Actueel op GP
Home » GP Actueel » Terugblik IAG 2018: een rondje om het nog even niet af te leren
Terugblik IAG 2018: een rondje om het nog even niet af te leren

Terugblik IAG 2018: een rondje om het nog even niet af te leren

‘s-HERTOGENBOSCH – Na vijf jaar elk Hemelvaartsweekeinde trouwe dienst met vele activiteiten en (live) verslaggeving als partner van het IAG Sportevent, konden GymPOWER-verslaggevers het dit jaar niet laten om op de eerste twee dagen een nieuwsgierig rondje op het IAG te maken, om het nog even niet af te leren. Het gonsde er weer van de sport- en spelactiviteiten in en om De Plek en de Maaspoort Sports & Events hallen. Bovenal bleek het een feestje der ontmoetingen. Er vanuit gaande, dat we niet alles en iedereen hebben kunnen zien en spreken in die paar uurtjes op het IAG, dat vier dagen lang weer het kloppend (gym)sporthart was van Nederland.

Op twee zonovergoten warme middagen, prima weer voor de vele buitenactiviteiten van het IAG, wapperden de paarse banners ons al van verre tegemoet en de overvolle parkeerplaats aan de zijkant deed vermoeden dat velen weer het unieke sportevenement hadden weten te vinden. Bij de kaartjescontrole bij de ingang gelijk bekenden gezien en gesproken. Een stagiair van twee jaar terug, inmiddels afgestudeerd, staat hier weer monter zijn bijdrage te leveren in het IAG-vrijwilligerslegioen. Toen snapten we al dat het rondje IAG bepaald niet incognito en kort zou zijn. Gewapend met het dagprogramma en de routebeschrijving gingen we desalniettemin vol goede moed onze nieuwsgierige neus achterna.

Sportcourt, speelkastelen, knutselcorner en open podium

Foto © Yoshida Creative Productions

Foto © Yoshida Creative Productions

De eerste aanblik van het IAG was het sportcourt buiten, de eerste dag nog leeg vanwege een buitje, de tweede dag stond er een massa rhönraderen te midden van opgetogen kinderen die als altijd betoverd door het grote wiel graag wilden proberen hoe dat nou aanvoelt. Heerlijke sport, mooi dat het hier weer op het programma stond. Als ze het maar goed en veilig begeleiden! Verderop veel fun met airmateriaal met o.a. een flinke stapel Airgym Airtracks als freeruntrack en enkele grote speelkastelen. Altijd wonderlijk hoeveel aantrekkingskracht dat heeft op kinderen: eindeloos spelen, springen, hangen en weer opnieuw beginnen. Om het open podium buiten op het IAG-plein heen gewandeld en de uitgezette spelletjes op het plein van dichtbij geïnspecteerd, zonder de verleiding te kunnen weerstaan om even het hinkelspel te testen. Een praatje gemaakt met Gertruud Verwoert van Gezond Den Bosch, de grote baas van het plein en de buitenactiviteiten van het IAG. Duidelijk weer in haar schik en druk bezig alles in de goede banen te leiden.

Er werd toen omgeroepen dat er na de instuif in de gezellige knutselcorner (een knutselhoek, echt op de hoek van het plein) poppenkastspel op het open podium te bewonderen viel. Zowaar, Jan Klaassen en Katrijn hebben het IAG gevonden! Het Bossche sportevent heeft het accent van de buitenactiviteiten nog verder verlegd naar de jongste bezoekers. Op de tweede dag aanschouwden we het klassieke poppenkastspel op het open podium, dat ademloos gevolgd werd door een kinderkring op de eerste rang. Eerder stond op het open podium een stralende Yuri van Gelder himself die er een hoeksteunchallenge begeleidde, gewonnen door een meisje! “De meisjes zijn sterker vandaag”, constateerde ook Van Gelder verbaasd, wiens gemoedelijkheid even indrukwekkend blijft na alle wederwaardigheden en tegenslagen die hij achter de kiezen heeft in zijn lange sportcarrière.

