Actueel op GP
Home » GP Actueel » Terugblik @ OKWN 2018: succesvol, volgepakt met actie en populairder dan ooit

Terugblik @ OKWN 2018: succesvol, volgepakt met actie en populairder dan ooit

BEVERIJK – Het Open Kampioenschap Acrogym West Nederland (OKWN) is één van de oudste (als niet het oudste (acro)) gymtoernooien die we in Nederland kennen, en dit jaar stroomde het toernooi opnieuw vol met teams die zich hier graag op de vloer presenteerden. Dankzij de rijke geschiedenis van het toernooi is het tevens een zeer populaire wedstrijd van twee dagen volgepakt met actie, en met opnieuw een succesvol weekend kan de organisatie – sinds 2017 is dit de District Technische Commissie Acrogym KNGU Mid-West – tevreden terugkijken. GymPOWER-sportjournalist © Martine Hooijenga-Le Duc schreef deze terugblik, geillustreerd met de actiebeelden vastgelegd door fotograaf © Bart Treuren.

Archieffoto 2016 © Theresa Beijn/GymPOWER

Archieffoto 2016 © Theresa Beijn/GymPOWER

Rijke geschiedenis

Het eerste OKWN dateert alweer van 1996, toen Map Jansen en Gerda Detmar de eerste versie in Amsterdam organiseerden. Kort daarna verhuisde het toernooi naar sporthal De Walvis in Beverwijk, waar het vanuit gymnastiekvereniging CCO Zaandam bijna jaarlijks is georganiseerd totdat Jansen en Detmar het stokje overdroegen na de OKWN 2016 en de organisatie overgedragen werd aan de District Technische Commissie Acrogym Mid-West. Inmiddels mag het toernooi in Beverwijk een goede traditie genoemd worden dat elk voorjaar weer op de sportkalender prijkt. Van over heel Nederland reizen teams af om mee te doen aan de wedstrijden.

De organisatie moest zelfs een beperking van maximaal 20 teams per vereniging opstellen om de wedstrijd binnen twee dagen af te kunnen ronden. Het geeft echter duidelijk het succes van het OKWN weer, als de aanmeldingen zulke vormen aannemen! De wedstrijd liep ondanks de grote deelnemersaantallen mooi door, er was bijna geen uitloop en de supporters op  de ruime tribunes (hierdoor leken het er soms wat minder maar dat kwam meer door de grootte van de sporthal dan door het gebrek aan aandacht) konden dus non stop genieten van mooi acro. Ook de muziek was goed georganiseerd en kwam van boven, wat ook gewaardeerd werd.

Timing en populariteit

Foto © Bart Treuren

Foto © Bart Treuren

Voor gymnasten is de timing van dit kampioenschap één van de redenen dat het zo populair is. Voor sommige teams was het seizoen al vroeg afgelopen door een val bij een wedstrijd of een blessure waardoor niet zoals gewenst gepresteerd kon worden. Door deelname aan dit toernooi kon zo’n team dan alsnog schitteren op de wedstrijdvloer. Deelname stond open voor iedereen, en dat heeft zijn voor- en nadelen. Zo wisten Nederlands Kampioenen in de D-jeugd Bente Janssen Groesbeek, Edi Rooks & Sophie Sund van TV Fit’84 Amstelveen ook hier de gouden medaille te behalen met de gedeeld hoogste artistieke score van 8,400 . Het verschil met de andere teams die niét op de finale terecht gekomen waren was groot, en hun duidelijke overmacht gaf weinig kans voor de teams die eerder het seizoen al afgevallen waren. Maar E-jeugd damespaar Nina Habets & Veerle ten Braak van GV Dos Monster, die op de D/E finale juist niet niet hun beste wedstrijd konden laten zien, wisten hier alsnog een overwinning te boeken die voor hen een veel plezieriger einde van het seizoen betekende dan die finale, dus zij waren juist blij met deze kans.

