Actueel op GP
Home » GP Actueel » Paalsport in Nederland begint aan nieuwe fase met NK 2018 in Waalwijk
Paalsport in Nederland begint aan nieuwe fase met NK 2018 in Waalwijk
Foto © Maurice Smeets

Paalsport in Nederland begint aan nieuwe fase met NK 2018 in Waalwijk

WAALWIJK – Op 2 en 3 juni 2018 organiseerde de nieuwe Paalsport Bond Nederland (PBN) in sporthal De Slagen in Waalwijk voor het eerst het NK Paalsport, de Nederlandse Kampioenschappen annex WK-kwalificatie 2018 in deze artistieke en acrobatische sport met diverse disciplines en categorieën annex een internationale open competitie die dienst deed als WK-kwalificatie voor landen zonder die mogelijkheid, onder auspiciën van de internationale federatie IPSF. GymPOWER volgde de ontwikkeling van deze sport de afgelopen tien jaar op de voet en nam daarom graag een kijkje hoe de sport er anno 2018 voor staat in Nederland en hoe zo’n NK eruit ziet. Het was voor ons duidelijk dat er met dit NK een nieuwe fase is aangebroken.

Paalsport Bond Nederland 

Er zijn weinig bonden waar atleten van 8 tot 59 jaar op het zelfde toernooi de kans krijgen om, ieder op het eigen niveau, te strijden om de nationale titels en waarbij voor een groot deel van die deelnemers WK-kwalificatie mogelijk is. De sport is wat dat betreft baanbrekend qua leeftijdtolerantie en wat dat betreft is het bijzonder dat er elk NK weer nieuwe talenten zich aandienen. De hal in Waalwijk bood alle ruimte, met de opmerkelijk opzet van jurytafel vlak voor het wedstrijdpodium. Net als de wedstrijden op zaterdag – met Artistic Pole en de voorrondes Pole Sport voor jeugd en senior dames – waren op zondag de finales Pole Sport onderverdeeld in diverse (leeftijds)categorieën en klasses (dames/heren: (Pre) Novice, Junior, Senior, Doubles en Masters). Dat gaf veel diversiteit aan het kijkspektakel dat het enthousiaste publiek kreeg voorgeschoteld. Later op de dag was er ook Para Pole voor deelnemers met een beperking en de introductie van Ultra Pole, de discipline in battle-stijl met extreme stunts waarin Zoë Timmermans vorig jaar op het WK in de Maaspoort in Den Bosch namens Nederland verrassend de wereldtitel veroverde.

Screenshot video interview © Casper Beijn met Eveline Bloks, Voorzitter PBN

Screenshot video interview © Casper Beijn met Eveline Bloks, Voorzitter PBN

Met de oprichting van de nieuwe sportbond na dat WK, Paalsport Bond Nederland (PBN), werd gekozen voor een nieuwe naam voor de sport die alle disciplines dekt en de sport een ander imago bezorgt. De unificatie in regelgeving en technische codificatie draagt ook bij aan het etaleren van  het gedifferentieerde aanbod qua wedstrijdsport, ontspanning/recreatie en demo/show. Waarbij de passie voor de paalsport doorslaggevend blijft op elk niveau. Dat helpt zeker in de acceptatie ervan en die van de sporters die anno 2018 nog regelmatig te stellen hebben met vooroordelen en onheuse bejegeningen, zelfs in verslaggeving door regionale en landelijke media. Dat een sporter zo ver moet gaan om GymPOWER te verzoeken een NK- video te verwijderen om de slagingskans van een sollicitatie te verhogen geeft te denken. Wat dat betreft was het goed om in Waalwijk te constateren dat de komst van de PBN een professionele boost heeft gegeven aan de  NK en de verdere ontwikkeling van de sport.

Voorzitter Eveline Bloks van de Paalsport Bond Nederland, verklaarde op de zondagmiddag namens de NK-organisatie aan GymPOWER tevreden te zijn met de prestaties dit weekend: “Het gaat goed, de atleten doen het heel goed. We hebben veel atleten die zich kwalificeren voor het WK. Geen ongelukken tot nu toe. Veiligheid is belangrijk, we benadrukken het belang van goede coaching. Dat helpt, zodat atleten niet boven hun niveau dingen willen gaan doen. Als de sport zo verder kan groeien, dan gaat het nog heel groot worden.”  Hoe zijn de nieuwe onderdelen in de NK bevallen? Bloks: “Op zaterdag hadden we voor het eerst Artistic Pole. Het niveau lag daar meteen al heel hoog. De interpretatie van ‘Wat is nou Artistiek?’ loopt erg uiteen, dus het was wat zoeken voor de deelnemers. De één pakte het op als een theaterstuk waarmee een verhaal verteld wordt, de ander zat meer op de flow van de dans. Dus het is wel heel leuk om er de diversiteit van te zien. Dat iedereen er toch z’n eigen draai aan geeft.” Er werd op het NK strikt gejureerd volgens de internationale IPSF-code die op alle vlakken een hoge standaard en topniveau nastreeft voor de sport met serieuze Olympische ambitie, waarbij scherp gelet werd op techniek en moeilijkheid van elementen, artistieke waarde, netheid van uitvoering en presentatie en de uitbeelding van de choreografie. Dat gaf af en toe aanleiding voor verhitte discussies en het aantekenen van protest tegen toegekende scores, maar dat is juist ook een teken dat de sport gegroeid is. Al waren de lagere scores vaak ook te wijten aan de zenuwen en de onervarenheid met deelname aan een groot (titel)toernooi.

