Actueel op GymPOWER Sportmagazine
Home » Geen categorie » Theatrobatics naar de finale van Holland’s Got Talent 2017
https://www.facebook.com/HollandsGotTalentRTL/videos/10211813052857757/

Theatrobatics naar de finale van Holland’s Got Talent 2017

AMSTERDAM – Verslaggevers van GymPOWER Sportmagazine mochten op uitnodiging de halve finale van Holland’s Got Talent 2017 bijwonen, die werd uitgezonden op RTL4 op vrijdag 2 juni jl. Ondanks dat ieder een andere smaak en voorkeur heeft, konden we samen genieten van een mooie show met negen topacts. We hebben ons helemaal suf geklapt en schor geschreeuwd op commando, maar beleefden een geweldige avond met als climax dat Theatrobatics, een groep met roots in de gymsportwereld, de finale overtuigend haalde. 

 

In groepjes van drie werd er opgetreden voor de bekende jury met Gordon Heuckeroth, Dan Karaty, Chantal Janzen en Angela Groothuizen, bijgestaan door presentator Johnny de Mol. Van elk groepje van drie koos de jury één finalist. Na de twee halve finales wordt er nog één wildcard vergeven, die door het thuispubliek gekozen wordt via een stem op www.hollandsgottalent.nl. In totaal zullen dus zeven acts doorgaan naar de finale op 23 juni 2017, die ook op RTL4 live wordt uitgezonden.

Appels met peren vergelijken

De makke van Holland’s Got Talent is altijd dat je heel diverse soorten talenten tegenover elkaar staan in de strijd om een plekje in de volgende ronde of om de uiteindelijke winst die beloond wordt met een geldprijs van 25.000 euro.  Vanuit de insteek van de artistieke en gymnastische sporten, die ultieme jurysporten zijn, weten we dat het jurypower vereist om conform de vooraf bepaalde spelregels en codes tot een correct oordeel te komen waar iedereen mee kan leven. In Holland’s Got Talent krijgt de jury acts te beoordelen die zowel op sport en acrobatiek als dans, zang en andere kunsten zijn geënt. Kun je appels met peren vergelijken en hoe doe je dat? In deze eerste halve finale hebben ze de negen acts (waarvan maar drie zangers) zoveel mogelijk bij elkaar gezet, dat ze raakvlakken met elkaar hebben. Dat gaf voor nu een bepaalde helderheid in de keuzes. In de finale zal de populariteit van de kandidaat meer de scherprechter worden.

Circusduo Tobit & Jasmijn

In de eerste groep presenteerden zich twee dansers en Tobit van Vliet en Jasmijn Rubingh dat acrobatische toeren uithaalde op een eenwieler. Dit duo circusartiesten kennen we van de NK Paaldansen 2017 in ‘s-Hertogenbosch, waar ze een demo verzorgden die enthousiast werd ontvangen. In het GymPOWER Sportmagazine staat een uitgebreid interview met ze. Tobit heeft ook roots in de gymsportwereld, hij heeft lang geleden het rhönradturnen beoefend. Ze zorgden voor een adembenemende act, maar een ongelukkige val van de trap aan het begin overschaduwde hun optreden zodanig dat ze de jury niet meer konden overtuigen een goede finalist te zijn. Tobit moest minutenlang stilstaan op de eenwieler boven op de trap vanwege de lange intro van presentator Johnny de Mol en toen hij eindelijk mocht beginnen zag hij de laatste trede over het hoofd en viel.

