Actueel GP nieuws
Home » Geen categorie » Team Nederland terug van weggeweest op EK Rope Skipping in Idar-Oberstein
Team Nederland terug van weggeweest op EK Rope Skipping in Idar-Oberstein
Team Nederland

Team Nederland terug van weggeweest op EK Rope Skipping in Idar-Oberstein

IDAR –OBERSTEIN – Tussen 30 juli en 2 augustus 2015 verbleef een delegatie van zes Nederlandse skippers in het Duitse Idar-Oberstein voor de EK Rope Skipping 2015 onder auspiciën van de Europese Rope Skipping Organisatie (ERSO). Er werd door ruim 700 deelnemers uit 15 landen individueel en in teams gestreden om de Europese titels. Via livestream en live feed via de groepsapp waren de verrichtingen en prestaties voor de thuisblijvers en Team GymPOWER.nl goed te volgen, ook vanuit het vakantieadres als de wifi het tenminste deed. Een dynamische sport die een bijzondere uitdaging geeft qua conditie, coördinatie, lenigheid, kracht en snelheid.

Team Nederland maakt comeback

Team Nederland bestond uit vijf dames en een heer, die de door de NRSO gestelde EK-limiet hadden behaald en in Idar-Oberstein mochten aantreden voor de individuele en de teamcompetitie:  Carola Durlacher, Michelle Emmen, Femke Hendriks, Robin Klaver, Tessa van der Mark en de enige heer in het gezelschap: Sebastien Hoek. Voor Hendriks en Klaver waren dit  hun eerste individuele EK en voor Team Nederland was het een comeback na drie jaar op het internationale wedstrijdpodium, als je de EK voor showteams van 2014 in dit verband niet meetelt. Hoek legde in de aanloop naar de EK  aan GymPOWER.nl uit: “We gaan voor een goede prestatie, dat staat op de eerste plaats, maar ook voor veel plezier samen. Er zijn ook nieuwe landen die meedoen, zoals Tsjechië, Portugal en Spanje. We weten niet hoe we ten opzichte van andere landen staan, maar het is logisch dat we ten opzichte van onze eigen prestaties verbetering leveren. We hebben voor het eerst voor een meer wetenschappelijke methode gekozen, met aanpassingen qua periodisering en trainingsschema, rekening houdend met de juiste piekmomenten. Zo toegewerkt naar de EK en gekeken in de opbouw welke week je hard moest trainen en welke week minder hard. De structurele aanpak is goed gegaan. Vier van de deelnemers hebben persoonlijke records gesprongen in de training. Op de EK telt ook de adrenaline mee.” Het was dus afwachten hoe dat voor hen uit ging pakken. De Nederlandse skippers hadden er in ieder geval zin in.

Openingsceremonie en Double Dutch Team

De eerste twee dagen werden besteed aan acclimatiseren, trainen en rodelen met z’n allen. Op vrijdag 31 juli 2015 jureerde Hoek bij de eerste ochtendwedstrijd en ’s avonds waren ze allemaal bij de Openingsceremonie van de EK. De organisatie had kosten noch moeite gespaard om de toeschouwers en deelnemers te trakteren op een spectaculaire show met begeleiding van een beroemd orkest met ruim 70 musici en optredens van artieste Andrea Engler met een tissu-act, jongleur DJuggedly op de ‘Diabolo’ en de Duitse team dat Wereldkampioen is in ‘Sportstacking’ (Sportstapelen), een sport waarbij speciale plastic bekers in bepaalde formaties worden gestapeld en waarbij snelheid ook de beslissende factor is. Op zich een leuke binnenkomer op de EK van een sport die hard bezig is ook haar plek op de (Europese) sportkaart te veroveren. Met vertrouwen begon Team Nederland de dag erna, op zaterdag 1 augustus, aan de missie. Van der Mark, Durlacher en Hoek vormden een mixteam voor de Double Dutch Single Freestyle Masters Teamcompetitie, dat wil zeggen een vrije oefening op muziek met twee touwtjes en één skipper per keer. Aangemoedigd door de trouwe supporterschare op de tribune, duidelijk herkenbaar aan het oranje en de rood-wit-blauw-vlaggetjes. Ook in deze sport zijn de Oranjefans nadrukkelijk aanwezig om Team Nederland aan te moedigen. Sidney Durlacher van Demoteam Dutch Delight, die de wedstrijd via livestream volgde, reageerde gelijk na de oefening: “Zag er goed uit en het plezier was te zien!” Het team noteerde totaal 265,09 punten, 143,43 punten voor Difficulty (Moeilijkheid) en 134,17 punten voor Creativity (Creativiteit), met op beide onderdelen een aftrek van 6,25 punten.

