Actueel op GP
Home » GP Actueel » Oogstrelend kijkspektakel en ontroerende momenten van RG-groepen in Ahoy
Oogstrelend kijkspektakel en ontroerende momenten van RG-groepen in Ahoy

Oogstrelend kijkspektakel en ontroerende momenten van RG-groepen in Ahoy

ROTTERDAM – Op zondagochtend 24 juni 2018 kwamen de groepen uit de eerste divisie in actie voor de Nederlandse Kampioenschappen in het Sportpaleis van Rotterdam Ahoy. In Hal vier kwamen de groepen in de leeftijdscategorieën mini’s, de benjamins, pre-junioren en junioren in actie. Voor velen vormen de RG-groepen het allermooiste onderdeel van deze prachtige gymsport waarin behendigheid, sierlijkheid en bovenal teamwork elkaar versterken in een oogstrelende en vaak diep ontroerende choreografie. Leuk voor de liefhebbers die mooi kijkspektakel voorgeschoteld kregen. Voor de supporters van de gymnastes die tegelijk het overlappend programma van de Ahoy Cup voor de tweede divisie moesten draaien, èn voor onze verslaggevers werd de keuze extra moeilijk gemaakt.  

Om 8:00 uur ’s ochtends waren de eerste toeschouwers al te vinden op de tribunes van het Sportpaleis en om 10:30 uur zaten de tribunes aan de kant van de RG-vloer vol voor de senioren, die hier twee oefeningen lieten zien en de junioren met hun keuzemateriaal. Spandoeken hingen weer aan de relingen en de spanning was te voelen. Op het grote scherm werden beelden getoond van het Groot-NK-weekend en aan de andere kant maakten ook de trampolinespringers zich klaar voor de titelstrijd in het synchroonspringen. De immense arena leek zo nog onmetelijk groot.

Senioren verplicht materiaal

Na de opmars van de juryleden en vervolgens de gymnasten begon de wedstrijd met de senioren verplicht materiaal: hoepel. Met een hoop mooie momenten waar het publiek van kon smullen draaiden er 11 groepen hun oefening. Opvallend veel hoepels vlogen uit de vloer in deze wedstrijd, maar RKSV Wilskracht had wat goed te maken na vorig jaar, waar zij net naast de titel grepen en zette dan ook een prachtige oefening neer. Zij wonnen met een puntenverschil van 2.900 overtuigend het goud en mogen zich weer een jaar Nederlands kampioen noemen. RDG Academy wist het zilver te pakken en GTV de Badhoeve nam de bronzen medaille in ontvangst.

Junioren keuzemateriaal

De junioren draaiden hier hun keuzemateriaal. Zes groepen lieten een oefening zien met een door hun zelf gekozen materiaal. RGC Eleganza won hier met hun hoepeloefening met 3 punten verschil op de nummer 2 de titel Nederlands kampioen 2018. Het zilver werd gewonnen door de gymnasten van SVOD 1 met hun hoepeloefening en het brons was voor OKK. Zij lieten ook een hoepeloefening zien.

Senioren keuzemateriaal

Als laatste waren de senioren met het keuzemateriaal aan de beurt. Hier draaiden 3 groepen mee. GTV de Badhoeve kwam het sterkst naar voren en met een goede hoepel/bal oefening op prachtige muziek werden zij met een verschil van precies 2 punten op de nummer 2 Nederlands kampioen. O&O 2 liet een oefening met touw en bal zien. Zij wonnen de zilveren medaille. Het brons was voor O&O 1 met hun touw en bal oefening.

Na de prijsuitreiking in het midden van het Sportpaleis was het tijd om richting Hal 4 te gaan, waar het NK voor de groepen van de mini’s, de benjamins, de pre-junioren en de verplichte materiaaloefening van de junioren zou worden gehouden. Het was er druk en warm, maar de gymnasten lieten zich niet afleiden en draaiden prachtige oefeningen.

