Actueel GP nieuws
Home » GP Actueel » Senet Diving Cup 2018 in Eindhoven zet de plank hoog voor het nieuwe seizoen
Senet Diving Cup 2018 in Eindhoven zet de plank hoog voor het nieuwe seizoen
Foto © Maurice Smeets

Senet Diving Cup 2018 in Eindhoven zet de plank hoog voor het nieuwe seizoen

Foto © Maurice Smeets

Foto © Maurice Smeets

EINDHOVEN – Van 1 tot en met 4 februari 2018 werd de negentiende editie van de Senet Diving Cup gehouden in het imposante Pieter van den Hoogenband Zwemstadion in Einhdhoven. Met ruim tweehonderd deelnemers uit meer dan vijftien landen zette het grootste internationale schoonspringtoernooi van Europa de plank weer hoog in het begin van het nieuwe seizoen en de volgende Olympische cyclus richting de Spelen van Tokyo 2020.

Het markeerde ook de eerste internationale wedstrijd waarbij de Nederlandse schoonspringselectie onder leiding van de nieuwe Bondscoach en sportlegende Edwin Jongejans aan de slag ging. Diverse springers wisten de finales te halen en bij de senior dames was er zelfs een compleet erepodium voor Oranje. Leuk was ook het feit dat er tussendoor een geslaagde wereldrecordpoging bommetje springen is gedaan. We gingen op de laatste dag een kijkje nemen bij dit springspektakel en spraken diverse hoofdrolspelers.

Foto © Casper Beijn

Foto © Casper Beijn

In een persbericht van de KNZB omschrijft Jongejans de missie van de Oranjespringselectie als volgt: “Het belangrijkste doel van deze wedstrijd is om elkaar beter te leren kennen en om te ervaren hoe de springers met wedstrijdspanning omgaan. Daarnaast hebben we per sporter individuele doelen besproken. Het is een heel gemotiveerde groep sporters. Ze zijn gedisciplineerd en werken hard. Deze wedstrijd is het startpunt van waaruit we verder gaan bouwen.’’  Na elf jaar keert de voormalige sportheld als Bondscoach terug naar het toernooi in Eindhoven.

Zijn eerste indrukken zijn prima. De omstandigheden zijn goed. De stemming zit er goed in, bij de deelnemers in ieder geval. De toeschouwersaantallen zijn kleiner dan zo’n groots internationaal sporttoernooi verdient, maar dankzij de livestream wordt het wereldwijd door duizenden sportliefhebbers gevolgd. Ook hier brengt de virtuele technologie en (social) media een ommekeer op gang wat ander mogelijkheden en kansen geeft voor publiciteit en sponsoring. Het toernooi heeft niet voor niets Senet als trotse naamgever, een ICT-bedrijf uit Eindhoven dat applicatie bouwt en leverancier is van maatwerk software.

Foto © Casper Beijn

Foto © Casper Beijn

Xandra Selier, die de PR- en communicatie voor de organisatie van de Senet Diving Cup verzorgt, legt uit waarom schoonspringers wereldwijd hier graag naartoe komen: “Op één wedstrijd na, zijn we het eerste in het schoonspringseizoen. Hier beginnen de teams in hun aanloop naar de belangrijke wedstrijden in de zomer. Je kunt als springer hier enorm veel ervaring opdoen op een internationaal toernooi. Zeker ook voor Nederlandse springers is het heel leuk om dat in het eigen land te kunnen doen. Belangrijk is ook dat je hier de EK en WK-limieten kunt halen. Een Nederlandse B-springster heeft bijvoorbeeld nu haar eerste EJK-limiet gehaald. Nog één keer deze halen dit seizoen en ze mag naar het EJK.” 

Net als de Aalsmeer Flower Cup in het trampolinespringen is de Senet Diving Cup een langlopend, populair toernooi op Nederlandse bodem. In 2019 wordt het de twintigste editie. Het enthousiasme om deel te nemen neemt steeds meer toe, constateert Selier. “We krijgen steeds meer aanvragen uit het buitenland en wie weet volgend jaar een Amerikaans team, dus zo breiden we langzaam uit naar over de Atlantische Oceaan. Voor het eerst hebben we nu Schotland op het evenement en we zien dat ze ook meteen hoog scoren. Hartstikke mooi. Zwitserland doet het ieder jaar erg goed, Turkije en we zijn blij dat we hier elk jaar die toppers mogen ontvangen.”