Mooi in het midden van het klassement

Carola Durlacher reageerde na afloop via de groepsapp: “Superzenuwachtig van te voren, maar wel veel plezier gehad. We maakten maar één foutje.” Van der Mark vulde aan: “Het doel was foutloos en plezier hebben. Naar ons idee allebei voldoende gehaald.” De fans op de app reageerden tevreden: “Trots op jullie! Netjes hoor! Het zag er goed uit.” Het werd uiteindelijk definitief een zevende plaats in een deelnemersveld van twaalf teams. België domineerde in de teamcompetitie en zeker op dit onderdeel met liefst vijf teams in de top 6, alleen Duitsland kwam er tussen op de vijfde plaats. Het Nederlandse team liet drie andere Duitse teams, plus één van Italië en één van Spanje achter zich. De fans reageerden: “Niet de bovenste helft, maar wel mooi in het midden. Goed gedaan!” De skippers op de app: “Onze gelukspoppetjes hebben het gedaan! Superleuk en superlief dat jullie daaraan gedacht hebben.” Maker Nicki met een smiley terug: “Top, van afstand toch een bijdrage kunnen leveren.” De drie Nederlandse skippers konden hierna weer even relaxen en zich opladen om op de derde dag, zondag 2 augustus 2015, zich bij hun collega’s te voegen voor de individuele competitie van de EK. “We gaan er weer 100% voor!”  Bij de dames was het een veld van ruim veertig deelnemers, bij de heren ruim dertig.  Al vroeg waren ook de fans erbij om alles op de voet te volgen, op de tribune of voor de buis geplakt. Leuk ook dat de groepsapp een directe lijn was om ze aan te moedigen: “Kampioenen, knallen! Jullie kunnen het! Zet ‘m op! We denken aan jullie en gaan natuurlijk kijken!” Enthousiast werden ook de scores bijgehouden en met elkaar gedeeld, vooral omdat hier en daar de wifi wegviel en niet iedereen alles meekreeg.

Tegenslagen en pech maar verstandig besluit

De onderdelen van de individuele meerkamp bestonden uit: 30 seconden Speed, 3 minuten Speed en Freestyle en daarnaast optioneel het onderdeel Triple Unders. Bij de Speedonderdelen gaat het er om hoe snel en foutloos je bent met het touwtjespringen en bij freestyle kun je je creativiteit in een choreografie stoppen. Hier komen onder andere gymnastische hoogstandjes van pas, zoals handstanden, opdrukken en sprongen. Het werd in Idar-Obersteinzowel voor de sporters als de supporters op de tribune en thuis een enerverend spannende wedstrijddag peentjes zweten, met ups en downs. Over het algemeen werd er lekker gesprongen, maar af en toe moest er ook tegenslagen en pech door ongeplande releases geïncasseerd worden. Zo moest Robin Klaver zich halverwege afmelden voor Freestyle vanwege een nukkige blessure. Corina Sloothaak die in Idar-Oberstein aanwezig was op de tribune, legde uit op de groepsapp: “Ze kreeg weer last van de hamstring. Het toernooi kwam toch net iets te vroeg.” De fans toonden alle begrip: “Balen, maar wel een verstandig besluit.”