Professioneel en geen windeieren

De twee herstelden zich snel en professioneel van deze tegenslag, bleven lachen en brachten de mooie en ingewikkelde choreografie en acrobatische act tot een  goed einde, maar de schade was niet meer goed te maken. “Ondanks dat ik weet dat jullie het goed kunnen, leek de rest van de act een beetje wankel te gaan”, becommentarieerde Chantal Janzen. Het circusduo is desalniettemin dankbaar voor het HGT-avontuur. Hun optreden in het door miljoenen bekeken televisieprogramma heeft hen zeker geen windeieren voor de toekomst gelegd. Ze evalueren na de show nog even hoe het ging en herpakken zich resoluut om verder te kunnen gaan. “The show must go on. Het was één groot avontuur. Zoveel leuke mensen ontmoet, alles zo goed verzorgd. De auditie was een hele andere setting. Hier is nog meer licht, nog meer heisa eromheen. Nog spannender… Maar een hartstikke leuk avontuur!”

Twee dansers: Skip versus Gil

In dezelfde ronde zat ook danser Skip ‘Jay’ Boekhorst, die net als zijn moeder en drie zussen een ernstige hartkwaal heeft, en daardoor zelfs een pacemaker heeft. “Maar ik leef liever een paar jaar korter, dan dat ik niet meer kan dansen.” Op het nummer ‘Elastic Heart’ van Sia, geeft Skip een energieke show weg. Een ware tegenhanger was danser Gil de Grid die in deze ronde aan het langste end trok. Adembenemende dans op spooky, duistere muziek. Als je zo kan dansen dan ben je groots. Het dak ging eraf en het kon eigenlijk bijna niet anders, de jury besloot eensgezind hem door te laten gaan als eerste finalist. Hij slaakte een gilletje van blijdschap toen hij hoorde dat hij door ging naar de finale. Het is de laatste keer dat Gil op zijn zo’n unieke manier met zijn lichaam een verhaal vertelde, uit de tijd dat hij een psychose had. Hij neemt het commentaar van één van de juryleden (“Ik werd meegezogen in de bijna beangstigende wereld van deze dans!”) ter harte. “Vanaf nu heb ik dat donkere gedeelte van mijn leven afgesloten, volgende keer heb ik een vrolijkere act!”

Drie zangacts in tweede ronde

In de tweede ronde komen twee individuele zangers en een groep van drie zangers aan de beurt. Eydie uit Rotterdam-Zuid die zich waagde aan een klassieker van Janis Joplin en de Nederlandstalige boyband ‘Stad en Land’ met een aanstekelijk liedje met potentie voor zomerhit halen het niet. De jury kiest, niet unaniem, voor de jeugd en de onverstaanbare 16-jarige rauwe rapper Lukas mag door. Daarmee was de kous voor de sport- en acroliefhebbers snel af en konden we door naar de laatste, spannende ronde met een rhönradturner, een acroshowgroep en een aerialduo. Wie zou het gaan worden van die drie. Het leek ons vooraf al een schier onmogelijke keuze. Op zich eigenlijk ook een appel- en peerverhaal.

Rhönradact Olivier Bastinck

Met voormalig wereldkampioen en rhönradacrobaat Boy Looijen toekijkend op de tribune – in 2011 tweede in de HGT-finale – opent WK-medaillist bij de junioren Olivier Bastinck met een choreografie op de muziek van Harry Potter die prima bij hem paste. Het kleine podium was te krap om voluit te kunnen gaan in zijn rechtuitseries, maar hij maakte wel indruk op het publiek met zijn moves en acrobatiek in het rad. Het moet een grote uitdaging voor hem geweest zijn deze oefening op muziek te doen, omdat dit in deze sport pas op het senior niveau verplicht is en gedaan wordt. De aankleding en het betoverende decor gaf de act van Olivier de juiste accenten mee, maar uiteindelijk was het niet genoeg om de jury te overtuigen hem de finaleplaats toe te kennen. De jonge rhönradturner, die graag met Gordon een drankje wil doen, was na de show nog diep onder de indruk van alles. Boy Looijen, die tegenwoordig voor zichzelf is begonnen met een eigen acroschool, roemde de goede choreografie en trainer/coach Kirsten Heerdink vond dat hij het heel netjes had gedaan.