Daarnaast is het toernooi ook geschikt voor nieuwe en tijdelijke teams. Zo wisten de zusjes Irene en Marijke Barten met hun respectievelijke C-lijn trio’s dit jaar helaas niet de finales van de C-lijn te bereiken. Door samen een gelegenheidsduo in de D-lijn te vormen op het OKWN kregen zij tóch de kans om het seizoen met een medaille af te sluiten: het paar haalde zilver. Zo waren er meer gymnasten die dit seizoen begonnen waren met andere partners maar dit moment aangrepen om op de vloer te kunnen staan met anderen. Daarnaast is het toernooi de kans bij uitstek om het een niveautje hoger te proberen. Damespaar Mariska Onrust-Blok en Senna de Beunje van GV Lycurgus-Hygiëa Krommenie besloot om, na eerder die maand de Nederlandse titel verdiend te hebben in de D-senioren, aan het OKWN mee te doen als C-senior team. En met succes : de dames mochten hier voor Balans het goud in beslag nemen en voor Tempo het brons.

Moeder en dochterteam uit Zierikzee

Foto © Bart Treuren

Foto © Bart Treuren

Het moeder en dochterteam Angela en Kayleigh Schoute van GV Delta Sport Zierikzee werd op dit toernooi vierde. De bijzondere samenwerking in de E-senioren wordt hiermee afgesloten. “Het was een heel mooi seizoen en voor ons ontzettend bijzonder om dit samen te kunnen doen. Nooit gedacht om op mijn leeftijd nog aan acro/turnen te beginnen en dan samen met je dochter een aantal keer zilver te winnen en uiteindelijk nog in de halve finale van het NK te staan.” zegt Angela Schoute op facebook, waarbij zij hun trainsters bedankt en alvast verklapt dat zij weliswaar niet als team verder gaan, maar toch geen van beide van plan zijn te stoppen met de sport.

Voor sommige teams was het OKWN juist een voorbereiding op de Nederlandse Kampioenschappen die nog moesten komen. Diverse teams wisten hier een medaille te bereiken die hen vol zelfvertrouwen naar Ahoy liet gaan op 23 en 24 juni. Voor hen vormde het toernooi een mooi laatste test-moment. De hoogste technische score van het toernooi (17,500) was voor het A-pupillen paar Hanna Westhof, Inge Stienstra en Xiao Mei Harms, die twee weken later vijfde werden bij het Nederlands Kampioenschap maar hier het goud omgehangen kregen.

Showavond met demowedstrijd

Ook werd al voor de twaalfde keer op de zaterdagavond een showavond met demowedstrijd georganiseerd. Dit gaf clubs de mogelijkheid om met demoteams van minimaal 6 deelnemers een mooie show neer te zetten en op die manier hun visitekaartje achtergelaten. Omdat de nadruk hier ligt op samen plezier maken en een mooi schouwspel ten tonele brengen, werd de wedstrijd niet beoordeeld door officiële juryleden maar door een speciale jury. Van piraten via de jungle naar buitenaardse avatars  – vele verschillende thema’s kwamen in de wervelende shows voorbij, zodat het een mooi gevarieerde avond werd. In totaal stonden er zeven shows met deelnemers van 7 tot 38 jaar oud. Het was TV Fit’84 Amstelveen die deze wedstrijd uiteindelijk won met hun Grease-verhaal.

De combinatie van wedstrijden overdag en de showavond op de zaterdagavond maakt het toernooi tot een unicum in de Nederlandse acrogymwereld. Vele vrijwilligers zijn betrokken bij de organisatie van het toernooi en helpen om deze wedstrijd tot een onvergetelijke ervaring te maken voor de gymnasten. De verwachting is dan ook dat dit jaarlijks terugkerend evenement volgend jaar opnieuw grote deelnemersaantallen zal trekken. De teams hebben dan opnieuw een heel seizoen om hiernaar toe te werken!

Meer info, inclusief de complete uitslagen, en beelden zijn te vinden op de Facebookpagina en website van de OKWN alsmede op de fotowebsite van Bart Treuren.

Artikel © Sportredactie GymPOWER | Tekst © Martine Hooijenga-Le Duc | Foto’s OKWN 2018 © Bart Treuren/Barttreuren.eu, foto OKWN 2016 © Theresa Beijn