Actueel op GymPOWER Sportmagazine
Home » Show, Demo & Dans » Op zoek naar het NK-gevoel bij de Students Shownight van Pole Dance Factory Amsterdam
Op zoek naar het NK-gevoel bij de Students Shownight van Pole Dance Factory Amsterdam
Foto © Theresa Beijn

Op zoek naar het NK-gevoel bij de Students Shownight van Pole Dance Factory Amsterdam

AMSTERDAM – De Nederlandse Kampioenschappen Paaldansen zijn in aantocht. Op 5 februari 2017 worden ze gehouden in de Maaspoort Sports & Events hal in ‘s-Hertogenbosch. Op zondag 22 januari 2017 hield Pole Dance Factory Amsterdam hun Students Shownight in Theater De Omval.  Team GymPOWER ging een kijkje nemen en ging in gesprek met oprichtster Tatjana van Onna, PR-vrouw Anouk Blom en de andere deelnemers over hun ervaringen en bevindingen met deze sport en hoe ze naar de NK toewerken.

Een prachtige ingetogen show volop polepower waarin ook uitstapjes werden gedaan naar acrobatics (tissu en hoop), theatre en dance (twerk). De show werd verzorgd door een groot aantal talentvolle sporters en instructrices van Pole Dance Factory die hun skills toonden in een team, als duo of als soliste. Bij alle acts werd je als toeschouwer geboeid door het artistieke, het dansante en het acrobatische, op verschillende manieren gepresenteerd, wat ook op een praktische manier het lesaanbod van de paaldansschool aan belangstellenden verduidelijkte. De show werd vakkundig met veel gevoel voor humor aan elkaar gepraat door speaker, rasentertainer en alleskunner Anouk Blom, zelf ook paaldanseres en instructrice bij de Amsterdamse Paaldansstudio. Op het podium stond een grote groep zelfbewuste dames en een heer met afgetrainde lijven die met veel plezier en zelfvertrouwen hun kunnen showden aan een enthousiast publiek vol familieleden, vrienden, supporters en liefhebbers die het allemaal goed konden waarderen.  Treffend was ook het teamgevoel onderling en de diversiteit aan acts in het avondvullend programma die zonder gêne en overdreven preutsheid binnen de moderne grenzen van gepast volwassen entertainment bleven.

De bescheiden Van Onna was in de organisatie en in de show in alles één met haar team en achterban, maar schitterde een enkele keer in een solo act die haar passie voor het paaldansen ten volle uitstraalde. De bezielende kracht achter Pole Dance Factory, die in 2014 tweede werd op de NK in Hoogvliet en in Holland’s Got Talent de halve finale haalde met haar paaldansact, heeft zelf eerst tien jaar geturnd en is daarna twaalf jaar gaan dansen. In 2011 leerde ze het paaldansen kennen op een cursus en was gelijk verknocht aan de sport die haar in staat stelde haar skills uit het dansen en turnen te combineren. Na diverse trainingen, wedstrijden en optredens in binnen- en buitenland begon ze in 2013 haar eigen paaldansstudio. Pole Dance Factory in Amsterdam is een dansstudio die lessen en trainingen biedt aan mensen die op zoek zijn naar een goede workout voor body & mind of willen trainen voor sportwedstrijden en/of optredens. Van Onna en Blom legden na afloop het hoe en waarom uit van alles wat er in de show te zien was en die de dansstudio met professionele docenten ook aanbiedt aan haar studenten. Met thans 400 actieve leden is het succes zo groot dat in maart 2017 een tweede dependance geopend wordt in de hoofdstad. 

Gevraagd naar hun plannen voor de NK, bleek er een groot aantal in voorgaande jaren meegedaan te hebben of van plan te zijn dit te doen, maar dan in 2018. Dit jaar is het toernooi van mei naar februari verschoven omdat de Wereldkampioenschappen van de internationale bond IPSF in juli voor het eerst in Nederland worden gehouden.  Het verzetten van het NK heeft voor deze potentiële deelnemers wel als gevolg dat het te vroeg kwam in hun trainingsschema om zich nu al in te schrijven. Daarom verleggen ze hun blik naar volgend jaar om het hoogste doel in hun sport te realiseren, strijden om de Nederlandse titel en zich plaatsen voor de WK. Bijzonder was dat één van de solistes die een paaldansact opvoerde en nu nog 39 jaar jong is, zich voorbereidt op het deelnemen in de Masters 40+ categorie. De concurrentie is daarin niet groot, maar deze sport op deze leeftijd op dit niveau blijven beoefenen is een grote uitdaging en verdient alle respect. We kijken er naar uit om haar op de NK te zien. Het creatieve duo Phi & Gabi met hun originele en adembenemende ‘Bow & Arrow & Spear in the Jungle’-act heeft al eerder deelgenomen aan de NK en richt zich nu op andere doelen. Leuk was ook om te ontdekken dat de enige heer in het gezelschap (‘Badmeester’), Richard Verbree, een voormalig (acro)gymsporter is uit Leiden die nu een nieuwe sportcarrière is begonnen en uitkijkt naar het NK volgend jaar.

Van Onna en Blom benadrukten na afloop van de Shownight in Amsterdam dat het ook in een evenwichtig paaldansaanbod aan studenten van belang is om ze de keus te geven tussen show, recreatief trainen en topsport op niveau.  In ieder geval was er ook veel belangstelling onder de aanwezigen om op 5 februari 2017 gezellig met een grote groep de bus naar ‘s-Hertogenbosch te pakken en te gaan bewonderen wat de NK-deelnemers van dit jaar laten zien. Een leuke opwarmer voor de WK in eigen land deze zomer. Paaldansen levert altijd leuk kijkspektakel en altijd mooi om alvast inspiratie op te doen via je mogelijke concurrenten voor 2018. Kijk voor meer info over de NK Paaldansen op de website van het toernooi via deze link en voor de online ticketverkoop via deze link. Meer info over Paaldance Factory Amsterdam en haar lesaanbod vind je via deze link. Bekijk ook ons ingesloten beeldverslag op Youtubekanaal van GymPOWER voor een impressie van de Students Shownight.

Artikel © GymPOWER Sportmagazine | Tekst, beelden en interviews © Theresa en Casper Beijn