Theatrobatics

De rhönradact werd al snel overvleugeld door de volgende act in het programma, ‘Theatrobatics’ uit Noord-Nederland die een grote groep gymnasten op de vloer zette die de hele zaal op z’n kop zette met een spectaculaire show vol spannend gooi- en vangwerk, acrobatiek en aerials. Onder leiding van Margje van der Lei van Van der Lei Showproductions, een beroemde toptrainer/coach uit de cheer- en acrogymsportwereld, overrompelden deze zeemeerminnen en -mannen alles en iedereen in de entourage van een waterwereld, compleet met vissersboot en visser, en uit tissu ‘vallende zeesterren’ zoals Gordon de twee kleine acrobaatjes mooi benoemde. Het hele podium werd benut om de overweldigende acrobatische behendigheden te vertonen. Individueel, als duo, in groepjes, met zijn allen en waar je ook keek, de act was betoverend als een professionele vuurwerkshow. Al bij de Valentijn Acro Cup in februari dit jaar spraken we een aantal van de dames die hebben bijgedragen aan deze grootse act, ze hebben geen greintje teleurgesteld en hebben de acrobatiek goede reclame bezorgd!

Dankjewel voor Attie Reinders
In de eerste reactie van Theatrobatics na de act op het podium bedankten ze direct de naaister Attie Reinders die dagen tot aan vlak voor de show de kleding in orde maakte. Alles is op maat gemaakt…dag en nacht zat ze te naaien.” Ook coach/trainster Margje van der Lei roemde Reinders voor haar inzet en zag het succes als het resultaat van teamwork: “Zo ontzettend blij en dankbaar. We hebben zo hard gewerkt samen. Al zoveel jaren met shows bezig en dan is dit de kroon op je werk! Uiteindelijk komt het er dan toch uit.” De euforie met het bereiken van de finale is groot, want vooral de laatste act leek alles in zich te hebben om aan het langste eind te trekken. Het overweldigende en spectaculaire van Theatrobatics wint uiteindelijk toch bij de jury. Eén van de acrobaten in de act is Margreet Steg, voormalig acrogymnaste en thans cheerleader van de Frisian Cheer Stars die deze maand aan de EK deelnemen: “Het werd of het duo in de straps of wij. Als we in de top van de finale eindige, gaat écht het dak eraf!”

Fifty shades of straps

Voor het duo Charlie en Leroy van Kaskem uit Leiderdorp was het ook botte pech dat ze in hetzelfde ronde zaten als Theatrobatics, want ze waren met hun act op totaal andere wijze evenzo fenomenaal. De schrijfster van Fifty Shades of Grey kan nog wat leren van de act van Charlie en Leroy. Met een strap als blinddoek, lag Charlie sensueel en alleen op het bed en zodra Leroy in zijn strap afdaalde, begon de acrobatische liefdesdans in de lucht. In een romantische en nevelige slaapkamersfeer vol aangestoken kandelaars en gestoken in prachtige bijpassende sexy kleding zette het duo een adembenemende aerial strapsact neer waar de hele zaal ademloos stil naar bleef kijken tot de laatste snik. De kritiek uit de voorronde dat ze meer als duo moesten werken hebben ze meer dan waargemaakt. Het was duidelijk dat de jury een zware klus had om een keus te maken in deze laatste ronde, met zulke acts van wereldniveau. Blij toe dat we alleen hoefden te kijken en te genieten dit keer. Het werd Theatrobatics, maar het zou ons niks verbazen als het laatste duo toch nog de finale weet binnen te komen via een wild card.

 

Meer info is te vinden op de Facebookpagina van Holland’s Got Talent 2017.

Artikel © GymPOWER Sportmagazine | Tekst en interviews © Sabine Monden, © Petra Hoogkamer en © Casper Beijn | Foto’s © Casper Beijn | Inzet: screenshot live uitzending 1e Halve Finale HGT 2017 in Amsterdam