Actueel GP nieuws
Home » Geen categorie » Toppers en talenten van het herenturnen op hun best in de NK-toestelfinales in Rotterdam Ahoy
Toppers en talenten van het herenturnen op hun best in de NK-toestelfinales in Rotterdam Ahoy
Foto © Maurice Smeets

Toppers en talenten van het herenturnen op hun best in de NK-toestelfinales in Rotterdam Ahoy

ROTTERDAM – De toppers en talenten in elke leeftijdscategorie van het herenturnen kwamen de sportliefhebbers en hun supporters tegemoet en gaven acte de présence op het Groot-NK-weekeinde van gymnastiekunie KNGU op 17 en 18 juni 2017 in Rotterdam Ahoy. Ook al worden voor de senioren de kwalificatiewedstrijden voor het WK van dit jaar ook pas in augustus en september gehouden. De junioren turnden met in het achterhoofd het feit dat ze zich moesten bewijzen aan de Bondscoach om een plek in het EYOF-team te veroveren. Met name in de NK-toestelfinales werd het beste vuurwerk afgeschoten. Een recapitulatie van de individuele Nederlandse Kampioenschappen voor turners van dit jaar.

Eredivisie Jeugd Heren

Foto © Maurice Smeets

Steffano van Brummen

De heren in deze leeftijdscategorie moeten het ook nog even uitzingen voordat het moment aanbreekt dat ze mogen strijden om met Team Nederland grootse daden te verrichten op het EYOF en het Jeugd-EK. Voor nu werd er in Ahoy flink gebikkeld om een plek op het erepodium van het NK. Uiteindelijk kroonde Steffano van Brummen van SV Pax Hoofddorp zich tot Nederlands kampioen in de meerkamp met 70,166 punten. Zijn club onderstreepte met een compleet erepodium in deze categorie ook in de herenturnsport flink aan de weg aan het timmeren te zijn. Van Brummen werd gevolgd door clubgenoten Bram Wijnand met 68,000 punten op de tweede plaats en Charif Ahmed met 67,784 punten op de derde plaats.

Charif

Charif Ahmed

Van Brummen en Ahmed waren de twee turnkoningen van deze categorie in Ahoy, ze pakten in totaal respectievelijk vijf en zes medailles in zes finales. Van Brummen pakte drie keer goud, een zilver en een brons. Hij werd eerste zowel op sprong met 11,425 punten als op rek met 12,400 punten, op vloer derde met 11,600 punten, op voltige tweede met 11,900 punten en op brug vijfde met 10,650 punten. Alleen aan de ringen had hij geen finaleplaats. Ahmed pakte twee keer goud, een zilver en drie keer brons in even veel finales. Hij werd eerste op vloer met 12,000 punten en aan

Ronin de Kort

Ronin de Kort

de ringen met 11,600 punten; op sprong werd hij tweede met 11,275 punten, op voltige had hij geen finaleplaats, op brug  werd hij derde met 11,550 punten en op rek werd hij derde met 11,300 punten.

Ronin de Kort van Turnz Amsterdam Gymnastics beloonde het vertrouwen van trainer Alexandr Chvartchenko met zilver op vloer met 11,850 punten, brons aan de ringen met 10,500 punten en zilver op rek met 11,600 punten. Ronan Boers van Topsport Noord/WIK-FTC Heerenveen tekende voor het goud op voltige met 12,500 punten en het zilver op brug met 12,300 punten. Collega Jan van Noord van Topsport Noord/STTH Hollandscheveld pakte zilver aan de ringen met 10,850 punten, goud op brug met 12,550 punten en werd nipt vierde op rek met 11,250 punten. Jordi Hagenaar van O&O Zwijndrecht werd derde op voltige met 11,250 punten, clubgenoot Jarien Fokkens werd derde op sprong met 11,075 punten en nipt vierde op brug met 11,250 punten.

 

Eredivisie Junior Heren

 

329-6428

Jermain Grünberg

Bij de heren werd de titelstrijd van de junioren opgesplitst in tweedejaars en eerstejaars. In beide categorieën kon gestreden worden om één van de drie plaatsen in het Nederlandse turnteam dat naar het EYOF 2017 afreist in juli. Bij de oudste generatie, Junioren 2, werd Jermain Grünberg van Flik-Flak Sportclub met 69,950 punten de stralende Nederlands meerkampkampioen, waarbij hij het duel met Bradley Noordzij van O&O Zwijndrecht (tweede met 69,316 punten) glansrijk in zijn voordeel wist te beslechten. Max Doppelbauer van Voorwaarts Veldhoven werd derde met 39,200 punten, maar turnde zoals de rest van het deelnemersveld in deze categorie geen volledige meerkamp. De pech voor Grünberg en Noordzij was dat hun jongere concurrenten bij de Junioren 1 hen voorbijstreefden qua eindscore voor de meerkamp. Jaro van Wijngaarden van SV Pax Hoofddorp kroonde zich tot Nederlands kampioen in de meerkamp met 72,283 punten. Zijn clubgenoot Emilio Martina Perez werd derde met 71,633 punten. Tussen hen in bezette Wesley de Haas van O&O Zwijndrecht de tweede tree van het erepodium met 72,233 punten. Alle drie turnden ze een sterkere meerkamp dan de oudere turners en dat opende voor hen meer perspectief op uitzending naar het EYOF. Het wordt nog een flinke sudoku voor de keuzeheren.

