Actueel GP nieuws
Home » GP Actueel » SV Twello zet weer danspower in de kijker op Voorster Dansdagen 2018
SV Twello zet weer danspower in de kijker op Voorster Dansdagen 2018
Foto © Han Balk

SV Twello zet weer danspower in de kijker op Voorster Dansdagen 2018

TWELLO – Dans staat als discipline tegenwoordig allang niet meer alleen. De Ritmische Gymnastiek, het Turnen en andere artistieke en gymnastische sporten spelen in op elkaars inspiratie en op kruisbestuiving. Bewijs daarvan zijn voormalig top-ritmisch gymnaste en danstrainster Manon van ’t Spijker en ervaren trainer-danser Danique van ’t Erve, maar ook totaal-clubs als SV Twello en SVOD Deventer. Ook samenwerking met een gerenommeerd fotograaf als Han Balk en speaker Dinie Westerhuis helpt om het eerste dansevenement op de jaarkalender weer tot een succes te maken. Met gemak kregen bij de derde keer in een heel weekend, in totaal vijf shows, meer dan 1.500 dansers in 135 dansacts de kans om hun beste beentje voor te zetten. GymPOWER-verslaggever Casper Beijn bezocht de zondagochtendshow en deelde zijn bevindingen met onderstaand verslag. Hij was getuige van de power van dans voor de (gym)sportwereld.

Een dansshow voor iedereen
De show was zeker mooi, met een bijzondere energie. Van kinderen op een pyamafeestje (SC Klarenbeek) en terug in de tijd in de ‘Disco” (SV Schalkhaar) tot gevoelige dansnummers op muziek van James Blunt (OSV’95, Olst) en de rijzende ster Meghan Trainor met ‘Woman up”, appellerend aan de girlpower, die zich in de actualiteit op de social media van de ongewenste kanten van misbruik probeert te ontdoen #metoo Er waren bijzondere dansmixen bij en een aantal groepen hadden hier hun allereerste geslaagde optreden, zoals ‘Shine’ en ‘Feel like Dancing’ van LEDO Bornerbroek. ‘Explosion’ van dezelfde vereniging was een bijzondere en energieke dansact en voor het thuispubliek wisten de groepen van SV Twello met hun mimiek, uitstraling en een goede combinatie van techniek en passie het publiek te raken. Odin’92 viel op door de originele choreografieën.

Trainster Denise Kroese van Odin’92, Almelo, zelf een ervaren danseres bij Vivencia, een demogroep van de vereniging, doet bij de Voorster Dansdagen als trainster met de enthousiaste groepen van de vereniging haar eerste showervaringen op. “Bij Odin’92 staat passie echt voorop. Een mooie choreografie is belangrijk om dat te kunnen laten zien. Ik hou van sport en geef de wedstrijdgroep-C 7 t/m 13 jaar nu twee jaar les.” Danspassie leeft zeer bij de groepen van Odin’92. ‘Until you’re fearless’ deed de titel van het nummer eer aan, met een zeer professionele dansmix. De choreografie behoorde tot één van de beste van de ochtendshow. Haar dansers, uit de recreatiegroep 10-12 (World of Love), vinden het ook heel leuk bij de club: “Ze is een hele goede juf. Voor haar doen we alles. In onze dans World of Love kunnen we echt onze passie kwijt.” Vlak voor hun optreden klonk het enthousiast vanuit de gang: “Yell, yell, yell, Odin wint het wel!”

