Actueel op GP
Home » GP Actueel » Toekomstige turnhelden laten zich zien op YOG in Buenos Aires
Toekomstige turnhelden laten zich zien op YOG in Buenos Aires
Foto © Joe Toth for OIS/IOC

Toekomstige turnhelden laten zich zien op YOG in Buenos Aires

BUENOS AIRES – Er is van 7 tot en met 15 oktober 2018, ruim een week lang, tussen de andere gymsporten door ook volop geturnd door jongens en meisjes in het America Paviljoen in het Olympic Park in Buenos Aires, Argentinië. Reikhalzend keken turnliefhebbers uit de hele wereld mee. Na de meerkampfinale voor de junior turners op donderdag 11 oktober 2018 volgden op de daarop volgende drie dagen de zes toestelfinales. Hier stonden de toekomstige turnhelden uit alle werelddelen, kleine jochies nog met de bravoure tot grootse daden in staat te zijn. Hier konden ze als meerkampers al ervaring opdoen wat het is op zo’n mondiaal toernooi te strijden om de hoogste eer. Het bleef daarom vreemd aanvoelen om hier geen Oranjeturner aan het werk te zien.

Foto © Kate Green for OIS/IOC: Ward Claeys

Foto © Kate Green for OIS/IOC: Ward Claeys

Bij de heren was de strijd in de turnarena een stuk zenuwslopender dan bij de dames. Wie we met interesse volgden was de Belg Ward Claeys, die op het EK van de zomer in Glasgow het junior herenturnteam van België de achtste plaats in het landenteamklassement hielp bereiken. Ondanks het feit dat onze zuiderburen ook op het teamtraject inzetten, kreeg hij eind juni de kans om zich op het Europees kwalificatietoernooi in Bakoe, Azerbeidszjan, te kwalificeren voor de Youth Olympic Games in Buenos Aires.

Waar Claeys zich vervolgens in een veld met vierendertig deelnemers als vijftiende wist te kwalificeren voor de meerkampfinale. Daarin verbeterde hij zijn totaalscore met circa 2,5 punt en klom vijf plaatsen in het eindklassement om met 76,764 punten tiende te worden. Hij viel bij tijd en wijle op met sterk turnen en zette een stabiele meerkamp neer.

In de mixed zone vroegen we Claeys na afloop hoe belangrijk het voor hem was om aan dit mondiaal toernooi deel te nemen. “Voor mij is het heel belangrijk om hier te turnen, voor de ervaring. Om te leren hoe het allemaal werkt en om te laten zien wat je kan op dit niveau, wat er ook gebeurt. Ik heb er een jaar lang hard voor getraind samen met mijn trainer. Hij was heel belangrijk voor mij in mijn voorbereiding. Ik ben blij om samen met hem hier te staan.” 

Foto © Joe Toth for OIS/IOC: Lay Giannini (Italië)

Foto © Joe Toth for OIS/IOC: Lay Giannini

Lay Giannini die op het EK in Glasgow Jong Italië aan het brons hielp, kwalificeerde zich als achtste voor de meerkampfinale in Buenos Aires waarin hij die positie ook wist te handhaven. Hij verklaarde desgevraagd in de mixed zone dat ook hij zijn deelname aan deze Spelen als heel waardevol en verrijkend ervoer. Hij stelde het zeer op prijs, dat hij hier heeft kunnen turnen met grote steun van zijn familie en andere supporters.

In de meerkampfinale legde de Japanner Takeru Kitazono met totaal 82,298 punten beslag op de Olympische titel. Met zijn strakke turnstijl en adembenemende skills bekoorde hij zowel de jury als het uitzinnige publiek, dat hem luid aanmoedigde maar ook elke andere deelnemer op de Argentijns hemelsblauwe turnvloer. Zelden zo’n alom enthousiast en met elke deelnemer meelevend publiek meegemaakt als hier. Of we de sympathieke Kitazono terug zullen zien in het Japanse team op de grote Spelen van Tokyo 2020 of op de Spelen erna is de vraag.

