Actueel GP nieuws
Home » Geen categorie » Strijd, emotie, show en verrassende ontknoping op Team World Cup 2017
Strijd, emotie, show en verrassende ontknoping op Team World Cup 2017
Foto's © Bart Treuren

Strijd, emotie, show en verrassende ontknoping op Team World Cup 2017

0858_02362©Bart-TreurenSALZBURG – Op zaterdag 22 april 2017 werd in de Salzburg de achtste “Team World Cup Rhönradturnen” gehouden. De beste drie landen van de Wereldkampioenschappen 2016 te Cincinnati, – Duitsland, Japan en Zwitserland -, en het gastland Oostenrijk hadden elk een team met vier van hun beste atleten uitgezonden om gedurende zes ronden voor het goud te strijden. Team Japan verdedigde haar eerste plaats behaald in Berlijn in 2014. Team Nederland was vanwege een vijfde plaats in Cincinnati voor het eerst sinds jaren niet aanwezig. Het publiek kreeg een mooie strijd, prachtige show, diepe emoties en een verrassende ontknoping voorgeschoteld. Dat paste goed bij de status van deze wedstrijd, één van de internationale krachtmetingen op topniveau in deze turnsport.

 

Ingenieus wedstrijdsysteem

Elk team moest twee oefeningen Rechtuit-op-muziek, twee oefeningen Spiralen, één Sprong en één oefening naar keuze uitvoeren. Van te voren ligt niet vast wie in welke rond zal turnen, zodat de teams en de toeschouwers pas bij aanvang van een ronde weten welke turners tegen elkaar strijden. Na elke ronde worden punten gegeven. Het team van de turner me0858_02284©Bart-Treurent de hoogste score van die ronde krijgt vier punten, het team van de turner met de tweede score drie punten, het team van de turner met de derde score twee punten en het team van de turner met de vierde score één punt.

Bij de ‘bank’ van elk landenteam stonden borden opgesteld met daarop de behaalde punten. Elk land mocht eenmaal een joker inzetten, waarbij ze voor die oefening dubbele punten kunnen krijgen. Wanneer ze de joker gingen inzetten, was vooraf in het geheim vastgelegd. Met dit ingenieus wedstrijdsysteem kun je met meer punten toch een medaille verliezen en staat en valt alles met de gevolgde strategie en de coaching. Het zorgde bovendien niet alleen voor eerlijke kansen voor alle deelnemende landenteams, maar maakte de wedstrijd voor turners, coaches en publiek tevens extra leuk en spannend.

Henning Henningsen, Voorzitter van het ‘Internationaler Rhönradturn-Verband (IRV)’ vertelde aan GymPOWER: 0858_00346©Bart-Treuren“We hebben bewust voor dit systeem gekozen voor deze korte, dynamische wedstrijd op hoog niveau, om het zo leuker te maken voor het publiek. In combinatie met de demo’s en een goede organisatie hopen we meer mensen onze mooie sport te kunnen tonen en ze er voor te interesseren. Vanuit de IRV willen we vanaf nu het organiseren van 0858_00379©Bart-Treurenwedstrijden met dit systeem aanmoedigen. Als we willen dat de sport meer groeit, hebben we een goede structuur en een enthousiaste gemeenschap nodig om dit te ondersteunen. Daar wil ik graag mijn bijdrage aan leveren
Voorafgaand aan de wedstrijd verwelkomde de organisatie van het gastland de toeschouwers met een enthousiasmerende show waarin jonge RG-gymnasten en showdansers uit Oostenrijk hun sport demonstreerden. Ondanks de jonge leeftijd hebben enkele van hen al de kwalificatie voor de Jeugd-EK gehaald. De competitie begon na een welkomstwoord van de voorzitter Henningsen, die zijn toespraak afsloot met “Keep them rolling!”, een quote van een van de Nederlandse voortrekkers van de sport, Peter de Jong.

Enerverend wedstrijdverloop
0858_00705©Bart-TreurenDe eerste ronde werd geturnd door Marcel Schawo (Duitsland), Yasuhiko Takahashi (Japan), Alexander Müller (Oostenrijk) en Cheyenne Rechsteiner (Zwitserland), waarbij Duitsland en Oostenrijk hun joker ingezet hadden. Voor de oefening van de regerend Wereldkampioen op de meerkamp Marcel Schawo had zijn team de Joker ingezet, maar helaas was dit niet zijn wedstrijd. Hij turnde een oefening Rechtuit-op-muziek en kwam met zijn rad buiten de veiligheidszone zodat hij aan het eind van zijn vierde baan moest uitstappen om zijn rad recht te zetten. Uiteindelijk maakte hij drie grote fouten en eindigde hij met 5,45 punten als laatste in de eerste ronde. Een deceptie voor hem en geen voordeel van de joker.

