Actueel GP nieuws
Home » Geen categorie » NK Rhönradturnen 2016 in Zaanstad uitzwaaiwedstrijd voor WK-gangers
NK Rhönradturnen 2016 in Zaanstad uitzwaaiwedstrijd voor WK-gangers
Foto © Bart Treuren

NK Rhönradturnen 2016 in Zaanstad uitzwaaiwedstrijd voor WK-gangers

ZAANSTAD – De Nederlandse Kampioenschappen Rhönradturnen nieuwe stijl die op 11 juni 2016 worden gehouden in Sporthal De Sprong in Koog aan de Zaan, behelst naast een bescheiden strijd om de nationale titels ook een uitzwaaiwedstrijd voor de WK-gangers. Vier dagen na de NK reist Team Nederland af naar de Verenigde Staten om deel te nemen aan de Wereldkampioenschappen in Cincinnati. De wedstrijd in gemeente Zaanstad wordt georganiseerd door Lycurgus Hygiëa uit Krommenie onder auspiciën van de Landelijke Technische Commissie Rhönradturnen van de  KNGU.

Drie kwalificatiewedstrijden gingen er aan vooraf voor de junior en senior rhönradturners op internationaal niveau 1. Voor de rhönradturners op niveau 2 t/m 5 waren werden twee kwalificatiewedstrijden gehouden. Voor Niveau 1 is de NK in nieuwe stijl. Net als in Duitsland is er dit jaar voor gekozen om naast de meerkamp (met drie onderdelen: rechtuit rollen al dan niet op muziek, spiralen en sprong vanaf het rad) nog een aparte ronde te turnen om de NK-toestelmedailles te kunnen uitreiken.

Was het in voorgaande jaren na de meerkamp duidelijk wie ook de toestelkampioenen waren en was het ook theoretisch mogelijk om gelijk met vier medailles naar huis te keren, nu wordt er in de kwalificatierondes op de NK bepaald wie er naast de meerkampfinale deel mag nemen aan twee toestelrondes. Een interessante ontwikkeling waardoor theoretisch een meer gevarieerde groep rhönradturners in actie kunnen komen en dito het erepodium zullen bezetten.

Het programma ziet er als volgt uit:
08:45-09:30 uur Inturnen Niveaus 2 t/m 5
09:35-09:45 uur Opstellen opmars en Opening
09:50-11:20 uur Wedstrijdronde 1 Niveaus 2 t/m 5
11:20-12:05 uur Inturnen Niveau 1
12:05-12:20 uur Prijsuitreiking
12:25-14:40 uur Wedstrijdronde 2 Niveau 1
14:45 uur Demonstratie Acrogroep Lycurgus Hygiëa
Aansluitend Opmars en Prijsuitreiking Wedstrijdronde 2 en Sluiting

Er wordt dus op vijf niveaus om de nationale titels en medailles gestreden, in de meerkamp en de drie onderdelen van het rhönradturnen (rechtuit, spiralen en sprong), onder hen titelverdedigers en medaillisten van vorig jaar alsook de WK-gangers die in Team Nederland komende maand naar Cincinnati afreizen om sporthistorie te schrijven.

De vraag is kunnen de Nationaal Kampioenen van 2015 hun titel prolongeren? Bij de heren is de spoeling dunner geworden.  Toppers als Koen Douwes Dekker, Jeroen Haring en Leon van de Velden zijn gestopt of door studie afwezig en andere heren hebben de limiet niet gehaald. Voor Boy Looijen van Lycurgus Hygiëa zou het een appeltje-eitje moeten zijn om ‘thuis’ weer beslag te leggen op alle medailles. Alhoewel hij de laatste tijd met partner Laura Stullich druk bezig is geweest als artiest on tour, keert hij terug om aan de NK deel te nemen.

Bij de dames  zijn zowel bij de senioren en junioren vele medaillewinnaars vann 2015 ook gestopt en/of tijdelijk afwezig door ziekte. WK-gangers Kim Otten en Martine van den Boogaard zijn in ieder geval van de partij. Al met al een mooie uitdaging voor de nieuwe garde om de plekken op het podium veilig te stellen. Vanaf januari 2017  wordt de oversteek van de aanstormende talenten naar Niveau 1 verwacht, waardoor de top weer iets breder wordt in deze gymsport die in Nederland onder auspiciën van gymnastiekunie KNGU wordt beoefend.

Op de Fantastic Gymnastics 2016, op 25 en 26 juni a.s. in Rotterdam Ahoy, is er dus geen NK, maar wel wordt – uitzonderlijk – op zondag 26 juni 2016 de Ahoy Cup geturnd in het onderdeel ‘rechtuit rollen’, al dan niet op muziek.

Meer info over de NK Rhönradturnen, de Ahoy Cup en de sport is te vinden op de website van de KNGU/Rhönradturnen en de Facebookpagina’s van Lycurgus Hygiëa Krommenie en Rhönrad Nederland

Artikel © GymPOWER.nl | Tekst © Petra Hoogkamer met een bijdrage van Theresa Beijn | Foto’s © Bart Treuren/Rhönrad.eu