Brabantse gemoedelijkheid en wereldtoppers

Foto's © Yoshida Creative Productions

Foto’s © Yoshida Creative Productions

Van Gelder was er in gezelschap van zijn vader en het viel op hoe de Nederlandse ringenspecialist straalde en bulkte van het zelfvertrouwen. Nu begrijpen we waarom. Zelfs voor de ‘Dutch Lord of the Rings’ die vele klinkende internationale resultaten behaald heeft, over een palmares beschikt waar weinigen over kunnen dromen en de Olympische finale legaal gehaald heeft, is het na al die jaren in trouwe Oranjedienst een wereldprestatie om een sponsor te vinden die in hem gelooft en investeert in zijn ontwikkeling en toekomst. Het is hem gelukt en met Business Forensics hij kan nu vanuit zijn trainingsstekkie in Brabant vol aan de bak in de aanloop naar zijn lang verbeide internationale comeback in de World Cup series en het toewerken naar het verzilveren van zijn vijfde kans op de Olympische Spelen. Tokyo 2020 halen via het wereldbekercircuit is nu een reëel verhaal geworden. Met als eerste tussenstop de World Cup in Osijek vanaf 25 mei 2018.

De bar met terras rechts gelaten en na alle ontmoetingen en sightseeing eindelijk bij De Plek naar binnen gewandeld. Bij de deur uiteraard alweer bekenden tegen het lijf gelopen. Medewerkers die met Hemelvaart werken, een aantal in hun vrije tijd, waar anderen hier alleen maar komen voor ontspanning. Ze waren benieuwd naar hoe druk het ging worden en of ze goed voorbereid waren om die drukte aan te kunnen. Ze hadden er in ieder geval zin in en waren zeker flink hun best aan het doen. We liepen Erik Cornelissen, het Hoofd Beveiliging IAG, tegen het lijf en hem nog even ingeseind dat er op het IAG-plein een kostbaar acropakje alleen achtergelaten was, moederziel alleen verscholen hangende aan de achterkant van een plantenbak. Hij stapte er gelijk op af om de situatie op te lossen. Vriend Tonny van Eenbergen van ‘Tonny’s Topsportcafé’ dit jaar niet gezien, hij zat kennelijk toen in Parijs als ‘secondant’ van de Bossche wereldtopper Bas Verwijlen op een World Cup waar de schermer een belangrijke medaille won voor zijn sportcarrière. Overigens is deze Olympische topsport ook een paradepaartje van De Plek en het IAG. Elk jaar weer werd tijdens het IAG de Slag om Den Bosch gestreden, georganiseerd door Schermclub Den Bosch.

Young Enthusiastic Seniors en Gym 4 Life Challenge

Foto © Yoshida Creative Productions

Foto © Yoshida Creative Productions

Een paar meters verder van de ingang, ontmoetten we een aantal dames en heren van de YES-groep tegen, goede bekenden van de Wereld Gymnaestrada van 2015 in Helsinki, Finland. De Young Enthusiastic Seniors zijn sporters en supporters van tussen de 30 en de 80, die hun sporen dik hebben verdiend als gymnasten in diverse gymsporten en die in verschillende functies nog steeds zich inzetten voor hun thuisclub en/of de bond. Noem ze geen veteranen, dat zijn ze niet en zo willen ze ook niet genoemd worden. Nog te levenslustig en actief om achter de geraniums bewegingloos te zitten indommelen. Ze groetten joviaal en vertelden honderd uit over de YES-trainingen en ontwikkelingen in het afgelopen half jaar. Er werd wat afgelachen en spontaan werden vele herinneringen opgehaald aan de voorgaande Wereld Gymnaestrada’s. De YES-groep hield op het IAG weer een intensieve, meerdaagse trainingsstage, in voorbereiding op de volgende Wereld Gymnaestrada in 2019 in Dornbirn, Oostenrijk. Fanatiek in de trainingszaal, daarbuiten volop gezelligheid onder elkaar. Leuk om ze allemaal weer te zien en te spreken.