Yasuhiko Takahashi turnde een gelijkmatige Spiralen-oefening, waarbij hij geen 0858_00807©Bart-Treurengrote fouten maakte en op zeer beheerste wijze de “vleermuis” inzette. Zijn oefening werd gewaardeerd met 10,6 punten van de jury. Cheyenne Rechsteiner kwam uit op het onderdeel Sprong. Mede door het gebrek aan hoogte bij de afsprong kreeg zij 7,35 punten. Alexander Müller begon zijn laatste competitie als actief turner met zijn strak geturnde oefening Rechtuit, goed voor een 10,7 waarmee hij zijn team na één ronde op de eerste plaats bracht. Op zich al een sensatie, omdat Oostenrijk in dit deelnemersveld de outsider c.q. underdog was. Normaliter zou je het duel om het goud tussen Duitsland en Japan verwachten, met een zekere derde plaats voor Zwitserland.

De tweede ronde werd geturnd door Yana Looft (Duitsland), Yuuki Matsuura (Japan), Ingrid Vukusic (Oostenrijk),0858_00077©Bart-Treuren Sabine Krumm (Zwitserland). Yana Looft liet zien waarom ze regerend Wereldkampioene Spiralen is, door deze ronde te openen met een oefening die haar een waardering van 10,95 punten opleverde. Yuuki Matsuura ving haar val tijdens de eenbenige-kniependel- tot- brug keurig op waardoor ze haar oefening goed op de muziek kon voortzetten (8,7 punten). Ingrid Vukusic kreeg 8,1 punten voor haar Spiralen. De eerste vrije wissels had ze heel goed onder controle, helaas mislukte de derde. Sabine Krumm toonde een aantal heel bijzondere soms zelfs adembenemende overgangen in haar Rechtuit (10,35 punten).

Bij aanvang van de derde ronde stond team Oostenrijk nog steeds aan de leiding. Een grote verrassing bleef in de lucht hangen, want de wedstrijd kende bij tijd en wijle de meest onverwachte wendingen. Lilia Lessel (Duitsland), regerend Wereldkampioene toonde haar hoogwaardige muziekoefening (11,4 punten), maar bij Nobuhiro Koyam0858_01213©Bart-Treurena  (Japan) mislukten onderdelen van zijn Spiralen-oefening waardoor hij ‘maar’ 9,3 punten overhield. Veronika Brunnauer (Oostenrijk) turnde Rechtuit op muziek (10,65 punten) en Cheyenne Rechsteiner (Zwitserland) turnde met haar zeer beheerst uitgevoerde Spiralenoefening, waarmee ze vorig jaar brons op het WK in Cincinnati had behaald, de topscore van deze ronde: 11,6 punten. Halverwege de wedstrijd stond Team Oostenrijk nog steeds op de eerste plaats met elf punten, al kwam de concurrentie een stuk dichterbij. Duitsland en Zwitserland hadden ieder negen punten en Japan zes. De sporters mochten even op adem komen terwijl het publiek opnieuw kon genieten van demonstraties van Ritmische Gymnastiek en Showdance.

High-impact sport

Dat turnen een high-impactsport is, met veel harde klappen op het lichaam werd ook de ‘gewone’ toeschouwer 0858_00028©Bart-Treurenduidelijk in de vierde ronde. Marcel Schawo opende deze met een schitterende gestrekte salto achterover met dubbele schroef met een moeizame landing (10,3 punten) vanaf grote hoogte. Hij deed toch nog een tweede sprong om die score in het belang van het team te verbeteren, maar het ging  echter volledig mis. De afzet zag er nog goed uit maar bij de landing brak hij zijn rechter onderbeen. De open beenbreuk is nog dezelfde avond operatief behandeld. Succes en verdriet liggen soms heel dicht bij elkaar. De score voor zijn eerste sprong hielp het Duitse team uiteindelijk toch in de race te houden. Alle aanwezigen waren duidelijk aangeslagen. De wijze waarop de sporters – inclusief zijn teamgenoten – zich herpakten om de wedstrijd door te laten gaan, is dan ook bewonderenswaardig.

0858_01520©Bart-TreurenHoe groot de impact op de individuele sporter is geweest, laat zich raden. Alexander Müller (Oostenrijk), die in de eerste ronde de Joker nog ten volle benut had, behaalde met twee grote fouten tijdens Spiralen niet zijn gebruikelijke niveau op dit onderdeel (7,45 punten). Voor deze ronde hadden zowel Japan als Zwitserland de Joker ingezet, beiden voor een Rechtuit-oefening. Aya Horiguchi (Japan) maakte een echte performance van haar oefening op muziek uit “Mary Poppins” (11,35 punten), met perfecte timing van onder andere haar ‘Mimi’. Cheyenne Rechsteiner (Zwitserland) profiteerde met haar mooie choreografie en strak uitgevoerde oefening het meest van de joker en bracht haar team met de (gedeeld) hoogste dagscore (11,85 punten) naar de eerste plaats.