Een brede basis voor alle disciplines

Van ’t Erve vindt het een geslaagd evenement: “Als we morgen nog een derde dag zouden hebben, zou ik het zo doen. We konden nog zoveel inschrijvingen niet kwijt.” Ze is ook blij met de samenwerking tussen de disciplines binnen de club: “In het verleden was dat nog weinig, maar nu zijn we bezig om het meer samen te pakken. De kleuters gymmen nu in de turnhal en daar willen we ook dans en ritmische gymnastiek aan aanbieden, zodat ze een hele brede basis krijgen. Vandaar dan doorstromen naar al onze afdelingen binnen de gymnastiek. Turnen in de hal vinden ze heel gaaf, maar er is nog zoveel meer voor ze om te doen. Dat laten we ze zien. Iedere twee jaar hebben we onze uitvoering, met ook drie shows, vergelijkbaar met de Voorster Dansdagen, met turnacts, ritmische gymnastiekacts, dansacts, een gezamenlijke opening en sluiting. Daar werken we wel goed samen.”

Foto © Casper Beijn

Foto © Casper Beijn

Ervaring uit Ritmische Gymnastiek
Manon van ’t Spijker maakt als choreografe en hoofdtrainster van de dansgroepen van de organiserende vereniging SV Twello veel gebruik van haar ervaring in de ritmische gymnastiek. Ze geniet nog steeds van de sport. Die hoort volgens van ’t Spijker zeker in het Sportpaleis van Rotterdam Ahoy, maar met de dansgroepen staat ze er ook graag tijdens Fantastic Gymnastics, het Groot-NK-weekend van gymnastiekunie KNGU. Selectiegroepen als de Mad Flames, een toevallig anagram van de beginletters van de namen van de dansers en de groep Tired, met een emotionele dans, evenals de recreatiegroep Bloodfire hebben gemeen dat hun dansnummers veel meer zijn dan dans alleen. Ze zijn een totaalcombinatie van ritmiek, lenigheid en storytelling. Van ’t Spijker: “De insteek is echt een team te zijn en samen naar één doel te werken.”

Met de mogelijkheid om maar een paar uur per week te trainen, halen ze er het maximale uit. Danique van ’t Erve over de Mad Flames: “Ons doel is een goede voorronde draaien voor het Nederlands kampioenschap Jazzdans van de KNGU in Rotterdam Ahoy, met hopelijk daar de finale. We kunnen alleen maar ons beste beentje voor zetten. Als je dat ook ziet, Hal 6 zit daar altijd helemaal vol en dat is heel gaaf. Daarom is ons toernooi ook belangrijk op de kalender.” Van ’t Spijker: “Wat nodig is om de finale te kunnen halen is, heel goed je binnenste naar buiten te laten komen. Al je passen vanuit gevoel naar buiten brengen, zodat alles helemaal tot in de puntjes verzorgd is.” Meer over de visie van Van ’t Spijker, de Mad Flames en de dansafdeling van SV Twello is te zien en te lezen in de eerste editie van het GymPOWER Sportmagazine, dat in februari 2018 verschijnt.

Variatie aan stijlen

Han Balk VDD 2018 ZA-Middag-0745Dinie Westerhuis, een bekende speaker bij KNGU-wedstrijden, was vooral verrast door de variatie en veelzijdigheid aan stijlen die te zien waren: “Het is vooral heel divers. Daarom is het heel erg leuk. Ook oudere meiden en goede selectiegroepen die het kwalitatief tot een succes maakten. Maar ook de kans om te oefenen voor de wedstrijden die er aan gaan komen. De kracht van dans zit hem in het enthousiasme, de expressie en de manier waarop ze met hun sport bezig zijn. Op één of andere manier vinden ze het een soort examen, waarbij de adrenaline er vanaf spat. We hebben jazz gehad, maar ook breakdance, modern, hiphop en zelfs ballet op spitzen, én ook de mixen, die liepen heel mooi in elkaar over, dat is niet altijd zo. Dat maakt het top om naar te kijken, net als de kleintjes natuurlijk, met mooie rode laarsjes. Helemaal fantastisch.”