YES-trainer/coach Marja Mook vertelt later in het zonnetje op het plein hoe bijzonder ze het vindt om weer hier samen te zijn en hoeveel ze genieten van alles wat het IAG te bieden heeft. Het is een mooi evenement op een ideale locatie die de YES-groep ook alles biedt voor teambuilding en ontspanning.  Om het forse EHBO-team heen laverend werpen we nog nieuwsgierig een blik in de Kleine Volk-zaal waar het krioelt van de enthousiaste kindertjes. Nog even leuk als altijd, dit gymzaaltje voor kleine reuzen! Vaste kracht (en dansdocente) Trees van Ommen-Maurix is vandaag hier niet te vinden, maar wel bij de YES-training boven waar, als we er zijn, flink getraind wordt op de danspasjes en de acrobatiek. We kijken vol ontzag naar hoe ver ze al gevorderd zijn in de nieuwe demo-oefening en wat ze er allemaal bij hebben getimmerd. Op de zaterdagavond zullen ze een een sneak preview geven, een korte demo tijdens de IAG Gym for Life Challenge. Op het IAG 2019 wordt het hier voor de YES-groep de generale repetitie, in de aanloop naar Dornbirn 2019. Nog een jaartje te gaan!

Diplomaturnen, apenkooien en World Cup-ambities

De zaal in De Plek op de begane grond, naast de kantine, waar het diplomaturnen van Flik-Flak Sportclub werd gedraaid, was dichtbij en drommen ouders stonden voor het grote raam trots toe te kijken hoe hun kinderen het er vanaf brachten. Wat een onschuldige emotie, wat een pril geluk. Bijna onvoorstelbaar die eerste onwetende kennismaking. Met weemoed denken we terug aan dat moment ruim vijfentwintig jaar terug, voordat ons kind vol verwondering en plezier aan zijn turnsportcarrière begon, die hem hier ook een tijdje gebracht heeft in De Plek, getuige de foto op het raam van het InnoSportLab ‘s-Hertogenbosch op de tweede verdieping die ook op de website van het IAG prijkt.

Foto © Casper Beijn

Foto © Casper Beijn

 

In de Theaterzaal beneden, tussen de turn- en trampolinezaal van De Plek in, waren een massa kinderen enthousiast en vol vuur aan het apenkooien naar het grote voorbeeld van de Ossche Apenkooikampioenschappen, o.a. op een hele berg Airgym Airtracks. Ruim zestien scholen hadden hun leerlingen hiervoor ingeschreven, een record voor Bossche begrippen! Bij de volle tribune in de theaterzaal van De Plek stond Han Willemse, IAG vrijwilliger in de beveiliging met zo’n praatsnoertje in het oor. We kennen hem als enthousiaste acrovader van Flik-Flak Sportclub. Daarom nog even met elkaar de topprestaties van Team Nederland op de recent gehouden Wereldkampioenschapen acrobatische gymnastiek 2018 in Antwerpen besproken. We zijn het roerend met elkaar eens: geweldig was het… en ook dat er een samenvatting op tv is uitgezonden, op Sporza dan. De Belgen gingen ons hierin voor en gaven het goede voorbeeld hoe het wel kan, zowel in de (acro)sport als in de sportverslaggeving.

Dat deed ons herinneren, dat het lang geleden is dat er hier in Nederland een internationaal titeltoernooi in de gymsport georganiseerd is. In het buitenland wordt er geroepen dat het IAG een prima locatie heeft daarvoor, of anders een Wereld Cup of Grand Prix. Maar dat moet je qua organisatie aankunnen en voldoende sponsoren voor zien te vinden.  In Nederland moeten de media en het grote publiek kennelijk nog ontdekken dat acrogym een topsport is, terwijl ‘we’ inmiddels een grootmacht in de dop zijn en er vele Oranjeteams tot de wereldtop worden gerekend. Maar niet getreurd, het IAG-toernooi bood weer de kans om van acrogym op wereldniveau te genieten. Dit keer is Acrogym TV weer gecharterd om de livestream te verzorgen. We trappelden vol ongeduld om de Maaspoorthal te kunnen bestormen, maar er was eerst nog veel te zien en te doen in De Plek voordat we dat rondje konden afmaken.

