Actueel op GP
Home » GP Actueel » Team Nederland op jacht naar een finaleplaats op EK turnen in Glasgow
Team Nederland op jacht naar een finaleplaats op EK turnen in Glasgow

Team Nederland op jacht naar een finaleplaats op EK turnen in Glasgow

GLASGOW – In The SSE Hydro in Glasgow is op donderdagochtend 9 augustus 2018 de eerste subdivisie van de kwalificatieronde van het EK voor herenturnteams in alle rust gestart. Het publiek op de nog half gevulde tribunes van de imposante hal zag in de compact ingerichte turnarena Hongarije voorlopig aan de leiding gaan met 238,593 punten, gevolgd door Wit-Rusland (232,428 punten) en het Griekenland van de Olympic Lord of the Rings Elefterios Petrounias (230,394 punten). Het Nederlands turnteam dat met Olympiërs en wereldtoppers in de gelederen – Bart Deurloo, Frank Rijken, Casimir Schmidt, Bram Verhofstad en Epke Zonderland – hoge verwachtingen schept, komt in actie in de tweede subdivisie. Een heldhaftig Oranje turnt hier zich me  bloed, zweet en tranen naar een voorlopig eerste plaats met 239,393 punten, met als bonus een stuk of zes posities in de top acht. Het gaat erom spannen in de laatste en derde subdivisie.

Vader Huite Zonderland is aanwezig op de tribune in The SSE Hydro en is na afloop van de tweede divisie vol lof over wat Team Nederland hier vanmiddag heeft laten zien: “We kwamen er als team fantastisch doorheen en dat dan voltige komt en ze er allemaal op blijven en de scores halen! Jammer dat het element van Epke op brug mislukte. Frank’s oefening op brug was prachtig, waarschijnlijk een finale. Maar ze hadden veel aftrek, de jury was streng. Waarschijnlijk gebruiken ze met deze andere opstelling meer beeldmateriaal. Zeker de moeite waard om te informeren en een goede inspiratie voor Jong Oranje morgen.”

Eerste subdivisie

EK-turnen-TH-1esubd-Glasgow-2018De Griekse ringenspecialist Petrounias die al sinds 2013, bij elk internationaal toernooi waaraan hij deelnam, beslag legt op het goud, liet in Glasgow weer een solide oefening zien die gewaardeerd werd met de hoogste dagscore tot nu toe: 15,133 punten. Bijna achteloos, alsof het hem geen enkele moeite kost, maar dat is ook de bedoeling van het turnen èn de reden waarom hij ondanks of juist met de nieuwe code zo hoog blijft scoren en ook nu onverslaanbaar lijkt. Een groot genoegen om de Griek aan de ringen te zien turnen, die hier gehuldigd werd door de UEG voor zijn prestaties in 2017. Het is jammer dat de andere Lord of the Rings van Europa, Yuri van Gelder, hier niet in actie komt en de directe confrontatie kan aangaan. De wegen die de Nederlandse wereldtopper moet bewandelen, blijft turnkenners verbazen.

Er waren in de eerste subdivisie opvallend veel vallen op diverse toestellen, met name op sprong werden er drie turners weggedragen. Er wordt ondanks de nieuwe code toch veel risico genomen. Hongarije mag nu leiden in het teamklassement, maar de beste score op de individuele toestellen moesten ze op vijf toestellen aan de turners van andere landen laten. Op vloer is de hoogste score tot nu toe in handen van de Fin Oskar Kirmes: 14,066 punten. Dat lijkt vooralsnog een score die niet stand zal houden in het turngeweld dat nog komen gaat op dit toestel in de komende twee divisies. Op voltige zette de Sloveen Saso Bertoncelj een vernuftige oefening neer voor een lieve score van 14,633 punten die hem wellicht wel een plaats in de toestelfinale van a.s. zondag gaat opleveren.

