Actueel op GP
Home » Geen categorie » Springend de wereld over: Tara Fokké en Jeroen Kaslander genieten van het artiestenleven

Springend de wereld over: Tara Fokké en Jeroen Kaslander genieten van het artiestenleven

’s HERTOGENBOSCH – Het waren twee Oranjespringers van wereldformaat, maar door blessureleed waren Tara Fokké en Jeroen Kaslander van Sportclub Flik-Flak Den Bosch een tijdje uit beeld. Nu zijn ze terug. Niet op de wedstrijdvloer, maar in de wereldtour van Armin van Buuren – één van de beste dj’s ter wereld. De twee ‘Flying Dutchmen’ springen de wereld over als artiesten en genieten voor nu met volle teugen van het artiestenleven. Ze helpen hiermee het trampolinespringen op de kaart te zetten als perfecte showsport. Vandaag het tweede deel van het interview met Team GymPOWER.

Keuzes
Door eerdere opdrachten kende Jeroen de acrobatisch leider van de show, die meteen aan hem dacht bij het bedenken van een act. Toen Jeroen gebeld werd om auditie te doen voor de show, was het koppel aan het genieten van een welverdiende vakantie op Curaçao. Jeroen vertelt: “Toen ik gebeld werd op Curaçao zei de acrobatisch leider; ‘ja het is voor een show en het zouden er wel eens meer dan één kunnen zijn’, – want normaal is het gewoon voor één keertje. Toen wilde ik meer over het concept horen en bleek het dus voor Armin van Buuren te zijn.” In eerste instantie werd alleen om Jeroen gevraagd. “Hij vroeg of ik wat voor hem kon betekenen en zei: ‘ja ik denk niet dat het lukt hoor, maar ken je heel misschien ook nog een meisje die een beetje kan springen?’, dus ik, ‘nou ik ken er ‘op zich’ wel eentje, haha’” Tara: “Tadaaa!” Hoewel beide springers meteen enthousiast waren, was het wel een flinke keuze die ze moesten maken. Met een topsportcarrière hiernaast zou het geen gemakkelijke opgave worden.

Makkelijk
Tijdens de auditie bleek de opdracht toch iets anders dan de springers in eerste instantie verwachtten. Jeroen legt uit: “In eerste instantie zijn we tijdens de auditie als een gek knetter-hoog gaan springen en moeilijke dingen gaan doen. We wilden alles uit de kast halen. Toen zei die choreograaf zo van ‘nee, nee, nee, spring maar laag en doe maar een rugsprong’. Wij hadden zoiets van, maar dat is toch niet moeilijk? Het gaat gewoon om het totaalplaatje en het theatereffect, dat waren we niet gewend. We hebben bijvoorbeeld ook les gehad in expressie. Dat was raar, want op de trampoline maakt het normaal totaal niet uit hoe je kijkt, al kijk je scheel. Nu was dat juist ook heel belangrijk.” De makers waren gelukkig gelijk enthousiast, laat Tara weten: “We zijn gevraagd en ze waren gelijk tevreden, helemaal blij.”

Brabanthallen
Hoewel de show in november in première ging, zijn de springers al sinds juni 2013 bezig. De hele cast kwam voor het eerst bij elkaar in de Brabanthallen, waar twee weken lang elke dag geoefend werd. Alle factoren van de show kwamen hier voor het eerst samen, waardoor er nog veel geschaafd en afgesteld moest worden. Dat er geoefend werd bleek dus een goede keuze, laat Jeroen weten: “Het was echt lastig, want alleen de choreografie zat er nog in, het licht en geluid moest nog afgesteld worden. Er viel bijvoorbeeld een keer halverwege het nummer het licht uit, terwijl je dan net met z’n tweeën aan het overspringen bent en tegen elkaar aan klapt.” Tara laat weten dat het met dagen van negen uur een zware tijd was: “Ja het werkte allemaal goed mee voor de lijn. Ik viel daar per dag bijna twee kilo af, ook al at ik gewoon ook chips.”