Senior Dames en Heren Individueel

‘Senior Women’ is de categorie waar normaliter de meeste aandacht naar toe gaat vanwege het aantal toppers die meedoen en dit jaar was dat niet anders, waarbij voor de voorrondes op zaterdag het grootst aantal deelnemers zich hadden ingeschreven: 17 dames streden om een plek bij de beste tien in het klassement die doorgingen naar de finale op zondag. Er ontspon zich al op de eerste dag in de voorronde een mooie wedstrijd met in de top van het klassment Belinda van Ommen, Lisette Beekhuis, Maud Rietbroek, Dineke Minten en Apple Wang.

Foto © Maurice Smeets

Foto © Maurice Smeets: Belinda van Ommen

Van Ommen – de Nederlands kampioene van 2016 die een indrukwekkende comeback maakte na een sabbatical van tweede jaar door het moederschap – plaatste zich in de voorronde als beste voor de finale, waarin ze als laatste deelneemster alles gaf met een uiterst sierlijke en strakke oefening. Na het toekennen van het protest over de score bij de jury bleek haar eindscore (50,7 punten) net niet genoeg om de titel te heroveren, maar wel de bonus van een WK-ticket. De ontketende powergirl Minten, – de Nederlandse kampioene op het NK 2016 voor studenten -, in de voorronde op zaterdag nog eindigend op plaats vier, ging het duel met Van Ommen met volle kracht en passie aan en zette een fenomenale routine neer die van het podium af stuiterde van de dynamiek. Met 52,9 punten legde ze beslag op haar eerste Nederlandse titel èn een WK-ticket.

Foto © Maurice-Smeets: Dineke Minten

Foto © Maurice-Smeets: Dineke Minten

Minten was na afloop van de oefening ontzettend blij en verklaarde in de mixed zone aan GymPOWER: “Het voelt heel goed. Alles ging goed eraan. Of ik nou eerste word of niet, ik ben er gewoon heel trots op! Dit was mijn allerbeste ooit. Ik heb hier een half jaar voor getraind. Gister ging het niet goed en daar was ik verdrietig om en nu ging gewoon álles goed.”  Minten en Van Ommen staan met dit resultaat nu op plaats 8 en 11 op de ‘World Ranking List’ van de IPSF, die aangevoerd wordt door Maria Eugenia Plaza uit México (64,6 punten) en twee Duitse: Sandra Jung (58,6 punten) en Lea Roth (58,1 punten).  Als het zo blijft en ze hun scores verder weten te verbeteren, dan zit er wellicht een finaleplaats in op het WK.

Foto © Maurice Smeets

Foto © Maurice Smeets: Lisette Beekhuis

Beekhuis die met haar routine een eresaluut bracht aan haar roots in de ritmische gymnastiek, verbeterde haar score tot 45,7 punten. Dat was ruim voldoende om de lichtvoetige Wang en solide Rietbroek van het brons af te houden en haar eerste medaille in de sport te veroveren. Doch geen WK-ticket. Beekhuis maakte na een moeizame aanloop door blessures op deze NK haar verwachtingen waar en kon daar vrede mee hebben. “Ik heb er maar een half jaar voor kunnen trainen. Ik ben vorig jaar aan mijn schouder geopereerd. Het ging, maar moest niet langer duren. Ik ben super blij.” Heeft ze veel aan haar RG-ervaring in deze sport? “Ja, jazeker. Ten eerste was het al mijn muziekje uit de RG en kon ik er gevoel in kwijt, misschien te omschrijven als ‘Happy memories’.”  Wat dat betreft ziet ze nog voldoende toekomstperspectief. “Ik heb mijn toppunt in de paalsport zeker nog niet bereikt. Daar kan ik echt nog genoeg in doen!” Is het halen van de WK belangrijk voor haar? “Nee. Een keer gaat de WK wel mijn hoofddoel zijn, maar nu nog niet. Ik heb met Dineke een paar keer samen getraind en dat was heel fijn. Ik zou best zelf ook Nederlands kampioen willen worden, maar voor haar ben ik zeker blij. Mijn doel op dit NK nu was vooral de vele mensen die mij hier kwamen supporten, heel blij te maken en dat is gelukt. ”