Op sprong leidt de Bulgaar Dimitar Dimitrov met twee prima uitgevoerde sprongen met  14,199 punten. Op brug was het een stuk lastiger om de 14+grens te passeren in deze subdivisie. Aan de leiding gaat de Wit-Rus Vasili Mikhalitsyn die ondanks dezelfde score (14,000) en een lagere D-score (5,1 versus 5,2) de Hongaar met de zeer Schotse naam Ryan MacLeod Sheppard met een hogere E-score (8,9 versus 8,8) naar de voorlopige tweede plaats verwees. Het is te hopen  voor de Hongaar, dat ze aan het eind van de rit niet op plaats acht en negen belanden, dat zou erg zuur zijn. Op rek leidt voorlopig de Hongaar David Vecsernyes met 14,200 punten, die de Griek Vlasios Maras naar de tweede plaats verwees (13,433). De wereldtopper van weleer op dit toestel moet in zijn tweede leven flink duimen of dit wel genoeg is voor een toestelfinale. Met ook Epke Zonderland onder de komende turners is het even nagelbijten voor de rekspecialist. Hongarije laat daarmee Wit-Rusland achter zich.

Team Nederland in tweede subdivisie

Ned-Team-TH-ringen-EK-2018-GlasgowVanaf 15:00 uur Nederlandse tijd begint de tweede subdivisie, gevolgd door de derde en laatste subdivisie vanaf 19:30 uur.  Deurloo start voor Nederland aan de ringen, worstelt zich zichtbaar door de oefening heen en moet kracht bijzetten in de handstand. Grote stap naar voren bij de landing, 0,6 aftrek, 12,933 punten. Schmidt volgt met een iets stabielere oefening, maar je ziet ook bij hem zichtbaar dat de krachtinspanning die nodig is voor dit toestel hem niet gemakkelijk afgaat. Stapje naar achter bij de landing, 13,466 punten.  Hij staat voorlopig zesde in het toestelklassement, maar of dat een finale gaat opleveren is nog de vraag.

Klein nahupje voor Rijken bij de landing, maar hij laat z`n vuistjes zien na afloop van de oefening in zijn karakteristieke krachtige turnstijl. Doch het levert met een D-score van 3,9 slechts 12,233 punten op. Dat brengt de totaalscore van het team op 38,632 punten en dat zet het Nederland voor nu op achterstand in de race om een plaats in de landenteamfinale op dit EK.

Ned-Team-TH-sprong-EK-2018-GlasgowOp sprong staat Nederland weer op volle kracht met drie goede sprongen en wordt met de beste ronde op dit toestel tot nu toe de schade flink bijgespijkerd. Bram Verhofstad opent als eerste met 14,066 punten (D 5,2 ; E 8,966) , Rijken volgt met 13,600 punten en Deurloo maakt het mooi met 14,433 (D 5,2; E 9,233). Nederland telt nu een teamscore van 80,731 punten. Ze maakten geen van drieën een tweede sprong, dus zit er een toestelfinale op dit toestel er zeker weten niet in. Schmidt, ooit de onbetwiste sprongspecialist van Nederland na Jeffrey Wammes, komt niet in actie op dit toestel.

Ned-Team-TH-brug-EK-2018-GlasgowSchmidt mag op brug beginnen na een hele lange prepareersessie. Zijn afsprong is geweldig, maar hij turnt gehaast en wiebelig. Als hij halverwege ook plots gaat zitten op de leggers, kan hij een hoge score vergeten: 11,633 punten. Rijken brengt de rust met zich mee en turnt evenwichtig en majestueus. Met recht mag hij een vuistje opsteken na afloop: 14,366 punten (D 5,5 E 8,866). Daarmee staat hij op de eerste plaats in het toestelklassement met ruim zicht op de finale.

Dan laat Epke Zonderland, die ontbrak bij de teampresentatie, zich eindelijk zien en neemt de tijd om zelf de brug bij te stellen en de leggers vol te wrijven met magnesium. Hij doet het redelijk, maar beleeft halverwege even een zwak moment wat zijn score geen goed doet: 13,333 punten (D 5,2 E 8,133). Weer een relatief zwakke ronde voor Team Nederland, dat met nog drie toestellen te gaan zo meteen op rek de beste Nederlandse troeven moet inzetten.