Machtige sprongen en salto’s in kweekvijver van talent 

In de trampolinehal stonden op de eerste dag de rhönraderen in de ruimte tussen de grote wedstrijdtrampolines en de tumbling- en springbanen. Hier ontmoetten we Oranjecoach Anita Teunissen-Lammertink van het Nederlandse senior mixed EK-teamgymteam, die clinics springen gaf aan de IAG-kampers en een groep springers van haar eigen club, Turnschool Rijssen, begeleidde. Ze hadden het aardig naar hun zin. Net als met Rope Skpping – Team Nederland deed een week eerder mee aan het Open UK Jump Rope in Birmingham – was er dit jaar geen Micro-Teamgymwedstrijd op het IAG, maar dat kon de pret niet drukken. We praatten nog na over het KNGU-testmoment voor de drie Oranjeteams in het EK-traject 2018 paar maanden terug in Nijverdal. Het gaat sindsdien in ieder geval heel goed met het senioren mixteam dat Anita mede coacht. Het EK-testmoment heeft een mooie boost gegeven. We werden onderbroken door enkele jonge vrijwilligers die de deur tussen de Kleine Volk-zaal en de trampolinehal bewaakten. Enkele moeders waren toch naar binnen geglipt om hun kroost op de grote trampolines te laten springen. Dat kan wel op het IAG maar wanneer het is ingeroosterd en er begeleiders bij zijn om ze veilig te laten springen. Leg dat eens uit aan enthousiaste kids en moeders die zich in het trampolinewalhalla wanen.

Foto © Casper Beijn

Foto © Casper Beijn

Als we er zijn, is de trampolinehal van Flik-Flak Sportclub ook even het domein van de topspringers die het niet kunnen laten om hun machtige sprongen en salto’s op de levensgrote trampolines te testen. Altijd boeiend om te kijken wat ze kunnen. Wat een lefgozers zijn het, deze gymnasten. Het is een schier heilige plaats met tweevoudig Olympiër en voormalig Oranje trampolinespringster Rea Lenders aan de muur. Hier is gestreden en geleden, hier zijn vele trampolinelegenden geboren, en/of getogen en opgegroeid en hier wordt de volgende talentvolle generatie voorbereid op het grote werk in Oranje.

Trainingsmaatjes en trampolinetalenten bij Flik-Flak Nienke Bosma, Senna van Gelder en Megan Brouwers hebben goud, zilver en brons gewonnen op het IAG-toernooi in de Maaspoort en krijgen hier op de GymPOWER Airgym Hotspot al giechelend deels hun gloriemoment in de eeuwigheid. Senna en Nienke gaan definitely synchro airtumbling uitvinden en Olympisch maken op de Airgym Airtracks. We groetten er Guitho de Wolff, één van de Nederlandse toppers in het springen. Het kriebelt weer en het springen zal hem nimmer met rust laten. Maar goed ook met zoveel talent. Zijn trainer/coach bij GV Turn ’87 Oostburg, Kristine Provo, is hier weer met plezier op het IAG en brengt ons weer het UEG-sportevent Eurogym onder de aandacht, de Wereld Gymnaestrada voor jongeren die deze zomer lekker dichtbij wordt gehouden in Luik, België. Betaalbaar en hartstikke leuk voor jonge gymsporters en goed voor de clubteambuilding, is ze van overtuigd. We moeten er deze zomer toch een keertje gaan kijken!

Turnstrategieën en testevent voor Nederlands talent

Foto © Theresa Beijn

Foto © Theresa Beijn

Teruggelopen in de kantine ontdekten we Oranjecoach Nico Zijp en bondscoach Gerben Wiersma in de hoek, in een geanimeerd gesprek. Met elkaar turnstrategieën doornemend, vermoedden we. Na de successen van Tisha Volleman en Shadé van Oorschot in Oranje is sinds dit seizoen het RTC in Den Bosch naast het herenturnen en het trampolinespringen uitgebreid met het damesturnen. De damesturnwedstrijden op het IAG-toernooi waren wederom volgeboekt en belangrijk voor jonge turnsters, zeker voor die van (Jong) Oranje en alle talenten die daarvoor ambities koesteren. In het jaar van de Jeugd Olympische Spelen in Buenos Aires is het IAG wederom een belangrijke schakel in het traject ernaartoe, dat mooie wedstrijdervaring opleverde.  Laura de Witt en Astrid de Zeeuw van Topturnen Oost-Nederland (TON Almelo) dat een nieuwe sponsor heeft gevonden in Klaverblad Verzekeringen turnden zich hier, onder begeleiding van Frank Louter naar het goud en zilver met respectievelijk 48,600 punten en 47,800 punten. Shadé van Oorschot hield de eer voor Topturnen Zuid hoog met 47,450 punten voor het brons.

