Actueel GP nieuws
Home » GP Actueel » Ook ‘beauties with brains’ etaleren hun kunnen op de Challenge Cup in Den Haag
Ook ‘beauties with brains’ etaleren hun kunnen op de Challenge Cup in Den Haag
Foto © Maurice Smeets

Ook ‘beauties with brains’ etaleren hun kunnen op de Challenge Cup in Den Haag

DEN HAAG – In sporttainmentcenter De Uithof werd van 22 tot en met 25 februari 2018 onder auspiciën van de KNSB de internationale Challenge Cup in combinatie met de Nederlandse Kampioenschappen gehouden. Terwijl op de Winterspelen in Pyeongchang, het eerste Olympische goud van rijzende ster, regerend Europees kampioene, Alina Zagitova uit Rusland gevierd werd, kon op dit populair toernooi in Den Haag in de kunstschaatswereld ook volop genoten worden van de toppers bij de senior dames die hard werken om er op de volgende Spelen in Beijing 2022 te kunnen staan. Daartussen ook Niki Wories en Kyarha van Tiel, die in een mooie ambiance streden om de Nederlandse titel èn WK-kwalificatie streden. Twee Oranje boegbeelden die de aanstormende generatie talenten inspireert met hun strijdlust, doorzettingsvermogen en prestaties. Er blijken vele grootheden, ‘beauties with brains’, op dit toernooi terug te vinden. Deel twee van de drieluik van de reportage van GymPOWER in tekst en beeld.
Japanse Wakaba Higuchi ongenaakbaar 
Challenge-Cup-2018-MS8Winnares bij de senior dames was de ongenaakbare Wakaba Higuchi uit Japan, die met beide küren messcherp schaatste en diepe indruk maakte met haar choreografie op ‘Gypsy Dance. De internationale Challenge Cup in Den Haag blijkt voor deze topper een belangrijk momen338-2905t in de voorbereiding op de mondiale titelstrijd kunstrijden die van 19 tot 25 maart 2018 wordt gehouden in Milaan, Italië: “Dit toernooi in Nederland is belangrijk voor me. Ik ga hierna deelnemen aan de Wereldkampioenschappen, dus het is een toernooi waarmee ik me daarop kan voorbereiden. Als ik alles wat ik kan eruit haal, kan het een mooi WK worden!” Uiteindelijk bedroeg het verschil tussen Higuchi en de nummer twee, landgenote Rika Hongo die op zich ook uitstekende küren reed, ruim vijfendertig punten. Een uitmuntende prestatie die de massa meegereisde pers en supporters zeker wel kon waarderen. De vraag of ze een grote ster is haar eigen land kon alleen retorisch zijn.
Het mooiste verhaal was voor de derde landgenote, Marin Honda, de Wereldkampioene van 2016 bij de junioren en op de Challenge Cup 2018 één van de jongste deelneemster bij de senioren. Het liep niet lekker in de korte kür en na de eerste dag kon ze met een voorlopig elfde plaats een kans op het erepodium vergeten, dachten we. Ze ging echter niet bij de pakken neerzitten en gooide er alles uit op de tweede dag, à la Virtanen bij de senior heren, om zelfs Hongo voorbij te schaatsen met vijf punten verschil. Higuchi was een klasse apart en niet te kloppen, maar Honda legde door haar doorzettingsvermogen en wilskracht alsnog beslag op het brons. Een bewijs dat alles kan gebeuren als je genoeg in huis hebt en je je goed voorbereidt hebt, mits je je hoofd niet laat hangen bij tegenslag en je kan doorstrijden. Met de bijdrage van Higuchi, Hongo en Honda kon Japan alsnog beslag leggen op de landenbeker.
Niet de volgende Ando maar de eerste Honda
Challenge-Cup-2018-CB16 Challenge-Cup-2018-CB17Op z’n Japans incasseerde Honda het resultaat van haar schaatsen in De Uithof bescheiden en eervol: “Ik ben redelijk blij. Ik had graag een iets betere korte kür gereden, maar ik kon mezelf wel herstellen op de tweede dag. Mentaliteit is heel belangrijk en daar worstelde ik mee bij de korte kür. Ik ga daar hard aan werken, want als ik een sterke korte kür kan rijden, kan dat veel betekenen in het nieuw seizoen.” Deelnemen aan de Winterspelen van 2022 in Beijing is haar doel. Om de nieuwe Miki Ando te worden? (Ando is de Japanse superster in het kunstrijden van weleer, die nu trainer/coach is en ook vaak in Europa is om internationale trainingsstages te geven.) De frêle kunstrijdster fel en resoluut: “Ja, ik zal er zijn! En nee, niet als de volgende Ando maar als mezelf. Ik ben Marin Honda. Volgend seizoen hoop ik weer goed te schaatsen.”