Foto © Maurice Smeets

Foto © Maurice Smeets: Apple Wing

Wang, zelf een begenadigde coach in de paalsport die als docent aanwezig zal zijn op de GymIT! bijscholing op 30 juni 2018,  greep net naast het erepodium met haar eerste optreden op een NK. Ze wist wel haar score en plaats in het klassement behoorlijk te verbeteren ten opzichte van de voorronde (vijfde met 27,3 punten). Met 42,5 punten werd Wang in de finale vierde. Desondanks was ze dik tevreden met haar prestatie: “Ik ben hier heel erg blij. mee Gisteren deed ik het niet goed, ik was erg nerveus en twijfelde aan mezelf. Was ik wel goed genoeg voor deelnemen aan mijn eerste NK? Vandaag ging heel erg goed, mede dankzij Belinda van Ommen, die me het zelfvertrouwen gaf om het gewoon te doen. Dat hielp me enorm. Dus ik zei tegen mezelf: ‘Ik ga gewoon plezier hebben en een mooie show neerzetten.’ Dat ging veel beter dan verwacht. Ik kon genieten, ook al moest ik wel mijn choreografie onthouden. Het is ook een zware competitie, dus je wil er ook staan. Op welke plek maakt niet uit. Ik ben nu erg gelukkig.”

Foto's © Maurice Smeets

Foto’s © Maurice Smeets: Maud Rietbroek

Rietbroek die in feite een zwaar programma draaide met een dubbel NK (polesport en artistic pole) en een succesvolle eerste dag kende (NK-titel Artistic Pole met een monsterscore), verbeterde ook haar score uit de voorronde (derde met 37,3 punten), maar zakte in de finale toch naar de vijfde plaats met 39,4 punten. De andere finalisten waren Anouk Blom (zesde met 34,2 punten); Coralie Bourdrel (zevende met 33,7 punten); Larissa Vermaning (achtste met 32,9 punten), Eline Oostenveld (negende met 24,6 punten) en Lise Borst (tiende met 23,3 punten). Nadine Buntinx, Caroline Koevoets, Marlieke van Velthoven, Marlou Vermeeren, Hung Ying Chow, Manja Roes-Sloot en Joyce Bennenbroek bleven steken in de voorronde.

Rietbroek won op zaterdag de NK-titel in het onderdeel ‘Artistic Pole’ glansrijk met liefst 79,3 punten. Een voortreffelijke prestatie. Ze staat vierde op de ‘World Ranking List’ van de IPSF, die aangevoerd wordt door Eugenia Tovar uit Venezuela (nieuwe wereldrecordhoudster met 85,7 punten), Alexandra Vigh uit Hongarije (80,1 punten) en Dariya Smirnova uit Rusland (79,7 punten). Marieke de Bra pakte het zilver in dit onderdeel op het NK in Waalwijk met 72 punten en Anneleen Freriksen het brons met 67,3 punten. Ariane van der Vegte werd vierde met 63,3 punten, Marieke Roos vijfde met 59,3 punten, Marieke Maas zesde met 58 punten, Loes van Eijk zevende met 57,3 punten, Priscilla Brand achtste met 48,3 punten, Demi Markgraaf negende met 47 punten, Elva Hinborch tiende met 34,6 punten en Diane van de Vorle elfde met 28 punten.

Screenshot video interview © Casper Beijn

Screenshot video interview © Casper Beijn

Bij de senior heren was het deelnemersveld met ‘Pole Sports’ op zondag ook dit jaar traditioneel klein. Ook in deze artistieke sport laat de emancipatie nog op zich wachten. Regerend Nederlands kampioen 2016 en 2017 Hendrik de Jonge was aanwezig, maar op de tribune. Runner-up van vorig jaar Maurits Kersten legt dit jaar beslag op de eerste plaats en de nationale titel met 20,1 punten. Hij had dit keer alleen één medestander in de titelstrijd, Arne Troquet die de sport zichtbaar met passie beoefent, maar zijn weg op wedstrijdniveau nog moet vinden. Hopelijk houdt hij zijn enthousiasme vast en blijft hij zich ontwikkelen in de sport. De inbreng van de heren in de sport is en blijft een verrijking van de sport en het kijkspektakel voor de sportliefhebbers.

