Actueel op GP
Home » GP Algemeen Nieuws » NK-titels en WK-tickets paalsport verdeeld in Waalwijk
NK-titels en WK-tickets paalsport verdeeld in Waalwijk
Foto © Maurice Smeets

NK-titels en WK-tickets paalsport verdeeld in Waalwijk

WAALWIJK – Op 2 en 3 juni 2018 organiseerde de nieuwe Paalsport Bond Nederland (PBN) in sporthal De Slagen in Waalwijk voor het eerst het NK Paalsport, de Nederlandse Kampioenschappen annex WK-kwalificatie 2018 in deze artistieke en acrobatische sport met diverse disciplines en categorieën annex een internationale open competitie die dienst deed als WK-kwalificatie voor landen zonder die mogelijkheid, onder auspiciën van de internationale federatie IPSF. De NK-titels en WK-tickets werden als volgt verdeeld.

Senior Women & Men 

Foto © Maurice Smeets

Foto © Maurice Smeets : Lisette Beekhuis

Foto © Maurice Smeets

Foto © Maurice Smeets

Foto © Maurice Smeets

Foto © Maurice Smeets

In de categorie senior dames behaalde Dineke Minten op zondag 3 juni 2018 in het onderdeel ‘Polesports’ voor het eerst de Nederlandse titel met 52,9 punten. Belinda van Ommen, de Nederlandse kampioene van 2016 die na twee jaar afwezigheid door het moederschap een comeback, kwam na het aantekenen van protest bij de jury tot 50,7 punten voor het zilver. Zowel Minten – die in 2016 de nationale titel bij de studenten pakte –  als  Van Ommen legden hiermee beslag op de WK-tickets namens Nederland in deze categorie. Ze staan met dit resultaat nu op plaats 8 en 11 op de ‘World Ranking List’ van de IPSF

Voormalig ritmisch gymnaste Lisette Beekhuis werd derde met 45,7 punten en pakte daarmee de eerste NK-medaille in haar nieuwe sportcarrière. Apple Wang werd vierde met 42,5 punten en voormalig acrogymnaste Maud Rietbroek die in 2016 en 2o17 de NK-titel Polefitness veroverde, werd in dit onderdeel vijfde met 39,4 punten.

Met Artistic Pole op zaterdag 2 juni 2018 kroonde Rietbroek zich glansrijk tot Nederlands kampioene met liefst 79,3 punten. Een voortreffelijke prestatie waarmee ze vierde staat op de ‘World Ranking List’ van de IPSF. Marieke de Bra pakte het zilver in dit onderdeel met 72 punten en Anneleen Freriksen het brons met 67,3 punten. Ariane van der Vegte werd vierde met 63,3 punten, Marieke Roos vijfde met 59,3 punten

In de categorie ‘Senior Heren’ was er weinig tegenstand voor Maurits Kersten. Hij volgde Hendrik de Jonge op, de Nederlands kampioen van 2016 en 2017. Kersten had aan 20,1 punten voldoende om Arne Torquet achter zich, de nationale titel te pakken en beslag te leggen op he WK-ticket namens Nederland.

Doubles Men/Men & Women/Women

Foto © Maurice Smeets

Foto © Maurice Smeets: Nick la Gije & Gianmarco Stefanelli

Foto © Maurice Smeets

Foto © Maurice Smeets: Suzy Niamut & Dieuwke Hupkes

Dit jaar had zich geen mixed duo ingeschreven voor het NK. De heren Nick la Gije & Gianmarco Stefanelli veroverden met 28,2 punten de Nederlandse titel èn het WK-ticket. Ze staan nu tweede op de ‘World Ranking List’ van de IPSF.

Bij de dames won het duo Suzy Niamut & Dieuwke Hupkes de Nederlandse titel met 35,7 punten. Eva Oerlemans & Esther Verheijen werden tweede met 35 punten en mogen ook naar het WK. Het duo Tirsa Hagen & Eva Engeliena van de Pal werd derde met  28,5 punten, brons maar geen WK-ticket. De Nederlands kampioen en runner-up staan dertiende en vijftiende op de ‘World Ranking List’ van de IPSF

Hagen die met Josien Hoekstra in 2017 de NK-titel pakte en aan het WK deelnam, begint hiermee aan een nieuwe fase in haar sportcarrière. Het duo Leonie van Dijk en Loes Botter werd nipt vierde met 27,9 punten. In de NK-finale ‘Artistic Pole’ op zaterdag deed alleen het duo Nooki Berhitoe & Juul de Metz mee, dat met 81 punten een formidabele routine neerzette voor het goud. Het duet staat nu tweede op de ‘World Ranking List’ van de IPSF in deze categorie en onderdeel.

Junior en (Pre) Novices Girls

Foto © Maurice Smeets:

Foto © Maurice Smeets: Julia Koppens

Foto © Casper Beijn:

Foto © Casper Beijn:

De achtjarige Julia Koppens deed mee in de categorie ‘Pre Novice’ als enige deelnemer en behaalde het goud met 30 punten. De jongste Nederlands kampioene van dit jaar kan vanwege haar leeftijd nog niet afreizen naar het WK.

