Actueel op GP
Home » GP Actueel » Poolse en Duitse acroteams trappen seizoen af in Zielona Góra
Poolse en Duitse acroteams trappen seizoen af in Zielona Góra
Screenshot Livestream ITDSport

Poolse en Duitse acroteams trappen seizoen af in Zielona Góra

Banner-Acrotoernooi-Zielona-Gorá-2018ZIELONA GORA – Van 7 tot 9 september 2018 werd het open ‘Ogólnopolsky Turniej Winobraniowy’ gehouden in Zielona Góra, Polen, georganiseerd door de acrosportclub ‘Stowarzyszenie Akrobatyki Sportowej’. In het land waar vorig jaar de Europese Kampioenschappen zijn gehouden, maar met een iets minder uitgebreide ambiance: in plaats van de prachtige hal in Rzeszow werd deze competitie gehouden in een sporthal in Zielona Góra. Dankzij de livestream van ITDsport kon het toernooi ook door de thuisblijvers en andere sportliefhebbers gevolgd worden. Naast de eigen Poolse teams deden ook diverse Duitse teams mee aan de wedstrijd. 

Testevent voor de Duitse Acrokampioenschappen

Op eigen bodem deden de Poolse teams het goed en bezetten alle podia, waardoor de Duitse teams zonder prijzen maar met waardevolle wedstrijdervaring naar huis terugkeerden. Een goede test voor deze teams, waarbij later deze maand nog de ‘Deutsche Meisterschaften’ van dit jaar worden gehouden. Andere landen hadden zich niet ingeschreven.

Voor Nederlandse teams kwam dit toernooi te vroeg. Hier is het nieuwe seizoen pas begonnen. De nieuw gevormde en overgebleven teams hervatten de training na een lang zomerreces en beginnen met het opbouwen van nieuwe oefeningen aan de lange weg richting de landelijke finales, NK’s of zelfs de EK (kwalificatiewedstrijden). Het eerste grote acrotoernooi op Nederlandse bodem wordt eind november gehouden: de Bredase Open Acro Cup 2018.

Geen wereldklasse maar leuke vergelijking

In Zielona Góra werd een gemoedelijk en leuk toernooi afgewerkt, zo te zien vanaf de livestream van ITDSport. Geen wereldklasse, maar het geeft een leuke vergelijking waar je als acroteam staat ten opzichte van andere teams. Scores boven de 26 punten werden er nauwelijks gehaald, met als leuke uitzondering de Poolse broers Konrad & Maciej Bilyk. Dit paar, dat eerder dit jaar met crowdfunding hun tocht naar Antwerpen wist te bewerkstelligen en daar in leetijdscategorie 12-18 nipt de finale mistte, draaide hier in de hogere leeftijdscategorie 13-19 vooral sterk in balans en combi, waar zij voor beiden de hoogste toernooi score wisten neer te zetten, 26,500 voor balans en 26,100 voor hun combinatie oefening

 

Het damespaar Regina Dragan en Gabriela Michna, dat op de WK mee deed in de jeugd 11-16, blijken uit elkaar. Beiden deden met een nieuwe partner mee aan dit toernooi. Qua scores moet er voor hen nog wel wat gesleuteld worden, maar er werden respectievelijk een derde en tweede plaats behaald op dit toernooi. Regina Dragan wist daarbij met haar nieuwe partner Amelia Kaszowska de op één na hoogste balans score van het toernooi (26,100) neer te zetten. Dat zij op de derde plaats eindigden lag aan fouten in hun tempo oefening.

Poolse teams sterkst op eigen bodem

In de finale, waar tempo opnieuw hun oefening wast, wisten zij zich wel te verbeteren maar onvoldoende om de achterstand helemaal in te halen. Trio Malgorzata Kafel, Nikala Bezwinska en Julia Orzechowska wist in de jeugd het goud te grijpen met drie stabiele oefeningen, hoewel nog niet met de volle moeilijkheidswaarde. Ook hier valt dus nog veel te groeien. Bij de 13-19 jarigen was het trio Karolina Koziel, Roksana Niedzialkowska en Amelie Cieslak in tempo oppermachtig: met 26,240 werd het een prachtige oefening waar andere teams niet aan konden tippen.

Op eigen bodem deden de Poolse teams het goed en bezetten alle podia, waardoor de Duitse teams zonder prijzen maar mét waardevolle wedstrijdervaring naar huis terugkeerden. Volledige uitslagen van dit toernooi zijn te vinden via AcroGymPOWERVanaf september 2018 brengt AcroGymPOWER in samenwerking met GymPOWER het laatste nieuws over de acrogymsportwereld. Heb je tips voor de redactie over jouw favoriete evenement, toernooi, show of club, stuur dan een berichtje via PB of via acro@gympower.nl.

Artikel © Sportredactie GymPOWER | Tekst © Martine Hooijenga-Le Duc | Inzet screenshot livestream ITDSport: Pools jeugdtrio Maja Bloniewska, Maja Majchrzak & Maja Kasprzak