Actueel op GP
Home » GP Actueel » Revanche op Zolotov Cup voor Duits mixpaar dat YOG-ticket verspeelde op WK
Revanche op Zolotov Cup voor Duits mixpaar dat YOG-ticket verspeelde op WK
Screenshot livestream Спорт Индустрия Zolotov Cup 2018

Revanche op Zolotov Cup voor Duits mixpaar dat YOG-ticket verspeelde op WK

VELIKY NOVGOROD – Van 14 tot 16 september 2018 vond in Veliky Novgorod, Rusland, het internationale toernooi Zolotov Cup plaats. Meer dan 200 gymnasten hadden zich ingeschreven voor de deze internationale competitie, traditioneel ligt het niveau hier namelijk erg hoog. Naast Rusland zelf leverden ook Duitsland, Israel, Kazachstan, Armenië, Moldavië, Azerbeidzjan en Oezbekistan gymnasten om hieraan deel te nemen. Het toernooi vindt al plaats sinds 2002, maar is de laatste jaren vernoemd naar Yuri Alexandrovich Zolotov, die de Russische Federatie voor Sportacrobatiek leidde van 1993 tot 2004. Opvallend was de mini-revanche die het Duitse mixed paar Daniel Blintsov en Xenia Mehlhaff zichzelf gaf na het onfortuinlijk verspelen van een YOG-ticket op het WK begin dit jaar. 

41840035_235431333805755_4619960753959469056_nEr was livestream via het Youtube kanaal Спорт Индустрия (zie bovenstaande video) maar hier zat geen geluid bij, wat een groot gemis was. De spectaculaire oefeningen boetten toch in aan charme zonder muziek. De prestaties waren er echter niet minder om.

Bij de mixparen waren alle ogen gericht op de Russische Kirill Startsev en Viktoria Aksenova. Het is niet duidelijk waarom we dit mixpaar, winnaars van zowel de World Cup in Puurs als de World Cup in Maia, niet op de Wereldkampioenschappen in Antwerpen begin dit jaar gezien hebben. Gezien de oefeningen die hier neergezet zijn waren ze daar zeker op hun plaats geweest. In de junioren wisten de Duitse Daniel Blintsov en Xenia Mehlhaff een mini-revanche te nemen voor hun grote teleurstelling op dat WK, toen ze een grote fout maakten in hun balansoefening met dramatische resultaten. Ze eindigden daardoor destijds als 21e in de kwalificaties in Antwerpen, maar wisten nu in Veliky Novgorod overtuigend topoefeningen neer te zetten en scoorden maar liefst een 28,9 voor hun finale-oefening. Een overwinning met een zure bijsmaak, want ze zullen volgende maand niet zoals ooit gehoopt op de Jeugd Olympische Spelen in Buenos Aires, Argentinië, staan waar voor het eerst ook junior mixed paren uit de acrobatische gymnastiek mogen meedoen. De fout op het WK gooide roet in het eten.

Verder liet de Zolotov Cup zien dat er in Rusland – in tegenstelling tot in Nederland – geen tekort is aan heren-vier combinaties. Ook deze wisten verbluffende stunts neer te zetten en bijna niemand wordt zo hoog gegooid als een bovenpartner in een heren-vier. Maar liefst zeven Russische teams op de vloer in de verschillende leeftijdscategorieën, alsmede teams uit Armenië en Moldavië. In de categorie herengroepen waren de Russische Maksim Pavelko, Bogdan Stapanov, Rustam Salimdzhanov en Ivan Ivanov de grote favorieten, een rol die ze in de kwalificaties waarmaakten. Bij de herenparen ook verbluffende optredens, onder andere van de Russische Andrei Zuev en Artem Simonov die dan ook na de finale de hoogste positie van het podium mochten beklimmen, en van het duo Daniyel Dil en Vadim Shulyar uit Kazachstan, die in april de finale op de WK net mistten maar hier wel mochten schitteren in een zenuwslopende finale waarin zeer hoge neergezet werden. Zij eindigden via de top drie ook op het podium.

Sofia Polishchuk, Daria Tikhomirova en Inna Iumasheva uit Rusland wisten bij de damesgroepen het publiek ook te betoveren met hun oefeningen. Niet verwonderlijk als je weet dat zij de huidige Wereldkampioenen zijn in de categorie12-18. Tussen het acro-geweld moet het eerlijk gezegd worden dat de damesparen wat achter bleven. Dit betekent zéker niet dat het niet de moeite waard was om naar te kijken. Russisch duo Sofiia Danilova en Elizaveta Barkova zetten bij de jongsten bijvoorbeeld strakke oefeningen neer die hen in de kwalificaties al snel bovenaan brachten. Maar in het totaalplaatje van de wedstrijd gingen ze toch een beetje ten onder in dit veld van super ervaren acro-helden.

Al met al zette deze krachtmeting de toon voor komend seizoen en belooft iets voor de komende World Cups en Internationale toernooien!

Artikel © Sportredactie GymPOWER i.s.m. AcroGymPOWER | Tekst en verslag © Martine Hooijenga-Le Duc | Beelden: poster en screenshot inzet livestream Спорт Индустрия met het Duitse junior mixed paar Daniel Blintsov en Xenia Denise Mehlhaff op de Zolotov Cup 2018; video YouTube @Tim Sebastian; Duits herenpaar Sebastian/Kraft op Zolotov Cup 2018