Maar ook senioren maakten hun opwachting. Oranjeturnster Marieke van Egmond van TON Almelo voegde zich toe aan het bijzondere IAG-erelijstje van toppers die het turntoernooi bij de senioren eredivisie op hun naam schreven. Maartje Wurkum, de jongste aanwinst in Oranje vanuit De Hazenkamp Gymsports uit Nijmegen, werd tweede met 46,050 punten en routinier Denise Tan van SV Pax Haarlemmermeer derde met 44,800 punten. Het IAG is dit jaar één van de eerste grote wedstrijden in Nederland voor deze turnsters en dat was te zien. De beoogde kwaliteit van de routines was nog niet tot volle wasdom gekomen. Opvallend was het debuut van Marisa Koedood van Pro Patria Zoetermeer bij de senioren, een lang afgewachte comeback na veel blessureleed, al turnde ze alleen op balk waar ze de beste score van de senioren turnde met 11,950 punten. Niet iedereen turnde een complete meerkamp en er waren veel afmeldingen zoals van regerend Nederlands kampioene Tisha Volleman. Er was op het IAG-toernooi twee dagen lang van vroeg tot laat genoeg turnspektakel in de Maaspoort voor wie zich getroostte naar Den Bosch af te reizen. Jammer genoeg schitterde het herenturnen weer door afwezigheid. Dat is nog steeds een groot gemis op het IAG.

Internationale winnaars en Nederlandse deelnemers 

Foto © Theresa Beijn

Foto © Theresa Beijn

Als laatste wedstrijd op de vrijdagavond is er nog een jeugdinterland geturnd. Twee teams namens Nederland met toepasselijke gelegenheidsnamen om ze te onderscheiden, met acht opkomende talenten die internationaal nog naam moeten maken, namen het op tegen het talententeam van de Amerikaanse topclub WOGA. Het moest als een testwedstrijd gezien worden, goed voor de ervaring – turnende op een groot internationaal toernooi met sterke concurrentie – en een mooie krachtmeting onder druk om er achter te komen of ze op die piepjonge leeftijd al kunnen tonen wat ze in huis hebben. Het Amerikaanse team dat helemaal naar Den Bosch toe is gekomen, met Baylie Belman, Courtney McCann, Ashlee Sullivan en Ella Murphy, won niet geheel onverwacht met 138,150 punten. “[…] It was an overall amazing International experience for some of our young athletes!”, staat op de FB-pagina van WOGA, de wereldberoemde club die wereldtoppers heeft voortgebracht als Olympisch kampioene Nastia Liukin. WOGA behaalde het goud met een straatlengte verschil van 4,35 punten op de nummer twee,  Team Oranje met Ghizlane Barraki, Pleun Reinders, Sanne Zijlstra en Yara van Lierop (133,800 punten). Team Rood-Wit-Blauw met Floor Sooff, Ines van Son, Lisa Roosen en Floor de Wolf bracht het tot 131,600 punten voor het brons.