Vooraf wilde de goedlachse Kersten niet op de zaken vooruit lopen en benadrukte dat het toch ook een kwestie was om de eigen routine goed te kunnen neerzetten, om voldoende punten te kunnen halen voor het WK-ticket: “Ik ben voorzichtig optimistisch. Ik heb vertrouwen, ik voel me fit en ik denk dat het goed zal gaan. Aan het trainen ervoor zal het zeker niet liggen.” In zijn missie slaagde hij, want hij mag zijn koffers inpakken voor het WK in Spanje deze zomer. Kersten staat 22ste op de ‘World Ranking List’ van de IPSF, die aangevoerd word door Vecislavs Ruza uit Zweden met 62,5 punten, de Spanjaard Denis Terrones (59,1 punten) en Moisés Ahumada uit Mexico (55,3 punten). Een finaleplaats op het WK ligt wellicht een brug te ver nog.

Foto © Maurice Smeets

Foto © Maurice Smeets: Nick la Gije & Gianmarco Stefanelli

Duo’s dames en heren

In de categorie ‘Doubles’ was er dit jaar geen mixed doubles maar wel de primeur van een herenduo (‘Doubles Men/Men’). Nick la Gije & Gianmarco Stefanelli zetten een prima oefening neer voor 28,2 punten wat hen naast de Nederlandse titel ook een WK-ticket bezorgde. Wereldwijd zijn er ook niet zoveel herenduo’s te vinden. Ze staan tweede op de ‘World Ranking List’ van de IPSF, in punten vlak achter het Spaanse topduo Christian Fernandez & Filipi Camargo. Dat kan een boeiend duel worden op het WK.

Foto © Maurice Smeets:

Foto © Maurice Smeets: Suzy Niamut & Dieuwke Hupkes

Bij de dames waren er zeven duo’s die meededen bij de ‘Doubles Women/Women’. Suzy Niamut & Dieuwke Hupkes verrasten vriend en vijand en zichtzelf met de Nederlandse titel met een solide oefening die de jury 35,7 punten toebedeelde. Niamut en Hupkes waren na de oefening in de mixed zone bescheiden in hun reactie: “We hebben de dans gedaan die we tijdens de trainingen ook deden, maar we waren in eerste instantie zelfs niet helemaal tevreden, omdat het in de training toch beter ging. Maar we zaten op de bank en dachten ‘We hebben onze routine gedaan, we hebben hem van begin tot eind afgemaakt en we kunnen trots zijn.”

Toen kwamen de punten en dat was een hele grote verrassing. “We waren gewoon verbijsterd! De ‘compulsory’ punten [voor technische moeilijkheid-RedGP] waren hoog. Vorig jaar hebben we ook meegedaan en toen kwam er uit dat we moesten werken aan netheid, dus dat hebben we gedaan. We hebben weinig ‘deductions’, [aftrekpunten -RedGP], dus dat is goed gelukt!” Dit resultaat betekende ook, dat ze naar het WK in Spanje gaan. “Daar zijn we super blij mee. Onze familie gaat helemaal mee. Dus we hebben onze supporters bij ons. We zijn helemaal happy. Onze dag kan niet meer stuk!”

Foto © Maurice Smeets

Foto © Maurice Smeets: Eva Oerlemans & Esther Verheijen

Eva Oerlemans & Esther Verheijen werden tweede met 35 punten en mogen ook naar het WK: “Onze score is hoger dan we verwachten! We zijn heel erg blij. Dingen gingen goed en dan is het leuk dat je onverwachts zo’n hoge score hebt. Alles lukte waar we zo hard voor hebben getraind. Hard trainen loont. De feedback was dat het vooral leuk was om naar te kijken. We hadden er heel veel plezier in en dat was blijkbaar zichtbaar.” De twee beoefenen de paalsport al vijf jaar, de laatste drie jaar als duo. “We zijn erg vooruit gegaan en hebben de laatste tijd ook heel veel getraind. De muziek is belangrijk want je doet een choreografie op die muziek. Dat geeft de sfeer. Je hebt allemaal een verhaal in je hoofd en daar is muziek een belangrijk onderdeel van. Maar ook je outfit, de moves ie je doet, je tempo. We hadden een wat dromerig verwonderend nummer als thema.”

