Actueel GP nieuws
Home » Geen categorie » Reünie 50 jr trampolinespringen in Aalsmeer

Reünie 50 jr trampolinespringen in Aalsmeer

Reunie50jrNlTrampolinespringen09

AALSMEER – (artikel van Rien de Ruiter namens Organisatiecommissie) Afgelopen zondag 25 oktober 2009 was het zover: 50 jaar trampolinespringen in Nederland. Deze reünie werd georganiseerd door 4 oudere heren die ook al bijna 50 jaar hun sporen hebben gezet in het Nederlandse trampolinegebeuren. Ruim 125 oud springers/springster/juryleden en bestuursleden kwamen vanuit heel Nederland naar de Bloemhof om dit te vieren. De zaal in de Bloemhof was heel feestelijk aangekleed met heel veel bloemen en planten. Van de Fa.Olij, kregen de commissie leden zeer veel vazen met rozen die van de vaktentoonstelling nog even voor deze gelegenheid dienst deden, zodat de zaal in de Bloemhof er werkelijk fantastisch uitzag.

Foto © Michel de Ruiter: de kopstukken van vroeger, stuk voor stuk trampolinelegendes van Nederland. Vanaf links, boven: Henri Zoetbrood – Jan van der Zwaard – Hil van Diermen; onder: Jacqueline de Ruiter – Nancy van Oorde – Marjo van Diermen  – en Rien de Ruiter. Marjo van Diermen & Jacqueline de Ruiter werden in 1982 wereldkampioen synchroon trampolinespringen. De dames maken dus met Henricus Thijssen (1903), Yuri van Gelder (2005) en Kirstin Heerdink (2009) deel uit van de selecte lijst wereldkampioenen van de Nederlandse gymsport. Waarbij we de Olympische turnkampioenes van 1928 (teamgoud) niet mogen vergeten.

TrampoAbraham 

“50 jaar Abraham onder de trampoline”

Na enkele maanden van voorbereiding en het opsporen van oud springers en springsters uit heel het land,  opende de voorzitter van de commissie Dirk van Leeuwen deze ontmoeting. Het duurde wel even voordat het stil was, want velen hadden elkaar soms 20-30-40 jaar niet gezien zodat er veel bijgepraat moest worden. In de openingsrede van de voorzitter werd er een moment van stilte in acht genomen voor die mensen die in deze 50 jaar ons waren ontvallen. Daarna kwam de wethouder van sportzaken de heer J. Overbeek aan het woord die ook zijn bewondering uitsprak over het op poten zetten van een reünie en memoreerde dat in Aalsmeer trampolinespringen niet meer is weg te denken. Ook een dank aan de commissieleden en leden van het Veteranenkorps van de KNGU die deze reüniemiddag zo prachtig hadden aangekleed en dat er zoveel mensen die met trampolinespringen te maken hebben naar de Bloemhof waren gekomen. De koffie werd hierna genuttigd met op de achtergrond muziek en zang van het Aalsmeerse Shantykoor “De Brulboeien” heerlijke muziek en mee te zingen maar daar was geen tijd voor want iedereen moest bijkletsen. Ook was er een heerlijke lunch geregeld voor alle gasten die uit alle hoeken van Nederland kwamen. Perfecte bediening van de kantine van de Bloemhof.

DemoteamSVOMNIA2000

Daarna werd er een demonstratie gegeven door de dansgroep onder leiding van Mariëlle Buskermolen, “Dance Force” hetgeen bij de aanwezigen goed aansloeg. 2 prachtige dansen werden door de dames en een paar heren uitgevoerd en het werd zeer professioneel uitgevoerd. Hier moest natuurlijk op gedronken worden en iedereen ging weer verder met het ontmoeten van oude bekenden. De stemming zat er goed in. Omdat herdacht werd dat er in Nederland en Aalsmeer al 50 jaar aan trampolinespringen werd gedaan moest er natuurlijk wel een demonstratie trampoline komen. De SV OMNIA 2000 had 2 trampolines ter beschikking gesteld om met haar leden een demonstratie te geven (foto 3). Zowel werd hier door klein en groot gesprongen en van verschillende niveau klassen. Prachtig hoe al heel jong hiermee wordt begonnen en de kleinste gaven prachtig werk te zien. Natuurlijk werd er ook moeilijk tot zeer moeilijk werk getoond. Prachtige wedstrijdoefeningen werden aangeboden.

 Ook in demonstratie team sprong Jeroen Kaslander die Nederland over 2 weken in Sint Petersburg zal vertegenwoordigen op de Wereld Kampioenschappen die daar gehouden worden. Met enig tekst en uitleg van de trainer werden de aanwezigen op de hoogte gehouden wat er tegenwoordig aan eisen gesteld worden om aan een wedstrijd te mogen deelnemen. Het materiaal geeft tegenwoordig ook meer mogelijkheden om zeer moeilijke sprongen uit te voeren. Ook in De Bloemhof een trampoline van 50 jaar oud en de (nu) springers kregen toch wel bewondering dat er vroeger op zo’n trampoline wedstrijden werden gesprongen.

50jaartrampolinenllogo

Daar moest iedereen even van bijkomen en dat lukte best want op de achtergrond begon Dirk Box te zingen. Wat kan die man zingen zeg, bekende liedjes vooral van Elvis Presley zijn hem op het lijf geschreven. Een prachtig optreden. Ze waren nog niet uitgepraat de ruim 125 gasten, maar aan alles komt een eind en de voorzitter kondigde de sluiting aan met de mededeling dat iedereen die aanwezig was met een plantje moest gaan want dat hoort als je in Aalsmeer bent geweest. Al met al een feestelijk gebeuren waar iedereen nog jaren over zal spreken en dat de contacten die een beet vervaagd waren weer zijn aangetrokken. De hoop dat er over aan aantal jaren misschien weer zo’n reünie op poten gezet gaat worden, sloot de voorzitter van de reünie commissie de heer Dirk van Leeuwen deze grandioze middag. Op het eind zat in de Eurotramptas nog een leuke verrassing: een prachtig bordje in de kleuren van Aalsmeer met het embleem van de reünie erop.

 Bron/Foto’s©: Organisatiecomité 50 jaar Trampolinespringen in Nederland: Rien de Ruiter, Dick van der Meulen en Dirk van Leeuwen (Met dank aan Michel de Ruiter voor zijn tips -Red GP)