Actueel GP nieuws
Home » Geen categorie » Pech en geluk bij derde en laatste WK-kwalificatiewedstrijd in Den Bosch
Pech en geluk bij derde en laatste WK-kwalificatiewedstrijd in Den Bosch
Foto © Martine Hooijenga-Le Duc

Pech en geluk bij derde en laatste WK-kwalificatiewedstrijd in Den Bosch

‘s-HERTOGENBOSCH – Op de een-na-laatste dag stonden elf teams op de vloer in De Plek in Den Bosch bij een door pech overheerste WK-kwalificatie. Deze derde en laatste kwalificatiewedstrijd, georganiseerd door Stichting Flik-Flak, werd overschaduwd door blessures, vallen en fouten, wat de jaarafsluiting voor veel teams – en ook voor de supporters en juryleden die altijd erg meeleven met de teams – tot een domper maakte. De anticlimax in de afsluiting van zo’n mooi acrogymjaar voor Nederland werd enigszins doorbroken omdat er een paar limieten behaald werden, op het laatste nippertje. Tranen van geluk en verdriet tegelijk, wat hoort bij topsport!

Hoewel de wedstrijd goed startte met een mooie balansoefening van Junioren 2 trio Romy Zwiers, Ratna Hulleman en Janelle Koster (Sportacrobatiek Zwolle) startte de pech al gelijk in het eerste blok met een tijdsfout bij Junioren 2 trio Melissa Dijkstra, Lisa Vermaning en Demi Vogel (Adonis Sportacrobatiek), en zelfs een een voortijdige afgang bij Senioren trio Suzanne Mondria, Charèll Phijffers en Lisanne Pronk (Sportacrobatiek Zwolle). Beide teams zagen zich gelijk op achterstand aan de wedstrijd beginnen, wat natuurlijk teleurstelling met zich meebracht. Het Senioren duo Nicole Eykelenboom en Djenti Verbrugge (GV Dos Monster) had een wiebel, maar de invloed op de punten was nog niet zódanig dat deze niet in te halen viel bij de volgende oefening. De positieve uitschieters in dit blok waren het Senioren mixpaar Stef van der Locht en Fenne van Dijk (V&K Uden/Stichting FlikFlak) en het Senioren trio Roos Buurman, Linsey van Ekert en Jiska Schuttert (De Leleaart), die deze wedstrijd veel stabieler draaiden dan de vorige keren.

Het tweede blok was voor de jeugd teams en dit keer een grote domper voor het trio Myrthe Tognini, Nova Houtman en Arjenne Steenbergen (Stichting Acro Academy). Het team dat vorige kwalificatie nog als eerste eindigde viel abrupt toen Nova zich blesseerde. Hoewel de oefening afgemaakt werd werd er besloten de wedstrijd niet uit te turnen om de elleboog rust te gunnen. Het team had zich in de eerdere wedstrijden al gekwalificeerd, net als het trio Zola Vorstius Kruyff, Kaya Honders en Ismay de Wit (Stichting FlikFlak) die een strakke oefening neerzetten. Ook het trio Inge Speerstra, Marieke Hulder en Robin Luinge had beide limieten al binnen en draaiden nu opnieuw een mooie oefening. Tot slot kwamen Marten-Lin Visser en Tess Offringa (Acro Academy) die ook een prachtige balans neerzetten.

Blok drie startte, en de wedstrijd ging over van balans- naar tempo-oefeningen. Iedereen hoopte dat de pech nu wel voorbij zou zijn, maar dat was niet het geval. Na een paar keurige tempo oefeningen, waarbij vooral die van Stef & Fenne opviel, sloeg het noodlot toe. Bovenpartner Djenti maakte een hele lelijke val. Het publiek hield geschokt de adem in terwijl Djenti opkrabbelde en de oefening met Nicole – zij het niet helemaal stabiel – wist af te maken. Na afloop was het voor iedereen duidelijk dat zij veel last had van haar val. Hoewel zij nog op het schema stonden voor hun combinatie oefening werd ook hier besloten de wedstrijd te staken.

