Actueel GP nieuws
Home » GP Actueel » Perfecte samensmelting sport en kunst in theatershow ‘Seven’ van SAZ
Perfecte samensmelting sport en kunst in theatershow ‘Seven’ van SAZ
Foto © Therry da Silva onder persaccreditatie van © GymPOWER

Perfecte samensmelting sport en kunst in theatershow ‘Seven’ van SAZ

ZWOLLE – Op zaterdag 24 november 2018 werd in de Stilohal te Zwolle tot tweemaal toe in een uitverkochte zaal de theatervoorstelling ‘Seven’ opgevoerd door de acrogymnasten van Sportacrobatiek Zwolle (SAZ). Adembenemend, sensationeel en verrassend zijn de sleutelwoorden voor deze show die sport boven zichzelf deed uitstijgen en liet samensmelten met kunst, van acrogym en dans naar puur theater. Een perfecte explosie van kleur, beweging en emoties subtiel verpakt in een fascinerend kijkspektakel dat boeide van begin tot eind en intens deed verlangen naar een vervolg van deze innovatie in de sportwereld.

De rode draad door de show ‘Seven’ waren de zeven zonden en zeven deugden die werden uitgebeeld in de diverse acts die de revue passeerden, in beeld, beweging en emotie: gulzigheid en geloof, ijdelheid en wijsheid, luiheid en naastenliefde, hebzucht en rechtvaardigheid, toorn en hoop, jaloezie en moed, matigheid en lust. Met deelname van de wedstrijdgroepen A, B/C/D, E (instap), recreatie en opleiding; trio’s, duo’s, topjes en solisten; de springgroep en de hele groep in opening en finale.  Had iemand in het publiek een reguliere acroshow verwacht, dan heeft die zeker verrast opgekeken dat helemaal niets traditioneel aan het geheel was; men viel van de ene in de andere verrassing. Of zoals de choreografen het zo mooi verwoorden voorafgaand aan de show: ‘het doel is om dans en acro met elkaar te verenigen’. Dit laatste komt voort uit het project ‘Express Yourself waar ‘Seven’ de afsluiting en uitkomst van is.

Creatief team ‘Express Yourself’

In het kort: project Express Yourself is een samenwerkingsverband tussen dans- en sportverenigingen alsmede theaterverenigingen met als doel van elkaar te leren en elkaar te versterken. Middels diverse masterclasses is veel gewerkt aan expressie, dans en emotie. Want zoals extern choreografe Marjan Hommes het verwoordde: ‘dansers kennen de acro niet en acrogymnasten het dansen niet’. Doel was dus om te zorgen dat de acrogymnasten van Sportacrobatiek Zwolle (SAZ) de acro-oefeningen dusdanig gingen aanleren dat er meer dans in naar voren kwam, maar ook dat er hard werd gewerkt aan expressie en emotie in de dans en oefening. Het project is mede mogelijk is gemaakt door de subsidies van het Hervormd Weeshuis, het Fonds Amateurkunst Zwolle en het Prins Bernhard Cultuurfonds. Met dank aan vele vrijwilligers en het creatieve team: Marjan Hommes, Pauline Diender, Benno Hubner, Michelle Kooi, Liza Slootman, Margaretha Plantenga en andere trainers, alsmede de mensen van het licht, geluid en de techniek. “De artistieke beleving van het geheel is bij de gymnasten hard omhoog gegaan”, aldus acrotrainster/choreograaf Diender die samen met artistiek leider Hommes hard aan de choreo van de hele show heeft gewerkt.

SAZ-bestuurslid Renzo van Berkum bewaakte als floormanager de voortgang voor en tijdens de show: “Het belangrijkste bij het maken van zo’n show zijn de sporters, dat ze kunnen stralen, het mooiste uit zichzelf kunnen halen. Dat is mijn drijfveer. Dit brengt mensen bij elkaar. Wij hebben met elkaar, met deze ploeg, deze klus geklaard. Met de hulp van veel vrijwilligers wat moois neergezet, lijkt mij.” Zo’n show is een soort thuiswedstrijd voor de club. Wat is het mooie van zo’n show doen? Twee trotse clubtrainsters achter de coulissen: “We hebben het project gehad, in maart zijn we ermee begonnen. Het doel is om met deze show te laten zien wat de sporters geleerd hebben in dat project. Dat alleen al is heel leuk. Daarnaast, als je nu een foutje zou maken, dan is het geen groot probleem. Je krijgt geen aftrek zoals bij een wedstrijd. De show is dus zo een goede voorbereiding voor de teams  naar de wedstrijden toe in het nieuwe seizoen.”

