Actueel op GP
Home » GP Actueel » Rusland blijft ongeslagen voor eeuwige aartsrivaal Bulgarije op WK RG 2018
Rusland blijft ongeslagen voor eeuwige aartsrivaal Bulgarije op WK RG 2018
Screenshot Livestream YT-channel FIG Gymnastics

Rusland blijft ongeslagen voor eeuwige aartsrivaal Bulgarije op WK RG 2018

SOFIA – De Wereldkampioenschappen ritmische gymnastiek zijn maandag 10 september 2018 van start gegaan in de Bulgaarse hoofdstad Sofia. Met 158 individuele gymnasten en 36 groepen uit 61 landen is deze editie van de WK RG de grootste tot nog toe. Feest is het dan ook in het land wat tot diep in de jaren negentig de toon aan gaf binnen deze artistieke sport.  Geen wonder dat drievoudig wereldkampioene Maria Petrova de ambassadrice mag zijn.

Hoewel de Bulgaren sinds enkele jaren weer volledig op het niveau van weleer zijn, blijft de Russische dominantie in de sport onverminderd. Rusland is voor de negende achtereenvolgende keer wereldkampioen bij de individuele teams, vóór de Bulgaren die in tijden niet meer zo hoog zijn geëindigd. Dina Averina (Rusland) won daarnaast ook op de onderdelen hoepel, bal en knots, terwijl teamgenote Aleksandra Soldatova op lint zegevierde.

Geen gevestigde orde

Opvallend in de kwalificatiewedstrijd, tevens de teamwedstrijd, was de onzekerheid die het nieuwe reglement met zich bracht. Sinds begin dit jaar is de moeilijkheidsscore open, net als in het artistieke turnen. Fouten worden daarentegen zwaarder bestraft. Hierdoor wordt er een beroep gedaan op de innovatieve en technische capaciteiten van de gymnaste, waarmee de top zich van de subtop zich distantieert. Echter, het hebben van een reputatie geeft geen garantie op het behalen van een finaleplaats, want  ook in de hogere regionen van het klassement kan er flink ingeboet worden op de uitvoering. Daarmee is het vooral in de middenmoot na elke dag een verrassing waar je bent geëindigd.

 

Rusland wint, maar de Europees kampioene haalt de finale niet

De Russische ploeg won met een flink puntenverschil de teamwedstrijd. De pure moeilijkheid blijft een klasse apart, maar toch was het een hobbelige weg voor Dina en Arina Averina en Aleksandra Soldatova. De tweelingzussen waren in de kwalificatiewedstrijden niet loepzuiver. De verdedigende wereldkampioene op de meerkamp, Dina Averina, heeft echter genoeg techniek in huis om de uitvoering te compenseren.  Dat kwam goed van pas in de onderdeelfinales en dat was vooral zichtbaar in de knotsfinale, waar ze ondanks een fout net goud won.

Op de laatste kwalificatiedag gebeurde dan het meest onwaarschijnlijke:  terwijl de ervaren teamgenote Soldatova de sterren van de hemel performde met lint, hét onderdeel waar het lastig scoren is, kelderde Arina Averina in de ranking op dit onderdeel. Ze had een knoop in het lint, en besloot het reservemateriaal pakken. Echter, het lint brak en er moest nóg een keer reservemateriaal gepakt worden. Het oordeel luidde een 13.300 en Arina was daarmee kansloos voor de onderdeelfinale én ze was nu gepasseerd door haar teamgenote. De huidige Europees kampioene ontbreekt dus in de meerkampfinale, en is er voor het eerst sinds 1994 geen tweede Russin in een onderdeelfinale. Tot overmate van ramp maakte Arina ook nog eens fout in de knotsfinale, waar brons haar ten deel viel. En dus moest Rusland het hebben van Soldatova die voor het eerst in haar carrière een individuele titel, met lint, te pakken had.