Haar trainster/coach Cathy Reed, voormalig Olympiër in het ijsdansen met Amerikaanse en Japanse roots, is een autoriteit in het vak: “Ik vind het leuk om nu met de meisjes te zijn en aan de andere kant te staan. Ik snap wat ze meemaken en help ze graag er het beste uit te halen. Ik maak graag een mooie choreografie voor ze, elke kunstrijdster is weer anders. Ik heb veel bekende choreografen ontmoet en dankzij mijn dansachtergrond is het mooi om iets op het ijs te creëren. Dat kan ontstaan uit elke muziek die me opvalt, ook hier de Nederlandse muziek. Het zou mooi zijn geweest als ik bij de Winterspelen had kunnen zijn, vooral omdat mijn broer en al mijn vrienden er schaatsten, maar ik vind het nu vooral leuk om onze delegatie hier zo goed mogelijk bij te staan.” In een uitgebreid interview ging ze dieper in op de kunst van het kunstrijden en haar ervaringen en inzichten daarover.
Niki Wories  en Kyarha van Tiel voor Nederland
Challenge-Cup-2018-Yosh5Challenge-Cup-2018-Yosh13In het veld van de senior dames deden de twee Nederlandse toppers mee, Niki Wories en Kyarha van Tiel, die voor het eerst elkaar in de hoogste categorie en klasse troffen. In 2015 won Wories bij de senioren het brons en Van Tiel het zilver bij de junioren. De afgelopen twee jaar kregen beide talentvolle jongedames te maken met de overstap naar de senioren en wisten ze grandioos terug te vechten om blessureleed en andere obstakels te overwinnen om een indrukwekkende comeback te maken.
Internationaal boekten ze vanaf het najaar van 2017 de eerste aansprekende successen die de aanstormende generatie Nederlandse talenten inspireert, maar ook hun naam helpen vestigen en een bewijs zijn van hun kwaliteiten en harde werken. En toen stonden ze in De Uithof in Den Haag te midden van een internationaal veld met sterke concurrentes te schaatsen om de Nederlandse kampioenstitel en de WK-tickets. Alhoewel Wories, die uiteindelijk de WK-limiet niet haalde, kon ze wel blij zijn. En aan het eind van het weekend, tijdens het gala, zag je haar intens genieten van de show en de demo.
338-3535-bewerktWories: “Met Kyarha erbij is de NK-titel meer waard. Het kan nog beter, maar het is weer een stap in de goede richting. Na zo’n lange weg, waar dit anders een down zou zijn voor mij, was de NK zo toch weer een up. Mijn 46 punten voor technisch heb ik op één sprong na niet gehaald. Misschien Challenge-Cup-2018-CB20kwam deze WK wel te vroeg. Ik ben fit en daarom sta ik hier nu ook. Vorig jaar was ik dat niet. Nu had ik echt een doel, om mijn WK-punten te halen. Het is jammer, ik had heel graag naar Milaan gewild, maar ik blijf het zeggen, het is topsport en het gaat niet altijd zoals je wilt.”
Je ziet het ook op de Olympische Spelen, vindt ze.We hebben zoveel goede mensen daar, bijvoorbeeld bij het hardrijden en toch kunnen sommigen niet laten zien wat ze wilden laten zien en anderen weer wel. Het is topsport. Je kan niet zomaar een knopje aanzetten en daar gaan we. Nee, het blijft mentaal en het moment. Tijdens deze twee dagen had ik er plezier in, al ging het niet helemaal zoals ik wilde. Ik heb altijd plezier als ik op het ijs sta. Vorig jaar met pijn minder, maar nu is elke keer met plezier, nog meer dan ik vroeger had, omdat ik het nu nog meer waardeer als ik er mag en kan staan. Het is meer: ben je er mentaal, hoe staat het met al die andere factoren? Topsport is ingewikkeld. Wat dat betreft, was ik hier met mezelf bezig, niet met sportieve revanche.”