Goede timing en doorzettingsvermogen

Mirjam Servaes, een week geleden voorzitter geworden van SAZ, heeft met ‘Seven’ een hele goede binnenkomer, een kwestie van ‘goede timing’! Ze is dan ook erg enthousiast dat de club dit project op deze manier heeft weten te draaien en is trots op iedereen die heeft bijgedragen om deze twee shows zo neer te zetten. Dit is van grote betekenis voor SAZ, beaamt Servaes. “Het is gewoon fantastisch! Het allermooiste eraan is dat we dit echt met z’n allen hebben kunnen doen, van de aller jongste beginnende sportertjes tot de oudere toppers die we ook in huis hebben. Als je dat met z’n allemaal op de vloer bezig ziet, dan is het gewoon genieten ja! Dat is wat we als SAZ willen uitstralen!” Onder de supporters op de tribune op deze dag ook veel voormalige gymnasten en trainers van de club. Acropionier van Nederland, voormalig topcoach en inmiddels vader van een drietal acrogymnastes van de club, Jeroen Palsma, kwam graag kijken naar de show en was benieuwd hoe het thema van ‘Seven’ was uitgewerkt. Palsma heeft zo zijn eigen favoriete deugd binnen de acrogymnastiek:“De grootste deugd van de sportacrobatiek is doorzettingsvermogen!”

De show heeft zeker gebracht wat het project voor ogen had, namelijk een fantastisch spektakel met dans, acro, expressie en theater en dat alles met elkaar gecombineerd rondom een bijzonder thema. De acts namen je mee in de deugden en zonden en brachten het publiek dansend acteerwerk, meeslepende dans en uiteraard schitterende acrobatische hoogstandjes die door deze combinatie nog beter uit de verf kwamen dan ze op zichzelf uiteraard al waren. De sfeer was dan ook magisch te noemen in de zaal die, naast een acrovloer, voorzien was van theaterlicht en een heus ‘big screen’ met wisselende beelden. Genieten was het voor het publiek, om zich op te laten gaan in de betekenisvolle gezichtjes van de jongsten die helemaal opgingen in hun mimiek tot en met de felle expressie van de topsport in onder andere een prachtige tango-uitvoering. Prachtig acteerwerk op met sporters gevulde stapelbedden op de vloer en een in haar emotie meenemende danseres. Dat alles werd werkelijkheid tijdens deze succesvolle twee uur durende show.

Backstage interviews & diverse emoties

Achteraf kon Team GymPOWER backstage in gesprek met de artistieke leiding van de theatershow. Onder hen hoofdcoach/trainster Plantenga, die een aantal groepen begeleidde. Ze legde uit waarom SAZ geïnvesteerd heeft in de showkant van de sport: “Er is binnen SAZ een commissie waarin we het idee hebben, dat we het niveau van het artistieke gedeelte binnen de vereniging  omhoog willen schroeven. Er zijn een aantal mensen die daarin ingang hebben en toen hebben ze een project geschreven, waardoor met meerdere mensen van buitenaf het artistieke gedeelte heel erg opwekkend is, zoals met workshops, en uiteindelijk hebben we gekozen het af te sluiten met een mooie show.” Trainster/choreograaf Diender, die ook een aantal groepen begeleidde, vertelde over hoe het in de praktijk is aangepakt: “We hebben allemaal heel hard gewerkt, aan de dans en expressie. Elke groep had een vaste choreograaf voor de dans, daarbij ondersteund  door één van de vaste acrotrainers. Ik denk dat het redelijk gelukt is en dat we iets moois hebben gemaakt samen.”