Op de tweede dag ontmoetten we in de kantine van De Plek trainster/coach Aimée Tent, de moeder van Felien Norder en de gymnastes van Acrogym Ter Apel, – de gloednieuwe acrovereniging in uiterst Oost-Groningen die voortkomt uit TAGV -, die mee ging dingen voor een plek in de IAG Gym for Life Challenge. De dames waren in alle staten, want voor het eerst deden ze mee aan deze nieuwe showgroepcompetitie. Half aan de broodjes van de kantine, half in de make-up bij de stylistes, uitkijkende naar hun optreden tijdens de theatershow die avond in de Maaspoort. Het idee voor deze wedstrijd is na de voorbereiding in voorgaande jaren eindelijk aangeslagen en uitgekristalliseerd. Op het IAG 2018 deden teams uit tien landen mee, begrepen we. Een mooi voorproefje voor de eerste Europese Gym for Life Challenge voor clubteams, ook deze zomer in Luik, België. Het team van Acrogym Ter Apel behaalde een plaats in de IAG-GFLC-finale op de zaterdagavond en werd in een veld met acht finalisten uiteindelijk vierde, achter het team Haifa Flyers uit Israël, het team van V&K Uden en het team van Flik-Flak Sportclub.  Ze hielden de teams van Flying Angels uit Groot-Brittannië, Gymno Kieldrecht uit België en Trios Rossum uit Nederland achter zich. Een verdienstelijke prestatie! Wie weet is dit de eerste stap in een mooie en lange carrière in deze gymsport, die door het IAG een voet tussen de deur krijgt in Nederland.

Ritmische gymnastiek, airtumbling en veilig sporten 

Foto © Theresa Beijn

Foto © Theresa Beijn

Een nieuwsgierige klim helemaal naar de bovenste verdiepingen van De Plek levert ook de nodige info over het IAG anno 2018. In de ene dansstudio werd hard gewerkt, er werd een clinic dans gegeven aan jonge IAG-kampers. In de studio die voor het paaldansen en G-dans wordt gebruikt, was er (nog) geen beweging te bekennen toen we er waren. In de acrozaal hield GTV De Badhoeve uit Amsterdam haar trainingsstage met een flink aantal ritmische gymnastes van de eigen club. Een groot avontuur is het voor de sierlijke jongedames die ijverig staan te stretchen als we binnen komen. Voor een aantal van hen betekende de IAG-stage voor het eerst een paar dagen ver van huis zonder ouders elders vertoeven. Ze hebben er lang met plezier naar uitgekeken en genieten met volle teugen. Nieuwe omgeving, nieuwe ervaringen, nieuwe inspiratie. Als afwisseling hebben ze bijvoorbeeld een workshop rhönradturnen gedaan, goed voor de ruimtelijke coördinatie. “Het was eerst even wennen voor ze, maar eenmaal gewend vonden ze het hartstikke leuk en kregen er niet genoeg van”, vertelde trainer/coach Etteke Mojet. In de sportzalen in de nieuwe aanbouw van De Plek werd de clinic capoeira en de demotraining van de YES-groep gehouden. Helemaal boven lag op de lees- en wachttafel een flyer met het programma van de volledig verzorgde vrijdagochtendsessie over een sportieve en gezonde levensstijl op gevorderde leeftijd. Heel smart met een legertje Young Enthusiastic Seniors in huis.

Toen brak eindelijk het moment aan dat we ons richting de Maaspoort Sports & Events hal konden begeven. Nog even staan kletsen met voormalig IAG-stagiaire Nikki Maessen uit Limburg die hier net als bij de Limburgse Kampioenschappen Turnen 2018 weer met plezier aan de slag is als vrijwilligster. Met een schuin oog naar het bowlingcentrum op de hoek uiteindelijk de lobby van Maaspoort Sports & Events binnen gerold, waar er weer ruimte gemaakt was voor de stands van de sponsoren van het IAG 2018. Voormalig topturners Sebastiaan Kokke en Koen Harkx van Flik-Flak Sportclub stonden in de hal bij de Airgym Airtracks stand met de actie ‘Win een Airgym Hotspot voor jezelf!’. Harkx die sinds kort voor zichzelf is met KoenOss Sporting begonnen met o.a. dit airmateriaal, vertelde enthousiast over alle belangstelling en aanloop. Onder zijn toeziend oog konden serieuze sportbeoefenaars en topsporters de airmatten testen, die volgens Koen en Oranjecoach Anita (die er ook naar kwam kijken) zich onderscheiden door het materiaal waarvan het gemaakt is en de stevige toplaag die de gymnasten extra veerkracht en een veilig gevoel geven bij het springen.

