Actueel GP nieuws
Home » GP Actueel » Synchroonduo Milco Abrahams en Luuk Swinkels verovert EK-brons in Bakoe
Synchroonduo Milco Abrahams en Luuk Swinkels verovert EK-brons in Bakoe
Foto verstrekt door © Turnoss Oss

Synchroonduo Milco Abrahams en Luuk Swinkels verovert EK-brons in Bakoe

Foto verstrekt door © Turnoss Oss

Foto verstrekt door © Turnoss Oss: Luuk Swinkels en Milco Abrahams

BAKOE – Op de Europese Kampioenschappen Trampolinespringen, DMT en Tumbling, die van 12 tot en met 15 april 2018 gehouden werden in de nationale gymsportarena in Bakoe, Azerbeidzjan, heeft de Nederlandse delegatie een historische topprestatie geleverd. Er werden in totaal drie finales bij het synchroonspringen, alsook één finale- en vier semifinaleplaatsen behaald bij het individueel springen. Al werden de twee felbegeerde tickets voor de Jeugd Olympische Spelen van 2018 in Buenos Aires niet behaald, er kon een flink Oranje feestje gebouwd worden. Het junior synchroonduo Milco Abrahams en Luuk Swinkels zette de kers op de taart op de laatste wedstrijddag met een bronzen medaille. Yes we can!

Oranjeteam-EK-TRA-Bakoe-2018-©FB-Trampolinespringen

Screenshot © FB Trampolinespringen: Team Nederland op EK 2018 in Bakoe, Azerbeidzjan

De Nederlandse delegatie gecoacht door Oranjecoaches Lennard Villafuerte, Sven Mooij, René Linthuis en Melissa Nazar, kan tevreden terugkijken op een zeer geslaagde missie. Het is lang geleden dat er voor Nederland zulk succes te vieren was in deze gymsport in één van de zwaarste continentale titeltoernooien ter aarde. De resultaten van alle springers op dit EK, met een (semi)finaleplaats of niet, getuigen van de grote progressie die op eigen kracht geboekt is met de bundeling van krachten en gezamenlijke inspanningen in voorgaande jaren door heel trampolineminnend Nederland. De gedegen voorbereiding door de jaren heen, breed gedragen door alle trampolineclubs in Nederland, heeft de grote, aanstormende generatie talenten zienderogen doen groeien in niveau en zelfvertrouwen. Het EK 2018 in Bakoe is een mooi visitekaartje en geeft alle Nederlandse trampolinespringers, ook die er niet bij waren, hoop voor de toekomst. De wereldtop bestormen, het kan!

Coaches-Oranjeteam-EK-TRA-Bakoe-2018-©FB-Trampolinespringen

Screenshot © FB Trampolinespringen: Coaches Team Nederland EK Bakoe 2018

Nadat de NOC*NSF en daarmee de KNGU de kraan voor financiële support aan deze Olympische sport dichtdraaide na de Spelen van 2012, waarin Nederland overigens een deelneemster en semifinalist in het trampolinespringen kende, ging de Nederlandse trampolinewereld niet bij de pakken neerzitten. Dit is het beste bewijs dat alles in de gymsport draait om de lange adem, een doordachte aanpak en het durven investeren in talent. Resultaat in de gymsport komt niet uit de lucht vallen, het moet gekweekt en ontwikkeld worden. Met name door trainingsmogelijkheden èn op (internationale) wedstrijden van hoog niveau. Dit allemaal faciliteren en mogelijk maken is een schone doch zware taak, reden waarom er nu – aan het begin van de aanloop naar de Spelen van Tokyo 2020 – met recht blijdschap en trots heerst.

Synchroonspringen junioren en senioren

Foto verstrekt door © Turnoss Oss

Foto verstrekt door © Turnoss Oss: Luuk Swinkels en Milco Abrahams

Nederland is een topland in het synchroon trampolinespringen en dat werd weer eens bewezen op het EK 2018 in Bakoe. Oranje was met drie koppels goed vertegenwoordigd in de synchroonfinales op zondag 15 april 2018. Naast het junior herenduo ook een junior en een senior damesduo, wat er een uniek gebeuren van maakte en het kijkplezier vergrootte voor zowel de schare Oranjesupporters die naar Bakoe mee afgereisd was als voor de fans die het EK thuis voor de livestream moesten volgen. Er

zijn geen senior heren namens Nederland naar dit Europees titeltoernooi afgevaardigd.

