Actueel GP nieuws
Home » Geen categorie » Opmerkelijke blessures aan de orde van de dag op ‘behekst’ WK van Montreal 2017
Opmerkelijke blessures aan de orde van de dag op ‘behekst’ WK van Montreal 2017
Screenshot Youtube Video FIG Gymnastics

Opmerkelijke blessures aan de orde van de dag op ‘behekst’ WK van Montreal 2017

MONTREAL – Lang is er uitgekeken naar de eerste Wereldkampioenschappen Artistieke Gymnastiek, oftewel het toestelturnen, in de nieuwe Olympische cyclus op weg naar de Spelen van Tokyo 2020. Wie zouden de nieuwe Wereldkampioenen worden, welke nieuwe sterren aan het turnfirmament zouden hier doorbreken en hun naam vestigen, wat zouden ze na maanden voorbereiding brengen aan nieuwe en verbluffende oefeningen en elementen in de arena in het voor de turnsport historisch Olympisch Stadion in Montreal, Canada. De turnliefhebbers overal ter wereld verheugden zich op hun jaarlijks feestje, maar alle opmerkelijke blessures die aan de orde van de dag lijken werpen hun schaduw op dit ‘behekst’ WK.

De online community van turnsportliefhebbers heeft inmiddels al wereldwijd massaal ludieke hashtags, quotes en beelden bedacht en gedeeld om de schaduwen die zich op dit WK werpen enigszins te kunnen verwerken en incasseren. De voornaamste vraag die rondwaart is waaraan het te wijten zou kunnen worden. Een vloer die aan het eind van de tweede wedstrijddag een compleet gat in blijkt te hebben. Een moordend tijdsschema die beperkte tijd, soms zelfs maar vijf minuten, warming-up tijd per toestel toelaat, waar normaliter langer voor uitgetrokken zou moeten worden. Of is het eigen schuld doordat de betrokken sporters te graag willen en niet genoeg focus hebben, of dwingt de nieuwe code hen te veel risico te nemen om hun doelen te kunnen bereiken? Opvallend is in ieder geval het grote aantal blessures onder de grote titelfavorieten voor dit toernooi.

Rebeca Andrade, één van de beste Braziliaanse gymnasten, kwam naar Montreal, Canada, met het strakke plan om een gooi te doen naar de top drie van beste meerkampers en een uitstekend resultaat op sprong neer te zetten. Tijdens de podiumtraining liep ze een knieblessure op en moest zich dus voordat het WK begon al afmelden. Voor haar land een grote aderlating, voor het legioen turngekke supporters een dag van grote rouw.
Larisa Iordache uit Roemenië kwam, na een veelbelovende comeback na de grote deceptie de Spelen van Rio de moeten missen door blessures, naar Canada als de gedoodverfde favoriete om eindelijk de Wereldtitel te pakken en haar land, op dezelfde plek waar Nadia Comaneci daar ooit mee begon met de eerste perfecte score (toen de tien), weer eerherstel te geven als grootmacht van weleer. Doch tijdens de kwalificatieronde bij de warming-up op vloer stond ze na een vloerserie niet meer op en werd weggedragen met kennelijk een gescheurde achillespees. Heel de turnwereld huilde met haar mee, terwijl ze weggedragen werd door haar trainer. Dat beeld blijft op het netvlies hangen en de vraag is of ze nogmaals terug kan komen om eindelijk de grote belofte waar te maken.
Kohei Uchimura uit Japan, één van de beste turners aller tijden, al sinds 2009 ongeslagen op zes WK’s en twee Olympische Spelen en dus titelverdediger en favoriet voor Montreal, moest ook door een bij de landing na zijn sprong- en brugoefening opgelopen enkelblessure op krukken via de achteruitgang de turnarena verlaten, waardoor hij na acht jaar de weg vrijmaakte voor een nieuwe Wereldkampioen. Op deze manier had niemand het hem toegewenst.
De ingewikkelde val op rek van Andrei Groza uit Roemenië joeg iedereen in de zaal de stuipen op het lijf en hij moest zelfs een nacht doorbrengen in het ziekenhuis. Hij kwam met de schrik vrij en kon zich zonder verdere complicaties vrij goed herstellen.
Audry Nin Reyes uit de Dominicaanse Republiek, ook één van de favorieten op sprong, viel met de ‘Re Se Gwang’ wat hem een slechte score bezorgde. Hij kreeg daarna op de koop toe zoveel last van zijn knie dat hij zich uiteindelijk moest terugtrekken uit de wedstrijd. 
Ragan Smith uit de Verenigde Staten, één van de grootste favorieten om de vacante titel van landgenote Simone Biles als Wereldkampioene in de meerkamp over te nemen, moest zich enkele minuten voordat de meerkampfinale zou beginnen op vrijdag 6 oktober 2017 terugtrekken uit de wedstrijd. Een verrassende wending die velen definitief de stuipen op het lijf joeg met dit ‘behekst WK’. 
Sherine El Zeiny (26), de turnster die voor Egypte uitkomt maar die haar hele leven al woont, studeert en traint in Nederland en tot drie keer toe deelnam aan de Olympische Spelen onder begeleiding van een trainer uit Nederland, raakte in Montreal ook aan haar knie geblesseerd tijdens de kwalificatieronde. Tot de laatste snik van het WK werd het blessurespook van Montreal niet bezworen. Vanessa Ferrari (bijna 27), de routinier uit Italië die zich terug geknokt had na blessureleed om hier te kunnen staan, was op de laatste dag van het WK, in de laatste toestelfinale voor de dames op vloer het laatste slachtoffer die aan de vloek moest geloven. Ook zij werd met pijn en verdriet weggedragen.
Het jaarlijkse turnfeestje is voor de liefhebbers behoorlijk verpest. Dit is in twintig jaar tijd het meest vreemde WK geweest, gezien alles wat er tijdens en er omheen gebeurde. Als je de lijst klachten en vraagtekens bekijkt die gaandeweg en gelijk na de laatste toestelfinale gepresenteerd is, klopte er organisatorisch niet veel aan dit mondiaal titeltoernooi. Het is een wonder dat de sporters bleven doorturnen onder zulke omstandigheden. Als je het aantal opmerkelijke blessures, mankementen en gesneuvelde statussen bij elkaar optelt, tot aan de laatste snik toe, dan snap je wel dat er nu mensen zijn die ludieke t-shirts en hashtags bedenken om één en ander te verwerken, zoals: #WesurvivedMontreal 
Meer informatie en het wedstrijdverloop in live scores en beeld is te vinden op de website van de FIG en de website van het toernooi.

Artikel © GymPOWER Sportmagazine | Tekst © Juka Rosales met een bijdrage van © Theresa Beijn | Inzet screenshot video © FIG|