Actueel op GP
Home » GP Actueel » Opwarmen in Glasgow voor de finale van het Nederlands nationaal duet
Opwarmen in Glasgow voor de finale van het Nederlands nationaal duet
Foto © Casper Beijn

Opwarmen in Glasgow voor de finale van het Nederlands nationaal duet

GLASGOW – Op de vijfde dag van de Europese Kampioenschappen in Glasgow, maandag 6 augustus 2018, is er tijd om andere sporten aandacht te geven als journalist. In het tot zwembad omgebouwd tennisveld van de Scotstoun Sports Campus wordt de teamfinale technische uitvoering gehouden op het EK synchroonzwemmen. Teams bestaande uit acht atletes van twaalf landen konden hier aantreden om de Europese titels en medailles. De enthousiaste supporters op de piepkleine tribune kregen een formidabel kijkspektakel en spannende wedstrijd voorgeschoteld, met heel veel artistiek, gymnastiek en acrobatiek maar dan in een heel andere setting dan een turnhal met vaste vloer. Een middag heerlijk genieten van mooie sport als warming-up voor de finale van het Nederlands nationaal duet.

Russisch-team-Synchro-EK-Glasgow-2018In deze artistieke en zeer gymnastische zwemsport zijn er steevast vier landen die de top van het medailleklassement bevolken en dat is sinds de eerste wedstrijden en finales op vrijdag 3 augustus 2018 ook het geval in Glasgow. Buurlanden Rusland en Oekraïne uit Oost-Europa duelleren om het goud, waarbij de tweede alleen aan het langste eind kon trekken bij afwezigheid van de eerste. Ook in het synchroonzwemmen, conditioneel één van de zwaarste sporten ter wereld, is Rusland een ongenaakbare grootmacht en zijn de Russinnen die power, gratie en ritme feilloos weten te combineren, bijkans onverslaanbaar. De strijd om het brons ging tussen de twee toplanden uit Zuid-Europa, waarbij Italië een uitstekend momentum beleeft op Schotse hoogten maar Spanje zich stevig blijft vasthouden in haar kielzog.

Vandaag stonden die vier er ook weer met hun team in deze finale. Rusland kwam als tiende het podium opgemarcheerd en alleen al daaraan zag je hun zelfvertrouwen en vastberadenheid om ook deze klus naar behoren te klaren. Alles wat deze powergirls in hun routine deden, krachtig en sierlijk tegelijk, kon in superlatieven worden uitgedrukt. Je bleef kijken tot de eindpose. De toegekende totaalscore was er ook naar: 94,600 punten met een uitvoeringswaarde van 37,200 punten. Daar kon geen enkel team aan tippen en voor het goud en de Europese titel kon vandaag weer de Russische driekleur de hoogte in.

Russische-zwemster-Synchro-EK-Glasgow-2018Gevraagd  naar hun moeilijkste element na afloop, kijken de Russinnen verbaasd: “We bouwen de oefening stap voor stap op tot een steeds hogere moeilijkheidsgraad. Elk element is moeilijker dan het vorige.” Voor GymPOWER is de brandende vraag aan de veelvoudige kampioenes: hoe ga je om met die druk als je altijd de beste bent? Synchroonzwemster Mariia Shurochkina, captain van het Russische team: “Je moet sowieso als team altijd hard blijven werken, wat er ook gebeurt. Je probeert er niet aan te denken, maar je voelt de druk altijd. Als je gewend bent om altijd te winnen, is het moeilijkste niet het winnen maar een winnaar te blijven. Voor ons gaat het er om nog harder te werken en hopen dat het niet verandert.”

Oekraïnse-zwemster-Synchro-EK-Glasgow-2018Oekraïne kwam als vierde het podium op, luid aangemoedigd door haar supporters met het bekende “Davay, davay!”, en toonde een degelijke en vernuftige routine waar weinig op aan te merken was. Met 90,7439 punten konden ze tot aan het optreden van de Russen genieten van de eerste plaats in het klassement, wat voor hen op dit moment een aangename verrassing moet zijn geweest. Het werd uiteindelijk zilver, maar daar waren ze ook content mee. Een Oekraïense trainer in de mixed zone legde uit aan GymPOWER: “Een medaille is hier niet vanzelfsprekend. De top vier hier is even goed. We moeten nog elementen opbouwen die we nog missen.”