Abrahams en Swinkels waren speciaal voor dit toernooi door de trainersstaf van Team Nederland aan elkaar gekoppeld. Op een aantal trainingen na, had het gelegenheidsduo nog nooit eerder samen op een wedstrijd synchroon gesprongen, wat deze prestatie nog extra bijzonder maakt. In de voorronde op zaterdag 14 april 2018 zetten de twee stoere kerels twee goede oefeningen neer (verplicht 34,250 en keuze 45,350) voor totaal 79,600 punten en de negende plaats in het klassement met 23 koppels, waarmee ze als zesde (op de geschoonde lijst) de finale in gingen.

In de finale deden Abrahams en Swinkels er nog een schepje bovenop met 46,625 punten, wat uiteindelijk resulteerde in het brons. Het goud ging met 48,675 punten naar het Wit-Russische duo Sabastsyan Stankevich en Andrei Builou. Het zilver ging naar het Portugese duo Ruben Tavares en Gonçalo Martins met 47,500 punten. De andere finalisten kwamen uit Duitsland, Polen, Frankrijk, België en Rusland. Het tweede Nederlands duo met Emre Sörman en Jordy Mol werd twaalfde met 78,025 punten, ook een prima resultaat. Op grond van de FIG-regels ging maar één koppel per land naar de finale.

Screenshot © FB Trampolinespringen

Screenshot © FB Trampolinespringen: Caitlin van den Heuvel en Sophie Stroes

Het junior damesduo Caitlin van den Heuvel en Sophie Stroes plaatste zich, als vierde met 79,825 punten (verplichte 37,300, keuze 42,525) in een veld van 28 deelnemers,  groots voor de finale, in goed gezelschap van de koppels uit Wit-Rusland (goud met 45,800 punten), Rusland (zilver met 45,200 punten), Frankrijk (brons met 43,200 punten), Duitsland (vierde met 42,950 punten), Griekenland (vijfde met 40,025 punten), Spanje (zesde met 35,200 punten) en Finland (zevende met 24,050 punten).

In de eindronde moesten Van den Heuvel en Stroes de oefening in een vroeg stadium onderbreken, waardoor ze de strijd om een plaats op het erepodium moesten opgeven en als achtste van Europa eindigden. Hetzelfde overkwam het tweede Nederlandse koppel bij de junior dames, bestaande uit Mira Stepanova en Tessa Boeve. Ze sprongen een prima verplichte oefening voor 35,725 punten, maar de tweede (keuze)oefening konden ze niet uitspringen.

Screenshot © FB Trampolinespringen: Romana Schuring en Romée Pol

Screenshot © FB Trampolinespringen: Romana Schuring en Romée Pol

Het senior damesduo Romée Pol en Romana Schuring zette ook een uitstekende prestatie neer door in een veld met 18 ingeschreven koppels zich grandioos en veelbelovend als vierde te plaatsen voor de synchroonfinale met 84,375 punten (verplichte 38,300, keuze 46,075). Het scheelde niks met het duo van thuisland Azerbeidzjan op de derde plaats in het kwalificatieklassement: 84,450 punten. In de finale trok wederom het duo van Wit-Rusland aan het langste touwtje met 49,750 punten voor het goud en gingen zilver en brons naar Azerbeidzjan (tweede met 47,000 punten) en Oekraïne (derde met 44,250 punten).

Georgië werd vierde met 42,725 punten, Bulgarije vijfde met 41,700 punten en Portugal zesde met 34,200 punten. De strijd om in ieder geval het brons had er in gezeten voor Nederland, maar Pol en Schuring konden de finale-oefening – net als het Franse team dat achtste werd – niet uitspringen, waardoor ze als zevende van Europa eindigden. Het tweede Nederlandse synchroonduo bij de senior dames, Jackie Lionahr en Pascal Wiebering, kon in de kwalificatieronde na een eerste redelijke (verplichte) oefening (30,275 punten), de keuze-oefening niet uitspringen en belandde op de vijftiende plaats met totaal 51,775 punten.