senet diving cup 2018

Foto © Maurice Smeets

Tussen de internationale en nationale toppers valt Renske Lanen ons op, talent-A-springster van PSV Eindhoven. We kijken we met interesse naar haar krachtige sprongen. De Nederlandse houdt de focus erin en past naadloos in het rijtje springers die er een boeiend kijkspektakel en spannende wedstrijd van maken. Die van Tokyo 2020 lijken haar vooralsnog te dichtbij, maar ze zou best een keer op de Olympische Spelen willen staan. “Dit voelt toch als een thuiswedstrijd. Je zit toch in je eigen bad en je familie is er bij. Ik heb hier alle hoogtes gesprongen, behalve de 10. Inclusief (mixed-)synchroon. Dat vind ik wel leuk. Hij had eigenlijk een andere partner, maar die zat met haar voet in het gips. We hebben gister besloten dat we samen mee zouden doen. We hebben voor de wedstrijd tien minuutjes ingesprongen, vandaar dat het niet helemaal ging zoals we wilden. Naar mijn idee ben ik de laatste jaren steeds beter geworden. Twee en een halve salto binnenwaarts van de zeven-meter is tot nu mijn moeilijkste sprong.” 

Foto © Maurice Smeets

Foto © Maurice Smeets

In de finale drie meter plank senior dames ontwikkelt zich een boeiende strijd om de medailles, waarbij drie Oranje springsters – Inge Jansen, Daphne Wils en Celine van Duin – een mooie hoofdrol spelen. Het blijft spannend tot de laatste sprong, elk detail telt mee in de einduitslag. Elk van de finalisten doet tien soorten sprongen, waarbij per keer de hoogste en laagste jurering wordt weggestreept. Er hoeft maar één mindere sprong na een reeks van negen uitstekende sprongen en het scorebord kantelt. De verschillen zijn op zich minimaal, maar tellen wel op. Een enkele keer zit er een uitschieter naar boven of naar beneden.

Uiteindelijk bezetten Jansen, Wils en Van Duin namens Nederland het complete erepodium, al is er in Eindhoven geen ereschavot bij de prijsuitreiking. Toch wel een bijzonder moment dat de Oranje euforie doet opborrelen. Het is leuk om deze dames te volgen en te zien groeien in techniek en zelfvertrouwen.

Foto © Maurice Smeets

Foto © Maurice Smeets

Het scheelt voor Wils, de jongste van de drie, maar zes punten met Jansen, over tien sprongen is dat verschil niet groot. “Ik heb het bij het schroeven een beetje laten liggen. Dat had zeker nog beter gekund. Maar het was een mooi toernooi, ik ben er heel erg blij mee. We zijn los on the Road 2 Kyo!” Jansen: “Ik ben hier heel blij mee. Ik begon niet zo goed, maar ik heb het goed kunnen recht zetten. Dus heel blij voor vandaag.” Goed op weg naar Tokyo 2020? “Zeker weten, elke dag!” 

Foto © Casper Beijn

Foto © Casper Beijn

Celine van Duijn, ook één van de huidige Nederlandse toppers met roots in de turnsport, spreken we altijd graag over haar sport. Heeft zij een speciaal gevoel bij deze wedstrijd in eigen land? “Het is vooral een vertrouwde wedstrijd. Ik zat al op mijn Road to Tokyo, maar dan nu met de nieuwe Bondscoach is het toch anders. De eerste ervaringen zijn goed. Hij is heel gedreven, ook, heel positief en al heel erg betrokken. Hij wil ons echt leren kennen. De 10-meter is mijn hoofddoel. Hier in Eindhoven sta ik in de drie meter finale. In onze sport mag je nooit voorspellingen doen, want je weet nooit wat er gebeurt, het is een momentopname, een jurysport, je kan nooit van tevoren zeggen wat je gaat winnen, goud is wel altijd mijn doel, maar ik moet realistisch blijven. Mijn zwaarste sprong erin is 3,5 salto voorwaarts gehoekt. Leuk als je die perfect hit.”

Foto © Casper Beijn

Foto © Casper Beijn

Hitten is dus belangrijk voor een schoonspringer, maar hoe belangrijk is power dan ten opzichte van lenigheid en elegantie? “Bij het schoonspringen heb je allebei nodig. De power, omdat een jurylid bij power vanaf de plank snel onder de indruk is. Maar de elegantie is ook heel belangrijk, want dat is net de ‘finishing touch’ die je geeft. Je kan heel powerful zijn, maar als je niet mooi springt, niet netjes springt, denkt de jury ‘Hoog, maar het zag er niet uit.’ Je hebt het allebei nodig: de kracht én de elegantie. We willen natuurlijk zo perfect mogelijk onze sprong maken en mooi landen, de overall-picture moet perfect zijn.” 

