Actueel op GP
Home » GP Tijdsbeeld » Soneo Award voor succesvolle Power Dance Squad van TVC Coevorden
Soneo Award voor succesvolle Power Dance Squad van TVC Coevorden
Foto © TVC Coevorden

Soneo Award voor succesvolle Power Dance Squad van TVC Coevorden

COEVORDEN -Afgelopen week werd TVC Coevorden tijdens de training verrast met een speciale prijs door één van de organisatoren van SONEO ter ere van het behaalde op 7 oktober 2018 het Nederlands Kampioenschap bij deze dansbond. Dansgroep Power Dance Squad kende een topseizoen en was tevens succesvol tijdens de Nederlandse Kampioenschappen bij de KNGU in Rotterdam Ahoy, de Noord-Nederlandse Kampioenschappen Streetdance (NNKS) en de Europese Kampioenschappen Cheer & Dance in Bottrop, Duitsland. De Soneo Dance Award kan beschouwd worden als beloning van een geweldig topseizoen. Met GymPOWER deelden Sanne Groen en Ria de Jong graag de euforie over het succes en het bijzondere seizoen van de selectie die leidde tot deze welkome blijk van waardering.

De club TVC Coevorden, vrijwel uniek in Nederland door (inter)nationaal succes van gymnasten in meerdere disciplines, zoals groepsspringen, turnen, teamgym en dans, kende een topseizoen en had de juiste vibe om meerdere malen kampioen te worden. Onlangs werd op 7 oktober 2018 het Nederlands Kampioenschap Showdance gewonnen  bij SONEO.

Groepsspringtrainster en danser Sanne Groen, onlangs nog deelneemster aan de Miss Emmen-verkiezing, moest afgelopen juni in Rotterdam Ahoy nog van springhal naar danshal heen en weer rennen om twee keer een Nederlands kampioenschap binnen te halen. De Jong: “Ik ben heel trots op allemaal. Het geeft zo’n goed gevoel. En dat we dan ook nog de beker uitgereikt krijgen voor de hoogste cijfers van de provincie tijdens de training maakt de topsfeer absoluut compleet.”

Als lid van het dansteam Power Dance Squad, een dansgroep met een unieke stijl, zegt Groen juist door het enorme plezier in de groepen zo succesvol te zijn. Groen: “Bij ons dansteam is alles op zijn plek gevallen. We zijn goed, het is gezellig en we trainen hard”, een bijzondere combinatie. “We wonnen afgelopen seizoen alles wat er te winnen valt. We vallen op met  uitbundige thema’s en mooie kleding en we dansen strak en goed synchroon. We hebben de nodige tricks in onze dans, die we goed beheersen vanuit onze turnachtergrond. Dat maakt de groep sterk.”

De danscompetitie in Bottrop is weer anders dan bij de KNGU en SONEO. “Vanwege de regels daar is de dans meer jazzgericht. Ria weet telkens precies wat ze willen zien. Door Ria zijn we steeds weer origineel. Met haar geven we alles.” Trainster Ria de Jong is veelzijdig en heel enthousiast. Zij is de inspiratie achter al haar gym- en dansselecties en stimuleert talent tot aan het Nijntje Beweegdiploma toe. Nu  had bijvoorbeeld de Oranjeteamleden van de club die deze week deelnemen aan het EK Teamgym weer haar prioriteit. “Er wordt dan bij de training op de club weer meer gesprongen dan gedanst.” Overigens kent Teamgym ook het onderdeel vloeroefening dat een groepsdans inhoudt.

Op 7 oktober 2018 werd de Power Dance Squad Nederlands kampioen Showdance in de leeftijdsgroep 18+. Groen: “Je moet dan echt een thema uitbeelden. Wij zijn de Firebirds en hebben een energieke dans, die er heel stoer uitziet. Er zitten heel veel elementen in, van hiphop tot jazz. Natuurlijk ben je zenuwachtig als je daar staat. De vrijdag voor de NK waren we pas weer helemaal compleet als team. Sinds Ahoy hadden we de dans niet meer gedaan.”

De groep plaatste zich met de topprestatie voor de WK 2019 in de VS, maar zal verstek moeten laten gaan al zijn ze er op voorbereid. “Per seizoen hebben we twee dansen. Eén voor de EK in Bottrop en de andere voor de overige danscompetities. We kunnen echter dit keer niet naar de WK in Orlando om financiële redenen. Je kan maar één keer per jaar naar een groot toernooi gaan dat ver weg is. De EK Teamgym heeft nu voorrang  en we zijn daarvoor al bij onze sponsoren langs gegaan. Als we ons als dansteam nog een keer plaatsen, gaan we zeker!”

De EK 2018 in Bottrop was volgens Groen dit seizoen toch wel het leukste. “Je danst tegen zulke goede landen! De finaledag was ook heel spannend. Ze maken dan eerst officieel de finalisten bekend, 5 van de 10 gaan door. Als enige team uit Nederland konden wij door. In de finale werden we vierde en hadden Duitsland, Slovenië en Polen boven ons. Die zijn ook heel lenig, én technisch.”

Dit jaar zijn ze wel de beste dansgroep van Nederland, vindt Groen. “We wonnen alles, ook bij de NNKS. Dat hadden we niet verwacht en is ook een heel mooie prijs. Of we sportploeg van het jaar worden weten we niet, want vorig jaar waren we al genomineerd, maar met de jury winnen vaak andere sporten.”

Groen toont haar passie voor de sport en de dansgroep van TVC: “Als wij goed gedanst hebben, zijn we al tevreden. Leuk dat je dan gelijk kans maakt om kampioen te worden. Dansstudio Drachten is vaak onze grootste concurrent, zowel bij de NNKS als in Bottrop. We bleven ze telkens voor. Bij de KNGU zagen we ze niet, maar dat komt ook doordat ik direct terug moest rennen naar de springhal. We doen vooral wat we leuk vinden en hebben met elkaar echt veel plezier. Ik was springster, maar ben bij de groep gaan dansen omdat ik het zo gezellig vond, maar tegelijkertijd uitdagend. We werken echt hard tijdens de trainingen en ik ben heel trots op de meiden.”

Merlin Eggen, Anouk Faas, Sanne Groen, Romy Luttmer, Sanne Meijerink, Janoux Menzo, Esra Neep, Vieenna Nystad, Rianne Smit, Loes van der Veen, Franziska Wessel en trainster Ria de Jong met haar andere selectiegroepen vormen het levende bewijs hoe gymnasten het beste uit zichzelf kunnen halen. De dansgroep houdt van competitie maar zeker ook van een mooie show. We zijn benieuwd waar we van deze club een dans als de ‘Vuurvogels’ het komend seizoen kunnen aanschouwen.

Meer weten over de dans- en sportactiviteiten van TVC Coevorden kan via de Facebookpagina en de website van de club.

Artikel © GymPOWER | Tekst en interview © Casper Beijn | Foto verstrekt door © TVC Coevorden