Foto © Jonathan Nackstrand for OIS/IOC: Takeru Kitazono

Foto © Jonathan Nackstrand for OIS/IOC: Takeru Kitazono

Hier in Buenos Aires toonde de kleine Japanner bewonderenswaardige wereldklasse in de dop, maar in eigen land – de huidige heersende oppergrootmacht – wacht hem een taaie kwalificatierace tegen louter wereldtoppers. Hij maakte in Buenos Aires in ieder geval goed en slim gebruik van zijn kans om zich in de kijkers te turnen in een oersterk deelnemersveld.

Naast de kwalificatie voor de meerkampfinale kwalificeerde Kitazono zich ook voor vier van de zes toestelfinales waarin hij wederom tot vier keer toe op magistrale wijze een gouden Olympische medaille pakte door de concurrentie af te troeven op netheid: vloer (13,633 punten), ringen (13,533 punten), brug (14,166 punten) en rek (13,566 punten).

Foto © Joe Toth for OIS/IOC: Sergei Naidin

Foto © Joe Toth for OIS/IOC: Sergei Naidin

Een andere turner die indruk maakte in het America Paviljoen in Buenos Aires was de nummer drie van Europa op het EK 2018 in Glasgow, de Rus Sergei Naidin. Bovenal om zijn zelfverzekerde en sterke turnstijl die hem hier het nodige eremetaal opleverde. Met 80,498 punten pakte hij het zilver in de meerkampfinale en daarnaast stond hij in vier van de zes toestelfinales. Op vloer waarin hij derde werd, scheelde het met 13,566 punten maar 0,034 punten met de Hongaar Krisztian Balazs in de strijd om zilver en brons.

Op voltige turnde de Chinees Dehang Yin hem met 0,4 punt voorbij, maar hij hield er met 13,500 punten toch het zilver aan over door de verrassend sterke Iraniër Reza Bohloulzade Hajlari achter zich te houden. Op brug moest hij zich met 13,633 punten op het erepodium weer scharen achter de Japanner Kitazono en de Chinees Yin, maar hij hield er brons aan over.

Foto © Joel Marklund for OIS/IOC: Diogo Soares

Foto © Joel Marklund for OIS/IOC: Diogo Soares

De grote held van de junior Spelen in Zuid-Amerika was bij de heren de Braziliaan Diogo Soares. Hij kwalificeerde zich als zesde voor de meerkampfinale waarin hij vriend en vijand verraste door met 80,265 punten beslag te leggen op het brons. Soares hield daarbij Brandon Briones uit de V.S. met 0,134 punt af van het erepodium.

In dit deel van het Amerikaanse continent onvoorstelbaar en onbetaalbaar. Briones won juni dit jaar het goud op de Panamerikaanse Kampioenschappen voor junioren in Buenos Aires – een titeltoernooi dat tevens diende als testevent en kwalificatiemoment voor het Amerikaans continent -, waar hij uitgerekend Soares versloeg in het duel om goud en zilver: 79,150 versus 78,600 punten.

Wat dat betreft, toonde Briones zich een sportieve verliezer, want de dag erop stond ie net zo goed selfies en handtekeningen weg te geven aan de Argentijnse kids en turnfans bij de Olympisch ringen bij de beroemde obelisk in het centrum van Buenos Aires.

De Braziliaan kwalificeerde zich op het YOG bovendien voor vijf van de zes toestelfinales. Op voltige werd hij zevende met 11,933 punten, aan de ringen werd hij zesde met 12,966 punten, op sprong werd hij zesde met 13,208 (V1 14,000 V2 13,604), op brug negende met 11,225 punten en op rek pakte hij uiteindelijk weer een medaille, het zilver met 13,266 punten: 0,033 punt meer dan Balazs en 0,3 punt minder dan Kitazono.

Trotser kon hij zijn landgenoten èn Zuid-Amerika niet maken. Grotere boost om door te gaan tot de senior Spelen ook niet.

Meer info, inclusief alle uitslagen, zijn te vinden op de website van de Youth Olympic Games Buenos Aires 2018.

Artikel © GymPOWER | Tekst © Theresa Beijn | Interviews © Juka Rosales | Foto’s verstrekt door © OIS/IOC en gemaakt door © Joe Toth, © Jonathan Nackstrand, © Kate Green en © Joel Marklund