Actueel GP nieuws
Home » GP Actueel » Sae Miyakawa vond zich geïntimideerd tot deelname aan trainingsstages
Sae Miyakawa vond zich geïntimideerd tot deelname aan trainingsstages
Foto © Yoshida Rosenboom

Sae Miyakawa vond zich geïntimideerd tot deelname aan trainingsstages

Foto © Maurice Smeets

Foto © Maurice Smeets

TOKYO – Turnster Sae Miyakawa door wiens klachten en beschuldigingen op een openbare persconferentie de bondscoach van de Japanse damesturnselectie Chieko Tsukahara en haar man Mitsuo Tsukahara, vorige week geschorst zijn, was van de zomer in Nederland. Ze nam met het Japanse damesteam in Heerenveen deel aan een trainingsstage en de interland tegen Nederland en België. Uit het hele verhaal dat valt op te tekenen in de Japanse media blijkt, dat het wel of niet moeten deelnemen aan dit soort trainingsstages een cruciale rol heeft gespeeld in deze zaak. Nog een verhaal die de vraag oproept hoe veilig het klimaat kan zijn in een besloten en veeleisende sportwereld zoals die van het turnen. 

De Japanse bondscoach (71) en turnlegende Mitsuo Tsukahara (70), turnlegende en één van de Vice-voorzitters van de Japanse gymnastiekunie JGA, zijn geschorst uit hun functie gaande een onderzoek van een onafhankelijke commissie naar vermeend machtsmisbruik. Sprongspecialist Miyakawa (18) die in Team Japan het land vertegenwoordigde op de Olympische Spelen van 2016 in Rio de Janeiro, had eerder geklaagd over mishandeling door haar trainer Yuto Hayami (34).

Er gaan beelden viral van de grove mishandeling, waarbij Hayami Miyakawa in haar gezicht sloeg en aan haar haren trok tijdens een reprimande in een training. Toen de aangeklaagde coach vervolgens door de JGA op 15 augustus 2018 voor het leven uit zijn functie werd gezet, tekende Miyakawa zelf protest aan tegen deze maatregel. Ze vindt dat haar trainer/coach zo buiten alle proporties te zwaar gestraft is en dat dit haar in haar trainingssituatie benadeelt. Bizar en zeer ongebruikelijk voor de Japanse cultuur en mentaliteit is dat de turnster deze beschuldigingen in het openbaar op een zelf bijeen geroepen persconferentie op 29 augustus 2018 bekend maakte.

Foto © Maurice Smeets

Foto © Maurice Smeets

Foto © Yoshida Rosenboom

Foto © Yoshida Rosenboom

Ook omdat ze de JGA openlijk vroeg om Hayami in zijn functie terug te nemen. De twee gelouterde en gerenommeerde turntrainers  zitten inmiddels al circa vijftig jaar in het vak en beheren een eigen club waar ze vele Olympisch kampioenen hebben opgeleid, de Asahi Mutual Life Insurance Club. Naar verluidt zou de bondscoach Miyakawa proberen te overtuigen dat ze moest overstappen naar hun club, omdat Hayami geen goede coach was en zij onder hun hoede honderd keer beter zou worden.  Miyakawa vindt dat de Tsukahara’s op deze manier hun functie oneigenlijk hebben gebruikt om haar trainingssituatie te beïnvloeden.

Voor de turnster staat de zaak Hayami echter los van de andere kwestie waarin ze ook machtsmisbruik signaleert. Omdat ze in het begin niet had deelgenomen aan de speciale trainingsstages in binnen- en buitenland – zoals die in Heerenveen -, die de JGA sinds 2016 speciaal opgezet heeft voor turnsters om zich te ontwikkelen voor het selectietraject richting de Spelen van Tokyo, had de bondscoach gezegd dat de JGA haar niet zou kunnen ondersteunen en ze daardoor ook niet opgenomen zou worden in het Japanse damesturnteam. Miyakawa vindt dat Chieko Tsukahara zich daarmee door de gezagsverhouding schuldig heeft gemaakt aan intimidatie en geestelijke mishandeling. Ze vindt dat ze onder druk is gezet om deel te nemen aan het speciale trainingsprogramma van de gymfederatie.

Foto © Maurice Smeets

Foto © Maurice Smeets

De Tsukahara’s zeggen mee te willen werken aan het onderzoek, maar hebben alle beschuldigingen ontkend tot nu toe. Mitsuo Tsukahara verklaarde tegenover de Japanse media, dat ze altijd – ook in het geval van Miyakawa – alleen en op de eerste plaats in het belang van gymnasten gehandeld hebben. Gezien het actuele vraagstuk in de Japanse sportwereld over de veiligheid van het sportklimaat,  – beschuldigingen over misbruik en geweld van viervoudig Olympisch kampioen worstelen Kaori Icho tegen de bondscoach, alsook tegen officials in de boks- en American football sportwereld -, die de voorbereiding op de Spelen van Tokyo overschaduwen, koos de JGA eieren voor haar geld en nam maatregelen om de zaak snel te kunnen oplossen, doch die ook veel stof doen opwaaien.

De voorlopige schorsing van de twee Tsukahara’s tot gevolg, welke zich strekt tot na het komende WK annex pre-Olympisch kwalificatietoernooi volgende maand in Doha, gaande het onderzoek door een onafhankelijke commissie die haar bevindingen zal bekend maken vòòr het WK in Doha.

Opvallend is dat Miyakawa tijdens de interland op 7 juli 2018 tijdens de Summer Challenge van de KNGU in Heerenveen er wel was met Team Japan, maar ze officieel niet heeft geturnd. Ze kreeg een medaille omgehangen omdat Team Japan in de landenteamwedstrijd Nederland en België versloeg. Op de persconferentie op 29 augustus 2018 in Japan stelde ze fysiek noch mentaal voorbereid te zijn om te kunnen turnen op het komende WK in Doha, nu ze haar levenslange trainer (Hayami) moet missen aan haar zijde.

Informatie over de zaak Miyakawa versus Tsukahara’s kun je vinden in de artikelen op de websites van The Asahi ShimbunThe Olympians en de Japanse gymnastiekunie JGA.

Artikel © Sportredactie GymPOWER | Tekst © Theresa Beijn | Foto’s gemaakt door © Maurice Smeets en © Yoshida Rosenboom onder persaccreditatie van © GymPOWER