Hoe hebben ze zich voorbereid op het NK? “We hebben vooral veel zelf gedaan en getraind volgens de Code of Points van de IPSF, hem helemaal uitgeplozen en veel samen getraind. Hoe lang je een element volhoudt is bijvoorbeeld heel belangrijk, met dank aan onze trainer/coach Sandra Vader.” En het WK? “Nu we als tweede geëindigd zijn…dat moeten we even verwerken. En natuurlijk een ticket boeken. Dan gaat de glimlach nooit meer van ons gezicht af 🙂 ” De twee duo´s, Nederlands kampioen en runner-up, staan dertiende en vijftiende op de ‘World Ranking List’ van de IPSF, aangevoerd door Irina Vorobyeva & Anna Palou uit Spanje met 56,4 punten, Elise Dahl-Hansen & Camilla Haukas Skjeseth uit Noorwegen (46,3 punten) en Svetlana Nikonova & Ekaterina Abramova uit Rusland (43,0 punten). Een WK-finaleplaats behalen lijkt lastig.

Foto © Maurice Smeets

Foto © Maurice Smeets: Tirsa Hagen & Eva Engeliena van de Pal

Het duo Tirsa Hagen & Eva Engeliena van de Pal werd derde met  28,5 punten, brons maar geen WK-ticket. Hagen die met Josien Hoekstra in 2017 de NK-titel pakte en aan het WK deelnam, begint hiermee aan een nieuwe fase in haar sportcarrière: “Josien had aangegeven dat ze het niet leuk meer vond om voor de Code of Points van de IPSF te blijven trainen, dus we zijn als duo gestopt. Eva ken ik al heel lang, vanuit mijn studio. Ze is een voormalig acrogymnaste [B-lijn van ATC Sneek -RedGP]. Ik zag het vanaf het begin al met haar als leerling zitten en toen ik als duo was gestopt, zei ze graag ja.” Van de Pal: “Ik vond het sowieso een mooie sport en toen Josien en Tirsa Nederlands kampioen werden, dacht ik ‘Dat wil ik ook wel!” Heeft ze veel aan haar roots in acrogym bij paalsport? “Jazeker, maar ook veel mag er juist niet. We deden een flik-flak en die leverde vijf punten aftrek op. Anders waren we tweede geworden…” De Wet van Murphy sloeg hard toe voor het duo, want voor het verkeerd invullen van hun formulier moesten ze ook aftrek incasseren bij de jury.  Zonder die aftrek zouden ze zelfs de eerste plaats hebben behaald, berekende het duo. Dat was een stevige dobber voor hun eerste optreden op het NK, maar het zijn topsporters in doen en denken. Leuk is anders, maar in de sport geldt het motto ‘take your wins and losses’, want er komen zeker nieuwe kansen, en dat beseffen ze ook.

Foto © Maurice Smeets:

Foto © Maurice Smeets: Leonie van Dijk en Loes Botter

Het duo Leonie van Dijk en Loes Botter werd vierde met 27,9 punten, een verdienstelijke prestatie die nipt – op 0,6 punt na – geen omlijsting met eremetaal kreeg. Van Dijk vertelt aan GymPOWER over hun weg naar het NK en hun bevindingen in deze sport: “We dansen in Zwolle bij Dance & Yoga Styles. Ik ben met paalsport begonnen toen ik twijfelde tussen ballet en iets anders. Ik was daar gelijk getroffen door de leuke mensen eigenlijk. Het is geen stereotype vrouwencultuur. Stoere meiden met veel gevoel voor humor. In zo’n groep maak je elkaar sterker en word je zelfverzekerder. Qua techniek zijn er nog zoveel betere polesporters, maar wij voelen elkaar goed aan en dat heb je bij duo wel nodig. De sport is goed voor je lichaam. We hebben toplessen gehad van Anna-Maija Nyman. We zijn op onze voeding gaan letten. We zijn veel meer gaan trainen. Dus zo kom je veel verder, ook als mens.” Girlpower? “WomenPOWER! Mag ik het zo zeggen?”

In de NK-finale ‘Artistic Pole’ op zaterdag deed alleen het duo Nooki Berhitoe & Juul de Metz mee, dat met 81 punten een formidabele routine neerzette voor het goud. Met deze topprestatie staan de twee dames tweede op de ‘World Ranking List’ van de IPSF in deze categorie en onderdeel. Alleen Renáta Molnár & Violetta Prokl uit Hongarije gaan hen voor met 90,1 punten. Vecislavs Ruza & Anna Valfsson uit Zweden staan derde met 78,6 punten.