0858_01737©Bart-TreurenIn de vijfde ronde was Kira Homeyer de eerste turner van Team Duitsland die na Marcels blessure de vloer op kwam. Ze toonde haar klasse met een mooie muziekoefening, waarbij ze zichzelf een paar keer prima opving (10,85 punten). Yasuhiko Takahashi (Japan) haalde 10,15 punten met zijn sprong, na zijn landing haalde men in het publiek opgelucht adem. De schrik zat er nog in. Niet alleen omdat het de eerste sprong was sinds het ongeval, maar ook omdat Yasuhiko dezelfde sprong deed. Dat getuigt van topsportmentaliteit en lef. Ingrid Vukusic (Oostenrijk) behaalde met haar Rechtuit dezelfde punten als Kira. Edwina Huber (Zwitserland) ging er met de winst van deze ronde vandoor: 11,75 op Spiralen, waarmee haar team de voorsprong verder vergrootte naar 21 punten. Insiders wisten toen al dat Team Zwitserland niet meer in te halen was. De andere drie team lagen op dat moment met 13 (Japan),14 (Duitsland) en 15 (Oostenrijk) punten zo dicht bij elkaar, dat de wedstrijd zeker nog spannend was.

Mooi symbolisch slot

0858_01911©Bart-TreurenDe turners die de einduitslag gingen beslissen in de zesde ronde waren Lilia Lessel (Duitsland), Yasuhiko Takahashi (Japan), Vincent Klimo (Oostenrijk) en Matthias Reich (Zwitserland). Vincent Klimo maakte met deze wedstrijd een onverwachte en bijzondere comeback. Hij had op het laatste moment de geblesseerde Julia Brunnauer moeten vervangen. Zijn salto met hele schroef was solide (8,4), hetgeen het verrassende brons voor het thuisland veilig stelde. Ook Müller kon hiermee op gepaste wijze zijn uitstekende staat van dienst afronden: “Ik ben heel blij met deze prestatie, we hebben het als team gedaan. Het is nu aan de jongere generatie, ik heb er alle vertrouwen in dat ze met onze huidige bondscoach ons team naar een hoger level kunnen helpen brengen.”  Lilia Lessel haalde met haar 0858_02138Spiralen het maximale uit deze ronde (11,85 punten, de gedeeld hoogste dagscore) waardoor ze Team Duitsland naar de tweede plaats bracht. Yasuhiko Takahashi, de regerend wereldkampioen Rechtuit-met-muziek deed wat hij kon, maar kreeg Japan niet meer op het erepodium (10,35 punten). De ronde eindigde met de muziekoefening van de Zwitser Matthias Reich (10,6 punten). Een mooi symbolisch slot voor de winnaars van 2017: Team Zwitserland. Ze kunnen zich vol vertrouwen gaan voorbereiden op de wereldtitelstrijd volgend jaar. Het WK wordt dan in het Zwitserse Magglingen gehouden.

0858_01446©Bart-Treuren

Voor de prijsuitreiking was er weer een intermezzo met Showdance en een prachtige demonstratie Cyrwheel door Steffen Kastian. Het Österreichischer Rhönradverband en het IRV kunnen met trots terugkijken op een mooi evenement met mooie oefeningen, positieve strijd en vol emotie. De keuze van de organisatie om tijdens de pauzes andere gymnastische sporten te demonstreren was verrassend en inspirerend. Een mooie bekroning voor de inzet van Johann Pichler, de voortrekker van Rhönradturnen in Oostenrijk en allen die zich hebben ingezet om deze avond tot een succes te maken. Het was een wedstrijd die alles liet zien waar het bij gymnastische sporten om gaat, of zoals Alexander Müller het verwoordde: ‘Excitement, thrill and pure emotions in positive and negative ways’. Deze sport verdient meer publiciteit, zodat mensen die de sport nog niet kennen hiervoor interesse zullen krijgen.

Turners en Teamresultaat

 

Zwitserland

 

Duitsland Oostenrijk Japan
Cheyenne Rechsteiner Marcel Schawo Alexander Müller Yasuhiko Takahashi
Edwina Huber Yana Looft Ingrid Vukusic Aya Horiguchi
Matthias Reich Kira Homeyer Veronika Brunnauer Yuuki Matsuura
Sabine Krumm Lilia Lessel Vincent Klimo Nobuhiro Koyama
24 punten 18 punten 16 punten 15 punten

0858_00858©Bart-TreurenMeer info en de complete uitslagen zijn te vinden op de website van de IRV. Fotograaf Bart Treuren uit Nederland maakte een reportage en deelde een selectie met GymPOWER Sportmagazine. Meer van zijn foto’s zijn te vinden op de website Rhonrad.eu. Van de wedstrijd is door Sjoerd Crone en Casper Beijn een compilatie gemaakt met beelden van de actie, de sfeer en interviews. Deze is (binnenkort) te vinden op ons Youtubekanaal.

Artikel © GymPOWER Sportmagazine | Verslag/Tekst  © Elly Kraaijeveld en © Sjoerd Crone | Foto’s © Bart Treuren | Beeldverslag © Casper Beijn en © Sjoerd Crone | Met dank aan Petra Hoogkamer, Gerard Crone, Jeroen de Bruin en Theresa Beijn voor hun bijdrage aan dit verslag.