Ned-Team-TH-rek-EK-2018-GlasgowDeurloo begint sterk aan rek en turnt het uit, maar juist wat zijn ding is bij rek – de nette uitvoering van zijn moeilijke oefening – komt niet helemaal uit de verf dit keer. Met een E-score van 7,4 komt hij tot ´slechts` 13,500 punten, ondanks zijn D-score van 6,1 punten. Het is wel voldoende om in het toestelklassement op de derde plaats te belanden voorlopig. De kans op een finale is groot daarmee. Rijken volgt met een voor zijn doen mindere beurt op rek, waar streng wordt gejureerd: 12,966 punten.

Epke Zonderland krijgt in The SSE Hydro alle credits naar zijn status van turnlegende en is achteraf zichtbaar blij met zijn oefening, als vanouds volgepakt met vluchtelementen. De benen gingen vaak uit elkaar, zelfs bij niet vluchtelementen. Hij staat zijn landing en dat scheelt. Alhoewel hij het risico neemt daarmee op een lage E-score, haalt hij met 6,2 als D-score alsnog 14,333 punten uit het vuur. Hij staat hiermee ook eerste in het toestelklassement richting finale. Nu kijken wat er op vloer nog in zit, want het laatste toestel wordt het moeilijkste om wat aan de teamscore te doen (voltige).

Ned-Team-TH-vloer-EK-2018-GlasgowOok op vloer opent Deurloo en hier blijkt al wat de hele wedstrijd tussen de regels doorspeelt, de onbetwist beste meerkamper van Nederland zit niet lekker in zijn vel vandaag. Op wilskracht turnt hij zich door de oefening heen, maar de laatste serie landt hij tot zit en strompelt ontgoocheld weg: 12,133 punten. Dan komt benjamin Verhofstad in actie, die hier voor een toestelfinale wil gaan net als op het WK vorig jaar. Het gaat redelijk maar de glans ontbreekt dit keer en met 13,100 punten over.

Tot slot komt routinier Schmidt op de vloer voor Nederland die boven zichzelf stijgt en zijn klasse laat zien op het moment waarop dit het meest nodig is: 13,800 punten (D 5,8 E 8,00). Ook hier staat Schmidt op de voorlopig zesde plaats in het klassement en mag hij flink duimen voor een toestelfinale. In ieder geval een hart onder de riem om zo meteen vol in de aanval te gaan op het laatste toestel. Nederland balanceert met 199,895 punten op de negende plaats en dat zou net geen teamfinale zijn.

Ned-Team-TH-voltige-EK-2018-GlasgowDe next apparatus mentality is blijven hangen. Ze gaan er vol voor en slepen er het beste wat nu uit te halen valt. Frank Rijken turnt zich met souplesse over het paard met bogen tot 13,066 punten (5,2 7,866). Casimir Schmidt perst er op wilskracht 12,666 punten (D 5,1 E 7,566) uit. Deurloo gooit ondanks een bloedend been alle overgebleven kracht in de strijd en behaalt in nu al een van de meest memorabele voltige-oefeningen uit de Nederlandse turnhistorie 13,766 punten (D 5,6 E 8,166). De held turnt zich zelfs naar een voorlopig zevende plaats in het klassement voor de toestelfinales. De eindscore van Team Nederland na de tweede subdivisie komt hiermee op 239,393 punten en dat betekent voorlopig de eerste plaats in het landenteamklassement. Op sprong en vloer had Nederland het beste rondje van alle teams tot nu toe.

Het is nog afwachten met juichen. Het wordt weer ouderwets bloedstollend spannend. In de derde en laatste subdivisie komen nog twaalf landen en niet de minste onder hen: Groot-Brittannië, Italië, Roemenië, Zwitserland. Spanje, Duitsland, België, Armenië, Oekraïne, Frankrijk, Turkije en Rusland. Voor Team Nederland en haar supporters betekent dat vanaf 19:30 uur alles knijpen en flink duimen tot de laatste snik.

Meer informatie over deze wedstrijd, inclusief de tussenstanden en einduitslagen, is te vinden op de website van het EK-sportevent 2018.

Artikel © Sportredactie GymPOWER | Tekst en foto´s © Theresa Beijn met een bijdrage van © Casper Beijn