Junior en (Pre) Novices Girls

Foto © Maurice Smeets: J

Foto © Maurice Smeets: Pre-Novice Julia Koppens

De girlpower was meer te zoeken bij de aanstormende generatie paalsporttalenten. Ook op dit NK in de jongste categorieën nog geen jongens onder de deelnemers. De achtjarige Julia Koppens zette in de categorie ‘Pre Novice’ de paasportwereld op z’n kop met een ijzersterke routine voor 30 punten en het goud. Voor de  jongste deelnemer was het een spannende dag, maar ze vond het een mooie avontuur. “We trainen hard. Lachen veel. Met de anderen zijn we een soort paalsportfamilie. Ik heb deze beker omdat het vandaag heel goed ging!”, legt ze enthousiast uit onder toeiend oog van trainer/coach Bettine Sarton die zelf dit jaar niet meedeed aan het NK. Koppens zal nog een paar jaar moeten wachten voordat ze qua leeftijd mee mag dingen voor een WK-ticket, maar de technische basis zit er al goed in getimmerd. Voorzitter Bloks van de PBN verwoordde wat vele anderen ook vonden: “Ik ben natuurlijk voor iedereen blij, maar wat ik heel bijzonder vond en waar ik zelfs een beetje emotioneel van werd, was Julia. Als je ziet wat zij op deze leeftijd al kan…dat is echt waanzinnig!”

Foto © Casper Beijn:

Screenshot video © Casper Beijn: prijsuitreiking Novices Polesports 

Bij de ‘Novice Girls’ was er met vijftien aanmeldingen een voorronde noodzakelijk volgens de IPSF-regels. Janne Jacobs die net als Koppens als groot sporttalent al sinds haar zevende meedraait in de paalsportwereld, was op dit NK weer de beste en behaalde de nationale titel met 37,1 punten èn het WK-ticket. Katja van Houts werd met 33,1 punten tweede en behaalde ook een WK-ticket. Fem Burghouts werd derde met 31,3 punten. Fenna Lemeer werd nipt vierde met 31 punten en het trainingsmaatje en beste vriendin van Jacobs, Ruby Baijens, vijfde met 27,4 punten. Jacobs: “Bij de Novice zijn we eerste en vijfde geworden. We zijn ook vriendinnen en zitten bij elkaar in de klas, naast elkaar.” Hoe zijn ze erop gekomen om paalsport gaan beoefenen? Jacobs: “Ik heb het gezien op tv.” Baijens: “En ik bij Janne!” Jacobs: “We trainen bij Cathalijne van Weert, Bettine Sarton en thuis. Maar zonder haltertjes, we zijn toch al behoorlijk sterk. We trainen niet bij een paalsportschool, maar doen het allemaal zelf.  Cathelijne en Bettine hebben ons wel goed geholpen.” Jacobs staat 18de op de ‘World Rankink List’ van de IPSF, Van Houts 24ste. De lijst wordt aangevoerd door de Japanse Sawa Konishi met 52,5 punten, Valentina Gonzalez uit Chili met 49,5 punten en Paige Olson uit de Verenigde Staten met 48,6 punten. Een WK-finaleplaats wordt lastig. De andere NK-finalisten in deze categorie waren Teuni van Griensven (26,1 punten), Jill Hermans (24,8 punten), Nayla Aarts (24,6 punten), Lieve Warmoeskerken (22,4 punten) en Lisa Minnebreuker (18,6 punten). Iris Jaspers, Rowanie Wante, Luna Walsh, Jessica Cadil en Chenoa van Unen bleven steken in de voorronde.

Foto © Maurice Smeets: Erepodium Junior Girls Pole Sports

Foto © Maurice Smeets: Erepodium Junior Girls Pole Sports

Foto © Maurice Smeets: Demi Brama

Foto © Maurice Smeets: Demi Brama

Bij de ‘Junior Girls’ viel het aantal deelnemers, gezien voorgaande jaren, tegen. Dat betekent ook dat de basis voor en de doorstroming naar senior niveau in de komende jaren wat averij oploopt. Gelukkig was de kwaliteit van de oefeningen er niet minder om. Demi Brama, die samen met trainingsmaatje en Wereldkampioen Zoë Timmermans de sport vorig jaar op de kaart zette bij het grote publiek met hun optredens in Holland’s Got Talent, toonde nog steeds een gestage ontwikkeling van haar talent en passie in deze sport. Brama, die getraind en gecoacht wordt door haar ouders, behaalde met 47,7 punten voor een sublieme oefening de hoogste score uit haar sportcarrière tot nu toe. In Waalwijk waren fotografen Johan en Herman van Dreven aanwezig die bezig zijn met het samenstellen van het fotoboek ‘Leven voor talent’ over een jaar uit het topsportleven van Brama, welk boek in september 2018 verschijnt in het kader van een crowdfundingsproject.

