Actueel op GP
Home » Geen categorie » Smeets schrijft: Keuzes maken, ‘may the Force be with you!’
Smeets schrijft: Keuzes maken, ‘may the Force be with you!’

Smeets schrijft: Keuzes maken, ‘may the Force be with you!’

KAATSHEUVEL – 22 juli 2018 – Column Maurice Smeets – Vorige week vrijdag 20 juli 2018 werd het Nederlands damesturnteam voor het EK 2018 in Glasgow bekend gemaakt. Er waren geen verrassingen in het team. Ik had anders gehoopt, maar bondscoach Wiersma stelde mij toch teleur. Gezegd is dat Wiersma zou vinden dat jonge talenten ook kansen moeten krijgen en een EK een mooie gelegenheid daarvoor is. Er waren zoveel mogelijkheden daartoe dit jaar. Naomi Visser (16) bijvoorbeeld presteerde het om tijdens de interland tegen Japan en België als enige Nederlandse op het erepodium te komen. Reden genoeg voor een zekere kandidaatstelling voor Oranje, zou je denken. Maar Wiersma koos anders, hij koos voor zijn routiniers.

Geselecteerde turnsters in Oranje

Eythora Thorsdottir als eerste, bijna 20. Eerlijkheid gebiedt te zeggen dat zij één van mijn favoriete turnsters is met haar sierlijkheid en talent. Maar zij stoeit al geruime tijd met een blessure en op het NK was ze nog ver weg van haar vorm, waar we zo van kunnen genieten. Op de interland in Thialf, bleef trainer Kiens tegen haar aanpraten, tot nog lang na de wedstrijd. Als we de PR-machine van de KNGU mogen geloven, is dat tijdens een daarop volgende cruciale kwalificatiewedstrijd helemaal goed gekomen. Een interne wedstrijd zonder noemenswaardige concurrentie, met eigen jurering en waar pers en buitenstaanders niet bij uitgenodigd waren.

Sanne Wevers (bijna 27) had ook al toegegeven dat ze afgelopen tijd enorm aan het worstelen was met zichzelf. Gelukkig was daar na Ahoy nog de Thialf Summer Challenge, qua bezoekersaantallen een fiasco maar turntechnisch een kennelijk voortreffelijk ‘trainingskamp’, waar Sanne dan ook enorm blij was met haar behaalde progressie en punten. Céline van Gerner (25) was al maanden bezig met een charmeoffensief. Al in december 2017 wisten ze op de KNGU-site te vertellen, dat ze na een zoveelste sabbatical ‘klaar was om terug te keren in de wereldtop’. Als een duveltje uit een doosje behaalde ze begin juni 2018 bij haar ‘internationale rentree’ twee medailles op een strategisch goed gekozen wereldbekerwedstrijd in Koper met een hoop ‘erkende afwezigen’. Met scores waar je je normaliter als wereldtopper wel achter de oren zou moeten krabben.

Vera van Pol (24) en Tisha Volleman (18) zijn twee hardwerkende turnsters die al een aantal jaren van alle Oranjeturnsters het meest stabiel presteren. Toch mooi dat ze die kans in Oranje weer krijgen, al komen ze niet echt uit het hoge noorden. Nu heb ik begrepen, dat het InnoSportsLab niet alleen de beelden maar ook alle scores van alle turnsters bijhoudt, waardoor met een speciaal ICT-programma het beste team per toestel berekend kan worden. Ik vroeg me al af of deze wetenschappelijke wijsheid wellicht de keuze van de bondscoach onderbouwd heeft. Totdat ik een persbericht zag van de KNGU en het kwartje op z’n plek leek te vallen.

Nieuw project niet in de huisstijl bond

Er wordt op 25 juli 2018 door de KNGU een persconferentie belegd, waarbij de vier Nederlandse turnteams uitgezwaaid worden en de twee bondscoaches uitleg geven over hun keuzes en doelen op het komende EK. Tegelijkertijd wordt er een nieuw project gepresenteerd, met een voor een sportbond bijzondere uitleg:

“Daarnaast willen we jullie graag kennis laten maken met ‘The Force is Grace’, een nieuw project rondom de Nederlandse damesturnploeg. The Force is Grace staat voor jonge, talentvolle turnsters die hun dromen najagen. Met dit project brengen we de verhalen achter de turnsters. Niet in de huisstijl van de bond, maar met een look & feel die bij de turnsters past. Hierover zal tijdens de persbijeenkomst meer verteld worden, maar via de foto in de bijlage en via deze teaservideo geven we vast een tipje van de sluier weg….”