Foto © Casper Beijn

Foto © Casper Beijn

In de praktijk van de Senet Diving Cup voegde Van Duin ook de daad bij het woord. Op afstand valt het op hoeveel werk ze er van maakt om elke sprong te maken met de juiste lichaamsspanning – en beheersing, haar poses en lijnen zijn overtuigend en maken blijvende indruk. De rode badpak is met zorg uitgekozen en accentueert haar uitstraling van krachtige en elegante springster.

Het gaat dus ook om ‘Dutch Elegance’ in het schoonspringen? “Ja, zeker waar. Vanuit het turnen en ballet krijg je die elegantie en dat heb je bij het schoonspringen ook hard nodig. Ik heb leren letten op gestrekte tenen en gestrekte knieën, en de elegantie. Het is toch een heel belangrijke factor in onze sport. Een balletles is zeker van toegevoegde waarde voor schoonspringers.” Kan het tien (sprongen) keer 0,5 punt schelen in een wedstrijd? “Ja, zeker wel, misschien nog wel meer. Als je een mooie sprong maakt, maar je knieën zijn niet recht en je tenen niet door gestrekt, dan krijg je toch een lagere ‘overall-impression’. Het is gewoon niet mooi om naar te kijken. Die gestrekte tenen, dát is de sport. Het is schoon-springen, niet naar beneden vallen. Die hoek hoort gewoon mooi te zijn. Dat als je het ziet, je denkt ‘wow!’” 

Nancy Roza, de trainer/coach die in de vorige Olympische cyclus de Oranjetalenten begeleidde en nu ook nauw met Jongejans samenwerkt, onderschrijft de visie van Van Duin: “Wat ik nog heel erg graag wil bewerkstelligen is de aansluiting met de acrobatische sporten, acrobatiek, trampolinespringen, turnen. Die samenwerking wil ik heel graag aangaan. Samen clinics verzorgen, maar ook samen optrekken bij de opleiding voor de sport.” Meer van dit interview in de eerste editie in 2018 van het GymPOWER Sportmagazine.

Ook in de finales bij de senior heren toonden twee Nederlandse toppers hun visitekaartje in deze nieuwe Olympische cyclus: Joey van Etten en Dylan Vork. Geen medailles maar wel verdienstelijke prestaties die naar meer smaken. Fabian Stepinski, een Zwitserse springer kijkt bij deze wedstrijd altijd uit naar de concurrentiestrijd tussen Zwitserland en Nederland. Toch denkt hij dat Van Etten hier gaat winnen: “Joey is stabiel en sterk.” Van Etten: “Ik ben in 2018 goed gestart. Met een nieuwe bondscoach, een heel verschil ten opzichte van de vorige. Het pakt tot nu toe goed uit, want ik heb al goede resultaten behaald. We zijn begonnen met een goed trainingskamp en hier een mooi toernooi. Dat is altijd mooi. Er zijn altijd verbeterpunten, maar daar gaan we hier straks in de finale aan werken. Ik wil een topscore neerzetten.” Vork van De Dolfijn Amsterdam behaalde in de heren 1-meter finale tussen wereldtoppers een mooie zesde plek. Van hem wordt nog meer moois verwacht dit jaar. Bijvoorbeeld bij de Amsterdam Diving Cup van 19 tot en met 21 april 2018, het andere internationale schoonspringtoernooi in Nederland die ook de moeite van het bezoeken waard is.

Foto © Casper Beijn

Foto © Casper Beijn

Hoe is het voor Bondscoach Edwin Jongejans, voormalig Wereldkampioen en Olympiër, het om na jaren weer terug te zijn in eigen land? Hoe ervaart hij dit toernooi? “De Senet Diving Cup is een heel goed toernooi. Het is professioneel aangepakt. Goed georganiseerd. Het is druk, er zijn veel landen en er is een goed niveau.”

We zagen bijna een ‘perfect 10’, van de jonge Mohab Elkordy (20) uit Egypte die grote indruk maakt in Eindhoven. “Die heb ik helaas gemist, ik zat in een andere wedstrijd te coachen. Hopen dat hij dat nog een keer wil doen als ik kan kijken. We hebben in deze sport wel eerder een ‘perfect 10’ gezien natuurlijk, alleen op dit soort wedstrijden is dat wel moeilijk. Dat zie je normaliter alleen op de Olympische Spelen, met de aller aller besten. De juryleden geven niet zo snel een tien.”

Ziet hij ’s Neerland’s trots, zus Daphne Jongejans, nog vaak? “Ik spreek haar elke paar maanden, meestal in de VS, maar dan gaat het niet over schoonspringen.” In een diepte-interview vertelde Jongejans aan GymPOWER over de koers van de Nederlandse springselectie vanaf nu, de overgang vanuit Oranje onder Bondscoach Balasz Ligart en het belang van gymnastische lenigheid bij het springen. Meer van dit interview in de eerste editie van het GymPOWER Sportmagazine in 2018.