 

Toppers en floppers in de teamwedstrijd

Bulgarije (2e)

Het Bulgaarse team, bestaande uit Neviana Vladinova, Katrin Taseva en Boryana Kaleyn, leken ondanks de felle aanmoedigingen vanuit het thuispubliek eveneens wat te kampen met zenuwen.  De verwachtingen waren hoog in de individuele onderdeelfinales, maar in elke finale waren er wat correcties nodig om het materiaal op te vangen. Geen individuele medailles dit keer, maar niettemin won Bulgarije knap het zilver in de teamwedstrijd, iets wat sinds het begin van de jaren ’90 niet meer is voorgekomen.

Italië (3e)

Italië was al sterk bij de groepen, maar sinds vorig jaar is de individuele ploeg helemaal op stoom gekomen. Alexandra Agiurgiuculese won het brons in de balfinale afgelopen dinsdag: het was sinds 1991 niet meer voorgekomen dat Italië een individuele medaille wonnen. Op moeilijkheid was het net zoveel als Dina Averina, die zelf de titel op dit onderdeel van zuster Arina overnam. Maar het ging alleen maar beter voor de azzurri: mede dankzij een geslaagd protest op de knotsoefening van Milena Baldassarri, won het jonge team ook nog eens het teambrons. En als slagroom op de taart won Baldassarri op slechts 0.050 afstand historisch zilver met het onderdeel lint.

Israël (4e)

De bronzen medaillewinnares van het WK van vorig jaar, Linoy Ashram (Israël), maakte fouten met bal en met knots, terwijl ze dit jaar uitstekend presteerde. Toch zou Ashram nog wel geschiedenis schrijven door raak te schieten in haar enige twee finales door zilver te winnen op het onderdeel hoepel én (net als vorig jaar) brons met lint. Nog nooit heeft een Israëlische het zo ver weten te schoppen. Maar ze deelt de stijgende lijn met haar teamgenoten:  de jongere Nicol Zelikman deed het gemiddeld genomen beter, en het ziet er naar uit dat RG in Israël een glorieus vervolg te wachten staat.

Oekraïne (5e)

Oekraïne zit na een flinke dip ook weer in de lift: de gehele individuele ploeg is in een jaar tijd vervangen door debutanten Vlada Nikolchenko, Yeva Meleschuk en de voormalige Estse Yanika Vartlaan. Met andersoortige choreografieën hebben zij het tegen alle verwachtingen in bijzonder goed gedraaid; Nikolchenko gaat als derde de meerkampfinale in. De 15-jarige heeft het daarnaast geschopt tot maar liefst drie finales in haar WK-debuut, alhoewel de finales niet erg lekker liepen.

Wit-Rusland (6e)

Gemiddeld genomen waren de Wit-Russische deelneemsters (Katsiaryna Halkina, Anatasia Salos, Yuliya Isachanka en Julia Evchik) sub-optimaal. Katsiaryna Halkina was eerder op het EK in topvorm; nu werd de ene fout na de andere fout geïncasseerd. Team Wit-Rusland eindigde op de zesde plaats, de minste prestatie sinds de individuele teamwedstrijden op het programma stonden.  Revanche volgde uiteindelijk in de knotsfinale waar Halkina net als vorig jaar zilver in ontvangst mocht nemen, hoewel ze de enige gymnaste was zonder fouten en onnodige verplaatsingen. Ze schoot net tekort in moeilijkheid om goud te kunnen oogsten.

Verenigde Staten (7e) en Japan(8e)

De Amerikanen (Laura Zeng, Evita Griskenas, Camilla Feeley) timmerden hard aan de weg, maar zij werden dit jaar simpelweg overklast door gymnasten met meer moeilijkheden. Vooral Griskenas moest flink inboeten met dit keer een 21e positie. Geen individuele onderdeelfinales dit keer, maar wel twee meerkampfinalisten. Ook Japan (Kaho Minagawa, Chisaki Oiwa, Sumire Kita) kampten met fouten. Sumire Kita, vorig jaar nog goed voor een individuele finaleplaats, mocht dit keer van de staf maar op twee onderdelen deelnemen, en het ging alles behalve goed voor haar. Kaho Minagawa kwalificeerde zich als derde voor de lintfinale, maar liet het aldaar met vijf grove fouten volledig afweten. Allicht een slechte generale repetitie voor Tokyo 2020?