 

Wesley De Haas

Wesley De Haas

Want Grünberg en Noordzij wisten hun klasse te bewijzen door een dag later in de NK-toestelfinales ook van zich te doen spreken. Grünberg veroverde in totaal vijf medailles: 2x goud, 1x zilver, 2x brons. Noordzij deed qua aantal niet voor hem onder, maar zorgde voor een andere kleurstelling in het eremetaal: 1x goud, 3x zilver, 1x brons. Het goud op bijna elk toestel ging overigens naar een andere winnaar, alleen Loran de Munck van SV Pax werd twee keer Nederlands kampioen. Noordzij werd eerste op vloer met 12,000 punten, Grünberg tweede met 11,400 en Pepijn Habraken van Prins Hendrik Vught derde met 11,200 punten. Thom Roeg van St Mauritius Volendam werd eerste op voltige met 12,200 punten, De Munck tweede met 11,750 punten en Noordzij derde met 11,400 punten. Aan de ringen werd De Munck eerste met 12,950 punten, Noordzij tweede met 12,700 punten en Grünberg derde met 12,250 punten. Op sprong was het goud voor Habraken met 12,550 punten. Op brug ging De Munck in herhaling voor het goud met 12,950 punten, Noordzij werd tweede met 12,200 punten en Grünberg tekende weer voor het brons met 11,500 punten. Op het laatste toestel, rek, completeerde Grünberg zijn succes op dit NK met zijn vijfde medaille en tweede goud voor 12,250 punten. Habraken werd tweede met 11,800 punten. Niet bij elke toestelfinale was het deelnemersveld even groot, vaak genoeg werd het maximale aantal van acht finalisten niet bereikt. Bij de kwalificatie in de NK-meerkampfinale hadden maar enkele deelnemers op alle zes toestellen geturnd.

 

Jaro van Wijngaarden

Jaro van Wijngaarden

Bij de Junioren 1 wist Van Wijngaarden in de NK-toestelfinales zijn prijzenkast verder te verrijken en behaalde uiteindelijk in totaal vijf medailles (2x goud, 2x zilver, 1x brons). De Haas legde hem het vuur aardig aan de schenen legde met drie keer goud en twee keer zilver. Van Wijngaarden pakte het goud op vloer met 13,000 punten (tweede De Haas met 12,600 punten en derde Martijn de Veer van O&O Zwijndrecht met 12,400 punten); het zilver aan de ringen met 11,950 punten (het goud ging naar De Haas met 12,200 punten en de derde plaats was voor Boaz Spanjaard van SV Pax Hoofddorp met 11,600 punten); het zilver op sprong met 12,500 punten (eerste werd weer De Haas met 12,900 punten en gedeeld derde Yazz Ramsahai van Turnz Amsterdam Gymnastics en Tim van Diepen van St Mauritius Volendam met 12,000 punten); en het brons op brug met 11,750 punten (eerste werd Niels Schilder van St Mauritius Volendam met 12,150 punten en tweede Thomas de Bruijn van Flik-Flak Sportclub met 11,850 punten).  Op voltige werd Van Wijngaarden met 10,550 punten vierde, achter Lars Vos van DOS Kampen (goud met 12,000 punten), Van Diepen (zilver met 11,700 punten) en Martina Perez (brons met 11,050 punten). Op rek werd Van Wijngaarden met 11,950 punten gedeeld vierde met Martina Perez, achter De Haas (goud met 12,350 punten), Tim Peijnenborgh van Flik-Flak Sportclub (nipt tweede met 12,250 punten) en Van Diepen (derde met 12,000 punten).

 

Eredivisie Senior

Bram Louwije, Bart Deurloo, Alex Klinkenburg

Voor de wedstrijden in de oudste leeftijdscategorie bij de heren kwamen turnliefhebbers met name op de tweede dag van het NK speciaal naar Ahoy om te kijken wat de Nederlandse toppers in petto hadden. Ze werden beloond voor de moeite en getrakteerd op een boeiend schouwspel dat mooie verhalen opleverde voor de annalen. Wel of geen concurrentie, over Bart Deurloo had er vooraf en tijdens het NK niemand enige twijfel dat hij gewoon zijn Nederlandse meerkamptitel ging prolongeren. Hij werkte ook mee door met kop en schouders eerste te worden met 84,250 punten. De grote verrassing kwam hier ook door de tweede en derde plaats. Omdat er maar enkele deelnemers een volledige meerkamp turnden, konden Bram Louwije uit België  en Alex Klinkenberg hun kans grijpen. Louwije wijdde zijn eerste NK als Nederlander in met 80,500 punten voor het zilver en Klinkenberg pakte het brons met 73,550 punten. Hij liet daarmee voormalig Oranjeturner Karl Kosztka die een comeback maakte namens Prins Hendrik Vught (vierde met 67,000 punten).

