Actueel GP nieuws
Home » Geen categorie » Ook in 2017 is Turngala Leek een sfeervolle eindejaarsshow volop actie, afwisseling en emotie
Ook in 2017 is Turngala Leek een sfeervolle eindejaarsshow volop actie, afwisseling en emotie
Foto © Ruben Wiersma

Ook in 2017 is Turngala Leek een sfeervolle eindejaarsshow volop actie, afwisseling en emotie

LEEK – Na het prachtige zustergala in de Maaspoort in ‘s-Hertogenbosch kon het Turngala in Sportcentrum Leek niet achterblijven. Op zaterdag 4 november 2017 kregen de ruim 5.000 bezoekers, – twee keer een volle zaal -, een sfeervolle eindejaarsshow te zien met volop actie, afwisseling en emotie met een keur aan topartiesten en nationale en regionale toppers uit diverse gymsporten. Voorafgegaan door een vrij toegankelijk en overdekt Beweegplein waar vooral de jonge bezoekers zich helemaal uitleefden op alle beschikbare sport- en spelmaterialen. Een ouderwets leuk gymgala in intieme setting om intens van te genieten en bij te schrijven in het grote gouden boek vol speciale verhalen over mooie en onvergetelijke momenten.

Dames – en herenturnen

Het grootste deel van het publiek, jonge kinderen vergezeld van hun ouders en verstokte turnliefhebbers, kwamen uiteraard voor het buitenkansje om van dichtbij de Oranjetoppers in actie te zien, die de afgelopen jaren geschitterd hebben op de internationale turnpodia. Olympiër Eythora Thorsdottir moest afzeggen vanwege een (stress)blessure, maar met Olympisch kampioene Sanne Wevers, zus en Olympisch finaliste Lieke Wevers, Nederlands kampioene en de beste Oranjeturnster op het WK van 2017 in Montreal Tisha Volleman en zowaar twee Britse topturnsters, de zussen Ellie en Becky Downie, alsook Olympisch finalist Yuri van Gelder, Olympiër Frank Rijken en de Nederlands kampioenen op vloer, Casimir Schmidt, en brug, Michel Bletterman, kon het Turngala Leek qua turnen toch bogen op een prachtig affiche. Verdeeld over de twee helften van de show gaven ze demonstraties, waarbij er echt geturnd werd op negen van de tien toestellen. Alleen op rek werd er geen kijkspektakel geleverd dit jaar.

Aangevuld met vier toppers uit de regio Noord-Nederland – Fleur Vuuregge en Anouk de Vries van TVC Coevorden en Sjouke Boersma en Kevin Kootstra van WIK-FTC Heerenveen – die ook hun beste kunnen op de turntoestellen lieten zien, deed het programma eer aan de aanwezige turnhelden en aan de populairste gymsport van Nederland. De bijzondere ‘Sisteract’ met twee paar turnende topturnsters en zussen uit Groot-Brittannië en Nederland was uiteraard historisch en een geweldige twist die diep raakte. Bijzonder voor Rietje Bijlholt dat ze uit het publiek werd geplukt door Hans van Zetten voor een spontane huldiging van 25 jaar dienstvaardigheid aan het topturnen in Nederland, maar ook in Groot-Brittannië en andere grootmachten in het turnen als Rusland, Zwitserland en Duitsland. De zussen Downie heeft zij, op uitnodiging van de Britse gymfed, ook onder haar hoede gehad in de aanloop naar de Spelen van Rio om de choreografie bij te spijkeren.

Synchroon trampolinespringen

Het leuke van het Turngala in Leek is dat, trouw aan de in 2014 ingezette formule, er weer ruimte werd gemaakt voor de toppers uit andere sportdisciplines die ook onder de vlag van gymnastiekunie KNGU vallen. Zoals het synchroonduo trampolinespringsters Carlijn Blekkink en Tara Fokké dat in 2017 één van de grootste internationale sportprestaties leverden voor Nederland door van de zomer het brons te veroveren op de Wereldspelen in Wroclaw, maar ook – met Jeroen Kaslander en Sven Hop – uitgenodigd zijn om deel uit te maken van de trampo-act in de internationale topshow The Best of Armin Only. Dankzij hen en met medewerking van TSV Hoogezand stond het trampolinespringen weer op het programma van een eindejaarsshow in Nederland.

Het publiek genoot zichtbaar en hoorbaar met volle teugen van hun spectaculaire synchroon optreden op de twee grote trampolines, waarbij het damesduo zelf de menigte opzweepte om mee te leven en ze aan te moedigen bij hun hoogst ingewikkelde en moeilijke sprongen. De combinatie met dans en live zang als opening van de show op toepasselijke muziek zette de toon voor de show gelijk op de juiste hoogte. Blekkink zou de volgende ochtend zich voegen bij de Nederlandse delegatie die naar Sofia vloog voor het WK trampolinespringen 2017. Respect voor dit blijk aan topmentaliteit en committent om toch de kans te benutten haar sport te promoten.

Ritmische en Acrobatische Gymnastiek

Ook mooi om weer terug te zien na zoveel maanden, was de Jong Oranje RG-groep die dit voorjaar naar Boedapest afreisde om Nederland te vertegenwoordigen op de Europese Kampioenschappen Ritmische Gymnastiek. Nog altijd even prachtig de knotsenoefening die ze nu met nog meer meesterschap en kunde wisten te tonen en groot applaus oogsten bij het verblufte publiek. Dat Nederland ook in deze tak van de gymsport flink kan schitteren met de beroemde #DutchElegance stijl bleek ook in hun tweede optreden na de pauze waarin ze op een adembenemende choreo een lintenoefening toonden die het duel kan aangaan met welke internationale showact ook.