De overige landen: in de lift en in de drift

Andere dingen die opvallen, vinden we vooral bij de niet-traditionele ritmische gymnastieklanden. Salome Pazhava (Georgië) heeft twee goede en twee slechte oefeningen gedraaid. Een knotsfinale zat er voor haar in, en door de vele fouten die de andere finalisten maakten, zat er voor haar medaillekansen in. Helaas viel een fout ook haar ten prooi, waardoor haar alleen nog maar een meerkampfinale resteert. De Sloveense Ekaterina Vedeneeva (tot begin dit jaar uitkomend voor Rusland) was zelfs eerste reserve voor de hoepelfinale: nog nooit heeft Slovenië zo hoog gescoord. Zelf heeft ze zich als 17e voor de meerkampfinale geplaatst.

Canada, Mexico en Zuid-Korea vinden we ook in de bovenste helft van het landenklassement. Veterane Rut Castillo, die aan haar achtste WK deelneemt, stond zelfs eerste reserve voor de meerkampfinale, maar moest toch anderen voor laten gaan, waardoor ze verder naar achteren schoof.

Nieuwkomer Puerto Rico doet het zeker niet slecht in de middenmoot en ook Sri Lanka is daar te vinden: Anna Marie Ondaatje mikt daarmee op de tripartite wildcard voor Tokyo 2020 (Olympisch startbewijs voor ondervertegenwoordigde landen). Anders dan vorig jaar heeft ze voor deze specifieke wildcard nu concurrentie van de Alissa Sadek (Libanon): die het zelfs een fractie beter doet.

Daarentegen is de Cypriotische ploeg tijdens het WK compleet uit elkaar gevallen: Commonwealth Games kampioene Diamanto Evripidou verscheen niet meer aan de start, en runner-up Viktoria Skiditti heeft haar meerkamp niet af kunnen maken. De Chinese ploeg moet ook flink door het stof: finaliste van vorig jaar, Zhao Yating, en de Olympische Shang Rong zijn niet vooruit te branden, tegenover de oudere Liu Jiahui die slechts twee onderdelen mocht doen, en ze allebei wél goed volbrachten. En ook Spanje (met team), Duitsland en Frankrijk (geen volledig team) dalen steeds verder af.

Programma

Morgen start de meerkampfinale voor de beste 24 individuele gymnaste. Dina Averina zal haar wereldtitel gaan verdedigen. Zaterdag starten ook de groepen: de beste drie dwingen automatische kwalificatie voor de Spelen van Tokyo 2020 af. De beste 24 kwalificeren zich voor het WK volgend jaar in Bakoe (Azerbeidzjan). Zondag wordt het WK afgesloten met de beide groepsfinales.

Kijkers kunnen vanaf vrijdag de rest van de wedstrijden live volgen via het YouTube kanaal van de FIG

Vrijdag 15 september 2018: meerkampfinale individueel

12:15, Plaats 13-24: https://www.youtube.com/watch?v=tQQAPQ3rpF8
16:10, Plaats 01-12: https://www.youtube.com/watch?v=PP6vvyWa_Hw

Zaterdag 16 september 2018: meerkampfinale groepen

11:50, groep A: https://www.youtube.com/watch?v=myWqveiX-AA
15:30, groep B: https://www.youtube.com/watch?v=CfHndCgu1pY

Zondag 17 september 2018: onderdeelfinales groepen

13:45, 5 hoepels en 3 ballen + 2 touwen: https://www.youtube.com/watch?v=pI0vL_xJVVs

Reeds voltooide programmaonderdelen

Dinsdag 12 september: onderdeelfinales hoepel en bal: https://www.youtube.com/watch?v=C652L7D_a0w
Donderdag 14 september: onderdeelfinales knots en lint: https://www.youtube.com/watch?v=17YV7ZHjR70


Resultaten kwalificaties en onderdeelfinales

 