De vijftienjarige atlete en acrobate die voor haar sport leeft, was tevreden met haar optreden op het NK 2018 waarin ze met zowel Polesport als Artistic Pole (83,3 punten) de titel pakte, een WK-ticket en wereldwijd nipt bijna de beste score, hetgen haar in beide onderdelen op de tweede plaats van de World Ranking List van de IPSF plaatst. Wat Artistic Pole betreft, is het verschil met de beste ter wereld volgens de ‘World Ranking List’ van de IPSF (Csenge Szántó uit Hongarije, nieuw wereldrecordhoudster met 83,6 punten) 0,3 punt en wat Polesport betreft is het verschil zelfs 0,1 punt (Carolina Arlandez Zoyo uit Spanje staat eerste met 47,8 punten). Brama: “Daar ben ik heel blij mee!” Een WK-finaleplaats en wellicht nog meer behoort zeker tot de mogelijkheden waar Brama voluit voor mag gaan. Op het NK had ze de andere deelneemsters in deze categorie net zo goed gesupport. Timmermans, die ondanks blessureleed en tegenslagen afgelopen seizoen het prima deed op het NK, werd bij zowel Polesport (38,2 punten) als Artistic Pole (69,3 punten) tweede en mag met het NK-zilver op zak mee naar het WK in Spanje. Ze staat achtste bij beide onderdelen op de ‘World Ranking List’ van de IPSF, dus ze zou voor een WK-finaleplaats kunnen gaan. Chantal van Oevelen, de Nederlands kampioen en WK-ganger in 2017, werd derde met 31,9 punten en kan niet mee naar Spanje. Celine Sikken werd vierde.

Masters 50+ & 40+ en Open competitie 

Foto © Maurice Smeets: Master 50+er Monica van Beek

Foto © Maurice Smeets: Master 50+er Monica van Beek

Bij de Masters 50+ maakte de gekoesterde ‘Nestor’ van de Nederlandse paalsport, Monica van Beek, weer indruk met haar ferme optreden, waarbij ze 17,8 punten scoorde om naast de Nederlandse titel ook beslag te leggen op een WK-ticket namens Nederland. Ze staat elfde op de ‘World Ranking List’ van de IPSF, die aangevoerd wordt door Susana Ordoñez uit Mexico met 37,4 punten. Van Beek is er heel blij mee: “Op het moment dat ik opkwam, dacht ik nog ‘Waar ben ik aan begonnen?’ maar daarna heb ik genoten! Ik ben niet helemaal tevreden met mijn punten, want ik dacht dat ik met ´Compulsory´ toch meer verdiend had, maar ja, de jury heeft de ervaring, de kennis en de kunde.

Ze krijg toch haar revanche, weet ze. “Ik mag op de WK staan en dat is mooi. Ik ga nu echt aan de compulsory werken en ik ga er gewoon weer staan. Ik wil toch altijd die vibe, altijd weer door. Ik heb expres dit muziekje gekozen van Quincy Jones, dat past heel goed bij mij: het begint heel vrolijk en dan wordt het heel rustig. Zo ben ik zelf ook. Het leven is een lolletje, heel gezellig, maar ik kan ook heel serieus zijn. En altijd afsluiten met iets vrolijks. Zo zit mijn leven ook in elkaar. Een lach en een traan. En dan de WK, super, dat is een feestje! De NK is spanning want je moet je kwalificeren, maar de WK is ontspannen en genieten.”

Bij de Masters 40+ won Floortje Rodermans met 36,7 punten en werd Monica Hernandez Zamora tweede met 32,6 punten. Ze staan respectievelijk achtste en tiende op de ´World Ranking List´ van de IPSF, aangevoerd door Laure Quiquempois uit Brazilië (48,0 punten). Het WK in Spanje kan voor de Masters van Nederland nog een mooi vervolg op de NK worden. Heleen Moorman werd derde met 21,5 punten, Larissa Fink vierde met 21,3 punten en Froukje van Eenbergen vijfde.

Foto © Maurice Smeets: Irina Delevaque

Foto © Maurice Smeets: Irina Delevaque – Roemenië – Open competitie – Masters 40+

In de Open Competitie voor deelnemers uit landen die geen eigen nationaal kampioenschap en/of WK-kwalificatie organiseren, maar dat betekende niet dat de deelneemsters onbekenden waren. In de categorie Senior Women won Irina Delevaque namens Roemenië met 44,9 punten, wat haar een eerste WK-ticket opleverde. Op de World Ranking List staat ze veertiende met 49,9 punten vermeld. Bijzonder dat de trainster/coach uit Dordrecht die ook voor haar atletes op de wedstrijdvloer stond, dit keer ook zelf deelnam. De combinatie van dans, ballet, gratie, lenigheid en acrobatiek op filmmuziek van Zorro maakte het tot een  gratievolle routine.