Sponsoren, coachingpower en dromen over ‘Goud’

Foto © Yoshida Creative Productions

Foto © Yoshida Creative Productions

Trainer/coach en turnvader Enrico Visser, eigenaar van de grootste turnwinkel van Europa, CEK-GK Gymnastics uit Zwijndrecht en al een paar jaar trouw sponsor van het IAG, stond in eigen persoon bij zijn stand met weer een uitgebreid assortiment aan turnkleding en accessoires. We spraken elkaar weer na lange tijd en hadden het er over hoeveel er is veranderd in de turnsport in tien jaar tijd. We kregen het over de unieke film in wording ‘Goud’, een productie van BADR Film, met turner David Wristers van Turn4U in de hoofdrol en een bijzondere gastrol voor Olympiër en Oranjeturner Bart Deurloo die bij O&O Zwijndrecht traint en hij in zijn loopbaan als trainer ook gecoacht heeft. “Bart is nog lang niet uitgeturnd”, beaamt hij terecht fier. Er is voor Goud gefilmd op unieke wedstrijdlocaties in Nederland en in Duitsland, wist Enrico te vertellen. Het wordt een bijzondere film over de rol van coachende ouders in de sport. De film staat gepland om eind van dit jaar uit te komen.  We zijn benieuwd naar het eindresultaat!

Even verderop staat bij de ingang van de opwarmzaal een andere legende uit de turnwereld die hier vaak op het IAG heeft gestaan, voormalig bondscoach herenturnen Rob Stout. Op het eerste IAG in 2013 begeleidde hij hier nog de jonge turners van O&O Zwijndrecht. Tegenwoordig is Rob overgestapt naar het damesturnen. Hij begeleidde turnsters van zijn club te begeleiden die op het IAG hoopten te schitteren. Zijn eigen dochter en groot talent Melanie Stout stond dit jaar nog niet in de turnarena op het IAG, dat kwam jammer genoeg te vroeg. Pas op de Open Bredase Turnkampioenschappen (OBTK) 2018 in Breda zou ze een voorzichtige comeback kunnen maken na blessureleed. Vader Stout had er alle vertrouwen in, net als in de andere O&O turnsters op het IAG-toernooi in Den Bosch.

Trampolinespringen en acrogym op IAG-toernooi

Foto © Theresa Beijn

Foto © Theresa Beijn

Eindelijk konden we hierna bij de Maaspoort Sports & Events wedstrijdhal om de hoek gluren om in een oogopslag poolshoogte te nemen hoe het dit jaar ingericht was. Het trampolinespringen stond gelijk naast de ingang opgesteld, overal breed verspreid over de hele wedstrijdvloer de diverse turntoestellen en in het midden werd de vloer, om en om gebruikt voor zowel de vloeroefeningen van de turnsters als de balans- en tempo-oefeningen van de acroteams. Geflankeerd dit jaar door de Kiss & Cry Corner met een zwart afgedekt sponsorenbord en de hashtag #IAG2018 in gouden ballonletters. Er stonden hier weer een keur aan (potentiële) toppers en talenten uit binnen en buitenland te springen, te turnen en te acroën dat het een lust was voor de sportliefhebbers.

Bij het trampolinespringen waren er drie categorieën voor dames en heren, waarbij het goud ging naar klinkende namen uit de Nederlandse competitie: Nienke Bosma (45,930 punten), Spencer van Oorschot (40,475 punten), Julia van Ham (48,940 punten), Cas Westbroek (46,080 punten), Caitlin vd Heuvel (49,135 punten) en Milco Abrahams (Mr No Fear was weer goed op dreef met zijn keuze, met 54,890 punten voor de finale-oefening en totaal 150,590 punten!) Eén naam viel extra op in de lijst: Rick Villafuerte werd derde in de categorie All Ages met 38,245 punten, de neef van de eerste Olympiër in het trampolinespringen namens Nederland (op de Spelen van Melbourne in 2000), Alan Villafuerte. De saga continues, rember the name!