Mohamed Masri

Mohamad Masri

De eerste dag werd voor de rest benut als kwalificatiemoment voor de NK toestelfinales en dat alleen al veraangenaamde de lange zit in het Sportpaleis. Alle ogen waren gericht op Yuri van Gelder die hier na het kwijtraken van zijn finaleplaats op de Spelen van Rio zijn comeback maakte onder een nieuwe trainer, Hassan Zaazouz. Zijn score van 13,550 punten was niet riant maar wel genoeg om een dag later in de ringenfinale te mogen strijden om de Nederlandse titel, met o.a. Mohamad Masri, de vluchteling met een Olympische droom met wie hij mocht optreden op het Univé Gym Gala 2016. Casimir Schmidt kwam alleen in actie op vloer en sprong, net als bijvoorbeeld ‘Ninja Warrior’ Glenn Smink die op vloer en voltige zijn afscheid luister bij wilde zetten, Epke Zonderland zijn deelname aan de NK-finales op brug en rek veiligstelde en de benjamin van de Oranjeselectie Bram Verhofstad op o.a. vloer en rek.

Casimir Schmidt

Casimir Schmidt

Op zondag werden de medailles als volgt verdeeld. Op vloer wist Schmidt Verhofstad – de verrassing van Oranje op het EK 2017 in Cluy-Napoca – achter zich te houden in de strijd om het goud (14,600 versus 15,050 punten).  Smink pakte zijn felbegeerde afscheidsmedaille, het brons met 13,600 punten. Max Kooistra die verklaarde hierna een sabbatical te nemen om zich te gaan richten op zijn studie, werd hier vijfde met 12,300 punten. Op voltige won Boudewijn de Vries het duel om het goud van Michel Bletterman (13,300 punten versus 12,900 punten), Louwije werd derde met 12,500 punten. Miesjel van Rooij van Prins Hendrik Vught werd hier vijfde met 12,400 punten. Aan de ringen regeerde Van Gelder weer souverein met 14,300 punten. Anthony van Assche, een dag eerder nog eerste in de kwalificatie, werd hier tweede met 14,150 punten. Rick Jacobs werd met 13,300 punten derde, vòòr Masri die met 13,250 punten net geen gouden randje aan zijn optreden in Ahoy kon geven. Kosztka werd hier vijfde met 13,100 punten.

Diego Eckhardt

Diego Eckhardt

Op sprong ging het duel tussen Schmidt en Diego Eckhardt die in het voordeel van de eerste beslecht werd (13,775 punten versus 12,800 punten). Op brug imponeerde Bletterman weer met een sterke oefening voor 14,450 punten wat hem de Nederlandse titel opleverde. Op de tweede een wonderlijke ex equo met 14,050 punten tussen De Vries – met een strakkere uitvoering – en niemand minder dan Epke Zonderland – met een hogere moeilijkheidsgraad -. Frank Rijken noteerde buiten

Epke Zonderland, Bart Deurloo, Boudewijn de Vries

Epke Zonderland, Bart Deurloo, Boudewijn de Vries

mededinging de derde score, 13,250 punten. Tot slot beslechtte Deurloo het spektakel op het kroontoestel van het herenturnen, rek, in zijn voordeel met 14,700 punten. Hij onttroonde daarmee Epke Zonderland die zich met 14,350 punten met het zilver tevreden moest stellen. Rijken noteerde hier

 

weer buiten mededinging de derde score (13,850 punten), maar het brons was voor De Vries die 13,150 punten noteerde. Alex Klinkenberg die tegenwoordig bij O&O Zwijndrecht turnt, werd hier vijfde met 11,950 punten. Verhofstad stal even de show door zich aan één hand reuzende te herstellen van een flinke misser en zijn oefening alsnog af te maken.

Het slotakkoord was mooi  om te zien, hoe Deurloo het trio op het erepodium dirigeerde voor de laatste gezamenlijke fotoshoot van het evenement, om ook nog te poseren met de kersverse Nederlands kampioene Tisha Volleman.

 

De complete uitslagen zijn te vinden op de website van gymnastiekunie KNGU. Een selectie filmpjes van de wedstrijden tijdens dit NK in Rotterdam Ahoy, gemaakt door de filmploeg van GymPOWER, zijn te bekijken op het Youtubekanaal van GymPOWER Sportmagazine.

Artikel © GymPOWER Sportmagazine | Tekst © Theresa Beijn | Foto’s © Maurice Smeets