Actueel GP nieuws
Home » Geen categorie » Toppers en talenten uit het Springen en Micro Teamgym kregen ruim baan in Hal 2 van Rotterdam Ahoy
Toppers en talenten uit het Springen en Micro Teamgym kregen ruim baan in Hal 2 van Rotterdam Ahoy
Foto © Theresa Beijn

Toppers en talenten uit het Springen en Micro Teamgym kregen ruim baan in Hal 2 van Rotterdam Ahoy

ROTTERDAM – In snikhete Hal 2 in Rotterdam Ahoy kreeg het minitrampolinespringen en de (micro) teamgymnastiek met recht alle ruimte in het Groot-NK-weekeinde van gymnastiekunie KNGU, op 17 en 18 juni 2017 in Rotterdam Ahoy. Over de volle lengte en breedte van de hal waren banen gelegd voor deze bijzondere takken van de gymsport die traditioneel op grote aantallen deelnemers, begeleiders en toeschouwers kunnen rekenen. Het springspektakel voor de kijkers was er niet minder om en voor de liefhebbers was er volop moois om van te genieten. Het is altijd een grote klus om deze sport goed in beeld te brengen. We hebben jurylid Anita Teunissen-Lammertink en trainer Rick Oude Wesselink – beiden Oranjecoach in het begeleidingsteam van de Nederlandse EK-selectie junioren en seniorenteams -, gevraagd om te vertellen hoe ze hun wedstrijden in Ahoy hebben beleefd. Bij de GymPOWERstand werden ook bijzondere momenten gedeeld met toppers uit deze sport, bijvoorbeeld Bastijn van Gageldonk die de individuele Nederlandse titel bij de heren senior pakte en het trio van DOS Udenhout die bij de eerste deelname ooit aan een NK in Ahoy ook gelijk een medaille behaalden.

 De JuryPOWER van Anita Teunissen-Lammertink

Foto © Ineke Klaassen

Foto © Ineke Klaassen

“Al weken kijk ik uit naar het Fantastic Gymnastic weekend in Ahoy, en als dan op zaterdagmorgen 17 juni 2017 om 5:30 uur de wekker gaat denk ik bij mezelf: ‘Leuk,  vrijwilligerswerk… zucht!’ Maar eenmaal in Ahoy aangekomen word je met zoveel waardering begroet dat je dat vroege opstaan snel bent vergeten.

Na de juryvergadering en even bijkletsen met de medejuryleden gaat het dan echt beginnen. De spanning voor het springen, de ontlading als het goed is gegaan; je leest alles af aan de koppies van de springers. De blikken van de trainers en trainsters zeggen genoeg. Blijdschap als alles gestaan wordt en teleurstelling bij een val. Opgelucht haal je dan ook adem als er niets ernstigs gebeurd is, al moet de EHBO wel regelmatig in beeld verschijnen. Dat zijn de minst leuke dingen, dat raakt je toch.

De warmte in de hal was een domper, maar de juryleden werden goed voorzien van een hapje en een drankje. Het was wel een wedstrijd met veel vaart erin, je voelt je soms schuldig als je even plaspauze neemt, want je weet dat de wedstrijdleiding al op je zit te wachten. Uitlopen, dat staat niet in ons woordenboek 😊

Na een heerlijk diner genuttigd te hebben, gaan we op weg naar het ‘KNGU-hotel’, dat is toch best een verwennerij hoor. Een goede nachtrust is wel zo fijn als er weer een dag jureren in een warme hal op het programma staat voor de zondag.

De zondag verschijn ik dus weer fris aan de jurytafel voor de microteamgymwedstrijd. Toch een beetje mijn wedstrijd. In ons District hebben we namelijk al een try-out gehad die zeer goed ontvangen is bij de verenigingen. En ook tijdens het IAG-toernooi in ‘s-Hertogenbosch was de microteamgymwedstrijd die ik zelf georganiseerd heb, een succes.

Tijdens deze wedstrijd heb ik wederom de eer om hoofdjury te zijn, ditmaal bij het onderdeel sprong. Men moet met drie springers elk drie sprongen laten zien. Daarbij hebben ze zelf de keus of ze er twee springen op minipegasus en één op de minitrampoline of andersom. Wat het jureren moeilijk maakt is of je de sprongen goed keurt of niet… Was de sprong een arabier of een half in? Was de afduw voldoende? Hoeveel draaien hebben ze gemaakt? Vanaf de tribune lijkt het simpel, maar ga maar eens achter de jurytafel zitten en bedenk in de secondes tijd die je hebt welke sprong het nou was. En hoe goed was die sprong? Welke aftrekken geef je?

Het gaat erom dat de beste wint en dat is niet altijd degene die de hoogste moeilijkheidswaarde springt. Netheid, stabiliteit, controle van je sprong is van groot belang! Op het moment dat de laatste gesprongen heeft zit de jurytaak er weer op en ga ik met een tevreden gevoel naar huis.

De wisselende emoties, maar met name ook de goede onderlinge sfeer tijdens de groepsspringwedstrijden, het aanmoedigen van de verenigingen onderling. De ontspannen sfeer tussen de trainers en trainsters, maar ook het netwerken op deze dagen maakt dat dit weekend weer de moeite waard is geweest.”