Individueel trampolinespringen senior dames en heren

Screenshot Instagram © Romée Pol

Screenshot Instagram © Romée Pol: Semifinale

Individueel werd de beste prestatie voor Nederland door Romée Pol neergezet bij de senior dames. Het toptalent dat een paar jaar geleden te vroeg afscheid moest nemen van haar sportcarrière, is helemaal terug en bezig – naast studie en werk – met een indrukwekkende comeback als senior trampolinespringster. Dat onderschreef ze nogmaals op het EK 2018 in Bakoe. Ze plaatste zich eerst, net als collega’s Schuring en Lionahr, voor de individuele semifinale  met de beste 25 springsters uit de kwalificatieronde in een groot en sterk veld met 47 deelneemsters, een unieke prestatie voor Nederland met liefst drie kansen op de finale.

Pol sprong in de kwalificatieronde twee topoefeningen (verplichte 46,425; keuze 53,300) voor een totaalscore van 99,725 punten en plaatste zich als dertiende voor de semifinale. Lionahr behaalde totaal 98,360 punten voor ook twee topoefeningen (verplichte 46,690; keuze 51,670) en plaatste zich als zestiende voor de semifinale. Schuring sprong bij elkaar 95,235 punten voor twee prima oefeningen (verplichte 44,460; keuze 50,775) en plaatste zich als vijfentwintigste voor de semifinale. Wiebering werd 31ste met totaal 93,720 punten (verplichte 44,705; keuze 49,015).

Op senior niveau (zowel bij de dames als de heren) streden niet de minsten uit de wereldtop mee, waaronder diverse succesvolle WK-deelnemers en Olympiërs. Als je je daar tussen weet te wringen, is het bewijs van je klasse. De beste vijfentwintig in de kwalificatieronde, drie per land, gingen door naar de semifinale. De beste acht in de semifinale, twee per land, gingen door naar de finale. Pol werd met 54,020 punten achtste in het klassement en ging als zevende op de geschoonde lijst door. De andere finalisten waren Yana Pavlova uit Rusland (eerste met 56,795 punten, negende op de Spelen van Rio 2016), Hanna Hancharova uit Wit-Rusland (tweede met 55,985 punten, zesde op de Spelen van Rio 2016), Katherine Driscoll uit Groot-Brittannië (derde met 55,125 punten, vijfde op de Spelen van Rio 2016 en nummer twee op de Dutch Trampoline Open 2018), Ana Rente uit Portugal (vierde met 55,040 punten, elfde op de Spelen van Rio 2016), Irina Kundius uit Rusland (vijfde met 54,940 punten, zevende op de WK van 2014), Natalia Moskvina uit Oekraïne (zesde met 54,655 punten, zestiende op de Spelen van Rio 2016) en Beatriz Martins uit Portugal (negende met 53,690 punten en door als achtste naar de finale; deelnemer aan vijf WK’s).

Pol belandde dus ook tot haar eigen grote verrassing te midden van de wereldelite in de EK-finale op zondag 15 april 2018. De derde Russische, Susanna Kochesok (zevende met 54,215 punten, zevende op Olympic Testevent in Rio 2016) kon door de FIG-regel voor het aantal finalisten per land niet door. Reserveplaatsen waren er voor Marine Jurbert uit Frankrijk (tiende/negende – eerste reserve met 52,785 punten, veertiende op de Spelen van Rio 2016) en Svitlana Malkova uit Oekraïne (elfde/tiende – tweede reserve met 52,570 punten, eerste WK als senior in 2017), vlak vòòr Luba Golovina uit Georgië (twaalfde 52,375 punten, zevende op de Spelen van Rio 2016). Schuring eindigde er niet ver vanaf, op de veertiende plaats met 52,055 punten. Lionahr kon haar oefening niet helemaal uitspringen en werd zeventiende met 36,220 punten. In de finale overkwam Pol dat ook, waardoor ze als zevende van Europa eindigde met 36,020 punten. Ze liet de Oekraïnse Moskvina achter zich. Pavlova pakte eindelijk goud voor Rusland met 56,285 punten, Hancharova gaf Wit-Rusland het zilver met 54,955 punten en de Bristse Driscoll hield met 0,16 punt voorsprong de Portugese routinier Rente van het brons af (54,840 versus 54,680 punten).

