Actueel GP nieuws
Home » Geen categorie » Ook in Groot Ammers is door rhönradturners flink gestreden om de Districtstitels en NK-tickets
Ook in Groot Ammers is door rhönradturners flink gestreden om de Districtstitels en NK-tickets
Foto © Bart Treuren

Ook in Groot Ammers is door rhönradturners flink gestreden om de Districtstitels en NK-tickets

ROTTERDAM – Op 18 januari werd er door de rhönradturners aangesloten bij gymnastiekunie KNGU gestreden om de individuele Districtstitels in Zuid-Holland. Daarbij ging het tevens om plaatsing voor de NK en daarmee het kwalificatiemoment voor de World Team Cup in april. Boeiende wedstrijden dus die veel emotie, zenuwen en spanning met zich meebrachten. Team GymPOWER ging op uitnodiging een kijkje nemen in Groot Ammers.

Deelnemersaantal

Door het grote deelnemersaantal in de regio Zuid-Holland is de wedstrijd opgesplitst in twee dagen. Op 18 januari was de eerste dag in de sporthal van Bowling- en Partycentrum De Ooievaar in Groot-Ammers met alle NK-niveaus (1-6) en konden de sporters zich plaatsen voor de nationale titelstrijd. Er deden ruim zestig deelnemers van zes verenigingen mee: organisator ACTV Capelle a/d IJsselKDO DordrechtKDO Krimpen a/d IJsselNTO MaaslandDOS Naaldwijk en Salto Nieuwpoort/Langerak.  Op 1 februari a.a. zullen nog eens circa negentig deelnemers van zeven verenigingen uit District Zuid-Holland meedoen op de niveaus 6 tot en met 10.

Vrijwilligers

De kleine tribune zat de hele dag door stampvol publiek, met name ouders en sporters die de hele dag door keken naar de verrichtingen van de sporters in de raderen. Een groot deel van het jurycorps dat ook een week eerder in Zaandam achter de tafels plaats nam was hier aanwezig. De wedstrijdorganisatie was in handen van ACTV Capelle aan den IJssel, die uitgeweken was naar deze hal die qua vloer, ruimte en hoogte prima geschikt was voor alle onderdelen van de rhönradmeerkamp: rechtuit, sprong en spiralen. Ook hier een groot aantal vrijwilligers op de been om de wedstrijd in goede banen te leiden. Bij de kassa zat de moeder van Kim Kahmann: “Het is mooi om dit voor de club te doen en het voor de sporters mogelijk te maken. Kim vindt haar sport hartstikke leuk en heeft er alles voor over. Het is gezellig om deel uit te maken van één grote familie.”

EHBO-Post

Aan de zijkant vlak achter de wedstrijdtafel werd de EHBO-post bemand door Joke Blom, bestuurslid van Salto Nieuwpoort die op haar vrije zaterdag zich inzette als vrijwilliger om de wedstrijdorganisatie te helpen. Met belangstelling volgt ze de oefeningen van de rhönradturners: “Bij onze club is WK-gangster Monica Keppel het grote voorbeeld. Zij staat nu ook op de vloer mee te helpen. Sinds Boy Looijen de sport bekendheid gaf door zijn finaleplaats in Holland’s Got Talent, heeft de sport een grote impuls gekregen.  Je hoeft niemand meer uit te leggen wat een rhönrad is en wat je ermee kan doen. Al was wat hij de show deed op het podium maar een klein deel van wat er allemaal gedaan wordt in deze sport. Mensen zouden een wedstrijd moeten zien, wat ze allemaal kunnen en doen. Ontzettend knap gewoon! Wie geturnd heeft, heeft een goede basis en dat is een pré, want je moet lenigheid, kracht en coördinatie hebben. Het is topsport waar alle behendigheid en techniek uit de andere gymsporten voor nodig is, met een grote dosis showgevoel en lef erbij. Rhönradturnen doe je er niet even bij, je moet het ook aankunnen en leuk vinden. Je moet er voor kiezen!”

Foutloze oefeningen

Er werd streng gejureerd. Van de zesentwintig deelnemers uit de eerste ronde op niveau 6 haalde niemand de NK-limiet. Wel zijn er mooie oefeningen getoond en de eindscores luisterden nauw. Richell Addicks van KDO Krimpen werd met drie goede oefeningen en totaal 21,90 punten eerste in de categorie junior. Haar beste oefening was met spiralen (8,1). Femke Flinterman van DOS Naaldwijk en Shannen van der Meer van NTO Maasland werden respectievelijk tweede (21,85) en derde (21,95). ACTV-er Lavignia Vlug werd met 21,70 punten voor foutloze oefeningen vierde. Bij de jeugd won Loïs Dijkshoorn van NTO Maasland met 22,45 punten met ook het hoogste cijfer op spiralen (8,45). Clubgenoot en tweelingbroer Bjorn Dijkshoorn werd derde met 20,15 en Maxime Houtsma van ACTV Capelle werd op haar verjaardag met een goede wedstrijd tweede (20,85) . Jette Lippold van DOS Naaldwijk werd hier vierde met 19,50 punten.