Op de foto staat een deel van de Oranje damesturnselectie in casual kleding, opmerkelijk genoeg met de geselecteerde vijf turnsters links, strategisch gepositioneerd onder het nieuwe projectmerk. Het leek me net een reclamefoto voor een kledinglijn en een blik op instagram bevestigde mijn vermoeden. Geen enkele turnster lijkt mij vergelijkbare kleding aan te doen in haar privé leven. Opvallend genoeg staat turnster Elze Geurts niet op de foto. Pas eind juni na de EK-testwedstrijd in Ahoy werd ze toegelaten in de Oranjeselectie, waardoor ze wel mee kon doen aan de Thialf Summer Challenge maar het kennelijk te kort dag was voor dit langer geleden voorbereid project. Gezien de foto lijkt de keuze van Wiersma zo wel erg ‘voorbestemd’. Gaan commerciële doeleinden dan toch boven sportieve doeleinden bij de KNGU? Wie wordt er eigenlijk beter van deze commercie: de turnsters, de turnbond of haar PR-bedrijf?

Psychische druk en veilige sportomgeving

Op 30 juni 2018 organiseerde GymPOWER ‘GymIT!’, met o.a. een opiniepanel voor coaches/trainers, bestuurders, ouders en sporters, waarbij ook de experts van de KNGU èn de NOC*NSF aanwezig waren. Het thema was ‘een veilige sportomgeving voor iedereen’ Daar waren ook ervaringsdeskundigen bij, zoals voormalige Oranjeturnsters en internationals in Team Nederland onder Wiersma. Ze spraken over het geestelijk misbruik in de sport en de gevolgen daarvan. De emoties liepen hoog op bij de aanwezigen die ook hun ervaringen deelden. Bij één van die sessies hadden zes van de tien deelnemers onverwerkte trauma’s uit hun KNGU-tijd. De algemene conclusie was dat snel en daadkrachtig handelen om schoon schip te maken een grote noodzaak is.

Nu ben ik sinds het fiasco van ‘Let’s Rock in Rio’, dat de contributiebetalers nog steeds klauwen met geld kost, erg huiverig geworden wat betreft projecten van PR-bedrijven waarmee de turnbond in zee gaat. Met ook die heftige sessie op GymIT! in gedachten, vraag ik mij af of de KNGU wat heeft geleerd van het verleden. Is deze kledinglijn een nieuwe vorm van morele dwang of intimidatie? Als je niet wil meewerken aan het nieuwste toverspreukproject TFIG, word je dan niet geselecteerd in Team Nederland? Gezien het verleden verwacht ik niet dat de KNGU deze risico’s (h)erkent en gepaste maatregelen in haar commercieel PR- en werkplan heeft opgenomen om de sporters in bescherming te nemen tegen de psychische druk van deze belangenverstrengeling of vragen erover verhelderend zal beantwoorden.

Net zoals de KNGU zich m.i. niet druk lijkt te maken dat het ernstig schort aan een veilige sportomgeving in Nederland. Terwijl wij juist meerdere klachten kennen over onveilige situaties in de sportwereld waarover de KNGU heerst in samenwerking met haar PR-bedrijf. Ik ben benieuwd naar de verklaringen van de bondscoaches in Heerenveen over hun keuzes. Misschien weten ze me alsnog aangenaam te verrassen. ‘May the Force be with you!’

Maurice Smeets

—————————————————-

Post Scriptum

Maurice Smeets, vader van twee kinderen waarvan één geturnd heeft, is sportfotograaf en vindt dat de sporten en sporters die GymPOWER volgt, het verdienen dat ze ook goed in beeld worden gebracht. In 2016 en 2017 won hij de GymPOWER Sport Award voor Beste Kunst- en Nieuwsfoto van het jaar. Naast het maken van prachtige sportfoto’s heeft hij zich ontwikkeld als auteur en toont te beschikken over een brede belangstelling, een goed en eerlijk analytisch vermogen èn een kritische pen, met oog voor alles wat zich afspeelt om hem heen in de sportwereld. Zijn columns staan in de digitale en papieren edities van GymPOWER Sportmagazine. 

Artikel © Sportredactie GymPOWER | Foto inzet verstrekt door de © KNGU