Bij de heren was het even zenuwlopend spannend voor de deelnemers aan de kwalificatieronde, semifinale en finale. Velen die zich toespitsten op een flink duel tussen Olympisch kampioen en tweevoudig Europees kampioen Uladzislau Hancharou uit Wit-Rusland en zijn eeuwige rivaal uit Rusland, drievoudig Olympiër Dmitrii Ushakov (tweede op de Spelen van Londen 2012 en zilver op EK 2016), kwamen bedrogen thuis. Ook de favoriete Britten Luke Strong en Nathan Bailey, die we op de Dutch Trampoline Open 2018 aan het werk zagen, kwamen tegen de verwachting in niet aan bod op dit EK. In de semifinale viel Hancharou uit en moest Ushakov al zijn meerdere erkennen in de Fransman Alan Morante, vierde op de WK van 2017 en winnaar bij de senior heren individueel van de eerste Dutch Trampoline Open 2018. Mikita Ilyinykh, landgenoot van Hancharou, en de Portugese routinier Diogo Ganchinho (tweevoudig Olympiër en derde op het Olympic Testevent van Beijing 2008) melden zich hier al verrassend in de top van het klassement, met de vasthoudende Kyrylo Sonn uit Duitsland.

Uiteindelijk toen in de laatste ronde de kaarten definitief geschud waren, stond er plots een zeer onverwacht trio op het erepodium dat bewees, dat alles kan zolang je er hard voor blijft werken. En de kans krijgt dat te doen in een meerjarenplan dat je in staat stelt je te ontwikkelen richting internationale top. Ganchinho is de nieuwe Europees kampioen bij de heren, de Portugees werd eerste met 60,130 punten (!), gevolgd door de Wit-Rus met de onuitsprekelijke naam (Ilyinykh), die zilver omgehangen kreeg met 59,365 punten, en de Fransman Morante die het brons veroverde met 59,315 punten. Morante’s landgenoot Sebastien Martiny, die ook kansen toegeschat werd op een medaille, werd vierde met 57,215 punten, Kyrylo vijfde met 55,820 punten, Artur Zakrzweski uit Polen zesde met 53,185 punten. Vòòr Ushakov uit Rusland die zijn oefening niet kon uitspringen en zich met 37,720 punten voor de zevende plaats moest tevreden stellen. Zijn landgenoot Mikhail Melnik, ook een favoriet voor een plek op het erepodium, overkwam hetzelfdee en eindigde op de achtste plaats met 24,500 punten. Hoe de bal in een sport, dat geen bal kent, rond kan gaan. In gymsportland staat niets van te voren vast voor 100%. Er kan altijd van alles gebeuren, als je er maar wel bij bent.

Individueel springen junior dames en heren

Screenshot © livestream

Screenshot © livestream: kwalificatie Milco Abrahams individueel

Abrahams, beter bekend als ‘Mr No Fear’ en één van de grote beloften in de huidige, grote generatie talenten in deze sport, was van de Nederlandse junior heren individueel de beste springer op het EK in Bakoe. Abrahams eindigde in de kwalificatieronde met een totaalscore van 97,370 punten voor twee redelijke oefeningen (verplichte 44,220 punten; keuze 53,150 punten) op de negentiende plaats. In een groot en sterk veld van 65 deelnemers wist hij zich daarmee, als zeventiende op de geschoonde lijst, knap te plaatsen voor de halve finale met de beste 24 springers van de kwalificatieronde. Op zich al een verdienstelijke prestatie voor Nederland. Het is lang geleden dat een Oranjespringer die horde heeft genomen op het EK.