Europese titels en beste Nederlanders

De individuele Europese titels all-around bij de heren ging met totaal 1828,22 punten  naar Pieter-Jan De Backer uit België, gevolgd door landgenoot Lode D’Hollander (zilver) en Felix Ruehl uit Duitsland. Bij de dames werd Hanna Báhegyi Europees Kampioen met 1836,98 punten en haar landgenote Adél Mukli derde. Het zilver was voor de Belgische Laurena Van Leeuwen. Wat dat betreft zijn onze zuiderburen en Hongarije al jaren de grootmachten in deze sport. De beste bij de Nederlandse dames was Michelle Emmen, die all-around met totaal 1.364,64 punten vijftiende werd. Bij de Speedonderdelen, zowel met 30 seconden als met 3 minuten, werd ze twaalfde met respectievelijk 450 en 447 punten. Bij Freestyle werd het met 233,82 punten een zesentwintigste plaats. De andere dames eindigden rond de dertigste plaats. Hoek behaalde bij de heren met totaal 1.235,88 punten all-around een dertiende plaats. Bij de Speedonderdelen werd hij met 30 seconden dertiende met 400 punten en met 3 minuten zeventiende met 385 punten. Bij Freestyle werd het met 450,88 punten een vierentwintigste plaats.

Triple Unders, leuk toernooi en ervaring rijker

Tot slot werd nog voor wie wilde het onderdeel Triple Unders gehouden op de EK. Michele Emmen (10e met 142 punten), Carola Durlacher (15e met 116 punten) en Femke Hendriks  (21e met 54 punten) pakten dit optionele onderdeel  ook nog even mee. De Hongaren gingen helemaal los en leken hier extra op getraind te hebben. Al wist de Belgische Eve van Belleghem zich toch nog even in de top te wringen met de tweede score (352). Tussen de Hongaarse Hanna Bánhegyi (eerste met 438)en Flóre Bánhegyi (derde met 278). Landgenote Blanke Kiss werd vierde met 262 punten. Voor Nederlandse begrippen heeft het team goede prestaties geleverd in Idar-Oberstein. In ieder geval staat de rood-wit-blauwe vlag weer op de internationale kaart van deze sportwereld en nu is het hard werken om in de komende periode de aansluiting met de top te bewerkstelligen. Fan Jeroen vatte het voor iedereen samen op de groepsapp: “Ik hoop dat de skippers van Team Nederland een leuk toernooi hebben gehad en een ervaring rijker zijn. Ik denk dat we hier trots kunnen zijn op hen, ongeacht de eindstand.”

Livestream en complete uitslagen

Op zondag 2 augustus 2015 werd de EK Rope Skipping 2015 in stijl afgesloten met een gala waarbij de toeschouwers weer van een prachtige show konden genieten: met komiek en acrobaat Christoph Engels,  Magic Artists in een unieke act propvol fantastische crossovers tussen sport en kunst, de Europees Kampioen HipHop 18+ Own Risk  (die furore heeft gemaakt in Got To Dance Deutschland) en tot slot de Highlanders van VfR Baumholder met een turnact. De EK Rope Skipping 2015 was dankzij de Duitse Olympische Sport Federadie (DOSB) op alle drie wedstrijddagen live te volgen via het livestreamkanaal Sport Deutschland TV, waar de opnames nog steeds terug te zien zijn. Met ook samenvattingen en hoogtepunten van elke dag en interviews. Meer informatie en de complete uitslagen van de EK zijn te vinden op de websites van de Duitse organisatie van de EK 2015 in Idar-Oberstein en de Europese Rope Skipping Organisatie (ERSO).

>>> Wil jij of je club ook Rope Skipping uitproberen en/of opnemen in het sportaanbod, neem dan contact op met de Nederlandse Rope Skipping Organisaite (NRSO) via: info@nrso.nl

Artikel GymPOWER.nl | Tekst © Redactie GymPOWER.nl | Screenshots en foto’s © NRSO/© Carola Durlacher/© Oranjefans