Actueel GP nieuws
Home » Coming up @ GP » Spannende WK-kwalificaties trampolinespringen in Den Bosch en Alkmaar
Spannende WK-kwalificaties trampolinespringen in Den Bosch en Alkmaar
Foto © Maurice Smeets

Spannende WK-kwalificaties trampolinespringen in Den Bosch en Alkmaar

‘s-HERTOGENBOSCH – Op 16 en 30 september 2018 organiseerden sportclubs Flik-Flak en Triffis onder auspiciën van gymnastiekunie KNGU in de trampolinehal van respectievelijk De Plek in Den Bosch en sportcomplex De Meent Bauerfeind kwalificatiewedstrijden voor de komende Wereldkampioenschappen voor senioren en de World Age Group Competition (WK voor junior en jeugdspringers). Pril in het nieuwe sportseizoen was het voor de sporters even wennen om gelijk op hun allerbest er te staan om een poging te wagen aan de kwalificatie-eisen te voldoen. De oefeningen uitspringen en alle tien sprongen maken is altijd al een uitdaging op zich, daarnaast kwam de druk om aan de limiet of wild card score te voldoen. Komende zondag 7 oktober 2018 volgt de derde en laatste kwalificatiewedstrijd in Alkmaar. Het is tijd om de nodige coachingpower, lef en mentale veerkracht aan te boren.

Ruim veertig trampolinespringers van tien verenigingen kwamen aan de start in de hoop zich te plaatsen voor het WK of de WAGC. De beste vier springers per leeftijdscategorie bij respectievelijk de dames en de heren na de drie wedstrijden in Den Bosch en Alkmaar kwalificeren zich, mits ze de ‘harde limiet’ behalen of drie maal de ‘wild card score’. Voor de WAGC gelden vier leeftijdscategorieën: 11-12 jaar, 13-14 jaar, 15-16 jaar en 17-21 jaar. Voor het WK voor senioren kun je je vanaf 18 jaar kwalificeren, waarbij je twee keer aan de torenhoge richtscores moet voldoen: 97,500 punten bij de dames en 107,995 punten bij de heren. Zodoende maken een aantal springers tussen de 18 en 21 jaar een dubbele kans.

Foto © Eline Windig

Foto © Eline Windig: Niamh Slattery in Alkmaar

Voor het WK-onderdeel synchroonspringen is er geen kwalificatieprocedure. Koppels voor het WK en WAGC worden aangewezen door gymnastiekunie KNGU uit individueel gekwalificeerde springers. De kwalificaties voor het WK-onderdeel dubbelminitrampolinespringen worden apart gehouden. Aan het WK/WAGC-onderdeel tumbling doet Nederland ook dit keer niet mee.

Voor het zomerreces, op 30 juni 2018 tijdens de Forza Cup in Goes, was er al een kwalificatiemoment voor de WAGC, waar de eerste limieten c.q. ‘wild card scores’ werden behaald.  In Den Bosch ging de kwalificatie verder op 16 september 2018 met een dubbele wedstrijd, vervolgd op 30 september 2018 in Alkmaar. Zenuwslopende wedstrijden voltrokken zich op de grote trampolines. Je kon de spanning aansnijden in Den Bosch en Alkmaar.

Niamh Slattery behaalde tijdens het tweede kwalificatiemoment in Alkmaar voor het thuispubliek als enige de limiet bij de senioren en moet dat volgend weekend nog een keer doen om zich te definitief te plaatsen voor het WK. Wat dat betreft hanteert gymnastiekunie KNGU een ingewikkelde kwalificatieprocedure. Er circuleren al verschillende ‘Ik mag naar het WK’-berichten, maar dat is pas 100% zeker na de laatste kwalificatiewedstrijd op 7 oktober a.s. in Alkmaar en de officiële bevestiging van de bond.

De springers en springsters moeten of één keer direct de limiet halen en vier keer uitspringen. Of drie keer de ‘wild card score’ en vier keer uitspringen. In theorie kunnen in grotere klasses dan vier kandidaten met een ‘wild card score’ nog worden ingehaald door springers die in de laatste kwalificatiewedstrijd direct de limiet halen en al vier keer hebben uitgesprongen. Het is niet waarschijnlijk, maar je kunt vooraf niets uitsluiten en dus niet van iedereen die de limiet al gesprongen heeft met zekerheid zeggen dat ze naar Rusland gaan.

De selectieprocedure voor het WK en WAGC trampolinespringen 2018 is nu door de KNGU online gezet op haar website en is te bekijken via deze link. Volgens Carlijn Blekkink, Projectmanager Trampoline Topsport bij de KNGU, hebben de volgende springers al voldaan aan de limiet van de KNGU om deel te nemen aan de WAGC in hun respectievelijke leeftijdscategorie:

“Meisjes 11-12 jaar: Eline Westhuis – Valerie Bosschart – Senna van Gelder – Megan Brouwers

Jongens 11-12 jaar: Cas van Westbroek – Guus van de Besselaar

Meisjes 13-14 jaar: Julia van Ham

Jongens 13-14 jaar: Ralph van Tilborg

Meisjes 15-16 jaar Caitlin van den Heuvel 

Jongens 15-16 jaar Emre Sörman

Jongens 17-21 jaar Milco Abrahams, Roel Teillers 

Alleen Remo Schrier heeft tot nu toe voldaan aan de limiet voor de WAGC dubbelminitrampolinespringen (DMT).”

Er zijn nog een aantal springers die de limiet of ‘wild card score’ kunnen behalen en/of hun oefeningen kunnen uitspringen om zich ook kandidaat te stellen voor afvaardiging naar de WAGC. Voor sommigen is hun oefeningen uitspringen genoeg, voor anderen geldt dat ze ook de limiet of de ‘wild card score’ nog kunnen springen en dan logischerwijs hun oefeningen moeten uitspringen. Het blijft nog even spannend. Na de derde kwalificatiewedstrijd op 7 oktober 2018 volgt een uitgebreider verslag en voorbeschouwing op GymPOWER.

Het WK voor senior springers wordt van 7 tot en met 10 november 2018 gehouden en de WAGC voor junior en jeugdspringers van 15 tot en met 18 november 2018, beide toernooien in St. Petersburg, Rusland, onder de auspiciën van de internationale gymfederatie FIG.  Meer informatie, inclusief de selectieprocedure en de uitslagen, is te vinden op de website van de KNGU.

Artikel © Sportredactie GymPOWER | Tekst © Casper Beijn | Foto’s © Maurice Smeets (galerijen en inzet in Den Bosch) en © Eline Windig (Niamh Slattery in Alkmaar)