Teamwedstrijd

Beste acht uit tien oefeningen

 1. Rusland (Dina Averina, Arina Averina, Aleksandra Soldatova) 161.325
 2. Bulgarije (Katrin Taseva, Neviana Vladinova, Boryana Kaleyn) 150.975
 3. Italië (Alexandra Agiurgiuculese, Milena Baldassarri, Alessia Russo) 147.550
 4. Israël (Linoy Ashram, Nicol Zelikman, Yuliana Telegina) 147.200
 5. Oekraïne (Vlada Nikolchenko, Yeva Meleschuk, Yanika Vartlaan) 145.225
 6. Wit-Rusland (Katsiaryna Halkina, Anastasiia Salos, Yuliya Isachanka) 143.550
 7. Verenigde Staten (Laura Zeng, Evita Griskenas, Camilla Feeley) 140.925
 8. Japan (Kaho Minagawa, Chisaki Oiwa, Sumire Kita) 140.350

Meerkamp top 30

Beste drie onderdelen, maximaal twee per land

Plaats Naam NOC Hoepel Bal Knots Lint Beste 3  
1 AVERINA Dina RUS 20.150 20.150 20.500 60.800 Q
2 SOLDATOVA Aleksandra RUS 20.125 20.250 19.900 60.275 Q
3 AVERINA Arina RUS 20.200 20.050 19.750 13.800 60.000
4 NIKOLCHENKO Vlada UKR 19.850 18.800 19.350 17.950 58.000 Q
5 TASEVA Katrin BUL 18.850 19.400 19.200 16.650 57.450 Q
6 BALDASSARRI Milena ITA 18.800 19.250 18.550 17.800 56.600 Q
7 VLADINOVA Neviana BUL 18.700 19.000 18.750 56.450 Q
8 ASHRAM Linoy ISR 19.950 17.000 17.400 18.550 55.900 Q
9 ZELIKMAN Nicol ISR 19.250 18.950 17.450 17.500 55.700 Q
10 AGIURGIUCULESE Alexandra ITA 18.300 19.300 17.950 17.600 55.550 Q
11 ZENG Laura USA 18.650 18.500 18.200 16.650 55.350 Q
12 KALEYN Boryana BUL 19.050 17.700 18.025 54.775
13 HALKINA Katsiaryna BLR 17.400 18.900 18.350 16.400 54.650 Q
14 MINAGAWA Kaho JPN 17.850 18.400 17.650 18.100 54.350 Q
15 SALOS Anastasiia BLR 17.250 17.550 17.850 17.500 52.900 Q
16 KELAIDITI Eleni GRE 17.600 18.150 17.050 16.050 52.800 Q
17 VEDENEEVA Ekaterina SLO 18.750 17.450 16.100 16.450 52.650 Q
18 PAZHAVA Salome GEO 16.450 16.700 18.400 13.650 51.550 Q
19 OIWA Chisaki JPN 17.400 17.300 16.800 16.850 51.550 Q
20 TASHKENBAEVA Sabina UZB 17.100 17.100 17.250 16.250 51.450 Q
21 GRISKENAS Evita USA 17.300 16.200 16.500 17.025 50.825 Q
22 AGHAMIROVA Zohra AZE 17.900 17.250 15.500 15.150 50.650 Q
23 MOUSTAFAEVA Kseniya FRA 18.250 16.250 15.950 15.350 50.450 Q
24 ADILKHANOVA Alina KAZ 17.200 16.500 16.600 15.175 50.300 Q
25 VARTLAAN Yanika UKR 17.375 16.900 15.550 49.825 Q
26 RUPRECHT Nicol AUT 17.150 15.700 16.900 15.600 49.750 Q
27 HUDIS Veronika AZE 16.175 16.400 17.175 49.750 R1
28 MELESHCHUK Yeva UKR 16.900 18.100 14.200 49.200
29 KIM Chaewoon KOR 15.650 15.700 17.575 14.975 48.925 R2
30 SEO Goeun KOR 17.000 16.000 15.250 15.350 48.350 R3
 • Europees kampioene Arina Averina heeft zich niet gekwalificeerd doordat er twee landgenoten boven haar geëindigd zijn.
 • Nicol Ruprecht wint tie-break van Veronika Hudis op basis van totale uitvoeringsscore en kwalificeert zich als laatste voor haar derde WK-meerkampfinale
 • Kseniya Moustafaeva is voor het eerst sinds lange tijd weer in de WK finale