Stabiele wedstrijd

In de tweede ronde deden junior en senior rhönradturners van Salto Nieuwpoort en KDO Krimpen a/d IJssel mee op  niveau 1. Sannah Opal Boer van KDO Krimpen turnde een prima sprong (8,60) en behaalde met 21,25 punten de eerste plaats bij de junioren. Clubgenote Sanne Romijn, nieuwkomer dit jaar op het hoogste niveau, liet een stabiele wedstrijd zien zonder grote fouten en turnde zich naar een tweede plaats met 20,00 punten. Op rechtuit turnde ze het hoogste cijfer (8,8).  Lotte Verveer van Salto haalde haar hoogste cijfer op rechtuit (7,35) en de derde plaats met 18,90 punten. WK-ganger van KDO Krimpen Nyna Versluis moest bij rechtuit en spiralen fouten incasseren, maar sprong voor het eerst op een wedstrijd 1/1 schroef (7,35) en werd vierde met 18,10 punten.

Hele schroef

Bij de senioren turnde Martine van den Boogaard een goede spiraaloefening met een hoge moeilijkheid, die beloond werd met het hoogste cijfer (7,85).  Ondanks een val uit het rad – waarbij Kirstin Heerdink heldhaftig ingreep – op het laatste onderdeel rechtuit wist zij daar 8,00 te scoren en kon daarmee de eerste plaats te behalen met 22,60 punten, ruim voldoende om de NK te halen. Kim Verveer verraste met een tweede plaats door sterke oefeningen op sprong (7,25) en spiralen (7,50), totaal 21,30 punten. Derde werd Myrna van Berkel van KDO, die op de weg terug is na wat blessures. Ze kreeg het hoogste cijfer voor een prachtige hele schroef op sprong (9,1). Ondanks foutjes op rechtuit en spiralen werd ze derde met 19,80 punten. Chantal Brokking van Salto en Koen Douwes Dekker eindigden beiden op de vierde plaats met 16,20 punten. Douwes Dekker sprong voor het eerst ook hele schroef op de wedstrijd, maar wist zich als eerstejaars senior voor het eerst niet te plaatsen voor de NK. Een flinke domper voor de rhönradturner, vorig jaar nog één van de uitblinkers van Oranje op de WK in Chicago.

Hoge cijfers

Op niveau 5 haalde pupil Jill Schep van Salto 19,05 punten voor de eerste plaats met 7,40 op sprong als hoogste cijfer. Anna Haaring van NTO Maasland behaalde de eerste plaats bij de junioren met 23,15 punten. Met name met rechtuit (7,85) en op sprong (8,60) had ze hoge cijfers. Clubgenote Iris Brinks zette een stabiele meerkamp neer met 22,80 punten voor de tweede plaats, waarmee ze Kim Kahmann van ACTV Capelle (derde met 22,70 punten) net voor bleef met 0,1 punt. Simone Schot van KDO Dordrecht noteerde op sprong 8,30 punten en werd met een totaalscore van 22,05 punten vierde. Bij de senioren werd Steven Lapré van NTO Maasland eerste met 20,80 punten. Laura Schouten van KDO Dordrecht werd tweede. Op niveau 4 werd pupil Melissa Borsje van Salto eerste met 22,05 punten. Bij de junioren werd clubgenote Laura de Vries eerste met 20,55 punten. Annemieke Zandbergen van ACTV werd tweede met 19,45 punten.

NK-limiet

Bij de jeugd op niveau 3 turnde Lotte Verweij  van KDO Krimpen een prima wedstrijd zonder grote fouten en werd hiermee eerste met 22,5o punten. Zij behaalde haar hoogste cijfer op sprong (8,15). Clubgenoot Olivier Bastinck hoefde bij de junioren geen grote fouten te incasseren en wist met  23,15 punten eerste te worden. Hij behaalde zijn hoogste cijfer op rechtuit (8,2).  Hannah Vear van ACTV Capelle moest ook op spiralen een keer uitstappen, maar door een goede sprong en prima rechtuit eindigde zij op de tweede plaats met 21,25 punten. Leonie van Leeuwen van NTO Maasland werd met 20,o5 punten derde en Naomi van Vliet van Salto met 19,65 punten vierde. Marinde Smolders vn KDO-Krimpen die uiteindelijk vijfde werd met 19,30 punten, haalde ook de NK-limiet. Bij de senioren werd Jeroen Haring van NTO eerste met 16,80 punten. Op sprong scoorde hij 8,00 punten.

In Groot-Ammers maakte fotograaf Bart Treuren een reportage gemaakt. Enkele foto’s stelde hij beschikbaar aan GymPOWER. De rest van zijn reportage is te bekijken op zijn website Rhonrad.eu. De complete uitslagen zijn te vinden op de website van District Zuid-Holland.

Artikel en foto’s © GymPOWER/Info o.a. KNGU District Zuid-Holland/Tekst © Redactie GymPOWER/Foto’s © Bart Treuren en © Theresa Beijn