Actueel op GP
Home » GP Actueel » Olympische RG-titel op YOG 2018 voor Russische Daria Trubnikova
Olympische RG-titel op YOG 2018 voor Russische Daria Trubnikova
Foto © Jed Leicester for OIS/IOC

Olympische RG-titel op YOG 2018 voor Russische Daria Trubnikova

BUENOS AIRES – Op dinsdag 16 oktober 2018, de laatste dag voor de gymsportwedstrijden op de Youth Olympic Games in de Argentijnse hoofdstad Buenos Aires, werd traditioneel als laatste de meerkampfinale ritmische gymnastiek gehouden. Dezelfde drie gymnastes die de top van het klassement bezetten in de kwalificatieronde wisten ook in de finale op het erepodium te betreden, alleen met in een iets andere volgorde. Daria Trubnikova troefde zoals verwacht alles en iedereen af om met de Olympische titel naar huis te gaan. De kleine Krhystyna Pohranychna uit Oekraïne ontfermde zich over het zilver en Talisa Torretti uit Italië moest het met het brons doen.

Het was een waardige finale voor dit groots evenement dat een grote stap vooruit deed om de gymsporten onderling te verbroederen. Voor het eerst kregen ze, gezamenlijk op een wereldpodium gepresenteerd, gelijkmatig verdeeld de aandacht die ze toekomt, zo ook de ritmische gymnastiek die haar kwalificatierondes op 9 en 10 oktober 2018 draaide tezamen met turners en turnsters. Niet iedereen ziet de meerwaarde en het nut van dit nieuwe wedstrijdformat, maar om de één of andere reden zal de uitdrukking ‘eendracht maakt macht’ uitgevonden zijn lang geleden.

De acht finalisten draaiden vier oefeningen met als handmateriaal: hoepel, bal, knotsen en lint. Een genot voor de liefhebbers van artistieke sporten, qua choreografie en creativiteit in beweging. Trubnikova was weer all-around sterk en een klasse apart in elk onderdeel, typisch een gymnaste met een gedegen basis uit de Russische school waar we nog veel over zullen horen in de toekomst. Wat een uitstraling en finesse, wat een beheersing en behendigheid en dan al op deze leeftijd! Haar coach was de coach van de Olympisch kampioene van de Spelen van 2016 in Rio de Janeiro, landgenote Rita Mamun die inmiddels het RG-pakje aan de wilgen heeft gehangen. Trubnikova deed er in de finale een schepje bovenop en noteerde 69,400 punten voor het goud.  Met bal (17,100), knotsen (17,900) en lint (16,750) torende ze boven de concurrentie uit, alleen met hoepel (17,650) moest ze toch verrassend haar meerdere erkennen in de Oekraïnse.

Pohranychna kocht er geen goud voor, maar zal toch wel het genoegen goed gesmaakt hebben om op een onderdeel een betere score (17,750) neer te zetten dan de almachtige Russische. Voor de rest was haar duel meer met de Italiaanse om de tweede plaats te kunnen behalen met 65,100 punten. Met bal leek ze het te laten liggen (14,850 versus 16,850), maar dat maakte ze goed in de andere oefeningen, met name het lint waar Torretti naast het stokje greep (15,550 versus 14,750). Op dit niveau een misser die je veel punten kost en ook een hoge positie in het eindklassement. De sublieme oefening met de hoepel van Pohranychna gaf uiteindelijk de doorslag, al kwam ze met de knotsen ook wel tot de respectabele score van 16,950 punten. Torretti was op het laatst ontroostbaar en liet zich gaan in de ‘kiss & cry corner’ na de lintoefening. Ze dacht dat haar kansen op een medaille verkeken waren en velen met haar, maar dat bleek uiteindelijk niet het geval. Haar scores voor hoepel (16,850) en knotsen (16,200) punten bleken voldoende om haar het erepodium te doen betreden op derde trede (64,650)

De grote pechvogels in deze finale was de stijlvolle Anna Kamenshchikova uit Wit-Rusland en talentvolle Tatyana Volozhanina. Kamenshchikova deed bijna alles goed, maar kreeg net te weinig puntjes om het verder te brengen dan 63,600 punten voor de vierde plaats. Volozhanina stond halverwege de wedstrijd nog in de top drie van het klassement, maar kon dat met de laatste twee oefeningen niet volhouden en belandde op de vijfde plaats met 62,100 punten. Yulia Vodopyanova uit Armenië werd zesde met 60,950 punten, waarbij ze de teleurgestelde Valeriia Sotskova achter zich liet op de zevende plaats met 60,800 punten. In de kwalicatieronde was Sotskova nog vierde met zicht op een plek in de top drie. Als laatste en achtste eindigde in deze finale de verrassing uit Japan, Aino Yamada, met 58,200 punten. Het was vandaag niet haar dag, maar wie weet over twee jaar in eigen land…

Meer info, inclusief alle uitslagen, zijn te vinden op de website van de Youth Olympic Games Buenos Aires 2018.

Artikel © GymPOWER | Tekst © Theresa Beijn | Foto’s verstrekt door © OIS/IOC en gemaakt door © Bob Martin en © Jed Leicester