Artistiek leider Hommes, theatermaker en choreograaf uit de show- en musicalwereld bij Vuur en Vlam Produkties, vertelde meer over het creatief proces van het project ‘Express yourself’ en de voorstelling ‘Seven’, over de uitdaging van deze nieuwe soort samenwerking tussen kunst en sport: “We zijn benaderd of we mee wilden werken aan een plan en toen zijn we ver voor de zomer bij elkaar gaan zitten en hebben eerst verzameld wat nodig was. Er kwam uit dat de verbinding tussen dans en acro-elementen best ver uit elkaar liggen en dat werd het doel om dat dichter bij elkaar te krijgen. Je ziet dat sporters nu veel meer in de beweging gaan en nu zijn we hard aan het werk om beweging over te laten vloeien in het acro-element. Dat is al een doel op zich, en daarbij werk je ook aan uitstraling, de spelelementen en zo. Daarom hebben we gekozen om voor de zeven zonden en de zeven deugden te gaan, omdat je zo veel soorten emoties in beeld moet brengen. Een kleintje van tien hoeft nog niet helemaal te snappen wat toorn is, maar als je zegt ‘Ga maar heel hard schreeuwen…’, dan krijg je een heel andere emotie dan wanneer een voorstelling een vrolijke musical is. Vandaar dat we voor verschillende elementen hebben gekozen om zo divers mogelijk te zijn, maar toch onder één thema.” 

Innovatie acrosport en visitekaartje SAZ

Willen ze in de acrogym innoveren? Dat je aan de mimiek van de acrogymnasten kan zien waar ze mee bezig zijn? Willen ze dat kunnen tonen met hun acro-act? Plantenga: “Het artistieke gedeelte is in de sport steeds belangrijker aan het worden, men wil meer verbinding tussen dans- en acro-elementen, dat het één geheel wordt, maar ook met expressie, dat de sporters veel meer met de muziek gaan doen. Dat is dan ook iets waar we meer uit kunnen en willen halen en nog steeds voor willen blijven gaan.” Carmen Munsterman hield het overzicht over hoe dat allemaal uitpakte in de voorbereidingen van ‘Seven’ en voor het algemeen van de club: “Ik probeer het overzicht over alles te houden, van financiën tot en met het resultaat. Wat ik heel erg tof vind, is dat je in dit project ziet dat je mensen van de vereniging en theatermakers, mensen uit de sport- en (dans)theater/musicalwereld, echt bij elkaar brengt en een mix kan maken met het beste van die twee werelden. Dat die mensen van elkaar leren en elkaar versterken, dat dat samenkomt, sport en kunst, dat vind ik heel tof! Het was ook een kans om heel veel publiek te bereiken, als je die twee werelden bij elkaar brengt, en dat gebeurde ook. Twee uitverkochte voorstellingen, dat is helemaal te gek!”

Met ‘Seven’ heeft Sportacrobatiek Zwolle (SAZ) een visitekaartje afgegeven voor een toekomstige show en laten zien dat acrogymnastiek in deze vorm prima in het theater thuis hoort en het zeker waard is om een avondje uit van te maken. Complimenten voor de vereniging en alle medewerkers van het project ‘Express Yourself’ die het eindproject ‘Seven’ tot een waar huzarenstuk hebben weten te maken. De samenwerking waarin zoveel is geïnvesteerd houdt hierbij niet op maar zal zeker voortgezet worden. Servaes: “Wij kijken terug op een evenement dat ons vervult van trots en waar we allemaal erg veel energie van hebben gekregen. Er waren mooie complimenten aan het adres van onze sporters die zichzelf in artistiek en expressief opzicht ontwikkeld hebben in de afgelopen maanden. En daar was het ons met het project ‘Express Yourself’ om te doen!” Zie en hoor meer hierover in de aftervideo van ‘Seven’ alsook het uitgebreide interview van Team GymPOWER met de artistieke leiding die hierna nog volgen.

Kayleigh Boonstra, zelf een ervaren gymnaste, had haar journalistieke blik namens GymPOWER op de show geworpen. Boonstra: “Het is heel anders dan andere shows, vooral leuk dat dans en acro worden gecombineerd. Je ziet wel heel goed dat het twee verschillende disciplines zijn, maar dat het samen goed werkt en dat het goed gecombineerd is.”

Meer informatie over Seven, het samenwerkingsproject project ‘Express Yourself’ en sportacrobatiek is te vinden op de Facebookpagina en de website van Sportacrobatiek Zwolle. De aftervideo van GymPOWER volgt z.s.m.

Artikel en verslag onder persaccreditatie van © GymPOWER | Tekst © Eric en Linda Boonstra | Interviews © Casper Beijn en © Kayleigh Boonstra | Videografie © Casper Beijn en © Eric Boonstra | Fotografie © Therry da Silva en © Eric Boonstra