Het vierde blok was het eerste blok zonder grote problemen. Alle drie overgebleven teams wisten schitterende tempo oefeningen neer te zetten, met ontlading bij het jonge mixpaartje Marten-Lin en Tess, die in de tweede wedstrijd een val incasseerden maar hier in ’s Hertogenbosch alsnog hun kwalificatie binnenhaalden en zich definitief voor de WK wisten te plaatsen. Een stukje blijdschap wat deze wedstrijd inmiddels dringend nodig had !

Daarna volgden nog twee blokken met combinatie-oefeningen Romy, Ratna en Janelle wisten de wedstrijd netjes af te sluiten. Het team had al geen kansen meer op kwalificatie maar heeft drie mooie oefeningen neergezet en zeker in deze wedstrijden doorzettingsvermogen getoond. Junioren trio Lotte van Vugt, Lynn de Bock en Zoë de Wit (Stichting FlikFlak) hoefde alleen hun combi oefening maar te laten zien deze wedstrijd, na zich eerder al gekwalificeerd te hebben. Voor Melissa, Lisa en Demi was er teleurstelling toen de gedroomde limiet niet behaald bleek. Stef & Fenne waren zeer tevreden met hun afsluiting die voor hen opnieuw hoog limiet betekende. En een prachtig moment toen na spannende minuten de score van Roos, Linsey en Jiska op het scherm kwam. Na op het eerste kwalificatiemoment geen limiet behaald te hebben en op het tweede moment het lage behaald te hebben, is het dit team gelukt om ook de hoge limiet te behalen en zich voor het WK te kwalificeren. Bijna ongelovig omhelsde het trio elkaar. Des te groter de tegenstelling met trio Suzanne, Charèll en Lisanne die ondanks een sterke combinatie oefening de achterstand die in het eerste blok ontstaan was niet wisten te verslaan.

En zo sloten we de laatste WK kwalificatie af in stijl: in een tijdsbestek van minuten kwamen grote blijdschap en grote teleurstelling voorbij. Na afloop van deze drie kwalificaties zijn er tien teams die zich hebben weten te plaatsen. Een elfde team heeft aan de kwalificatienormen voldaan maar staat reserve. Sommige teams – in ieder geval de drie teams die naar de Junioren/Senioren EK geweest zijn, te weten Senioren trio Mariska van de Water, Pleunie van Mook en Fem van Os, Senioren mixpaar Stein Briggen en Britney Bordewijk en hopelijk Senioren damespaar Nicole Eykelenboom en Djenti Verbrugge zodra die hersteld zijn – hebben in februari en maart bij de internationale toernooien FIAC (België) en MIAC (Portugal) nog kans om de lage limiet te halen en zich te kwalificeren. Voor veel andere teams is de kans voor dit moment voorbij, en zal gekeken worden naar nieuwe kansen voor de toekomst. Want zoals het spreekwoord zegt: een winnaar is niets anders dan een dromer die niet opgeeft!

Naar aanleiding van dit artikel heeft een trainer aangegeven aan GymPOWER, dat op basis van de selectieprocedure van de KNGU niet alle kwalificaties als definitief aangemerkt kunnen worden en het voor een enkele team nog mogelijk is om de benodigde limiet op het MIAC of FIAC te behalen. Indien de dan behaalde limieten de resultaten van het andere team in de drie kwalificatiewedstrijden in Nederland overtreffen, dan zal het hierboven genoemde gekwalificeerde team toch het WK-ticket kwijtraken. Bovenstaande tekst hebben we hierdoor aangepast.

De complete uitslagen en de selectieprocedure zijn te vinden op de website van de KNGU.

Artikel © GymPOWER Sportmagazine | Tekst, beelden en verslag © Martine Hooijenga-Le Duc