Debuut op NK na goede prestatie op EK 2018
Challenge-Cup-2018-CB18Van Tiel, die als junior al mooie internationale prestaties leverde op EJOF en WK, maakte afgelopen seizoen de belofte waar en gooide hoge ogen door zich, samen met Thomas Kennes bij de heren, te kwalificeren voor de Europese Kampioenschappen half januari in Moskou, Rusland. Tot grote verrassing van vriend en vijand liep de eerstejaars senior met een verschil van 0,48 punt nipt de EK-finale mis. Op de Challenge Cup 2018 maakte ze ook haar debuut op het NK en met recht noemt Wories dit een verrijking voor de sport, hoe dat eerste optreden ook verder verliep. Het ging niet zoals Van Tiel gepland en gehoopt had, maar ook zij is dankbaar met de ervaring en alle resultaten en progressie die ze afgelopen half jaar heeft geboekt: “Het was op de tweede dag met de lange kür vooral de stress dat ik als eerste moest beginnen. Ook omdat het gister eigenlijk rampzalig ging. Als eerste is dan lastig, want zes minuten inrijden en dan gelijk je kür doen, vind ik niet fijn. Anders heb je nog twee minuutjes de tijd om tot rust te komen. Nu niet.”
338-2369Het is haar eerste jaar als senior en haar eerste jaar terug na haar rugblessure, “en dan gelijk het EK mogen doen, vond ik wel heel tof. Het was heel speciaal voor mij, één van mijn doelen, die ik dan eindelijk hebt bereikt. Dat maakt me heel gelukkig. Voor dit seizoen was dit het hoogst haalbare, natuurlijk zijn de Spelen nog steeds mijn ambitie en het WK, maar wie weet hierna. Ik streed wel voor het Nederlands kampioenschap, maar na gister was dat niet meer mogelijk, dus daarom heb ik vandaag voor mezelf proberen te schaatsen. Dit is nog niet helemaal de afsluiting, want ik heb in maart gelukkig nog het Jeugd-WK waar ik naartoe werk.” De Van Tiel heeft zich gekwalificeerd voor de Wereldkampioenschappen voor junioren die van 5 tot en met 11 maart 2018 gehouden worden in Sofia, Bulgarije. De Rotterdamse kunstrijdster is nog geen achttien, dus mag ze daaraan nog meedoen. “Ik ben blij als ik net als in 2016 de finale weer haal. Maar het liefst schaats ik bij de senioren, met de grote namen mee. Waar ik kon, heb ik naar de uitzendingen van de Winterspelen gekeken, zeker voor mijn vriendinnetje Loena Hendrickx uit België. Ze is zo gedreven, ik ben super trots op haar dat ze op de Spelen stond. Ik gun haar alles!”
Gemeenschappelijke elementen met de gymsport
Challenge-Cup-2018-CB4338-4407In de mixed zone gaan we het gesprek aan met de Italiaanse Micol Cristini, allround achtste, en de Spaanse Valentina Matos, allround veertiende. Hoe leeft het kunstrijden in deze over het algemeen sportgekke landen? Wat kunnen de sporters en de sporten van elkaar leren? Cristini: “Italië is in deze sport een klein land, maar we hebben best sterke kunstschaatsers. In de andere artistieke en gymnastische sporten behoort Italië tot de toplanden, zoals in de ritmische gymnastiek, het synchroonzwemmen, roller skating en twirl. Het verschil met het kunstschaatsen is dat er daarin Italiaanse wereldkampioenen en/of Olympiërs zijn te vinden. Toch zie je bij al deze sporten gemeenschappelijke elementen, zoals de lift, de spreidsprong en de pirouette. Vergelijkbaar, ook al heb je bij het kunstrijden een andere techniek. Het zou mooi zijn als we ook ooit een wereldkampioen in het kunstrijden kunnen afleveren.”