———————————————————————————————————————————————————————————————————————————–

Twee bijzondere verhalen live bij de GymPOWERstand 

Foto © Ineke Klaassen

Foto © Ineke Klaassen

GV DOS Udenhout was in Rotterdam Ahoy één van de verenigingen wiens springers onder leiding van trainsters Angela van Esch en Juliet Brokken zich verrassend op het erepodium meldden voor twee individuele titels en een teamtitel in het groepsspringen.

Foto © Theresa Beijn

Foto © Theresa Beijn

Lotte Hultermans en Charlotte Jansen wonnen het goud in de individuele wedstrijd op de airtumbling. Mika Vervoort won binnen het zilver op de minitrampoline. Het team bestaande uit Jasper Weezenberg, Tibbe Leniger, Merijn van Helden en Jesse van den Dries won de Nederlandse titel Micro Teamgym. Historische prestaties voor de club waar ze terecht trots op mogen zijn.

Bastijn van Gageldonk, veelvoudig Oranje-international van Teamgym The Netherlands, was in Rotterdam Ahoy de koning te rijk omdat hij voor het eerst Nederlands Kampioen op de minitrampoline werd, het kroononderdeel van de sport. Hij deed dit overtuigend met een voorsprong van 2,2 punt verschil op de nummer twee, niemand minder dan een andere Oranje-international Guitho de Wolff. Ivo Wolters hield de flying Oranjecoach Boy Kuiper van het brons af. Derek de Wit kon zich door een blessure niet mengen in de titelstrijd maar was er wel om zijn sportgenoten aan te moedigen.

De complete uitslagen inclusief alle Nederlands kampioenen in deze gymsporten zijn te vinden op de website van gymnastiekunie KNGU.

———————————————————————————————————————————————————————————————————————————–

De CoachingPOWER van Rick Oude Wesselink

Foto © Turnschool Rijssen

Foto © Turnschool Rijssen

“Na zaterdag 17 juni 2017, een mooie, lange en succesvolle dag NK individueel springen op Fantastic Gymnastics in Ahoy Rotterdam, was het zondag 18 juni 2017 tijd voor de eerste landelijke microteamgymwedstrijd en dat in een mooi en warm Ahoy Rotterdam.

Micro teamgym is een nieuwe extra vorm van het groepsspringen dat al jaren bekend is Nederland. Door de kleinere teams (drie tot vijf springers), drie sprongen per onderdeel (één teamserie) en de twee onderdelen die samen de eindscore bepalen (airttack, minitrampoline gecombineerd met minitrampoline pegasus) moet dit het springen ook voor de kleinere verenigingen toegankelijker maken. Ook voor toeschouwers is deze vorm gaaf om naar te kijken, enkel de moeilijkste sprongen worden getoond en dat op opzwepende muziek.

De Landelijke Technische Commissie wil hiermee de sport in Nederland zo dichter bij het internationale Teamgym brengen, zodat het tweejaarlijkse Europese Kampioenschap Teamgym nog meer gaat leven in Nederland en de visvijver voor Nederland daarin nog groter gaat worden.

Zondag 18 juni 2017 werd er in Rotterdam Ahoy gestreden voor de eerste Nederlandse titel Micro Teamgym voor dames-, heren- en gemixte teams in de categorieën jeugd, junior en senior. Een mooie volle dag met teams in de niveau’s A, B en C lijn van bekendere verenigingen maar ook enkele nieuwe namen kwamen voorbij. Door maar drie series te springen op ieder toestel lieten alle gymnasten hun moeilijkste sprongen zien waardoor het een mooi springspektakel werd om naar te kijken.

Waar normaal bij het groepsspringen een dubbele salto als laatste gesprongen wordt werd daar vandaag mee begonnen als teamserie.De wedstrijd verliep goed, inspringen in een afgeschermd gedeelte in de hal, doordraaiend naar de paspoortcontrole en meteen de door naar de wedstrijd baan. Veel positieve reacties van springers, trainers, juryleden en publiek vlogen voorbij dus men kan spreken van een mooie eerste keer met veel succes.

Het was een super geslaagde wedstrijd, met een duidelijk concept, leuk voor deelnemers en publiek. Mooi om te zien dat men steeds meer aandacht krijgt voor het internationale Teamgym en we met z’n allen in Nederland hier op verschillende manieren naartoe werken. Zelf kijk ik erg tevreden terug op de wedstrijd, de heren senioren A en mix senioren A (allen deelnemend aan de voorselectie van het junior en senior traject richting het EK 2018) pakten beide de titel met de twee hoogste scores van de dag. Voor hen was het weer een mooi moment om te zien waar ze staan richting het Europese Kampioenschap van 2018 dat in Lissabon wordt gehouden.”

Meer informatie, inclusief de complete uitslagen, is te vinden op de website van gymnastiekunie KNGU.

Artikel © GymPOWER Sportmagazine | Redactie tekst © Theresa Beijn met dank voor hun bijdrage aan Anita Teunissen-Lammertink en Rick Oude Wesselink | Foto’s © Yoshida Fotografie, © Ineke Klaassen, © Casper Beijn en © Turnschool Rijssen.