 

Ahoy Cup 2e divisie

Tussendoor draaiden gymnastes uit de tweede divisie de wedstrijden voor de Ahoy Cup in Hal 4. Het was een komen en gaan van mensen. De senior groep van GV Barendrecht met 20,200 punten de hoepelwedstrijd en met 20,950 punten de wedstrijd keuzemateriaal. De senior groep van Be Quick won 16,700 punten de wedstrijd zonder materiaal. De junior groep van GTV De Badhoeve 1 won met 18,600 punten de knotsenwedstrijd en met 17,700 punten nipt van Sportuna in de wedstrijd keuzemateriaal.

Bij de pre-junioren won de groep van Attila met 18,850 punten de hoepelwedstrijd  en de groep van Turning Spirit Almere met 18,950 punten de wedstrijd met keuzemateriaal. De groep van OBQ  won bij de benjamins met 20,750 punten de wedstrijd zonder materiaal. BATO won de wedstrijd keuzemateriaal met 20,750 punten. Zo waren de krachten aardig verdeeld op deze lange dag in Ahoy.

Mini’s

De mini’s draaiden dit jaar voor het eerst mee op het NK. Weliswaar zonder klassement, maar het was prachtig om te zien hoe al die kleine meisjes al zo met hun sport bezig zijn en hard getraind hebben om een mooie oefening te laten zien. De mini’s van RGC Eleganza, GTV de Badhoeve en GV Vogel straalden op de vloer. Zij werden natuurlijk wel beloond voor hun harde werk met luid applaus en kregen allen de gouden medaille omgehangen.

Benjamins

De benjamins draaiden een oefening zonder materiaal en een hoepeloefening. Ook daar was er aanstormend talent te bewonderen. In de oefening zonder materiaal deden er vier groepen mee. RGC Eleganza won overtuigend en werd hiermee Nederlands kampioen. Zilver was er voor OBQ en het brons ging naar DVO.

Twee groepen stonden in de finale voor hun hoepeloefening. Hier won OBQ het goud en werd TSA tweede.

Junioren verplicht materiaal

De junioren lieten hier nog hun oefening met het verplichte materiaal zien. Vijf juniorengroepen streden hier om de Nederlandse titel, die uiteindelijk naar RKSV Wilskracht ging. DVO 1 won het zilver en DVO 2 het brons.

Pre-junioren

In de categorie pre-junioren werden er ook twee oefeningen gedraaid, een met hoepel en een met bal. Bij de oefening met hoepel werd GTV de Badhoeve Nederlands kampioen. RKSV Wilskracht volgde met maar 0.133 verschil en won het zilver. RDG Academy won brons. Voor de baloefening waren er vier groepen. Hier won DVO 2 overtuigend het goud. GTV de Badhoeve ging naar huis met het zilver en brons was er voor Attila.

Met deze prijsuitreiking kwam er een eind aan het NK 2018. Het was weer een mooi NK in Rotterdam Ahoy met mooie oefeningen, spectaculaire momenten en nieuwe dingen. De demo van Cheyenne Stoffer en Kate Dorlandt tussendoor viel in de smaak en met leuk was om te zien dat de KNGU en de LTC RG gepast afscheid nam van Veneta Mihaylova, de voormalig Bondscoach van Nederland die als trainster/coach en jurylid zich met hart en ziel heeft ingezet voor de ontwikkeling van de sport in Nederland. Tot slot werden de handen van de vele vrijwilligers weer ineen geslagen en met vereende krachten was de zaal in Hal 4 zo weer opgeruimd.

De complete uitslagen zijn te vinden op de website van de KNGU.

Artikel © Sportredactie GymPOWER | Tekst en video’s © Nicole Slaap met een bijdrage van © Theresa Beijn | Foto’s © Bart Treuren/RGym.eu, © Maurice Smeets (inzet) en © Casper Beijn