Actueel op GymPOWER Sportmagazine
Home » Artistieke sporten » Ritmische & Estethische Gym » RG in Rio 2016: Nederlandse gymnastes moeten het doen met zomerkampen
RG in Rio 2016: Nederlandse gymnastes moeten het doen met zomerkampen
Foto © Casper Beijn

RG in Rio 2016: Nederlandse gymnastes moeten het doen met zomerkampen

ALPHEN AAN DE RIJN – Als de ritmische gymnastes in de Rio Olympic Arena zich opmaken voor hun Spelen, bereiden hun Nederlandse collega’s zich voor op het nieuwe seizoen. Bij diverse zomerkampen zoals bij RKSV Wilskracht in Alphen aan de Rijn en RG Center Eleganza in Utrecht is er veel inspiratie. Na de juniorengroep die het op de EK 2015 in Minsk zo goed deed en de nieuwe groep die nu al indruk maakt in de aanloop naar de EK 2017 in Boedapaes, is het helemaal zo gek nog niet dat RG-minnend Nederland droomt over een optreden op de Spelen, als het even kan al in Tokyo 2020.

Trainster Natalia Doktorova van RKSV Wilskracht – van de RG-groep die hoge ogen gooide in Holland’s Got Talent 2016 – en Argine Kostanyan, trainster met Slowaakse roots, spreken zich hier positief over uit. Het RG-zomerkamp vindt plaats in de hal van tennisvereniging Nieuwe Sloot in Alphen aan de Rijn, waar net als bij de ‘Olympic Experience’ in Den Haag en het ‘Holland Heineken Huis’ in Rio alles van de Spelen wordt gevolgd, het tennis maar ook bijvoorbeeld de atletiek, het turnen, het schoonspringen, het synchroonzwemmen en vanaf vrijdag de ritmische gymnastiek. Vanuit de passie door een gymnastische achtergrond of gewoon sportinteresse. “De gouden medaille van Sanne Wevers hebben we net zo groots en uitbundig gevierd als het EK-voetbalkampioenschap in 1988.”

Er heerst na de turnwedstrijden en in afwachting van de RG-wedstrijden in Rio nog steeds een Olympische sfeer bij Tennisvereniging de Nieuwe Sloot, één van de Nederlandse tennisacademies naar Nederlands turnmodel. Ze zwaaien deze week hun eigen ster Diede de Groot uit, rolstoeltennister in Team Nederland die in september aan haar eerste Paralympische Spelen gaat deelnemen. Weer iedereen in de kantine voor de tv dus.  De ritmische gymnastes en leiding van RKSV Wilskracht tellen af om de wereldtoppers in hun discipline op het hoogste sportpodium ter wereld in actie te kunnen zien. Doktorova: “Ritmische gymnastiek op de Spelen is een must om te kijken, zo mooi!”

Volgens de huidige Chef de Mission Maurits Hendriks van de NOC*NSF in een interview met GymPOWER Sportmagazine heeft Nederland in RG niet de traditie om op de Spelen te kunnen staan. Daar is Doktorova met Russische roots het niet mee eens, zij ziet grote mogelijkheden voor de sport en sporters. “Waarom niet?! Er is hier in Nederland echt talent! Voor de coaching hoeft het geen probleem te zijn. Twee, drie oefeningen maken kan best. Maar dan moeten we als coaches samenwerken. De twee junior RG-groepen zijn een mooie aanzet, maar een vervolg naar de senioren kan ook. Ja, we maken nu te weinig trainingsuren, maar dat kun je opvangen. Samenwerken met Lisette de Meza, die boekt goede successen, en Argine Kostanyan die hier nu training geeft, zou prima kunnen werken. Susanne Knip heeft goede ideeën, maar ook andere clubs, Sparta, RG Center Eleganza en andere topverenigingen, we zouden de handen ineen kunnen slaan.”

Met een nieuwe code na de Spelen van Rio is er tijd genoeg richting Tokyo 2020 en is het ook een mooi momentum, vindt Doktorova. “Je weet dan wat belangrijk is om op te trainen. Maar de wil om samen te werken moet voorop staan.” Als Nederland kunnen denken, in plaats van als club vraagt wel iets van je selectiebeleid en je coachingsmethodes, die dan model zouden moeten staan voor de ‘nieuwe stijl’ binnen de ritmische gymnastiek. Er is bij veel verenigingen passie genoeg en ook op het zomerkamp blijkt dat de gymnastes van diverse verenigingen het leuk vinden om met elkaar te trainen.

Minoes Bouman, gymnaste van de eerste juniorengroep die na jaren waarin Nederland internationaal niet mee draaide aan de EK 2015 in Minsk mee deed, ziet het anders: “De Spelen? Dat kan niet via Nederland. Het zou wel heel erg cool zijn, maar ik denk niet dat Nederland die faciliteiten heeft. Het zou echt een droom zijn, maar ik denk dat het een droom blijft.”

