Actueel GP nieuws
Home » Geen categorie » Terugblik op de Wereldkampioenschappen Ritmische Gymnastiek in Ahoy Rotterdam
Terugblik op de Wereldkampioenschappen Ritmische Gymnastiek in Ahoy Rotterdam

Terugblik op de Wereldkampioenschappen Ritmische Gymnastiek in Ahoy Rotterdam

ROTTERDAM –  Ahoy staat al enkele jaren synoniem voor het Groot-NK-weekeinde van de KNGU oftewel ‘Fantastic Gymnastics’, maar al in 1973 werd in hetzelfde complex de zesde editie van de Wereldkampioenschappen Moderne (Ritmische) Gymnastiek georganiseerd, met deelname namens Nederland. Het zou een van de eerste grote mondiale titeltoernooien worden die de KNGB (en later vanaf 2000 de KNGU) zou gaan organiseren. Nederland geen RG-traditie? Als je in de Nederlandse sportgeschiedenis duikt en blijft graven, blijken er steeds minder gronden voor die stelling.

Op YouTube komen langzaam maar zeker meer video’s uit de archieven boven water, en zo ook de bijzondere beelden van het WK van 1973 in Ahoy Rotterdam. Op dit WK werd Maria Guigova uit Bulgarije op 26-jarige leeftijd voor de derde achtereenvolgende keer wereldkampioen op de meerkamp, hoewel ze de titel toen moest delen met de 20-jarige Galina Shugurova uit de Sovjet Unie. Nog steeds geldt Guigova als een van de grootheden uit de sport, daar ze ook op het afgelopen WK 2017 in Pesaro nog actief aanwezig was als lid van de FIG. Ook de naam Shugurova leeft nog altijd voort in de ritmische gymnastiekboeken doordat ze haar naam heeft weten te verbinden aan een origineel element met de hoepel; tot 2001 zelfs het enige hernoemde element.

Op de WK van 1973 bestond de Nederlandse afvaardiging uit Janny Oost (28e), Berthy van Midden (31e) en Grietine Molenbuur (32e), die het zeker niet onverdienstelijk deden op een deelnemersveld van 63 individuelen. Het succes van de Nederlandse ploeg was beslist niet eenmalig. Na een geboycot WK in 1975, eindigde de Nederlandse afvaardiging in 1977 ook hoog in de middenmoot, met Hanneke Tienstra (28e), Berty van de Kraak (33e) en Ankie van Werd (36e) van de 73 deelneemsters. Weer twee jaar later, in 1979, werd het succes herhaald met Joke de Boer (27e), Susanne Knip (27e) en Irma Borgsteede (32e) op een deelneemersveld van 79 gymnasten.

Bij de groepen in 1973 won de Sovjetunie, voor Tsjechoslowakije en Oost-Duitsland. Destijds was er nog een aparte meerkampfinale: Bulgarije kelderde na de kwalificaties van de derde naar de vijfde plaats, en moest zo Italië nog voor zich dulden. Noord-Korea sloot de finale af met een zesde plek. De Nederlandse groep, met o.a. Jolanda Sap, miste met de negende klassering net de finale, maar het was wel de beste plaatsing in de Nederlandse ritmische gymhistorie op WK-niveau. De Boer en Sap werden overigens op het EK in 1978 respectievelijk dertiende en zeventiende. Knip en Sap zijn nog steeds actief in de sport als trainster en internationaal jurylid, waarnaast ze in het organisatieteam het jaarlijkse AmsterdaMMasters RG-toernooi helpen realiseren.

In het FIG-documentatiecentrum is er in de hoepelfinale in het jaar na het WK in 1973 een vermelding dat er extra bronzen medailles waren uitgedeeld Maria Patocska uit Hongarije en Natalia Krachinnekova.  Oorspronkelijk was het alleen Neschka Robeva uit Bulgarije die brons won. Echter dus een aantal maanden later heeft de internationale gymnastiekfederatie FIG twee extra bronzen medailles uitgereikt. Wat de exacte reden is geweest, is ons niet bekend.

Op Facebook bevestigt Jolanda Sap dat dit haar eerste WK was als gymnaste. Een knappe prestatie van de Nederlandse gymnastes toen, vinden de RG-liefhebbers. Ze zijn blij dat er nog beeldmateriaal van is en benadrukken dat het leuk is om die oefeningen van vroeger te zien. “Zo anders dan tegenwoordig… een stuk makkelijker… maar zo elegant!” Manja Eversdijk reageerde op onze post op Facebook van dit artikel als volgt: “Wat een gave terugblik! Dit was mijn eerste grote evenement als vrijwilligster. Ook gelijk wel een heftige ervaring. Ik was hostess van een zwaar beveiligd Israël, in verband met de aanslag een jaar eerder tijdens de Olympische Spelen in München.”

Overigens werd het WK 1973 gehouden tijdens een opmerkelijke periode in de geschiedenis, de zgn. ‘eerste oliecrisis’ waardoor er in Nederland o.a. autoloze zondagen waren toen. Alleen bussen en bepaalde auto’s mochten ten tijde van het WK de weg op, staat er opgetekend in het artikel over deze mondiale titelstrijd dat gepubliceerd is in het gymmagazine van USA Gymnastics (Pag 17-18: De Slag van USA Gymnastics op het WK 1973 in Rotterdam).

Artikel © GymPOWER Sportmagazine | Tekst © Justin Stook | Screenshot filmpje RGbul op Youtube: Beelden WK Ritmische Gymnastiek 1973 in Rotterdam Ahoy