Met groot vertrouwen stond Abrahams op zaterdagochtend 14 april 2018 op de grote trampoline. In de wetenschap dat hij een superoefening zou moeten neerzetten om namens Nederland de EK-finale te halen met de beste acht springers. Abrahams ging er voor en begon prima,  maar raakte halverwege de oefening de rand van de trampoline. Dan moet je in de trampolinesport je oefening afbreken en is het einde verhaal in de race om een finaleplaats. Abrahams moest zich met 36,690 punten conformeren met de 21ste plaats. Hij hield nog een Brit, een Pool en een Spanjaard achter zich die ook de fout ingingen tijdens hun oefening. De andere drie Nederlandse springers bereikten de semifinale niet, maar kunnen tevreden terugkijken op hun verdienstelijk optreden op dit EK met prima oefeningen. Daar kun je mee thuis komen. Swinkels werd 33ste met 93,885 punten (verplichte 42,985; keuze 50,900 punten); Sörman behaalde totaal 93,885 punten voor de 35ste plaats (verplichte 43,160; keuze 49,875); en Mol werd 39ste met 92,365 punten (verplichte 42,170; keuze 50,195).

De grote man bij de junioren op dit EK – en naam om te onthouden – was rijzende ster Ivan Litvinovich uit Wit-Rusland. Drie keer op rij wist hij met een straatlengte verschil de beste totaalscore neer te zetten van het hele veld. Moeilijkheid, netheid, coördinatie, vaart en hoogte smolten soepeltjes in zijn oefeningen tot sublieme meesterschap in het vliegen. In de kwalificatieronde torende hij met ruim 2,5 punt voorsprong uit boven de oersterke concurrentie – met name van de Britten Corey Walkes (eerste op de Dutch Trampoline Open 2018) en Andrew Stamp alsook zijn eigen drie landgenoten uit Wit-Rusland Mikita Fomchanka, Daniil Valyntsau en Sebastsyan Stankevich –  en plaatste zich als eerste voor de semifinale met een totaalscore van 105,315 punten (verplichte 47,415 en keuze 57,900).

In de semifinale gooide Litvinovich er een schepje bovenop voor 58,815 punten, waarbij hij Stamp met bijna een volle punt en Fomchanka met ruim 2,3 punt achter zich hield. In de finale bestormden de twee Britten het erepodium, maar Litvinovich bleef stoïcijns kalm en deed zijn ding nog subliemer op de grote trampoline. Met 59,195 punten gaf hij Walkes en Stamp het nakijken, die onderling ook een flink duel uitvochten voor het zilver en brons: respectievelijk tweede met 57,315 punten en derde 57,125 punten.  De andere finalisten kwamen uit Spanje (Robert Vilarasau, tweede op de Dutch Trampoline Open 2018), Wit-Rusland (Mikita Fomchanka), Rusland (Dmitrii Login en Igor Baykov) en Duitsland (Caio Lauxtermann).

Ook voor de Nederlandse junior dames gold dit EK als een mooi podium om hun progressie te tonen en een goed leermoment in het traject richting de Spelen van 2020 en/of 2024. Van den Heuvel was de beste Nederlandse met het individueel trampolinespringen in een groot en sterk veld van 68 deelneemsters. Ze behaalde totaal 89,925 punten (verplichte 41,205; keuze 48,720) voor de 32ste plaats. Stroes werd 44ste met totaal 88,020 punten (verplichte 40,540; keuze 47.480), vlak voor Tessa Boeve die op de 45ste plaats eindigde met totaal 87,410 punten (verplichte 40,255; keuze 47,155). Stepanova kon haar keuze-oefening niet uitspringen en werd totaal 63ste met totaal 58,915 punten (verplichte 39,945; keuze 18.970).

Het goud hier ging naar de Wit-Russin Yarshova met 54,505 punten, het zilver naar landgenote Aliaksandra Staliarova met 52,255 punten en het brons naar de verrassende Griekse Anastasia Papadimitriou met 50,720 punten. Met uitgerekend 0,01 punt minder werd Chavarria namens Spanje vierde (50,710 punten). De andere finalisten waren de Britse Clarke (vijfde met 50,535 punten), Megi Parulua uit Georgië (zesde met 47,715 punten), de Turkse Sude Aydin (zevende met 28,360 punten) en de Russische Vera Beliankina (achtste met 21,835 punten). De laatste twee gingen de mist in met hun finale-oefening.

