Actueel op GP
Home » Geen categorie » Nieuwe KNGU-directeur Van der Plas bereidt trainers en coaches voor op rapport Commissie De Vries
Nieuwe KNGU-directeur Van der Plas bereidt trainers en coaches voor op rapport Commissie De Vries
Foto © Casper Beijn

Nieuwe KNGU-directeur Van der Plas bereidt trainers en coaches voor op rapport Commissie De Vries

AMSTERDAM – Op 14 en 15 oktober 2017 vond weer het KNGU-congres voor trainers en coaches plaats in Amsterdam. Met nieuw elan wil de KNGU de bijscholingen updaten en deed dat via de vier inzichten van het trainerschap, uitgezet door NOC*NSF bij alle sportbonden als uitgangspunten voor effectieve coaching. De kersverse Bondsdirecteur Marieke van der Plas riep op tot leren met plezier en vond de juiste toon om de KNGU-familie voor te bereiden op de komst van het rapport van commissie De Vries over seksuele intimidatie en misbruik in de sport. In beweging komen voor een veilig sportklimaat blijkt actueler dan ooit en verdient speciale aandacht van iedereen in de gymsportwereld.

In de internationale turnsportwereld zijn de ogen geopend na het aanhaken bij de wereldwijde #metoo hashtagactie door twee Amerikaanse Olympische kampioenes – McKayla Maroney en Alexandra Raisman – met een oproep om een vuist te maken tegen misstanden in de (Amerikaanse) turnsportwereld op dit vlak. Om een veiliger en gezonder sportklimaat voor de talenten van nu en in de toekomst te realiseren, moet het gesprek hierover gaande gehouden worden en het beleid veranderd worden, vinden zij.

Tijdens het KNGU Congres voor trainers en coaches vertelde Van der Plas, in één van haar eerste interviews, aan GymPOWER in welke stand de KNGU het rapport van Commissie De Vries afwacht, die in mei 2017 in opdracht van de NOC*NSF een onderzoek startte naar seksuele intimidatie en misbruik in de sport. Komende maand december wordt het rapport met haar conclusies verwacht. Het verwijst naar alle sportbonden, niet alleen de KNGU, maar zal zeker ook een stempel drukken op de gymsport. Van der Plas: “Op de vraag ‘Weet iedereen wat hij moet doen als er sprake is van misbruik en weet iedereen waar hij moet zijn?’ blijkt dat we nog veel meer kunnen doen. Wat we in preventieve zin gaan doen, is zelfs nog belangrijker. We lopen daarbij nog achter bij Onderwijs en Zorg. Een ‘Veilig Sportklimaat’ staat niet apart en is niet alleen een dossier voor Henriët van der Weg of van een vertrouwenscontactpersoon bij een club. Dat werkt niet.” De basis ligt volgens Van der Plas bij sportplezier, maar ook bij veiligheid in sportmiddelen en ruimtes: “Ik was laatst bij Delta Sport, Zierikzee en het is prachtig om te zien hoe zij met de bouw rekening hebben gehouden met veiligheid. Overal glazen wanden. Je kon zo van de ene sport naar de andere sport lopen. Genoeg ruimte voor de ouders om naar hun eigen kinderen te kijken. Dat is iets wat ik graag zie.”

Het Veilig Sport Klimaat (VSK) zal zijn boomtakken tot in de gymzaal moeten gaan uitstrekken en dat zonder een angstcultuur, die soms bij het doorbreken van een taboe ontstaat. Van der Plas: “Daarom is de nadruk op sporten met plezier zo belangrijk.” Van der Plas stapt dus in op het juiste moment, nu de KNGU iemand zocht die wilde bouwen aan de organisatie. “De KNGU wil zo meer van toegevoegde waarde zijn en worden voor clubs, trainers, sporters en fans van alle disciplines. Ik zet  mijn ervaring in met organisaties die op een keer in de spiegel gaan kijken. We moeten het samen doen. Daarom ben ik vandaag op het Congres, om te horen wat er leeft en speelt.” Henriët van der Weg, coördinator Veilig Sport Klimaat binnen de KNGU en vertrouwenscontactpersoon voor de NOC*NSF is blij dat ze  er  niet alleen voor staat. Hoe kwam volgens haar de boodschap aan? Van der Weg: “Het werd stil in de zaal.  Je reflecteert, hoe zit dat bij mij, hoe zit dat in mijn sport. Voor mij en voor de KNGU is het belangrijk dat de conclusies van het onderzoek er komen, omdat ik hoop dat ze ons handvatten gaan geven richting bestuurders, trainers, maar ook sporters, zodat we het met elkaar nog veiliger kunnen maken. Seksuele intimidatie hoort niet in onze sport.

Deze belangrijke ontwikkelingen stonden echter niet in de weg dat tijdens het weekend met veel plezier door trainers en coaches werd geleerd. Opvallend was, dat ook coaches die momenteel niet aan club verbonden zijn, toch zin hadden om te leren en zich willen blijven ontwikkelen. Zoals via wederzijdse inspiratie van elkaars disciplines, zoals bij de clinic ritmische gymnastiek in de turnles en bij dansers en een voltigeuse die voor airtrack, turnen en senso-motorische ontwikkeling kwamen. Duidelijk werd hoe de airtrack zich als vast trainingsonderdeel bij diverse trainingsvormen en disciplines manifesteert.

De organisatie had deze editie de vier inzichten van het trainerschap als extra thema meegegeven: structureren, stimuleren, individuele aandacht geven en regie overdragen. Net als op het GymPOWER Coachcongres op het IAG van dit jaar bleek dat voor coaches en trainers een omschakeling. Daarom zijn Jimmy van Dijk en Ant Schlooz van de Congres-organisatie vooral benieuwd naar wat de trainers ervan mee naar huis nemen en hoe ze het gaan toepassen. Loskomen van de theorie dus. Ze hebben het zelf ook in praktijk gebracht. Hiermee geven ze het Coachcongres een impuls. Van Dijk: “Je wil de trainers en coaches zo en via VSK laten zien wat succesgedrag teweeg brengt. Welk trainersgedrag is effectief? Hoe meer je de vier inzichten toepast, hoe meer succes je boekt op de kernpunten. We hebben nu de stap willen maken van iets in een boekje naar de praktijk. Wat betekent dat voor mij? Waar ben ik goed in? Wat kan ik leren van iemand anders? Hoe kan ik mijn eigen vaardigheden een impuls geven?” Van Dijk beaamt: “Hoeveel ervaring je ook hebt, iedereen kan leren.” In de spiegel blijven kijken dus.

Bekijk meer interviews en beelden van Team GymPOWER op het KNGU Congres voor trainers en coaches 2017 in het GymPOWER Sportmagazine nummer 2017-05. Op de websites van de NOC*NSF en de KNGU kun je meer informatie vinden op het project naar een Veiliger Sportklimaat en de vier inzichten van het trainerschap.

>>> Wil je Stichting GymPOWER graag laten zien hoe dit bij jullie club werkt in de praktijk? Zoek je ook naar vernieuwing en innovatie bij de training, zoals met een goede, veilige airtrack of door uitwisseling van kennis uit andere disciplines? Nodig ons uit, zoek ons op bij de GymPOWER-stand of kom naar het GymPOWER Coachcongres dat GymPOWER als externe bijscholing van de KNGU mag organiseren. 

Artikel © GymPOWER Sportmagazine | Tekst, interviews en beelden © Casper Beijn