Sven Kramer
Ook de kostuums voor de show waren al vroeg geregeld. “Ja daar zijn we lang mee bezig geweest. We hebben een kostuumdesigner die alles voor ons ontworpen heeft. Niet echt een trampoline-stijl, maar een soort morphsuit. Een soort schaatspak eigenlijk, echt zo Sven Kramer”, vertelt Jeroen. Hoewel de springers nu trots zijn op hun mooie pakken, zaten ze niet meteen goed. Hij voegt toe: “We kwamen natuurlijk net terug uit Curaçao, dus we waren helemaal uit training. Toen gingen ze onze pakken opmeten. We zeiden al dat dat niet zo’n goed moment was, maar de designers geloofden niet dat dat wat uit zou maken. Nou, de eerste keer dat we ze aantrokken paste ik er niet in en Tara kon er zowat in zwemmen. Zij was afgevallen door het trainen en ik breder door de spieropbouw. Toen moesten ze alles weer vermaken.”

Eerste keer
Hoewel beide springers al genoeg ervaring hebben met het geven van demonstraties en springen op grote internationale wedstrijden, bleek deze show toch echt van een volledig ander niveau. Jeroen vertelt: “De opening is geweldig, dan komen we het podium opkruipen en dan op een bepaalde timing draaien we ons om en kijken we recht het publiek in. Nou dan gaat iedereen echt helemaal uit z’n stekker. Het is heel raar, je kijkt gewoon naar 20.000 man toe, recht in hun ogen.” Tara is het hier mee eens: “De eerste keer was echt bizar.” Hoewel de springers natuurlijk slechts één onderdeel van de show zijn, zijn ze wel onder de indruk van wat zo’n show kan veroorzaken: “Het gaat wel om Armin natuurlijk, het is immers ‘Armin Only’, maar het is wel mooi dat je met de hele crew zo’n show kunt neerzetten en dat mensen daar zo emotioneel van worden. We gingen bijvoorbeeld naar Mumbai, India. Daar stonden ze echt letterlijk met handjes vast en te huilen, gewoon volwassen mannen. Dat is bizar hoe die muziek daar leeft”, laat Tara weten.

Showtime
“Wij springen achter Armin, voor een heel groot led-scherm. Ze hebben ons van te voren geanalyseerd en daar zijn die beelden van het scherm op gemaakt”, vertelt Jeroen enthousiast. Timing is dus erg belangrijk. Zomaar beginnen zit er niet in. “Het is echt seconde werk, ik moet bijvoorbeeld op 1:28 van een nummer oprennen, dan heb ik acht seconden om de trampoline op te gaan, enzovoort. Dat is wel stressvol, backstage nog erger dan frontstage.” Tara vult aan: “Het is een vrije DJ-set, dus Armin heeft gewoon de mogelijkheid om dingen te veranderen in de show. We hebben wel eens gehad dat we al op moesten terwijl we nog in de kleedkamer zaten, omdat hij besloot ons nummer eerder te doen, dat is wel stressvol.”
De ‘trucjes’ op de trampoline zelf zijn volgens het koppel niet het moeilijkst, het zijn vooral de omstandigheden die het springen lastig maken. Ook zijn de sprongen anders dan een wedstrijdoefening: “Bepaalde dingen waren heel erg tegen onze natuur in, we moeten bijvoorbeeld ook diagonaal op de trampoline springen en overspringen langs elkaar heen. Allemaal van dat soort dingen ben je normaal niet gewend, dus dat is wel apart”, aldus Jeroen.