 

Spaanse-Team2-Synchro-EK-Glasgow-2018-kSpanje kwam als achtste op en gooide alles in de strijd. Ondanks het thuisvoordeel van de Britten, leek het Spaanse de meeste supporters op de tribune te hebben vandaag, te meten aan de juichsalvo’s en wapperende rood-gele vlaggen. De passie straalt er vanaf en ze laten hier een fantastische routine zien volgepakt synchropower. De coach van Spanje, een voormalig topsynchroonzwemster uit Japan, legt uit aan GymPOWER in de mixed zone, dat ze erg tevreden zijn met dit optreden op het EK in Glasgow: “We bouwen al langer richting Tokyo 2020 aan een meerjarig traject. Dit is het tweede jaar en wat ze hier hebben laten zien voldoet aan de verwachtingen. We zitten op schema en kunnen verder. Dit team heeft ambitie en een doel voor ogen, ze hebben er zin in en werken er keihard voor. Daar kun je ver mee komen. Met talent en geld alleen kom je er niet.” Met 89,8716 punten kwam Spanje net te kort voor het brons en moest het dit keer zich tevreden stellen met de vierde plaats.

Italiaans-team-Synchro-EK-Glasgow-2018Portugal bleek zich teruggetrokken te hebben en als laatste team kon Italië aantreden met de comfortabele wetenschap welke score ze moesten verslaan om een podiumplaats te bemachtigen. In een mooie apotheose in moordend tempo gooide het oersterke en zeer gratievolle team alles in de strijd, met 90,3553 punten als resultaat wat hen het felbegeerde brons bezorgde. In de mixed zone spraken we de opgetogen Italiaanse synchroonzwemsters die voluit genoten van dit succes. Hun topsportmentaliteit bleek wel uit hun visie: “We zijn nu drie jaar samen en hebben een sterk team. Elk groot toernooi is belangrijk en ook op de Spelen zullen we er zeker staan!”

Oostenrijk-Team-Synchro-EK-Glasgow-2018Ook de andere landen leverden naar vermogen en niveau aardige prestaties op het EK in het tijdelijke bad van de Scotstoun Sport Campus. Elk had een bijzonder verhaal om op te tekenen. Voor Oostenrijk bijvoorbeeld was het een comeback en emotioneel moment. Het nationaal team waarvan een paar jaar geleden drie synchroonzwemsters een ongeluk kregen, heeft weer opgebouwd naar een redelijk nvieau (77,2775), nog geen hoogvlieger maar ze waren blij hier te laten zien waar ze nu staan. Eén van de destijds bij het busongeluk betrokken zwemsters was aanwezig in Glasgow en bleef de hele tijd als mascotte bij het team. Een grote inspiratiebron voor het team.

Britse-Team-Synchro-EK-Glasgow-2018Het Britse team, luid aangemoedigd door het thuispubliek, verscheen hier in een Schotse ruit, om hun verbondenheid met het organiserende land te tonen. “Als je niet veel middelen hebt, is je passie heel belangrijk. In een team maak je elkaar sterker. We zijn nu overgestapt van junior elementen naar senior elementen. We willen punt voor punt naar scores hoog in de tachtig punten en dan doorgroeien, want over twee jaar moeten we er staan in Tokyo. Je moet er helemaal voor gaan. We doen het stap voor stap. Hier konden we vooral laten zien wat Brits in Schotland inhoudt. Dat gebruikten we bewust in de muziek.”

Meer informatie over het EK synchroonzwemmen, inclusief de complete uitslagen, is te vinden op de website van de Europese federatie LEN en de website van het EK-sportevent 2018 in Glasgow en Berlijn. Morgen dinsdag 7 augustus 2018 vanaf 10:00 uur ’s ochtends komt het nationaal duet van Nederland, bestaande uit Noortje en Bregje de Brouwer, uit in de finale vrije uitvoering waarvoor ze zich als achtste kwalificeerden afgelopen zondag. De wedstrijd is via livestream te volgen op de website van de LEN.

Artikel © Sportredactie GymPOWER | Tekst © Theresa Beijn | Interviews en foto’s © Casper Beijn