Zo ook lieten de acrogymnasten van Acro Academy Noord-Nederland zien waarom ze zoveel succes hebben kunnen boeken in één jaar tijd, zowel in de nationale competitie, op de NK èn de EK. Drie teams die zich kwalificeerden  voor de EK-finales met de beste acht teams van Europa lieten in Leek hun oefeningen weer met verve zien. Daarnaast deden ze mee met de act van de showdemogroep van hun club en hielpen mee de indrukwekkende choreo ‘Radiactive’ neer te zetten, een pakkend visueel spektakel dat zeker weten het waardig was om één van de hoofdacts van het Turngala Leek te zijn. Net als de RG-groep en de trampolinespringsters wisten ook deze acrobaten hun tak van de gymsport in volle glorie neer te zetten, dat zelfs presentatoren en turnverslaggevers Hans van Zetten en Eric Boonstra in vervoering brachten.

Voor Mare Blaam die met het Turngala afscheid nam van haar lange sportcarrière was er een ontroerend moment na de allerlaatste act, want Van Zetten riep haar naar voren om haar prestaties voor Nederland te memoreren en haar te danken met een speciaal publieksapplaus.

Luchtacrobatiek, contorsie, live zang en dans

De kersen op de taart van het Turngala in Leek werden gelegd door de voormalige Oranjeturnster en thans begenadigd acrobate/artieste Renske Endel (34), alsook de dansgroepen van Sport- en Dansschool SDM, onder begeleiding van de schitterende live zang van Jennifer Terwel en ‘The Voice of Heerenveen’ Daphne Bos. De combinatie alleen al is bijzonder en zie je niet zo vaak op gala’s in de Nederlandse gymsportwereld. A ‘touch of gold’ die het een complete show maakte en het gehalte aan entertainment gepast aanvulde tot een heerlijk avondje uit. Zowel bij de intro als bij de uitgeleide van de show, maar ook tijdens diverse acts tussendoor. Dansende jonge meiden die hun lijf in de juiste cadans en ritme strak bewogen op de vloer brachten het enthousiaste publiek op de been en ontnamen de adem en ontroerden diep – in combinatie met het gouden keeltje van Terwel – met de intrigerende choreo van Eric Boonstra ‘Scheiding van moeder en dochter’. Tot slot maar zeker geheel niet de minste act van de show, betoverde Endel met haar contorsie, de ene keer als een zwevende nimf hoog verheven boven de vloer in een hoepel, de andere keer charmant en volledig opgevouwen in haar huismerk van grondacrobatiek, de act met de doos. Kortom, een show op hoog niveau die iedereen waar voor het geld voorschotelde en gezien het enthousiasme voor herhaling vatbaar is en zich mag gaan opmaken voor de jubileumeditie. Waarbij me niet willen nalaten te noemen, dat de entourage – licht, geluid en side-effecten – en een gezellige DJ ervoor zorgden dat het publiek snel in de goede stemming kwamen voor dit kijkspektakel dat de gymsporten en de optredende sporters en artiesten van (Noord) Nederland eer aandeed.

Beweegplein & Promodorp inclusief GymPOWER Open Podium

Voorafgaande aan beide shows kon iedereen gratis wachten op het vrij toegankelijke, overdekte Beweegplein annex Promodorp waar de kinderen zich konden vermaken op en met diverse soorten sport- en spelmaterialen en toestellen, o.a. op het GymPOWER Open Podium waar trampolinespringster Joska Groendijk van TSH Heerenveen samen met Casper Beijn van Stichting GymPOWER en Eric Herber, Roelof Velthuizen en Pascal Kempers van Beweegpower iedereen in beweging wisten te brengen die het aandurfde. Van peuters die hun eerste stapjes op een airtrack waagden tot 50+ers die aan het freerunnen sloegen. Terwijl de ouders en volwassenen konden genieten van een hapje en een drankje op het nabij gelegen terras en er ook naar hartelust geshopt kon worden bij bijvoorbeeld de turnkledingstand van Moreau-dealer Hesters.nl, de Sanne-boekenseriestand en de traditionele snoepwinkel uit duizend en één nacht.

Een mooie plek voor ontmoetingen en alle toppers uit Noord-Nederland weer tegen te komen die zich inspanden als vrijwilligers of nieuwsgierig kwamen kijken, bijvoorbeeld  de mensen van de Valentijn Acro Cup die zich ook voorbereiden op een (tienjarige) jubileumeditie en Team Quattrobar die er volgend jaar weer graag wil staan in Leek. Op het GymPOWER Open Podium werd na elke show de handtekeningsessie gehouden met alle helden uit de show en dat was gelijk ook de mixed zone om interviews en foto’s met de sterren van de show te scoren. Een feest was het Turngala zeker voor de gymnasten van G.V. Weerdinge die op deze manier het vijftigjarig bestaan van hun club luister konden bijzetten, met als grootste cadeau in Leek de handtekening of een selfie van al hun toppers. Althans als ze zich op tijd door de rijen dikke menigte hebben weten te wringen 😉

Meer over het Turngala Den Bosch en het Turngala Leek, inclusief actiebeelden en interviews, komt op ons Youtubekanaal en in het vijfde GymPOWER Sportmagazine van dit jaar. Informatie over de Turngala’s is uiteraard ook te vinden op de websites en Facebookpagina’s van beide evenementen.

Artikel © GymPOWER Sportmagazine | Tekst © Theresa Beijn | Foto’s © Ruben Wiersma