Trainster Kostanyan, die tijdens haar studie in Nederland coacht, ziet nog bijzondere dingen gebeuren op de Spelen in Rio: “Natuurlijk zijn de Russische Yana Kudryatseva en Margarita Mamun en de andere toppers nog steeds favoriet, maar er is een nieuwe ontwikkeling gaande. Deze wordt de Italiaanse stijl genoemd.” De Italiaanse gymnastes, die in hun voorbereiding op Rio ook Nederland aandeden, voegen iets toe aan de hedendaagse ritmische gymnastiek. “Ze hebben meer acrobatische onderdelen en voeren deze met zoveel passie en lef uit, dat ze hiermee voorop lopen. Vergelijkbaar met het powerturnen van Simone Biles en haar Amerikaanse turnmaatjes. Wat dat nu gaat opleveren, is nog de vraag, maar na de Spelen is er de nieuwe code en ik zie de traditionele landen hun aanpak niet zomaar loslaten, maar je moet altijd open blijven staan voor vernieuwing.”

Dat is wat Kostanyan ook leuk vindt om te zien in Nederland, waar ze zelf ook ervaring en inspiratie mee opdoet voor de gymnastes in haar thuisland. “Er is veel talent, maar nog geen internationale topsportaanpak. Daarom help ik hier graag en probeer ik naast het inspireren ook nieuwe trainingstechnieken en houdingen aan te leren. De samenwerking kan ook mijn Slowaakse meisjes veel bieden en misschien hebben wij er iets aan voor de komende vier jaar. Want voor de huidige Spelen stond de ritmische gymnastiek in Slowakije nog teveel in de kinderschoenen.”

Ingeborg Houdijk, werkzaam op de tennisclub is een doorgewinterde gymnaste, afkomstig van DOS Alphen, die trainde met Carla Hopman, maar ook andere trainers als Edwin Haasbroek goed kent en enorm geniet van de Spelen in Rio. Zij heeft van het tennis genoten door vooral de emotie bij de wedstrijden, zoals bij Novak Djoković. “We leefden met Kiki Bertens mee, maar we keken naar alles hoor. Niets was zo mooi als de turnsuccessen. We stonden bij het goud van Sanne op de tafels, maar ook een prestatie zoals van Eythora Thorsdottir en Bart Deurloo was historisch en bijzonder. Daar moeten we in Nederland ook veel respect voor hebben. Ik ben er trots op dat de ritmische gymnastes nu hier trainen. Ze hadden zo’n bijzondere act bij Holland’s Got Talent. Ik ben fan!” 

Houdijk danst nu bij Nubia van Rijswijk bij DOS Alphen en weet dat je met muziek echt je verhaal kunt vertellen. Dat geldt ook zowel in de ritmische gymnastiek als in het vloerturnen, beseft ze. Veel waardering heeft ze ook voor Hans van Zetten. “Hij zou een medaille voor reporter mogen  krijgen. Knap dat mensen die de turnsport niet kennen, zo de wedstrijden in Rio toch goed konden volgen.”

Trainster Doktorova is in elk geval heel blij dat de tennisclub wilde helpen om de ritmische gymnastes tijdens het zomerkamp in een hal met hoog plafond te laten trainen. “Hoe geweldig zou het zijn als we dit vaker konden doen!” Ook de ouders van de deelnemers zijn enthousiast over het zomerkamp: “Het is superleuk, ze leren er heel veel van en gaan leuk om met kinderen van andere clubs en buitenlandse gymnastes. Deze keer voor het eerst. Dat smaakt naar meer.” Als je kind ergens aan deelneemt, is het normaal om je ook in te zetten voor je club en op te komen voor het belang van je kind, vinden ze.

“Vandaar ons initiatief ‘Wilskracht actie(f)’. Met elkaar maak je de club ook gezelliger. De meisjes logeren deze week in een huis, dat we als ouders konden huren. We hebben er alles gebracht: lampen, bestek, een stofzuiger en een koffiezetapparaat, alleen de vloerbedekking lag er. We willen dat we de club zoveel mogelijk kunnen helpen. De kinderen hebben lege flessen ingezameld voor een nieuwe mat. Wellicht kan Talentboek.nl ons nog verder helpen! Het wordt vast een mooi nieuw seizoen.”

Meer informatie is te vinden op de websites van RKSV Wilskracht en Tennisvereniging De Nieuwe Sloot in Alphen aan den Rijn.

Artikel © GymPOWER Sportmagazine | Tekst, interviews en foto’s © Casper Beijn