Plaatsing voor Youth Olympic Games 2018 in Buenos Aires

Het was een grote teleurstelling voor Abrahams (17), dat hij er heel dichtbij bij zat (eerste reserve), maar uiteindelijk daarmee geen ticket heeft voor de – na Singapore (2010) en Nanjing (2014) – derde editie van de Jeugd Olympische Spelen (Youth Olympic Games, YOG) voor junior sporters, die in oktober dit jaar in Buenos Aires, Argentinië, worden gehouden. De kwalificatie-eisen waren torenhoog en streng: eindigen in de top van het klassement op dit EK bij de eerste vijf landen, geschoond naar één springer per land. Daarnaast dien je ook nog geboren te zijn in 2001 of 2002. Dat is dit jaar, zoals we begrijpen, bij de junior jongens weggelegd voor Litvinovich uit Wit-Rusland, Stamp uit Groot-Brittannië, Benny Wizani uit Oostenrijk, Tavares uit Portugal en Robert Vilarasau uit Spanje. Bij de jongens is het verschil wat minder groot dan bij de meisjes. De meesten zijn hier wel geboren in 2001 of 2002. Alleen de Rus Login (2003) valt buiten de boot ten voordele van Vilarasau.

Bij de junior dames zijn alle Wit-Russische springsters, – winnares Katsyarina Yarshova (2003) Zlata Shalkouskaya, Aliaksandra Staliarova en Viktoryia Kuidan (alle drie in 2004) -, en nog een aantal uit andere landen (Azeri Seljan Mahsudova – 2003; Letse Darja Ovcaruka – 2005) nog te jong. Waarschijnlijk worden de geplaatsten voor de YOG bij de meisjes dan: Vera Beliankina uit Rusland, Jessica Clarke uit Groot-Brittannië, Marina Chavarria uit Spanje, de Zwitserse Emily Mussmann en de Griekse Antonia Sakellaridou. De vraag is of de Russische sporters aan deze YOG ook moeten deelnemen onder een neutrale vlag, vanwege de verbanning van het land door het IOC zoals bij de Paralympics in 2016 en de Winterspelen in februari 2018.

Landenteamklassement junioren en senioren

Screenshot © FB Trampolinespringen

Screenshot © FB Trampolinespringen: senior Oranje damesteam met Romana Schuring, Romée Pol, Pascal Wiebering en Jackie Lionahr

Op dit EK kon ook deelgenomen worden aan het landenteamklassement. De beste vijf landenteams uit de kwalificatieronde deden mee in de teamfinale, zowel bij de junior als de senior dames en heren. De beste drie scores van vier springers per team telden mee voor het eindresultaat. Het grootste succes voor Nederland boekte het senior damesteam met Pol, Schuring, Lionahr en Wiebering. Het senior Oranje damesteam eindigde met 293,565 punten in een veld met tien deelnemende landenteams op de zesde plaats, in feite een reserveplaats en op 3,79 punten na geen finale.

Mooi om te zien was dat ze alle vier hun steentje bijdroegen aan dit verdienstelijk resultaat. Pol en Lionahr droegen bij met de scores van hun beide oefeningen, Wiebering met haar verplichte oefening, Schuring met haar keuze-oefening. Je koopt er uiteindelijk niets voor die zesde plaats, maar het is voor Nederlandse begrippen een mooi resultaat om te koesteren. Ze lieten vier landenteams acht zich: Georgië, Zweden, Bulgarije en Spanje. De finalisten kwamen uit Wit-Rusland (goud met 161,570 punten), Frankrijk (zilver met 159,180 punten), Portugal (derde met 158,035 punten), Rusland (vierde met 157,080 punten) en Oekraïne (vijfde met 156,890 punten).