Onderdeelfinale hoepel

Rk. Name NOC Dif. Exec. Pen. Total
1 AVERINA Dina RUS 11.700 9.150   20.850
2 ASHRAM Linoy ISR 11.400 8.600   20.000
3 AVERINA Arina RUS 10.700 9.000   19.700
4 KALEYN Boryana BUL 11.100 8.500 0.050 19.550
5 ZELIKMAN Nicol ISR 11.000 8.500 19.500
6 BALDASSARRI Milena ITA 10.600 8.450 19.050
7 TASEVA Katrin BUL 10.200 8.150 18.350
8 NIKOLCHENKO Vlada UKR 10.200 7.450 0.600 17.050
 • Linoy Ashram wint historisch zilver voor Israël
 • Dina Averina prolongeert haar titel op hoepel.

Onderdeelfinale bal

Rk. Name NOC Dif. Exec. Pen. Total
1 AVERINA Dina RUS 11.200 9.100   20.300
2 SOLDATOVA Aleksandra RUS 11.000 9.200   20.200
3 AGIURGIUCULESE Alexandra ITA 11.200 8.700   19.900
4 BALDASSARRI Milena ITA 11.000 8.500 19.500
5 ZELIKMAN Nicol ISR 11.000 8.400 19.400
6 HALKINA Katsiaryna BLR 10.800 8.400 19.200
7 VLADINOVA Neviana BUL 10.700 8.400 19.100
8 TASEVA Katrin BUL 9.900 7.700 17.600
 • Dina Averina neemt de titel over van zus Arina.
 • Alexandra Agiurgiuculese wint voor Italië voor het eerst sinds 1991 weer een individuele bronzen medaille.

Onderdeelfinale knotsen

Rk. Name NOC Dif. Exec. Pen. Total
1 AVERINA Dina RUS 10.800 8.250 0.050 19.000
2 HALKINA Katsiaryna BLR 10.000 8.900   18.900
3 AVERINA Arina RUS 10.700 8.150   18.850
4 BALDASSARRI Milena ITA 10.600 7.700 18.300
5 NIKOLCHENKO Vlada UKR 10.300 7.800 18.100
6 VLADINOVA Neviana BUL 9.700 7.950 17.650
7 PAZHAVA Salome GEO 9.300 8.100 17.400
8 TASEVA Katrin BUL 9.700 7.500 17.200
 •  De medaillewinnaars van de onderdeelfinale knotsen zijn exact dezelfde als het vorige WK.

Onderdeelfinale lint

Rk. Name NOC Dif. Exec. Pen. Total
1 SOLDATOVA Aleksandra RUS 9.300 9.300   18.600
2 BALDASSARRI Milena ITA 9.900 8.650   18.550
3 ASHRAM Linoy ISR 9.700 8.800   18.500
4 AGIURGIUCULESE Alexandra ITA 8.800 8.650 17.450
5 SALOS Anatasiia BLR 8.800 8.400 17.200
6 KALEYN Boryana BUL 8.900 8.200 17.100
7 NIKOLCHENKO Vlada UKR 8.600 7.450 16.050
8 MINAGAWA Kaho JPN 6.300 5.000 0.700 10.600
 • Aleksandra Soldatova wint haar eerste individuele WK titel.
 • Voor het eerst sinds 1994 slechts één Russische in een onderdeel finale.
 • Milena Baldassarri wint historisch individueel zilver voor Italië
 • Linoy Ashram wint net als vorig jaar brons op dit onderdeel

Artikel © Sportredactie GymPOWER | Auteur tekst en verslag © Justin Stook | Videos @ div YT-kanalen incl screenshot © livestream FIG Gymnastics: Aleksandra Soldatova @ ribbon final