Wereldrecord Bommetje Springen voor Nederland

Tussendoor wordt een wereldrecordpoging voor het Guinness’ Book of Records gehouden. Ruim 280 springers maken tegelijkertijd een ‘bommetje’ in het het grote zwembad, naast het wedstrijdbad van het schoonspringen, waar even te voren waterpoloteams nog driftig aan het trainen waren. Het is een leuk, ontspannen tussendoortje voor iedereen: deelnemers, vrijwilligers, fervente bommetjesspringers en andere bezoekers die enthousiast meehelpen. Spelen met water is magisch, met z’n allen erin springen om de hoogste splash van allemaal te maken is aanstekelijk en levert prachtige plaatjes op. De ludieke actie is goed voor de publiciteit van het evenement, want er komen daar de meeste pers en (tv-)media op af.

Ook de toppers onder de deelnemers en voormalige toppers komen naar Eindhoven om mee te helpen het wereldrecord in deze tak van de zwemsport naar Nederland te halen. Uschi Freitag, Olympiër voor Nederland op de Spelen van Rio de Janeiro in 2016, maar inmiddels gestopt met schoonspringen, deed geestdriftig mee met deze recordpoging: “Ik stond alleen op de plank. Een mooi gevoel weer. Het ergste is dat een bommetje nog leuker was. Het Guinness’ Book of Records, daar staan we nu ook in, dat is op zich wel leuk, ja! Van de meer dan 250 springers ben ik daar één van, dat vind ik toch wel leuk, een mooie eer.” Ga je nog iets doen in het schoonspringen, helpen, coachen? “Misschien, maar dat houd ik nog even voor mezelf.” 

Johan Vlemmix, de kleurrijke carnavalszanger en entertainer uit Eindhoven die vorig jaar het wereldrecord ‘de langste tijd in een attractie’ schreef in een reuzenrad op de pier van Scheveningen, deed de presentatie en bracht iedereen in de juiste stemming: “Het was helemaal geweldig, één groot feest. Mensen stonden er helemaal voor: ‘Dit willen we echt heel graag doen! ’De recordpoging is ook nog geslaagd, daar draait het uiteindelijk om. Maar vooral dat mensen het leuk vinden. Het is in ieder geval gelukt. Met rond de 280 bommetjes hebben we het ruimschoots gehaald. Dus nu komen we in het Guinness’ Book of Records. Het is gelukt en mensen vonden het leuk: twee vliegen in één klap!”. Vrijwilligster Savannah Deckers heeft er ook met volle teugen van genoten: “Die wereldrecordpoging was echt leuk. Iedereen erin en al die golven!”

Schoonspringen of Trampolinespringen?

Savannah-Deckers-Interview-Senet-Diving-Cup-2018-ScreenshotEen verrassing is het als we door Deckers aangesproken worden die als één van de vele vrijwilligsters van de Senet Diving Cup, eerst druk bezig was met het rondleiden van collega’s en gasten. De voormalig trampolinespringster is voor haar opleiding Sport en Bewegen actief bij het internationale toernooi. Zichtbaar in haar nopjes, dat ze hier kan bijdragen en tussendoor kan genieten van alle mooie sprongen. Al gaan die de andere kant op, het doet haar aan haar geliefde sport herinneren en daarmee gaat het weer kriebelen.

“Het zijn dezelfde technieken als bij de trampolinespringen, alleen met een andere landing. Ik heb heel veel respect voor ze. Zelf zou ik ook wel weer willen beginnen, als ik dit zie. Springen gaat niet meer zoals vroeger vanwege blessures, bij het schoonspringen zal dat wellicht minder obstakels opwerpen. Ja, wie weet.” Kun je zien wie hier goed is? “Je ziet wel of iemand een strakke houding heeft, z’n tenen goed recht heeft of juist helemaal niet, of iemand een rechte landing heeft of juist gebogen… Er zijn wel veel overeenkomsten met het trampolinespringen.” Zag je bijvoorbeeld de 2,5 salto achterover? “Ja, maar dat lijkt me wel eng, vooral omdat je met je hoofd naar beneden gaat. Ik kom liever bijna met m’n hoofd tegen het plafond dan dat ik met m’n hoofd naar beneden ga.” Over smaak valt niet te twisten, waar je de lat voor jezelf legt ook niet.

Meer informatie en de complete uitslagen zijn te vinden via de websites van de Senet Diving Cup en de KNZB.

Artikel © GymPOWER Sportmagazine | Tekst © Theresa Beijn | Interviews en beelden © Casper Beijn | Andere foto’s © Maurice Smeets