Foutje
Onder druk van een publiek van meer dan 20.000 mensen, licht en keihard geluid gaat er dan ook wel eens iets mis. Jeroen vertelt: “Vooral kleine dingen voor ons, bijvoorbeeld dat ik een seconde te laat oploop.” Tara denkt hier anders over: “Hij heeft mij echt al drie keer geslagen, haha.” Hoewel Jeroen dit niet ontkent, moet hij het toch even uitleggen: “We hebben ook stukken waar we over elkaar heen springen, dan scheelt het echt vijf centimeter. Als we dan net niet op de goede hoogte springen sla ik haar per ongeluk als ik over haar heen spring.” Gelukkig kan Tara wel wat hebben inmiddels: “Ach, het maakt niet uit, maar dat zijn van die kleine dingetjes die je uit je concentratie brengen.” Toch zijn dit niet de enige fouten die voorkomen. Ook glazen cola over belangrijke laptops (“Klinkt heel stom, maar dat is wel eens gebeurd!”), uitvallende verlichting en andere foutjes behoren tot de orde van de dag. “Het is wel spannend, maar dit ga je het komende jaar nog hebben. Er gaat altijd wel iets mis”, vertelt Jeroen.

Trampolinedrama’s
Jeroen en Tara gaan in principe mee naar elke show, mits er trampolines geregeld kunnen worden. Iets wat in Nederland vrij simpel lijkt, maar dit is niet overal zo. Het koppel draagt dan ook de verantwoordelijkheid voor de trampolines; als ze niet goed genoeg zijn, kan er niet gesprongen worden. Toch weet ook de stagedirector inmiddels al aardig wat van trampolines af vertelt Jeroen: “Die zei ook voor de grap; ‘ik kan verdomme wel een eigen trampolineclub beginnen, want ik weet inmiddels zo veel van die dingen’. Hij kan nu ook op afstand wel vast trampolines af of goedkeuren.” Gelukkig is het tot nu toe nog niet voorgekomen dat Tara en Jeroen thuis moesten blijven, maar bijvoorbeeld bij de show in Kiev scheelde het niet veel. Dit is ook terug te zien in de derde aflevering van de YouTubeserie Armin Only Intense Road Movie.

Druk
“Het is echt een cliché: ‘Hoe gaat het? Ja druk’, maar wij hebben het echt héél druk”, laat Jeroen weten. Met een eigen bedrijf, werk, studie en de training richting de Olympische Spelen in 2016 blijft er weinig vrije tijd over. Toch lukt het volgens Tara nu toe nog wel om de show hierbij te combineren: “Het is altijd in het weekend en dan vlieg je er vaak één dag voor de show heen en één dag na de show weer terug. Dus vaak ben je een lang weekend weg. We weten natuurlijk wel het schema van te voren, dus dan kunnen we wel op anticiperen qua werk en school. Maar toch is het wel pittig.”

Armin van Buuren
“Het is een leuke vent”, vindt Tara. Toch hebben ze hem nog geen salto’s aan kunnen leren. “Hij heeft wel heel even op de trampoline gestaan. We hebben al afgesproken dat we een keer een ‘clinic’ gaan geven aan de hele crew met ons bedrijf Connetiq, als de tour afgelopen is. Wel zo veilig, want iedereen vindt het geweldig om erop te staan.” Jeroen voegt hieraan toe: “Ja, het is nu tricky want Armin kan daar niet straks met een gebroken been gaan staan, maar hij wil het wel heel graag, hij vindt het vet cool. Dat is ook wel een kick momentje, als wij aan het springen zijn wijst hij soms naar ons en staat hij naar ons te kijken. Dan zie je dat hij het echt vet vindt wat wij aan het doen zijn.”

Toekomst
Na de show hopen Tara en Jeroen beide volledig hersteld te zijn van alle blessures en te kunnen trainen richting de Olympische Spelen van 2016: “Dat is nog steeds ons doel!” Gelukkig is het niet zo moeilijk om fit te blijven tijdens de shows. Tot die tijd genieten ze echter nog even van het artiestenleven.

De tour ‘Armin Only Intense’ gaat nu naar de Verenigde Staten toe en loopt nog tot eind 2014. Meer informatie over de show is te vinden op de website van Armin Only. Ook zijn Tara en Jeroen multi-inzetbaar voor workshops, clinics, gastlessen en evenementen. Kijk voor meer informatie op de website van Connetiq.nl.

Artikel © GymPOWER | Tekst © Yanaika Holst | Foto’s  © Jeroen Kaslander en Tara Fokké