Cristini is altijd kunstrijdster geweest, “omdat mijn ouders er ook gek op waren. Ik hou van kunstrijden op mooie muziek. Het idee achter deze choreografie is om iets anders dan anders te laten zien. Voorheen schaatste ik altijd op langzame muziek. Dit jaar wilde ik iets anders proberen, met meer power. Maak je geen zorgen, de tranen waren van de inspanning, niet van de emotie.  Ik train vijf uur per dag, drie op het ijs en twee off ice, in de gymzaal of de balletstudio. Momenteel ben ik vierde van Italië, ik had op het Italiaans Kampioenschap beter moeten presteren. Maar op de EK in Moskou ging het al beter.  Het was daar geweldig, het stadion, het ijs, het was mijn tweede EK en beter dan de eerste waar ik nog geen vrije kür kon doen. Dit jaar wel en ik werd vijftiende. Volgend jaar wil ik in de top-10 staan. Daar werk ik voor. Dan top-5 en dan top-3. Elke dag werk ik hard om op de volgende Olympische Spelen te kunnen staan. Met deze muziek of soortgelijke kan ik ver komen. Ik merk nu dat deze stijl erg bij me past. Een combinatie van ‘grazia en forza’ [elegantie en power].”
Eerste internationale krachtmeting op weg naar Beijing 2022
338-2990Challenge-Cup-2018-CB19Matos, de regerend kampioen van Spanje, legt uit waarom de Challenge Cup in Den Haag extra speciaal is, gezien haar comeback op de EK 2018 in Moskou met de 33ste plaats na het incasseren  ze zich moest terugtrekken door een zware blessure bij de Nebelhorn Trophy 2017 waar de Spaanse kunstrijders zich konden kwalificeren voor de Olympische Spelen van Pyeongchang: “Ik ben blij, vandaag was mijn eerste vrije kür sinds vijf maanden, nadat ik mijn linker enkel brak en helemaal niet kon schaatsen. Bij de EK plaatste ik me niet voor de vrije kür, dus dit is mijn tweede wedstrijd en eerste vrije kür. Het ging veel beter dan verwacht. Ik had niets om mee te vergelijken en dan is het fijn om zo weer te beginnen. Doel was om de limiet voor de WK te halen, lastig bij je eerste wedstrijd, dus dat is niet gelukt maar ik kwam heel erg dichtbij met mijn 43 punten, waar ik er 45 nodig had. Ik wist niet dat ik zo dichtbij kon komen, dus ik ben vooral heel blij. Het geeft vertrouwen voor volgend seizoen.”
Het leuke van deelnemen aan een internationaal toernooi zoals de Challenge Cup in Den Haag, is dat schaatsers uit de verschillende landen hun eigen stijl meebrengen, vindt ze. Zo kun je van iedereen wat opsteken. “De Japanse meisjes schaatsen zo vaak en zijn zo technisch. Wij hebben Javier Fernández [vaak de Spaanse ‘Epke Zonderland’ van het kunstrijden – RedGP] en hij maakt echt contact met het publiek, dat hebben veel andere schaatsers weer niet. Je kan zeggen dat Spaanse schaatsers passie op het ijs brengen. Iedereen in Spanje wil als Javier Fernández zijn. Ik ook. In Spanje ben ik nu de enige senior, er komen ook jongere talenten aan, dus we zullen zien wie van ons de Spelen van 2022 gaat halen. Het beste dat je kunt doen is hard trainen. Ik zou dolgraag volgend jaar naar een Amerikaanse universiteit gaan, waar de sport zo groot is en ze een volledig kunstrijdprogramma hebben, waar je ook je lenigheid verder kunt trainen. Harvard en Stanford hebben hun eigen schaatsbaan, dus dat zou geweldig zijn.” Ook in deze sport kun je dusBeauty with brains’ combineren om je doelen te halen.
Meer info inclusief de complete uitslagen van de Challenge Cup & NK 2018 is te vinden op de website van de KNSB. Wie ook de Nederlandse talenten in het kunstrijden wil ondersteunen in hun ontwikkeling, kan de informatie hierover terugvinden op de Facebookpagina en website van Stichting Kunstrijden Nederland. Wie ook de Nederlandse talenten in het kunstrijden wil ondersteunen in hun ontwikkeling, kan de informatie hierover terugvinden op de Facebookpagina en website van Stichting Kunstrijden Nederland. Meer van de gemaakte interviews en beelden volgt in de eerste editie van het GymPOWER Sportmagazine in 2018.
Artikel © GymPOWER Sportmagazine | Tekst © Theresa Beijn met een bijdrage van © Casper Beijn (interviews en beelden) | Foto’s © Yoshida Fotografie en © Maurice Smeets