Actueel op GP
Home » GP Actueel » Topcoach Dmitrii Vinnikov op bezoek bij Acro Academy Noord-Nederland
Topcoach Dmitrii Vinnikov op bezoek bij Acro Academy Noord-Nederland
Foto © Acro Academy Noord-Nederland

Topcoach Dmitrii Vinnikov op bezoek bij Acro Academy Noord-Nederland

DRACHTEN – Op uitnodiging van de Acro Academy Noord Nederland kwam de Russische topcoach Dmitrii Vinnikov naar Nederland in de voorjaarsvakantie van het noorden. Een unieke kans om tips en adviezen te krijgen van een van ’s werelds meest bekende topcoaches in de acrobatische gymnastiek.

De Russische Vinnikov begon ooit als acrobatisch gymnast en heeft zelf meegedraaid op A-niveau, dus kan uit eigen ervaring spreken. Daarnaast heeft hij ook als coach zijn strepen verdiend: hij coachte Russische Nationaal kampioenen, maar ook Europees kampioenen én Wereldkampioenen tot hun prestaties. Vinnikov heeft een opleiding Master of Sports, heeft de FIG Academy level 1 en 2 coach opleidingen gevolgd en is lid van de Technische Commissie Acrogym voor de Europese bond UEG (Union Europeenne de Gymnastique). Voor zijn uitmuntende jureren op de WK Acro 2014 heeft de FIG hem als “excellent jurylid” benoemd.

Niet zomaar de eerste de beste coach dus, en daarmee was zijn komst naar Nederland een niet-te-missen gebeurtenis. De Acro Academy mag komende maand maar liefst vier teams richting Wereldkampioenschappen sturen, en dat was voor hen één van de belangrijkste redenen om Vinnikov uit te nodigen. Voor deze teams is de Russische toptrainer dan ook vooral bezig geweest om de details voor de wedstrijden te verbeteren. Tenslotte komt het voor veel teams aan op de kleine dingen, en met zijn ervaring in zowel coachen als jureren weet Vinnikov precies waar op gelet zal worden.

Naast nieuwe technische aandachtspunten gaf Vinnikov de gymnasten ook feedback op hun choreografie en oefeningen, en bood hij mentale coaching: Vinnikov is erg bezig met hóe sporters informatie verwerken, en wat de sporters zelf ervaren en voelen tijdens het maken van de elementen. Erg leerzaam dus voor de teams die volgende maand hopen op de Wereldkampioenschappen te schitteren. Ook de andere teams van de Acro Academy mochten hun oefeningen laten zien en kregen tips en aanwijzingen van Vinnikov, die in totaal acht trainingen van 3,5 uur bij de Acro Academy teams doorbracht.

Het bijzondere is dat het daar niet bij bleef: van iemand die zóveel te bieden heeft op coachingsgebied wilden vast méér gymnasten profiteren, redeneerde de Acro Academy. Daarom werden meerdere clinics georganiseerd waar acroteams van alle lijnen zich voor mochten inschrijven. Al snel waren alle clinics uitverkocht – teams vanuit heel Nederland reisden in de voorjaarsvakantie af naar Marum, waar de Acro Academy de clinics in de eigen topsporthal organiseerde. De opzet van deze clinics was natuurlijk wel anders. Teams konden hier zélf aangeven waar ze mee aan de slag wilden.

Hier werd dan vaak met de hele groep aandacht aan besteedt, omdat het vaak ging om basistechnieken voor tempo onderdelen of handstandvormen. Technieken waar iedereen baat bij heeft om eens nader aandacht aan te besteden. Teams mocht ook complete oefeningen draaien, om hier door Vinnikov feedback op te krijgen. De trainers van de Acro Academy waren hier ook bij aanwezig, niet alleen om te vertalen (hoewel Vinnikov’s kennis van het Engels afdoende was, gold dat niet voor alle gymnasten) maar ook om teams te helpen met het in praktijk brengen van Vinnikov’s instructies, terwijl de coach zelf naar het volgende team door ging.

Op zondag was er tot slot een bijzondere clinic georganiseerd speciaal voor trainers. Hier kon Vinnikov nóg dieper ingaan op de principes achter de acrogym, en dan vooral op het gebied van tempo en de basis voor de afzet. Dit werd als zeer leerzaam ervaren, want er kwam veel nieuwe informatie voorbij waar in Nederland nog veel te weinig van bekend is. Door deze informatie door te geven aan de trainers kon Vinnikov zijn invloed uitbreiden naar veel méér gymnasten, daar deze coaches de info weer kunnen gebruiken in hun trainingen. Daarmee past deze clinic en de komst van Vinnikov precies in de missie van de Acro Academy : het niveau van acrobatiek in (Noord) Nederland naar een hoger niveau te brengen door samen te werken en kennis te delen!

Meer informatie is te vinden op de Facebookpagina en website van Acro Academy Noord-Nederland.

Artikel © GymPOWER Sportmagazine | Tekst en beelden © Martine Hooijenga-Le Duc/© Acro Academy Noord-Nederland