Actueel GP nieuws
Home » GP Actueel » Op eerste NK van het jaar toont de twirlsport zich een mooie groeibriljant
Op eerste NK van het jaar toont de twirlsport zich een mooie groeibriljant
Foto © Theresa Beijn

Op eerste NK van het jaar toont de twirlsport zich een mooie groeibriljant

ALMERE – Traditioneel zijn de bonden in de twirlsport de eersten om het nieuwe jaar te openen met hun Nederlandse Kampioenschappen. Ook in 2018 is dat zo en allebei vinden weer plaats in Topsportcentrum Almere. Terwijl op de vrijdag ervoor de rollerskaters van Rolling ’90 uit Moerkapelle nog dankbaar gebruik maakten van de mooie, ruime accommodatie (- met tegenwoordig een restaurantcomplex ernaast van een smart ondernemer -) voor de voorbereiding op hun komend NK, organiseerde NBTA Nederland in het weekeinde van 13 en 14 januari 2017 het NK voor de twirlsporters in haar hoogste divisies. Hierbij werd er ook gestreden om de WK-tickets, werd er afscheid genomen van een icoon van de sport en was er een unieke primeur op de wedstrijdvloer waar iedereen naar uitkeek. Verslaggevers van GymPOWER gingen zondagmiddag kijken en troffen het met prachtige routines en spannende finales. De sport toont zich na tien jaar als een mooie groeibriljant met grote potentie de diamantmarkt te halen. 

De jongere generaties zijn opgegroeid. Dennis Oudshoorn, veelvoudig Nederlands kampioen en twee jaar terug nog Wereldkampioen samen met Romy de Cuba bij de junior duo’s, levert nu naast grote namen uit de twirlsport- en danswereld – zoals choreograaf Dion Hoppenbrouwer – een grote bijdrage met serieus werk achter de jurytafel. Velen hadden zich voor dit NK als nieuwbakken senior en junior weten te plaatsen, na een lang en enerverend seizoen met de NK-voorrondes eind november 2017. Het is een lang NK-weekend met vele finales in diverse onderdelen en als je op de zondagmiddag gaat kijken is dat niet meer dan een impressie, beseffen we. Het maakte wel indruk wat we zagen. De vrije choreografieën, muziekkeuze en verfijnde mixes in deze sport, die een innige band heeft met dans en dansvormen, blijven prachtig. Gesproken tekst in de muziek mag maar is hier dan geïntegreerd in het thema en de routine en deze worden daardoor heel indringend. De pakjes evolueren elk jaar weer, waarbij creativiteit gepaard gaat met stijl en smaak. De basistechnieken lijken er beter in gebeiteld te zijn, waardoor de bewegingen strakker zijn en de uitstraling en mimiek meer boekdelen spreekt. Het initiatief van de NBTA om een Twirlacademy op te richten werpt vruchten af. Twirl is bij uitstek een prachtige kijk- en showsport waar je als toeschouwer intens van kan genieten.

Bij het onderdeel ‘Dance Twirl’ oftewel ‘Rhythmic Twirl’ komt dat altijd volledig tot zijn recht. Op dit NK streden bijvoorbeeld bij de senioren Kampioenklasse zes dames om de felbegeerde titel annex WK-ticket. Eerstejaars Sabine Mouthaan, de nieuwe allroundkampioen van Nederland, liet een sterke en solide routine zien om beslag te kunnen leggen op het goud, maar kreeg geduchte tegenstand van diverse finalisten. Haar maatje met wie ze bij de duo’s het zilver pakte – met een volgens vele supporters groot gouden randje -, Lindsey Driessen, gaf hier een adembenemende, flitsende show in een moordend tempo weg dat het hele publiek in vuur en vlam zette. Uiteindelijk werd het ‘slechts’ een vijfde plaats in deze oerspannende finale, maar het plezier en de power waarmee ze danste en twirlde op de hele vloer was en blijft overweldigend mooi. Zo’n routine kan ook heel ingetogen en magistraal spelend met emoties zijn, zoals die van Jilena Baggerman die in een stijlvolle, ingehouden worsteling als stervende ‘Black & White’ zwaan dit thema grandioos vertolkte. Mooi om te zien, dat Janeiro Luchies die als nieuwbakken junior bij  de heren op de twirlvloer stond, dit weer heel anders oppakte als de dames, met powermuziek en een gestileerde choreografie waar hij als jongen meer mee uit de voeten kon op de twirlvloer.

