Actueel GP nieuws
Home » GP Actueel » Tiende editie Valentijn Acro Cup in Oosterwolde is weer gezellig sportfeest
Tiende editie Valentijn Acro Cup in Oosterwolde is weer gezellig sportfeest
Foto © Theresa Beijn

Tiende editie Valentijn Acro Cup in Oosterwolde is weer gezellig sportfeest

OOSTERWOLDE – In Sportcentrum De Boekhorst in Oosterwolde wordt op 17 en 18 februari de jubileumeditie van de Valentijn Acro Cup gehouden, met de strikte en vriendelijke presentatie van Corma Schmitz. Voor de tiende keer heeft het organisatieteam en de vrijwilligers van SV Donkerbroek onder leiding van Bernou Veenstra het voor elkaar gekregen om een om een toernooi te organiseren waar acrogym op elk niveau een mooi podium krijgt. Er wordt geestdriftig gestreden om de mooie hartvormige medailles, maar bovenal is gezelligheid troef op dit sportfeest dat de liefde voor acro centraal stelt.

Het is plezierig om er weer te zijn in Oosterwolde. Hartelijke ontvangst, de sfeer zit er goed in. Het altijd enthousiaste publiek stroomt langzaam maar zeker binnen. De laatste puntjes op de i worden gezet, ook in de ‘love tunnel’ waar allerlei stands staan – ook de GymPOWERstand voor sportplezier & coachingpower – en bezoekers een Valentijn-selfie kunnen maken of een lootje kunnen kopen. De gehele wedstrijdhal, inclusief kiss & cry corner, is weer prachtig ingericht met de typische en kleurige Valentijnaccessoires. Er is weer goed over nagedacht en de opstelling is weer verbeterd ten opzichte van vorig jaar, nog efficiënter maar ook nog sfeervoller. Gelukkig kan het toernooi ook dit jaar weer op een financiële bijdrage rekenen van vele bedrijven en ook Provincie Friesland. De Valentijn Acro Cup is na tien jaar Nederlands sporterfgoed geworden, dat de moeite waard is om te behouden voor de eeuwigheid.

Na de traditionele opmars wordt de tien jaar van de Valentijnscup gememoreerd, ooit begonnen in een klein zaaltje. Ze hebben dit jaar niemand minder dan Bart Treuren als sportfotograaf gestrikt. Het eerste deel van het wedstrijd programma opent op zaterdagochtend met een blok van de jongste teams, met damesgroepen en -paren van diverse clubs. Tot nu toe één enkele heer gespot, het mixpaar op de inzetfoto van dit artikel.  Het zijn klinkende namen van clubs uit de acrosport die voorbij marcheren: SV Donkerbroek, ATC Sneek, Adonis Drachten, FC Meppel, Volonté, TGAV, SV Damwoude, Hercules Tjalleberd, WGV, Longa Utrecht,   en Wardy Kollum. Veel zenuwen maar bovenal veel sportplezier. Twee piepjonge dames van de thuisclub SV Donkerbroek, het E-damespaar Aniek Verzijden en Chantal Veldhuizen hebben de grote eer om het toernooi te openen en doen dit met verve. De toon wordt gezet met een even ontroerende als gedreven routine die het duo 22,467 punten oplevert en zicht op het erepodium.

Het mooie van de Valentijn Acro Cup, traditioneel het eerste acrotoernooi van het jaar in Nederland, is niet alleen dat alle teams na het lange winterreces weer wedstrijdritme kunnen opdoen voordat het acroseizoen met alle plaatsingswedstrijden en kampioenschappen losbarst, maar dat hier jongedames kunnen meedoen die nog geen wedstrijden kunnen draaien. Je ziet ze hier soms schuchter, soms parmantig en zelfverzekerd, de vloer opkomen en in gelijke mooie pakjes schitteren naast hun oudere collega’s.  Leuk voor de (groot)ouders en andere supporters op de tribune, die met het hele gezin enthousiast meeleven en ze aanmoedigen, maar zeker ook voor iedereen zeer ontroerend en vertederend om naar te kijken.

De leeftijdsgrenzen worden niet strikt aangehouden, wat veel acrogymnasten de kans geeft op te treden op een groots toernooi. Het geeft de Valentijn Acro Cup tegelijkertijd het kenmerkende gemoedelijke karakter, waar je echt acro op niveau kan bewonderen maar waar ook alle ruimte is voor kinderen, lang voordat ze gescout worden als talent, spelenderwijs kennismaken met de wedstrijdsport en ten volle genieten van hun five minutes of fame.  En dan zijn die momenten dat ze langer stilstaan, elkaar zoekend aankijken, diep nadenken over de volgende stap of hoe de draad van de choreo weer op te pakken en toch vasthoudend aan de big smile voor de jury, zaken die je gemakkelijk overheen kijkt om de essentie van hun kunnen en passie te zien.

De gedrevenheid, elegantie en streven naar perfectie waarmee elk van deze gymnastes hun sport beoefenen raakt diep en is fascinerend voor elke toeschouwer. Als je hier ziet wat een uitdaging het is voor deze kleintjes om zich de basis van de sportacrobatiek eigen te maken en deze ook netjes te tonen in een routine op het juiste moment en in de geijkte cadans en volgorde, dan besef je hoe groots de sport is, als gaande de dag er naast leeftijd steeds meer techniek en moeilijkheid in de oefeningen sluipt naarmate het niveau stijgt. Het leuke is ook dat ze hun oefeningen doen op vrolijke, gezellige en zelf gekozen muziek, wat het een aangenaam spektakel maakt voor oog en oor. Geen eindeloze, geestdodende herhaling van verplichte muziekmixen.

Dit jaar valt het vermaarde internationale acrotoernooi FIAC in Puurs, België, in hetzelfde weekend. Daar dit ook voor vele landen een WK-kwalificatiemoment is, zijn vele teams die kant opgegaan. Maar dat kan de pret niet drukken in Oosterwolde. Het heeft net zoveel power en uitstraling als altijd. Voor wie hier mag deelnemen is et een groots gebeuren. Dat kun je aflezen aan de ingespannen gezichten op de wedstrijdvloer en op de tribune. Ook naast de wedstrijdhal is het een drukte van jewelste. De oefeningen wordt door een filmploeg opgenomen die op een USB-stick te bestellen zijn voor de broodnodige video-analyse achteraf, net zoals de foto’s van Bart Treuren. Er wordt in de ‘love tunnel’ souvenir-acrotopjes en andere sportkledij en goodies ter plaatse geprint. Bij de GymPOWERstand vertellen deelnemers op de GymPOWER Hotspot wat zij leuk vinden aan het toernooi en aan de acrosport.

Er is nog een heel weekend te gaan om van de Valtentijn Acro Cup 2018 te genieten. Voor wie er niet bij kan zijn dit jaar, het toernooi wordt via livestream van GymPOWER TV uitgezonden en is te bekijken via de website van GymPOWER of rechtstreeks via het livestreamkanaal. Meer informatie, inclusief uitslagen en beelden, zijn te vinden op de Facebookpagina en de website van de Valentijn Acro Cup.

Artikel © GymPOWER Sportmagazine | Tekst en foto © Theresa Beijn