Actueel GP nieuws
Home » Geen categorie » Sanne Wevers turnt in Melbourne eerste wedstrijd na de Spelen van Rio
Sanne Wevers turnt in Melbourne eerste wedstrijd na de Spelen van Rio
Foto © Maurice Smeets

Sanne Wevers turnt in Melbourne eerste wedstrijd na de Spelen van Rio

MELBOURNE – Het postolympisch jaar begint na 20 jaar voor de turnsport zonder Sidijktoernooi maar wel met een record voor de Open Bredase Turn Kampioenschappen (OBTK) van 1.200 inschrijvingen binnen 24 uur… en met de wereldbekerwedstrijd in Melbourne waar een klein gezelschap toestelspecialisten voor het eerst kon turnen volgens de nieuwe FIG-code. De Australiërs waren enthousiast om Olympisch kampioene op balk Sanne Wevers uit Nederland te kunnen verwelkomen, een mooie affiche bij de dames. Voor de Oranjeturnster een eerste kleine wedstrijd onderweg naar Tokyo 2020, maar vooralsnog gewoon een goede voorbereiding op het eerste continentale titeltoernooi van dit jaar, de Europese Kampioenschappen.
Er is zoals gebruikelijk voor de volgende olympische cyclus een nieuw reglement opgesteld door de internationale gymnastiekfederatie (FIG), waarin de jurywaardering is bijgesteld en nieuwe elementen zijn toegevoegd. Iedereen is dus aan de bak om andere oefeningen te maken of de oude bij te slijpen en uiteraard moet er ook wedstrijdervaring mee opgedaan worden. Ook Sanne Wevers (25) is weer met goede moed begonnen en kennelijk van plan toe te werken naar kwalificatie voor de Spelen over drie jaar in Japan. Gecoacht door vader Wevers en gesteund door tweelingzus Lieke leverde de inmiddels wereldberoemde turnster een mooi visitekaartje af in Australië. Op deze kleine toernooien moet je je ervaring, naam en faam opbouwen op weg naar het grote doel. Na haar eclatante overwinning namens Nederland in Rio weet iedereen dat het kan en krijgt ze alle ruimte om verder te bouwen naar herhaling van dit succes.
Tijdens een wereldbekerwedstrijd wordt per toestel geturnd in kwalificatie- en finaleronde, geen meerkamp. Kort en krachtige wedstrijden waarmee ook prijzengeld valt te winnen, wat het zeer attractief  maakt voor sporters, trainers en publiek. In een bescheiden veld van negen deelnemers met geen al te bekende namen onder de concurrentes, voornamelijk uit Azië en Oceanië, was Wevers op balk de grote favoriete voor het goud in haar rentree in het wedstrijdcircuit na de Spelen. Op een enkele duidelijke wiebel na oogde ze in de kwalificatieronde zelfverzekerd met een vloeiende en sierlijke oefening met mooie bewegingen inclusief de pirouettes zoals de turnliefhebbers van haar gewend zijn. Met haar optreden oogstte ze in ieder geval veel bijval van de vele toeschouwers in de grote hal in Melbourne.

De evenwichtsbalk is een extra lastig toestel, niet alleen om alle tricks en moves die je moet uithalen op ruim een meter boven de grond op een balk van 10 cm breed en 5 meter lang. Eén val of – voor leken – bijna onzichtbare missers kunnen je extra punten voor combinaties kosten en die aftrekpunten tellen extra zwaar af in de eindscore. Haar eerste optreden leverde Wevers volgens de nieuwe FIG-code, – waarin de waardering voor de moeilijkheidsgraad (D-score) en de uitvoering (E-score) is opgeschroefd -, ‘slechts’ 13,866 punten (D 5,4) op. Wel genoeg voor de derde plaats en doorstroming naar de finale met de beste acht. De verrassing op balk kwam van de jonge senior turnsters Tingting Liu en Huan Luo uit China, twee van de sterke troeven die het in de nieuwe Olympische cyclus moeten gaan doen voor de Aziatische turngrootmacht. Liu en Luo zijn respectievelijk vicekampioene en kampioene meerkamp 2016 van hun land. 
Zoals gebruikelijk gingen de Chinese turnsters al in de eerste ronde vol in de aanval en legden de lat hoog. Liu behaalde 14,666 punten (D 6,2) en Luo 14,366 punten (D 5,9). Liu die alleen nog in eigen land successen heeft geboekt en de Spelen van Rio op het laatste nippertje miste door een handblessure tijdens de training, was ook in de finaleronde ongenaakbaar (D 6,0; 14,766 punten). Met Sanne Wevers als concurrent leek dit de Chinese naar perfectie te stuwen. De Nederlandse gooide in de finaleronde een schepje bovenop maar een grote wiebel bracht haar tot 14,500 punten (D 6,0), wel goed genoeg voor het zilver. Luo ging volledig de mist in met haar afsprong en zakte weg naar de vierde plaats op dit toestel (D 5,7; 12,866 punten). Daar was voor Emily Little van Australië de kans om zich te revancheren op haar povere optreden in de kwalificatieronde (D 5,2; 11,800 punten) en het thuispubliek super blij te maken met het brons (D 5,2; 13,233 punten).

De Chinese turnsters heersten in Melbourne, maar het thuisgevoel telde ook zwaar mee tijdens de wereldbekerwedstrijd. Little wist in de finale op sprong, haar specialiteit, het zilver te pakken, landgenote Naomi Lee het brons. Het goud ging naar de Chinese Olympiër van 2016, Wang Yan. Op brug ging het goud ook naar Liu, die hier gezelschap kreeg van Luo voor het zilver. Rianna Mizzen pakte het brons voor Australië. Op vloer legde Yan beslag op het goud en moest Liu zich tevreden stellen met het zilver. Little hield met 0,067 punt de Maleisische Tracie Ang van het brons af. Leuke van de wereldbekerwedstrijden is dat je tussen de bedrijven door ook kan kijken naar de kwalificaties en finales van de heren, die op zes toestellen turnen in plaats van de vier van de dames.
Met vele olympiërs onder de deelnemers, was hier de spoeling dikker, de namen groter en de strijd heviger. Interessant ook om te kijken hoe ze ervoor staan, want ook hier drukt de nieuwe FIG-code haar stempel. Op vloer tekende Jile Mu uit China toch niet voor het goud maar King Kenzo Shirai uit Japan met ‘maar’ 14,700 punten; op voltige toch weer die ongelooflijke Krisztian Berki uit Hongarije die niet van ophouden weet (14,933 punten); aan de ringen niet één maar twee Chinese turners voor het goud, een opmerkelijke ex equo: Guanhua Wu en Jingyuan Zou (14,866 punten); op sprong net geen Christopher Remkes van Australië maar weer Shirai (0,033 punt verschil); op brug toch weer Zou uit China dik eerste boven Shirai die tweede werd; en op rek draaide de Japanner de rollen maar weer om, althans het goud voor Shirai en het zilver voor Mitchell Morgans uit Australië. Knap mooie oefeningen, ook om terug te kijken. Het internationale turnen is weer terug van weggeweest. Het kan alleen maar leuker worden hierna.
Alle informatie en de complete uitslagen zijn te vinden op de website van het toernooi.
Artikel © GymPOWER Sportmagazine | Tekst © Theresa Beijn | Archieffoto © Maurice Smeets | Filmpjes YouTube © Chinese gymnastics fan ‘bmbul’ en © USA Gymnastics