Actueel op GP
Home » GP Reportages op locatie » Open training STAH bij GV Tonido in Amsterdam blijkt magneet voor studenten
Open training STAH bij GV Tonido in Amsterdam blijkt magneet voor studenten
Foto © Casper Beijn

Open training STAH bij GV Tonido in Amsterdam blijkt magneet voor studenten

AMSTERDAM – GymPOWER kwam met haar Clubtour op uitnodiging van de gloednieuwe studententurnvereniging STAH, groot aan het groeien vanuit thuisbasis GV Tonido, op donderdag 12 april 2018 op bezoek in Huis Van De Wijk -Banne Centrum in Amsterdam-Noord. Studenten met roots in het damesturnen, herenturnen, Calisthenics en andere sporten kwamen graag ervaren hoe een turntraining van jong volwassenen er uit kan zien. Met mooie doelen voor dit seizoen hadden ze een bijzonder verhaal en was er veel passie, sportplezier en CoachingPOWER. 

Nieuw, jong en sportief imago

Mooi om te zien hoe gymnasten van drie groepen,  – naast de STAH-sporters en gasten ook de ritmisch gymnastes en turners van GV Tonido Amsterdam onder leiding van respectievelijk Sofija Fokeeva, Sanne Faber en Geoffrey Thomas -,  op deze locatie allen hun trainingen kunnen doen. We zagen ze ook aan het werk, op een belangrijk moment in hun historie (Elders op deze website meer over de RG- en turngroepen van GV Tonido). In het Stadsdeel Amsterdam-Noord, zelf ook in opbouw en op zoek naar een nieuw, jong en sportief imago, had studententurnvereniging STAH een ‘Open Training’ om studenten kennis te laten maken met de nieuwe groep, aangevuurd door de gloednieuwe bestuursleden Jaana Kaismo, Noémie Monteiro en Kimberley Thomas. De training bestond hiermee uit een bonte verzameling turners en turnsters met ervaring in de zesde tot en met de tweede divisie en ervaring in andere sporten, zoals Calisthenics, – het moderne ‘urban’ turnen -, en uit andere studentenverenigingen zoals STUGG Groningen en D.S.T. Pegasus Delft.

Met elkaar daagden de STAH-sporters zichzelf uit tot het aanleren van nieuwe dingen in een ongedwongen maar gefocuste sfeer. De opzwepende warming-up op hippe muziek leek wel een bootcamp-workout, die deed vergeten dat sommigen al langere tijd niet meer hadden geturnd. Een mooie voorbereiding voor STAH, de studententurnvereniging uit Amsterdam die vanaf dit seizoen niet meer wil ontbreken op turnwedstrijden van de studentencompetitie. Vera Hietkamp van de Nederlandse Studenten Turn Bond is enthousiast: “De NSTB is hartstikke trots op STAH. We vinden het fijn dat we jullie club kunnen toevoegen aan ons uitgebreid ‘assortiment’. We denken dat jullie net zo’n mooie en gezellige vereniging kunnen worden als de rest. We zien jullie graag op de wedstrijden!”

Bestuur STAH op GymPOWER Hotspot

Op de door Airgroup-Industries Airgym.eu voor de GymPOWER Clubtour 2018 beschikbaar gestelde trendy hotspot en airmat, werd het nieuwe bestuur van STAH Amsterdam in het zonnetje gezet voor hun inspanningen om het studententurnen in Amsterdam body te geven. Het goedlachse trio vertelde enthousiast over hun doel en missie. Kaismo: “We willen na de zomer starten met 20 leden en dan echt voor onszelf kunnen beginnen. Dat is wat we heel graag willen, een leuke vereniging waar alle studenten elkaar kunnen ontmoeten en waar elke student welkom is en een band kan opbouwen met zijn of haar teamgenootjes. Het leukste is als je leden hebt die vast komen. Nog een trainer erbij is wel ons doel, maar die zijn schaars in de turnwereld. Op dit moment helpen we elkaar en dat draagt er ook toe bij dat je met elkaar een leuke ban creëert.” Monteiro: “Het valt me op hoeveel mensen er zijn gekomen en het leuk vinden met elkaar te turnen. Zelf vind ik een training geslaagd als ik weer nieuwe dingen heb geleerd en bezweet thuis kom omdat ik goed bezig ben geweest.” Thomas, die de workout gaf: “Het ging goed. Volgens mij vonden ze het heel zwaar.  Dat moet ook wel een beetje. Je krijgt een extra boost van de muziek en daardoor heb je toch een beetje meer zin om ertegenaan te gaan, vind ik tenminste.”

Wie turnen bij STAH?

De turnsters en turners zijn enthousiast. Amarins, die voor de gelegenheid ook foto’s maakt voor op de Facebookpagina van STAH: “Ik heb vijf jaar geleden geturnd en ik wou heel graag weer opnieuw beginnen. Ik woon in Haarlem, maar daar is niets voor studenten. Ik kwam vorige keer kijken op een ‘Open Avond’ als vandaag en daarna heb ik me aangesloten.” Raili, Cynthia en Marieke deelden hun ervaringen spontaan. Raili: “Ik turn nu anderhalf jaar en ik vind het heel leuk. Op startniveau, niveau 6, ben ik wedstrijden gaan doen. Ik laat de sport nu nooit meer los.” Cynthia: “Ik turn al mijn hele leven, dus studententurnen is ook leuk!  Bij een gewone gymvereniging ben je op een gegeven moment de oudste en hier zit je met iedereen van je eigen leeftijd. Supergezellig!” Marieke: “Ik studeerde eerst in Groningen en turnde bij STUGG. Ik verhuisde hierheen, maar hier was nog geen studententurnvereniging. Dus ik kwam kijken. De eerste keer dat ik er was, in januari, waren we met tien of zo.  Als kind heb ik gehockeyd, totaal wat anders, maar een goede vriendin van mij, Simone, heeft altijd op hoog niveau geturnd en ik kwam dus ook op de wedstrijden. Ik dacht misschien moet ik het ook maar een keer gaan proberen.”

Ook Calisthenics-beoefenaars als ‘fotoshooter’ Nii Ankra hebben van huis uit altijd interesse in het turnen, maar houden van een vrije en ongedwongen sfeer. Ze leren vooral nieuwe tricks en elementen door zich door elkaar te laten inspireren. Zelfs op vloer. “Ik wil er nu ik nog jong ben alles van maken.” Op de Facebookpagina van Stichting GymPOWER en haar FB-groep Sportempowerment @ GymPOWER kun je de compilaties van de Open Training van STAH en de interviews tijdens deze GymPOWER Clubtour bekijken en beluisteren.

GymPOWER Clubtour & Gym IT! voor iedereen

Meer over deze GymPOWER Clubtour in Amsterdam, powered by Airgym Airtracks of nadere informatie over de studententrainingen van STAH kun je vinden op de website/pagina van STAH en GV Tonido. Of kom naar GymIT! op 30 juni 2018 in Utrecht, de inspiratiedag van GymPOWER waarop we ons tienjarig bestaan vieren met clinics, demo’s en sportawards, centraal in het land, dus voor iedereen bereikbaar. Meer informatie via mail: gympower-algemeen@outlook.com

Artikel © Stichting GymPOWER | Tekst, interviews en beelden © Casper Beijn