Actueel op GP
Home » GP Actueel » Sanne Wevers wint tweede Europese titel in het damesturnen voor Oranje
Sanne Wevers wint tweede Europese titel in het damesturnen voor Oranje
Foto © Jeroen de Bruin

Sanne Wevers wint tweede Europese titel in het damesturnen voor Oranje

GLASGOW – Op zondag 5 augustus 2018, de laatste dag van het EK damesturnen 2018, stonden in The SSE Hydro in Glasgow vijf Nederlandse turnsters in een finale met de beste acht turnsters per toestel uit de kwalificatierondes van donderdag en vrijdag: Astrid de Zeeuw (brug) en Sara van Disseldorp (vloer) bij de junioren; Tisha Volleman (sprong), Sanne Wevers (balk) en Céline van Gerner (vloer) bij de senioren. Wevers wist de sterke concurrentie op haar favoriete toestel te verslaan door het verschil te maken met haar beroemde combinateserie voor 13,900 punten. De verrassend sterk turnende Nina Derwael uit België kwam dichtbij maar had net te veel wiebeltjes. Het goud was voor Wevers en daarmee pakte ze haar eerste en de tweede Europese titel ooit in het damesturnen voor Nederland.

Junioren

Foto © Jeroen de Bruin

Foto © Jeroen de Bruin

In de ochtend werden de finales van de junioren geturnd, om te beginnen volgens de Olympische volgorde op sprong. De Oekraïnse Anastasiia Bachynska opende het bal en zette de lat hoog met twee bijna perfect uitgevoerde sprongen voor 13,916 punten (V1 14,000; V2 13.833). Op zich een verdienstelijke score die haar zicht leek te geven op een plek op het erepodium, maar dat ging vandaag niet op. Ze moest het opnemen tegen de Italiaanse wereldtoppers in de dop Giorgia Villa en Asia D’Amato en ook nog het Britse toptalent Amelie Morgan dat zich met overweldigend thuisvoordeel in de strijd kon voegen. Villa, de meerkampkampioene leek hier op nog een derde gouden medaille af te stevenen, met twee netjes uitgevoerde, ruime sprongen met bijna perfecte landing die in uitvoering – 9,133 en9,300 (de hoogste E-score) -, maar D’Amato overtrof haar met een moeilijkere tweede sprong.  Het scheelde bijna niks (14,233 versus 14,216 = 0,017 punt), maar Italië kon in ieder geval goud en zilver bijtellen op het algemeen medailleklassement. Morgan pakte het brons met 13,966 punten, met 0,05 punt voorsprong op Bachynska. De Oekraïnse liet in ieder geval Roemeense, een Hongaarse en twee Rusinnen achter zich. Nederland had geen finalisten op sprong, omdat niemand twee sprongen had gedaan in de kwalificatieronde.

Op brug had de regerend Nederlands meerkampkampioene bij de junioren, Astrid de Zeeuw, zich met een mooie en strakke oefening en topscore van 13,966 punten als vierde gekwalificeerd voor de toestelfinale en dat schepte verwachtingen bij de Oranjesupporters. Ze is als laatste aan de beurt. De spanning is te snijden, want bij het inturnen lijkt de Nederlandse weer op scherp te staan met een strakke uitvoering. Het wordt op het moment suprême echter een heel ander verhaal. Ze worstelt zich door de oefening heen, waarbij alles wat fout kan gaan fout gaat tot aan de landing toe. De support van het publiek is zeker daar, maar ze moet haar eerste EK-finale als junior afsluiten met een 9,900 punten. Waardevolle ervaring, maar voor nu koopt ze er niks voor. Als eerste turnster zette de Italiaanse Villa 13,700 punten neer voor een goed doorgeturnde oefening, maar wat oneffenheden in de uitvoering – ze had moeite haar benen bij elkaar te houden in de rugwaartse slingercombinaite – brachten de E-score tot 7,7.

Landgenote Elisa Iorio weet met een iets betere uitvoering net geen medaille binnen te slepen (vierde met 13,800 punten). Brug is vandaag het domein van de Russinnen. Irina Komnova laat zien hoe het moet. Met een E-score van 8,366 en D-score van 5,9 komt ze tot liefst 14,266 punten en dat lijkt het winnende lot. Landgenote Kseniia Klimenko weet er echter er een schepje bovenop en betovert met een superstrakke, mooie uitgevoerde oefening, alleen een hupje bij de landing: 14,333 punten (D-score 5,9 en de hoogste E-score 8,433.)  De toekomst is gegarandeerd. Carolann Heduit uit Frankrijk hield de benen bij elkaar, pakte mooi met gestrekte armen de vluchtelementen en is een stuk beter in de uitvoering dan Komnova. De jury geeft echter toch meer uitvoeringsaftrek dan verwacht. Dat is het risico met een moeilijke oefening. Met een D-score van 6,2 voor de moeilijkheid (Difficulty) en E-score van  7,933 voor de uitvoering (Execution) komt ze tot 14,133 punten en dat blijkt genoeg voor het brons. De Italiaanse dames zakken naar plaats vier en vijf en tussen hen en de Nederlandse eindigen de turnsters uit Hongarije en Wit-Rusland.

Foto © Jeroen de Bruin

Foto © Jeroen de Bruin

Op balk, het toestel dat altijd weer de vraag doet stellen wie dat bedacht heeft als turntoestel, ook geen Nederlandse finalisten. Silvania Sfiringu staat namens Roemenië in deze finale en vecht om haar land, de grootmacht van weleer, weer op de turnkaart te zetten. De moeilijkheid mag er zijn, maar het ziet er niet zo strak uit dus blijft ze hangen met een E-score op 7,7 en een D-score van 5,0 op 12,700 punten, welke score ook Daria  Murzhak uit Oekraïne neerzet wat beiden een gedeelde zesde plaats bezorgt. Winnaar hier is alweer  de Italiaanse Villa met 13,633 punten, gevolgd door de Britse Morgan met 13,466 punten. Iorio zorgt met  13,133 punten voor het brons voor Italië. De Russin Klimenko met een dubbel voorover (vierde), de Belgische Fien Enghels (vijfde), Sfringu (zesde), Murzhak (negende) en Halle Hilton (achtste).