Voorbeeld van een omni-vereniging
De trainsters van SVOD Deventer, bekend van haar tweejarige shows met alle afdelingen van de vereniging en het bekende turntoernooi, zien ook het belang in van meer naar elkaar kijken. Een vereniging met turnen dames en heren, ritmische gymnastiek, trampoline, dans, aerobic, freerunning en aangepast sporten heeft veel te bieden. Ellen Kroezen en Patricia Maneschijn, dansdocenten: “Leuk hier. Gevarieerd en goed om het seizoen weer mee te starten. De dansers straalden bij Hollywood. Dat is voor mij het belangrijkste. De jeugdselectie 7 t/m 9 komt vanmiddag. We willen laten zien wat ze kunnen. Van 20+ zijn er niet heel veel groepen in Nederland. Mooi dat ze gemotiveerd zijn om op te treden. Waar je hart ligt, dat geef je. Ze vinden het erg leuk op les. De vijf groepen op zaterdag gingen ook prima, elk met hun eigen stijl.

De danswedstrijden in Ahoy met één van de groepen meedoen zou mooi zijn, maar anders wordt het onze eigen seizoenafsluiting, voor het eerst in de Deventer Schouwburg. We willen de dansers nog meer bieden dan de sporthal. Helemaal leuk voor de groepen die niet op een landelijke komen te staan. Helaas is hier geen plek over voor ritmisch gymnastes of turnsters van onze vereniging, maar met hen hebben we wel elke twee jaar onze verenigingsuitvoering. We zijn met veel collega’s in veel disciplines en we zien elkaar vooral op de uitvoering. Door activiteiten te organiseren proberen we ze één keer per jaar samen te krijgen, zodat je kan praten en sparren. Verder is het vooral de vereniging die ons met z’n allen verbindt. We staan allemaal voor hetzelfde. Betrokkenheid.”

Dans in de kijker
Topfotograaf Han Balk is ook dit jaar uitgenodigd door de organisatie van de Voorster Dansdagen. Geduldig doorstaat hij vijf shows lang, zijn foto’s makende al zittende op de grond, geïnstalleerd op zijn uitkijkpost tussen tribune en dansvloer. Balk is op acrogym- en danswedstrijden zeer in zijn element, al blijkt dans een extra lastige klus om te klaren. “Zo’n weekend kom ik met 4000 foto’s terug. Goede foto’s van dans maken is eigenlijk heel lastig. Lichtomstandigheden, de bewegingen; alle armen en benen steken uit en ik hou niet van ‘afgehakte armen’ op foto’s. Ik wil iedereen er compleet op hebben of niet. Rook in de zaal is prachtig, maar op de foto niet. Dus er zit wel een uitdaging in zo’n dag. Als je thuis komt, moeten er direct foto’s geleverd worden, voor de krant.

Dus je moet snel door de eerste 2.500 foto’s heen. Om 7:30 uur gaat dan de wekker weer, de accu’s zijn opgeladen, nieuwe kaartjes erin en dan weer een nieuwe show. Er zit veel werk in, maar als het resultaat er is, je de reacties krijgt en de cijfers van de website ziet, is het leuk. Ik heb twee keer met een dansfoto aan een fotowedstrijd meegedaan en was in 2016 finalist voor dansfoto van het jaar. En ik heb internationaal een Ana Pavlova-prijs gewonnen, bij de categorie podiumdans. Een wedstrijd met professionele fotografen. Dat was wel interessant.” Hij deelde een aantal van zijn mooie foto’s met GymPOWER Sportmagazine, de rest is te vinden op zijn fotowebsite.

Meer informatie over de Voorster Dansdagen en de Dansafdeling van SV Twello is te vinden op de Facebookpagina en de website van de club. Meer van ons verslag is te zien en te lezen op onze social media en in de eerste editie van het GymPOWER Sportmagazine, dat in februari 2018 verschijnt.

Copyright op dit artikel en alle content berust bij © GymPOWER Sportmagazine | Auteursrechten: tekst, interviews en foto’s tweede galerij © Casper Beijn | Inzet foto en foto’s eerste galerij met dank aan © Han Balk