Actueel op GymPOWER Sportmagazine
Home » Geen categorie » Theatrobatics uit Noord-Nederland rondt Holland’s Got Talent-avontuur waardig af met ‘Cirque du Soleil’-achtige act

Theatrobatics uit Noord-Nederland rondt Holland’s Got Talent-avontuur waardig af met ‘Cirque du Soleil’-achtige act

AMSTERDAM – In de finale van Holland’s Got Talent, live uitgezonden op RTL4 op 23 juni 2017, streden uiteindelijk tien acts om de felbegeerde prijs van 25.000 euro. Tussen drie zangacts, twee dansgroepen, twee dansers, een martial arts groep en een mentalist was ‘Theatrobatics’ uit Noord-Nederland de enig overgebleven finalist die de artistieke en acrobatische sporten vertegenwoordigde. Drie acts uit Brabant overleefden de eerste stemronde: de tienjarige danser Daniel ‘Mr Stosic’, rockband The Black Swords en hiphopcrew The Fire die via publieksstemming de finale alsnog haalde met een wild card. Ze vormden één van de jongste erepodia ooit uit de geschiedenis van de tv-talentenjacht. Uiteindelijk koos het publiek thuis, onderschreven door een nadrukkelijk stemadvies van de HGT-jury, voor de dansgroep die alsnog als laatste optrad in de finale. 

Theatrobatics beet het spits af van de enerverende showavond en zette wederom een spectaculaire act in de overtreffende trap neer met veel acropower plus lange steltenloper in sprookjesachtige sferen, wat HGT-jurylid Gordon de uitspraak ontlokte dat de groep zich zou kunnen doorontwikkelen tot de ‘Cirque du Soleil’ van Nederland. Wederom werd een mooie mix van theater en acrobatiek gepresenteerd in een passend decor. Na afloop van de show praatte de groep na en ging op de foto met de grote schare fans die, getooid met petjes, sjaaltjes en banners, naar Amsterdam waren afgereisd om ze aan te moedigen in de finaleshow. Daaronder ook trainster/coach Margje van der Lei die ook deelde in de grote blijdschap en trots van de groep en achterban dat ze in de Holland’s Got Talent finale hebben gestaan: “We hebben zo hard gewerkt, ik ben trots!”

Acrobaat en onderpartner Armando Haverkamp: “Uiteraard was dit een geweldig avontuur. We hadden niet verwacht dat we zover zouden komen. De bijzondere insteek van ‘Theatrobatics’ voor dit programma kwam naar ons toe en we moesten snel aan de slag voor de eerste act in de auditieronde. De vraag was of het goed genoeg was om de liveshow te halen, maar dat lukte. Voor de halve finale hadden we voldoende tijd om het voor te bereiden om een mooie act neer te zetten, die de jury kom waarderen. De laatste act voor de finale hebben we in drie weken tijd moeten voorbereiden, inclusief de pakjes, het decor, enz. De meningen waren verdeeld over de stunts en hoe we de act moesten afronden. Bij de tweede act ging het meer om de combinatie tussen balans en tempo, in de finale-act ging het om de moeilijkheid en hebben we, voor het publiek, gekozen voor meer dynamisch, meer gooien. We hebben er letterlijk en figuurlijk een schepje bovenop gegooid!”

De groep bestaat uit jonge talenten maar ook vele oud-acrobaten die elkaar kennen uit de sportwereld waar ze jarenlang mooie prestaties hebben geleverd voor de Nederlandse acrosport. Haverkamp die één van de vier acrobaten was die deel uitmaakte van de laatste Nederlandse herenacrogroep op senior A-niveau: “Naast een studie, baan of gezin is het bijna niet te doen om ook nog zes dagen per week in de sporthal te trainen en te kunnen meedoen op topniveau. Wel hebben we nog veel plezier in de acrobatiek en omdat dit project eenmalig en kleinschalig is, paste dit heel goed bij ons. Het is begonnen om bij te houden wat je heel leuk vindt om te doen. We hebben echt van genoten van deze optredens tijdens Holland’s Got Talent, het was een stok achter de deur en één heel mooi doel om naar toe te werken.”

Niet iedereen kon bij het laatste optreden in de HGT-finale zijn. Acrobate Margreet Steg bijvoorbeeld is dit weekeinde in Praag met de Frisian Cheer Stars voor deelname aan de EK Cheerleading 2017 van de ECU, een Olympische sport waarin ook stunts, acrobatiek en tumbling van pas komen. Er is nog niet besproken wat er verder uit gaat komen uit het Holland’s Got Talent-avontuur. Haverkamp: “We stonden in ieder geval hier als één groep, als Theatrobatics. Als de groep benaderd wordt voor optredens, dan kan ieder voor zich er over nadenken of hij of zij daaraan blijft bijdragen. Voor komende optredens als groep moet je er samen aan werken en trainen als een team om blijvend iets leuks neer te zetten. In plaats van iets voor een keer in elkaar te zetten en hopen dat het bevalt. Dat is een andere beleving. Structureel shows geven als een team lijkt me nog leuker!”

Meer over Holland’s Got Talent 2017 is te vinden op de Facebookpagina van het tv-programma of de website van RTL4. Belangstellenden voor het volgend seizoen kunnen zich al melden, ook via Stichting GymPOWER: info@gympower.nl.  Meer info over Theatrobatics inclusief de contactgegevens voor het boeken van optredens, is te vinden op de website van Van der Lei Showproducties.

Artikel © GymPOWER Sportmagazine | Tekst © Theresa Beijn | Foto’s en interview © Casper Beijn