Actueel GP nieuws
Home » GP Actueel » Succesvol project Thuis Bewegen neemt op GymIT! sportprijs in ontvangst
Succesvol project Thuis Bewegen neemt op GymIT! sportprijs in ontvangst
Foto © Stg In Beweging

Succesvol project Thuis Bewegen neemt op GymIT! sportprijs in ontvangst

Foto © Stg In Beweging

Foto © Stg In Beweging: Annemieke Carbo en Desiré van Nieuwenhuizen met prijs Appeltjes van Oranje Fonds

PUTTEN – Het succesvolle project Thuis Bewegen van Stichting In Beweging won de GymPOWER Sportaward 2017 voor Sportinnovatie van het Jaar: de meest spraakmakende innovatie die een verrijking is voor de artistieke en gymnastische sporten en het mogelijk maakt dat meer mensen hier kennis mee maken en (beter) mee aan de slag kunnen. Op 30 juni 2018 wordt deze ereprijs uitgereikt aan de twee projectleiders Desiré van Nieuwenhuizen en Annemieke Carbo. We kregen een update van ze hoe het er nu voor staat.

Sinds de start van het project Thuis Bewegen in 2014 hebben ongeveer 175 mensen deelgenomen aan een of meer beweeguurtjes. In het eerste project van juni 2014 – december 2016 zijn bijna 140 senioren, waarvan een groot aantal in de leeftijd 80+, in ruim 100 verschillende kleine groepjes actief geweest!

Op dit moment zijn in Putten 8 grotere groepen “in beweging”, waaraan wekelijks door 75-90 mensen wordt meegedaan. Deze grotere groepen komen voort uit de kleine groepjes, die “thuis” gestart zijn en nu in een volgende stap samengevoegd zijn waardoor contacten zich in ruimere kring uitbreiden. Voor deze beweeguren maken we gebruik maken van de gezamenlijke ruimtes in wooncomplexen voor senioren.  Bewoners en omwonenden komen op deze manier met elkaar in contact. Ook mogen we gebruik maken van de gemeenschappelijke ruimte in twee verzorgingshuizen. De beweeguren in Putten worden verzorgd door Annemieke Carbo (sportleidster/Ismakogiedocent), Desiré van Nieuwenhuizen en Gerwin Alderliesten (Fysiotherapie In Balans). We hebben een oefenprogramma opgezet, incl. een vrolijke poster met voorbeelden. Eenvoudige oefeningen waarbij we aandacht besteden aan lichte activiteiten in en om het huis.

IMG_0332-Thuis-Bewegen

Foto © Stg In Beweging: Enthousiaste deelneemsters Project Thuis Bewegen

Mensen vinden vaak dat ze al genoeg bewegen, dat is natuurlijk heel mooi. Bewust bewegen en ook die spieren aan bod laten komen, die wat minder gebruikt worden, is een extraatje. “Ons project is niet alleen uniek omdat we de beweeguurtjes bij mensen thuis geven maar ook omdat de deelnemers zelf buren en vrienden uitnodigen om mee te doen”. Deelnemers geven aan dat ze zich zekerder voelen en zijn blij dat ze de regie (deels) weer in eigen hand hebben. Het gevoel van welbevinden neemt toe en dat is een bijzonder mooi resultaat. “Conditie, coördinatie, zelfvertrouwen en evenwicht zijn vooruit gegaan. Actieve en vooral ook gezellige uurtjes. Dat is dubbele winst!”

Op dit moment is er belangstelling vanuit het buitengebied, weer een nieuwe ervaring met een eigen insteek. Deze mensen zijn eigenlijk wel gewend aan alleen zijn, maar aan de andere kant zijn ze ook gewend aan de contacten, waarvoor ze iets verder weg moesten en dat gaat nu niet meer. Ook zijn deze mensen zelf thuis wat meer in beweging bijv. met een kleine moestuin e.d. plezierig, maar ook dat kost steeds meer moeite. De oefeningen die gericht zijn op dagelijks leven komen goed van pas. Bewust worden van je eigen (on)mogelijkheden is belangrijk, soms bewegingen op een andere manier uitvoeren en leren de activiteiten anderes over de dag te verdelen is een best een lastige aanpassing.

Stichting-In-Beweging-LogoOnlangs zijn we ook gestart met een beweeguur in een bestaande beweegtuin van de Zorggroep NW Veluwe. De toestellen zijn opgeknapt en in orde gemaakt en de Stichting in Beweging verzorgt de begeleiding. Wekelijks zijn 6-9 senioren (70+) actief op toestellen in de buitenlucht. Ook hier is contact een belangrijk onderdeel van het beweeguurtje.

Omdat de resultaten hebben geleid tot belangstelling vanuit andere gemeenten en organisaties is op 9 oktober 2017 de Stichting in Beweging opgericht. Inmiddels hebben wij de ANBI status verkregen. Dankzij ondersteuning van het Fonds Sluyterman van Loo en het Pape Fonds kan het Thuis Bewegen-project in het najaar van start gaan in Scherpenzeel.

Het onlangs gepubliceerde Programma Langer Thuis van het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport geeft aan dat het project Thuis Bewegen zeer actueel is en past in het streven mensen langer veilig, zelfredzaam, zelfstandig en vooral ook met plezier thuis te laten wonen. Het doel van het programma Langer Thuis van VWS is immers dat ouderen in hun eigen vertrouwde omgeving zelfstandig oud kunnen worden met een goede kwaliteit van leven.

Op 30 juni 2018 zijn Annemieke Carbo en Desiré van Nieuwenhuizen aanwezig op GymIT! tijdens de Sportawards & Pittige Pitches en kunnen verdere uitleg geven over de mogelijkheden van Thuis Bewegen in je eigen gemeente. Voor meer informatie kan ook contact opgenomen worden met de Stichting in Beweging: Annemieke Carbo (projectleider) 0341-351360 of mailen naar info@stichtinginbeweging.nl. Of neem een kijkje op de Facebookpagina of de website van Stichting in Beweging.

Artikel © Sportredactie GymPOWER | Tekst © Theresa Beijn met een bijdrage van © Annemieke Carbo | Foto’s © Stichting In Beweging (Foto inzet: Deelnemers Project Thuis Bewegen zoeken ook gezellig de zon op!)