Er zijn in de grote hal van Topsportcentrum Almere plaats voor drie banen en die werden dan ook optimaal gebruikt door de wedstrijdleiding, wat de vaart er goed inhoudt. Je moet er op gestudeerd hebben en voldoende ervaring hebben om dit in goede banen te leiden. Bij verplichte muziek als bij Super-X-Strut is het gebruik van meerdere banen erg handig, want dan kunnen twee twirlers tegelijk, op verschillende banen, hun routine laten zien, al zitten ze in verschillende leeftijdscategorieën. Bij twirl is verplichte muziek overigens nooit een straf, want het heeft niets te maken met het niveau. De routine staat altijd als een huis en juist dit verplicht onderdeel is heel boeiend om te zien. Hier zie je vaak de meeste gymnastische bewegingen, omdat hier minder getwirld en gegooid kan worden met de baton die je niet los mag laten. Het twirlen met de baton, terwijl je daarbij ook nog danst en turnt, is een vingervlugge techniek die wat ons betreft het beste tot zijn recht komt in de kleine en grote groepen, althans je ziet dan het beste wat er allemaal bij komt kijken en hoe precies ze moeten zijn in hun bewegingen en coördinatie. De teamsamenwerking maakt het een compleet kijkspektakel en als ze het allemaal weten te vangen, gaat het publiek terecht uit zijn dak. Altijd het toetje van het NK-weekend. Wat dat betreft, vielen we met de neus in de boter om ook de groep Synergy in actie te zien. Voor het eerst hebben vier verenigingen de koppen bij elkaar gestoken en een ‘Large Team’ samengesteld, dat bestaat uit bijna vijftig twirlers. Een primeur voor Nederland in vele opzichten.

Sharenda Hoogendijk, die we kennen uit de KNGU-danswereld, maakte hiervoor graag haar comeback. Haar zus Sabina Hoogendijk, nog steeds de trotse Bonscoach van de Nederlandse twirlequipe, stond ook hard te werken op de wedstrijdvloer. Iedereen keek uit naar deze ‘generale’ van Synergy, want de samenwerking is bijzonder en het zou zomaar kunnen resulteren in het voor het eerst als Large Team verslaan van Team USA op het komende WK, waar Nederland al jaren als tweede achter eindigt op het ereschavot. In de liefde (passie) en de oorlog zijn alle middelen geheiligd… Sport heeft een beetje van allebei, dus moet je iets heel speciaals doen om de concurrent te kunnen verschalken. De andere groepen die niet zoveel leden op de been kregen, waren thans slechts figuranten op dit bal, maar alles diende nu een hoger goed doel en je voelde de golf van enthousiasme en verwondering door de hele zaal heen gaan. Ook omdat de performance en routine op powermuziek van Synergy ook metterdaad indrukwekkend was en groot applaus verdiende. Een speciale vermelding verdient overigens zeker ook de groep die het thema van Sneeuwitje op een ludieke wijze wist te vertolken, alsook de color guard groep Sensation van Color Guard Nederland die een demonstratie verzorgde in de pauze. Ook eens wat anders en leuk om op deze manier kennis te maken met deze artistieke sport. Niets beters dan het te tonen.

Tot slot werd ook door de NBTA alles en iedereen voor hun bijdragen bedankt, speciaal de vrijwilligers die zich het hele jaar door en dit hele NK-weekend hadden ingezet om alles op rolletjes te laten lopen. Tevens werd er gepast afscheid genomen, van de wedstrijdleider en van voormalig NBTA-bestuurslid en pionier Dick Ligt. Samen met zijn vrouw kreeg hij minutenlang tot twee keer toe een staande ovatie en naast diverse oorkondes en het erelidmaatschap van de NBTA en muziekkoepel KNMO kreeg hij een groot cadeau aangeboden van de verenigingen als teken dat zijn inzet waardevol en alom gewaardeerd is. Algemeen werd hem deze hulde gegund, nu hij na vijftig jaar, samen met zijn vrouw, te hebben gestreden op de voorste rang voor de twirlsport vaarwel zei met de grote wens dat er ook in Nederland eindelijk één grote, sterke bond ontstaat die de sport naar grotere hoogten kan tillen. Dat zou ook schelen in de Olympische ambitie en de hoeveelheid belangstelling op de tribunes en van de sportmedia voor  zo’n NK-weekend. Wat dat betreft, kan Ligt en oud-collega Ellen Lupgens (wel aanwezig maar die geen openbare huldiging op de wedstrijdvloer wilde) met een gerust hart op pensioen. In Almere stond een bond waarvan de beoefenaars, begeleiders, bestuurders en supporters met passie en plezier stug en gestaag aan de weg blijven timmeren om vooruit te komen en hun sport op de kaart te zetten. Met zoveel enthousiasme en ambitie kan je erop vertrouwen.

Zoals afgesproken met de bond brengen we geen bewegende beelden van dit NK in omloop, om niemand in de verleiding te brengen de ideeën te jatten en zo te voorkomen dat de Oranje equipe op het WK 2018 in Noorwegen extra concurrentie krijgt van copycats. Meer informatie over de twirlsport en de complete uitslagen van dit NK is te vinden op de website van de NBTA Nederlan. Komend weekend, op zaterdag 20 januari 2018, houdt de NTSB haar NK in het Topsportcentrum Almere. Nog één kans om in Nederland van twirlen op het hoogste niveau te genieten.

Artikel © GymPOWER Sportmagazine | Tekst en beelden © Theresa Beijn