Bij de senior herenteams deden twaalf herenteams mee aan de kwalificatieronde en was de strijd om een finaleplaats ook erg spannend: Wit-Rusland, Rusland, Frankrijk, Portugal, Oekraïne, Turkije, Bulgarije, Griekenland, Duitsland, Zweden, Denemarken en Spanje. Uiteindelijk streden de eerste vijf om het eremetaal in de landenteamfinale. Wit-Rusland was ook hier onverslaanbaar sterk en beslechtte het duel met buurland Rusland met de volle winst: goud met 179,575 punten voor Hancharou, Ilyinykh, Aleh Rabtsau en Artsiom Zhuk versus zilver met 178,930 voor Sergei Azarian, Melnik, Ushakov en Dmitrii Zenkin. Oekraïne pakte het brons met 171,380 punten, Portugal werd vierde met 130,920 punten en Frankrijk vijfde met 123,255 punten. Bij de twee laatste gingen twee springers de mist in.

Screenshot © FB Trampolinespringen

Screenshot © FB Trampolinespringen: junior Oranje herenteam met Emre Sörman, Jordy Mol, Milco Abrahams en Luuk Swinkels

Het junior Oranje herenteam met Abrahams, Swinkels, Sörman en Mol werd met 284,610 punten achtste van de veertien deelnemende landenteams, drie plekken verwijderd van de finale. De vier Nederlanders lieten zes landenteams achter zich en niet de minste: Italië, Turkije, Denemarken, Portugal, Tsjechië en Frankrijk.

Het zal niet geheel verrassend zijn met de prestaties van Litvinovich en zijn landgenoten, dat Team Wit-Rusland zich als eerste voor de landenteamfinale en hierin ook met het goud vandoor ging, met 170,400 punten en ruim 2,5 punt voorsprong. De andere finalisten waren Groot-Brittannië (zilver met 167,955 punten), Rusland (derde met 166,175 punten), Spanje (vierde met 165,795 punten) en Polen (vijfde met 135,785 punten).

 

 

Screenshot © FB Trampolinespringen

Screenshot © FB Trampolinespringen: Oranje junior damesteam met Tessa Boeve, Mira Stepanova, Caitlin van den Heuvel en Sophie Stroes

Het junior Oranje damesteam met Van den Heuvel, Stroes, Boeve en Stepanova eindigde in een veld met zestien landenteams op de negende plaats met 265,355 punten. De vier Nederlandse jongedames lieten daarmee zeven sterke landenteams achter zich:  Oekraïne, Portugal, België, Tsjechië, Spanje, Finland en Duitsland.

De vijf finalisten waren de teams van Rusland (goud met 160,370 punten), Wit-Rusland (zilver met 155,925 punten), Griekenland (brons met 150,190 punten!), Groot-Brittannië (vierde met 149,205 punten) en Georgië (vijfde met 71,385 punten, waarbij twee van de drie springsters de mist in gingen).

 

 

 

Voorbereidingen voor NK, WK en internationale toernooien

De Nederlandse springers, EK-gangers en thuisblijvers, gaan zich nu weer voorbereiden op de plaatsingswedstrijden voor het NK en WK die komend weekend alweer beginnen. Met ook nog het IAG-toernooi 2018, de Forza Cup 2018 in Goes en de Aalsmeer Flower Cup 2019 in het verschiet. De ervaringen en prestaties op het EK 2018 in Bakoe zijn een mooie opsteker om er met frisse moed en groot vertrouwen tegenaan te gaan. Dat geldt hopelijk toch ook voor de Nederlandse DMT-ers, al stonden ze dit keer niet op het EK. Om over tumbling helemaal te zwijgen. De complete uitslagen en beelden zijn te vinden op de social media en de website van de Europese Gymnastiek Unie (UEG).

Artikel © GymPOWER Sportmagazine | Tekst © Theresa Beijn met een bijdrage van Marion Sörman, Hilde Abrahams en Eline Windig | Foto’s inzet en bronzen EK-duo verstrekt door © Turnoss Oss en andere beelden screenshots © Facebookpagina Trampolinespringen en Instagram © Romée Pol