Foto © Maurice Smeets

Foto © Maurice Smeets: Tinne Poullet – België – Open competitie – Senior Women

De Belgische Tinne Poullet werd tweede met 40,5 punten en was dolblij met haar prestatie in Waalwijk: “Ik heb nog nooit zoveel punten gehad. Het is mijn hoogste score tot nu toe, dus ik ben echt blij. Aan Spanje dacht ik nog niet, ik was met mijn eigen oefening bezig en ben vooral blij met mijn optreden. Ik heb er heel hard voor getraind dit jaar. Dat ik naar Spanje kan, is ook wel bijzonder. Het is een ideaal en al mijn helden en paaldansvriendinnen zijn daar. Supervet dat ik daar dan ook ben.” Poullet staat 29ste op de ‘World Ranking List’ van de IPSF. Sylvia Schweiger uit Oostenrijk die in Waalwijk derde werd met 29,6 punten, staat 42ste op die lijst. Dana Bertolon uit Roemenië werd vierde.

Ook voor de Masters was er een Open Competitie in Waalwijk. Patricia Goussens won in de categorie Masters 40+ dames met 32,6 punten haar WK-ticket, ook namens België. Ze staat elfde op de ‘World Ranking List’ van de IPSF (met dezelfde score als Hernandez Zamora namens Nederland die tiende staat), met zicht op een WK-finaleplaats. Ana Looser werd namens Roemenië werd met 15,6 punten tweede en Keri Graham uit Groot-Brittannië werd derde met 13,6 punten. Looser en Graham staan respectievelijk als 24ste en 25ste op de ‘World Ranking List’ van de IPSF. Bij de Masters 50+ dames scoorde Sally Drake uit Groot-Brittannië 22,3 punten en staat negende op de ‘World Ranking List’ van de IPSF. Michelle Ackroyd werd tweede met 13,8 punten.

Foto © Maurice Smeets

Foto © Maurice Smeets: Fabian Scarano – Denemarken – Open competitie – Masters 50+ Men

Bij de Masters 50+ heren deed Fabian Scarano namens Denemarken mee en scoorde 26,3 punten voor een WK-ticket. Op de ‘World Ranking List’ prijkt hij op de tweede plaats, tussen Yoshichika Kugimiya uit Japan en José Luís Oubel uit Spanje. Ten slotte deed Pam Kelham uit Groot-Brittannië mee in de Open Competitie bij de Masters 40+ Para Pole in de categorie PPMP1- Able to Walk, waarbij ze met 28,4 punten zich een WK-ticket bezorgde. Ze staat tweede op de ‘World Ranking List’ van de IPSF, aangevoerd door Isabel Aguilar uit Mexico met 35,0 punten.

Foto © Maurice Smeets: Michelle Ackroyd - Groot-Brittannië - Open competitie

Foto © Maurice Smeets: Michelle Ackroyd – Groot-Brittannië – Open competitie – Masters 50+ Women

Naast de wedstrijden konden deelnemers en bezoekers van het NK in Waalwijk ook deelnemen aan workshops in diverse soorten luchtacrobatiek en waren er demonstraties van dans, rope skipping en twirlen. Al met al een mooie opmaat voor de WK van de IPSF, die van 12 tot en met 16 juli 2018 gehouden worden in Tarragona, Spanje. Cai Sanders van  Flexmonkey en Studio ADC durfde dit jaar nog niet mee te doen aan het NK, maar heeft het wel als doel in de toekomst omdat het haar sportcarrière een boost zal geven. Ze deelde met GymPOWER haar recente ervaring die haar dat deed beseffen: “Ik deed mee aan de wedstrijd van Firelilly laatst. Geen podiumplaats, wel vierde. Super om tussen de toppers te staan. Ik heb er hele mooie feedback gekregen, waar ik mijn sterke kanten in erkend voel en ook de punten te horen kreeg waar ik aan moet werken. Dus ik ben super gemotiveerd om door te trainen. Ook al denk je dat je niet kan winnen, je wint al heel veel met meedoen en je groeit er enorm van. Ik heb ook mezelf overwonnen. Een week van tevoren wilde ik niet meer meedoen, ik was te bang, te zenuwachtig, maar [trainers/coaches-Red GP] Amanda en Monica hebben me weten te motiveren op de juiste manier. Dus ik heb doorgezet en dat vind ik nu wel stoer.”

Meer informatie inclusief de complete uitslagen van het NK en de lijst gekwalificeerden voor het WK 2018 is te vinden op de Facebookpagina en de website van Paalsport Bond Nederland. Bijgaand videoverslag met actiebeelden, waaronder ook foto’s van fotograaf © Maurice Smeets, gemaakt onder persaccreditatie van © GymPOWER Sportmagazine,  geeft een goed beeld hoe zo’n NK eruit ziet #Dutch #Polesportpower

©opyright artikel © GymPOWER | Tekst © Theresa Beijn | Interviews, video(edit) en foto’s © Casper Beijn | Foto’s © Maurice Smeets