Fotografie, livestream en sportverslaggeving

Foto © Yoshida Creative Productons

Foto © Yoshida Creative Productons

Verslaggever Martine Hooijenga-Le Duc volgde de acrogymwedstrijden op het IAG 2018, waarin sterke teams deelnamen uit binnen- en buitenland, waaronder ook een aantal WK-gangers. Haar verslag over de acropower op het IAG staat in een apart artikel op GymPOWER. Al konden we er natuurlijk niet aan ontkomen om deze schitterende topsport met grote Olympische ambitie ook te zien en te volgen toen we er waren. Daar gaat het unieke format van het IAG uiteindelijk over, al is het nog steeds zoeken naar de juiste mix op de vloer om elke toeschouwer op de tribune en kijker van de livestream, tevreden te behouden. Niet iedereen is liefhebber van alle gymsporten. De ritmische gymnastiekwedstrijden hebben we totaal gemist dit jaar, maar die werden alleen gehouden op de laatste twee dagen van het IAG. Er waren nog veel meer sporttoernooien dit weekeinde om verslag over te doen en dan moet je keuzes maken en creatief met je tijd omgaan.

Fotograaf Yoshida van Yoshida Creative Productions was geaccrediteerd namens GymPOWER Sportmagazine en ging op vrijdagmiddag een paar uurtjes aan de slag, te midden van een bataljon andere collega’s met grotere en kleinere toeters van lenzen. Altijd een goede vraag waar al die foto’s hierna terechtkomen. In een krant in Israel bijvoorbeeld, zagen we voorbijkomen op FB. Het was wat dat betreft weer even uitleggen bij de ingang wat we kwamen doen. Een sportjournalist is en blijft een schaars en onbegrepen fenomeen in gymsportland. Aan een echte perstafel beneden was niet gedacht, dus zochten we (uiteindelijk) de tribune helemaal boven op waar vooral de jonge fans luidruchtig hun favoriete gymnasten en teams geestdriftig aanmoedigden. Op de tribunes boven in de Maaspoort heb je wel het beste overall overzicht, weten we nog van alle voorgaande keren dat GymPOWER TV de livestream hier draaide. We hielden het kijken naar wedstrijden in de verzengende hitte een paar uur uit, afgewisseld met de lange (klim) terug naar buiten voor de nodige korte pauzes. Even bijkomen en genieten in de zon op het terras op het IAG-plein. Dit jaar zagen we hier alleen de medaille-uitreiking van de stralende trampolinespringers op het open podium.

Vroegtijdig afscheid van een sportevent met potentie 

Foto © Yoshida Creative Productions

Foto © Yoshida Creative Productions

Om toen de vrijheid te nemen om vroegtijdig afscheid te nemen van het vierdaags multisportevent in Den Bosch, intussen onderweg naar de zevende editie in 2019. De complete uitslagen van alle wedstrijden en meer informatie is te vinden op de social media en de website van het IAG Sportevent, met dit jaar naast FB en Instagram ook de primeur van updates via Snapchat. Nog steeds heeft het de potentie uit te groeien tot het leukste, grootste en mooiste van Nederland. Als sportjournalist keer je hier alleen terug, – zeker voor vier dagen op rij -, als het IAG-toernooi grote namen en kwalificatiemomenten in welke sport ook blijft strikken. Als sporter, sportliefhebber en (groot)ouder van enthousiaste kinderen zou je hier elk jaar terug kunnen komen, al is het minstens op één van de vier dagen. Ondanks kritiekpunten op de gigantische organisatie, zijn er ook vele sportliefhebbers en -beoefenaars in en buiten Nederland die het mooi zouden vinden als het IAG vastgeprikt blijft op de sportkalender. Het IAG blijkt in de praktijk immers een ingeburgerd sportevent, dat je sowieso niet zomaar zou kunnen en willen vervangen of missen.

Copyright: Ook op deze tekst en beelden op de GymPOWER-website berust © copyright. Ze zijn onder persaccreditatie gemaakt voor en verstrekt aan GymPOWER en kunnen niet elders gebruikt worden zonder uitdrukkelijke schriftelijke toestemming van de Sportredactie van GymPOWER en de auteurs ervan. Bij vragen over deze publicatie mail naar sportredactie.gympower@gmail.com.

Artikel © Sportredactie Stg. GymPOWER | Tekst en foto’s © Theresa Beijn | Foto’s © Yoshida Creative Productions| Video en foto’s © Casper Beijn