‘Marketing’ in de portefeuille. [Op de foto v.l.n.r. Polman, Bloks, Burghouts en O’Niel.] Elk van de bestuursleden van PBN heeft een speciale band met het paaldansen, wat tegelijk een mooie insteek oplevert voor hun inzet voor de sport.

Bloks uit Lith is werkzaam in theater, onderwijs en coaching. Ze beoefent de sport als ‘recreatieve paaldanser’. “Constante factoren in mijn werkzaamheden zijn creativiteit, mensen, plezier en persoonlijke groei. Ik zie de noodzaak van een bond, doordat ik zelf ervaren heb hoe je als beginner onwetend kunt zijn over veiligheid en kwaliteit, en ook de mogelijkheden in deze sport. Inmiddels weet ik beter waardoor ik de drijfveer heb om de paalsport daar waar ik kan te ondersteunen, professionaliseren en ontwikkelen.” 

O’Niel uit Nieuwegein heeft de afgelopen jaren haar sporen verdiend als demosporter en ‘dance instructor’ bij de eigen studio ‘Sportief Paaldansen’. Met haar dochter Enya trad ze diverse keren op, waaronder het Turngala van 2015 en Holland’s Got Talent 2016. “Paaldansen is een passie. Vanuit deze passie heb ik verschillende studio’s opgericht en ook de afgelopen drie jaren het NK georganiseerd. Hierbij missen we wel vaak het vangnet en/of de feedback van een bond in Nederland. Door zelf een bijdrage te leveren als bestuurslid kunnen we samen aan een goede basis bouwen voor de toekomst van de paalsport.”

Burghouts uit Eindhoven die de penningen bij PBN beheert, is betrokken geraakt bij de sport als moeder: “Toen onze dochter aangaf dat ze op paaldansen wilde wisten wij nog niet dat het als sport beoefend kon worden. Een zoektocht op internet leverde gelukkig een sportschool op waar kinderles gegeven wordt, maar verder is er nog weinig informatie centraal beschikbaar. Een officiële sportbond draagt bij aan deze informatievoorziening, en het krijgen van erkenning voor de sport. Door mijn bijdrage te leveren als bestuurslid hoop ik met de rest van het bestuur, maar ook met elkaar dat we de paalsport naar een hoger level kunnen brengen.”

Polman uit Zeist heeft ook haar eigen paaldans- en aerialstudio’s en combineert in het Bestuur van de PBN haar expertise met de liefde voor de sport. “Ik paaldans deze zomer al weer acht jaar en nog even verliefd op de sport als de dag dat ik begon. Ondertussen geef ik zes en een half jaar les met veel plezier en passie. Ik ken dus beide kanten en denk daar mijn toegevoegde waarde te zien in de bond. Tevens ben ik afgestudeerd in marketing en als bestuurslid zal ik deze taak gaan uitvoeren. Heb je vragen of ideeën spreek mij gerust aan, ik bijt niet, of een berichtje mag natuurlijk ook.”

Meer informatie over de Paalsport Bond Nederland is te vinden op de Facebookpagina van de PBN en binnenkort ook op haar eigen website. Mail voor je eigen exemplaar van de nieuwsbrief naar info@paalsportbond.nl

Artikel © GymPOWER Sportmagazine | Tekst © Theresa Beijn met info en foto uit de Nieuwsbrief juli 2017 © PBN