Halsreikend werd uitgekeken naar het laatste toestel bij de junioren, het onderdeel met het meeste kijkspektakel waarin Van Disseldorp aan zou treden namens Nederland. Het was al gauw duidelijk dat wie kon landen het ging winnen hier. Villa – remember her name, ze gaat in de toekomst zeker nog hoge ogen gooien, wat een amplitude en beenspreiding! Met 13,333 is ze voor even eerste. Het publiek klapt gezellig mee met het lekker muziekje van de oefening van Antonia Duta en zelf lijkt ze er alle plezier in te hebben op muziek. Ze miste wat moeilijkheid maar de executie is oké. Met 12,900 punten wordt het een vijfde plaats. Van Disteldorp, als vijfde aan de beurt namens Nederland, is niet stabiel in de landingen. Spelen de zenuwen haar parten of is het de onervarenheid? Eerste serie staat ze, laatste net niet. Het wordt met 12,666 punten de zevende plaats. Het goud gaat hier naar de Roemeense Ioana Stanciulescu die met 13,433 punten haar land de Europese titel bezorgt. Villa moet zich tevreden stellen met het zilver, de Britse Morgan pakt brons met 12,900 punten.

Senioren

Foto © Jeroen de Bruin

Foto © Jeroen de Bruin

De toestelfinales voor de senior turnsters begonnen halverwege de middag in een nu afgeladen en volledig uitverkochte hal. Ook dit keer had de organisatie gezorgd voor een leuke opkomst van de turnsters voor het publiek, die zich op een leuke manier presenteerden. Het begon gelijk met de sprongfinale, waarin Tisha Volleman namens Nederland uitkwam. Mooie sprongen die haar 13,799 punten bezorgde voor de zevende plaats. De onbetwiste koningin op dit toestel  van dit EK bleek nogmaals de Hongaarse Boglarka Devai, die ondanks wat haperingen twee sprongen neerzette voor 14,349 punten. De powergirl zweette peentjes na afloop, maar het bleek toch een score waar niemand meer aan kon komen. Ze werd gesecondeerd op het erepodium door de Russische Melnikova en de Roemeense Denisa Golgota, die met klinkende cijfers zich niet lieten weg zetten.

Dan weer de ronde op de brug. Hier weer geen finalisten namens Nederland, maar de battle om de medailles is zeer boeiend. Nina Derwael uit België kroont zich wederom Europees kampioen met liefst 14,733 punten. Wat een moeilijkheid en wat een netheid in de uitvoering! Een groot plezier om naar te kijken. Met  14,533 punten moet de Zweedse Jonna Adlerteg dit keer haar meerdere erkennen in Derwael, maar is ook met het zilver heel tevreden want voor haar land is dat een ongekende prestatie. Angelina Melnikova weet op het laatst de klus te klaren en met 14,366 punten, waardoor ze routinier Kim Bui in een tweede turnleven van het brons afhoudt.

De derde ronde bracht de door de Oranjesupporters lang afgewachte finale op balk. Olympisch kampioene Sanne Wevers kwam, zag en overwon (13,900). Zelfs een ontketende Derwael uit België kon haar niet afhouden van het goud en haar eerste Europese titel (zilver met 13,600). Voor Nederland is het de tweede keer dat een turnster dit voor elkaar krijgt. Op het EK turnen van 2012 in Brussel wist Chantysha Netteb zich bij de junioren te kronen tot Europees kampioen op sprong. De Franse Marine Boyer kwam tot 13,155 punten voor het brons. Een memorabele dag voor de sportannalen van de turnsport in Nederland.

creenshot livestream Eurovisionsports.tv: Musicalcat Céline van Gerner

creenshot livestream Eurovisionsports.tv: Musicalcat Céline van Gerner

Tot slot dan de vierde ronde met de toestelfinale op vloer. Céline van Gerner behaalde namens Nederland een vierde plaats, bijna brons. Ze kwam 0,1 punt te kort voor een medaille, ondanks een overtuigende en nog sterkere routine dan in de kwalificatieronde (13,300). Van Gerner deed de discussie hoog oplaaien in The SSE Hydro en wereldwijd onder de kijkers thuis, door haar theatrale optreden op de muziek van de musical Cats te accentueren met haar kapsel en meer make-up dan normaal.

Zet Nederland hiermee een nieuwe trend in deze artistieke sport of leverde dit alleen onnodige aftrek op die haar een medaille kostte? De jury in Glasgow leek het in ieder geval te kopen, want ze stond lang in de top 3. Uiteindelijk belandde het trio Melanie de Jesus uit Frankrijk (eerste met 13,766), Densa Golgota uit Roemenië (tweede met 13,600 punten) en Axelle Klinckaert maakte de Belgen supertrots met 13,400 punten voor het brons. Een dagje rust voor onze zuiderburen had hen in ieder geval voor de toestelfinales goed gedaan.

Meer informatie en de complete uitslagen van zowel het synchroonzwemmen als het turnen zijn te vinden op de website van het EK-sportevent.

Artikel © Sportredactie GymPOWER | Tekst © Theresa Beijn met een bijdrage van © Casper Beijn en © Jeroen de Bruin | Screenshot livestream Eurovisionsports.tv