Bij de ‘Novice Girls’ was Janne Jacobs de beste en behaalde de nationale titel met 37,1 punten èn het WK-ticket. Katja van Houts werd met 33,1 punten tweede en behaalde ook een WK-ticket. Fem Burghouts werd derde met 31,3 punten, brons maar geen WK-ticket. Fenna Lemeer werd nipt vierde met 31 punten en Ruby Baijens vijfde met 27,4 punten. Jacobs staat 18de op de ‘World Rankink List’ van de IPSF, Van Houts 24ste.

Foto © Maurice Smeets: Erepodium Junior Girls Pole Sports

Foto © Maurice Smeets: Erepodium Junior Girls Pole Sports

Bij de Junior Girls behaalde Demi Brama de Nederlandse titel zowel in het onderdeel Polesports (47,7 punten) als in het onderdeel Artistic Pole (83,3 punten) met persoonlijke recordscores. In beide onderdelen staat ze  nutweede in de World Ranking List van de IPSF.

Zoë Timmermans, die in 2017 de Nederlandse titel Polesports en de Wereldtitel Ultra Pole veroverde en met Brama de paalsport op de kaart zette in Holland’s Got Talent, werd bij zowel Polesport (38,2 punten) als Artistic Pole (69,3 punten) tweede en mag met het NK-zilver op zak mee naar het WK in Spanje. Ze staat achtste bij beide onderdelen op de ‘World Ranking List’ van de IPSF.

Chantal van Oevelen, de Nederlands kampioen en WK-ganger van 2017, werd derde met 31,9 punten. Brons, maar geen WK-ticket. Celine Sikken werd vierde.

Masters 50+ & 40+ en Open competitie 

Foto © Maurice Smeets: Monica van Beek

Foto © Maurice Smeets: Monica van Beek

Bij de Masters 50+ veroverde Monica van Beek met 17,8 punten de Nederlandse titel en legde ook beslag op een WK-ticket namens Nederland. Ze staat elfde op de ‘World Ranking List’ van de IPSF. Bij de Masters 40+ won Floortje Rodermans met 36,7 punten en werd Monica Hernandez Zamora tweede met 32,6 punten. Ze staan respectievelijk achtste en tiende op de ´World Ranking List´ van de IPSF.

In de Open Competitie voor deelnemers uit landen die geen eigen nationaal kampioenschap en/of WK-kwalificatie organiseren, behaalde Irina Delevaque uit Dordrecht namens Roemenië met 44,9 punten het goud, wat haar ook een eerste WK-ticket opleverde. Op de World Ranking List staat ze veertiende met 49,9 punten vermeld. De Belgische Tinne Poullet werd tweede met 40,5 punten en verdiende daarmee haar WK-ticket namens België. Ze staat 29ste op de ‘World Ranking List’ van de IPSF. Sylvia Schweiger uit Oostenrijk die in Waalwijk derde werd met 29,6 punten, staat 42ste op die lijst. Dana Bertolon uit Roemenië werd vierde in Waalwijk.

Foto © Maurice Smeets: Irina Delevaque

Foto © Maurice Smeets: Irina Delevaque – Roemenië

Foto © Maurice Smeets: Tine Pouilet

Foto © Maurice Smeets: Tinne Poullet – België

Patricia Goussens won in de categorie Masters 40+ dames met 32,6 punten haar WK-ticket, ook namens België. Ze staat elfde op de ‘World Ranking List’ van de IPSF (met dezelfde score als Hernandez Zamora namens Nederland die tiende staat). Ana Looser werd namens Roemenië in de Open competitie in Waalwijk met 15,6 punten tweede en Keri Graham uit Groot-Brittannië werd derde met 13,6 punten. Looser en Graham staan respectievelijk als 24ste en 25ste op de ‘World Ranking List’ van de IPSF. Bij de Masters 50+ dames scoorde Sally Drake uit Groot-Brittannië 22,3 punten en staat negende op de ‘World Ranking List’ van de IPSF. Michelle Ackroyd werd tweede met 13,8 punten.

Bij de Masters 50+ heren deed Fabian Scarano namens Denemarken mee en scoorde 26,3 punten voor een WK-ticket. Op de ‘World Ranking List’ prijkt hij op de tweede plaats. Ten slotte deed Pam Kelham uit Groot-Brittannië mee in de Open Competitie bij de Masters 40+ Para Pole in de categorie PPMP1- Able to Walk, waarbij ze met 28,4 punten zich een WK-ticket bezorgde. Ze staat tweede op de ‘World Ranking List’ van de IPSF.

Naast de wedstrijden konden deelnemers en bezoekers van het NK in Waalwijk ook deelnemen aan workshops in diverse soorten luchtacrobatiek en waren er demonstraties van dans, rope skipping en twirlen. Al met al een mooie opmaat voor de WK van de IPSF, die van 12 tot en met 16 juli 2018 gehouden worden in Tarragona, Spanje. Een uitgebreider verslag met alle details, interviews en meer beelden is te vinden op deze website via deze link. Meer informatie over de NK Paalsport 2018 in Waalwijk is te vinden op de website van de Paalsport Bond Nederland.

Artikel © Sportredactie GymPOWER | Tekst © Theresa Beijn | Foto’s © Maurice Smeets