Actueel GP nieuws
Home » GP Actueel » Trampolinespringen smaakmaker op Youth Olympic Games 2018
Trampolinespringen smaakmaker op Youth Olympic Games 2018
Foto © Lukas Schulze for OIS/IOC

Trampolinespringen smaakmaker op Youth Olympic Games 2018

BUENOS AIRES- Op de tweede dag van de ‘Youth Olympic Games’, de Jeugd Olympische Spelen, die van 6 tot en met 18 oktober 2018 gehouden worden in Buenos Aires, Argentinië, stond de kwalificatieronde van het trampolinespringen op het programma. Zowel voor de jongens als de meisjes kwamen in actie, om en om met de turners en turnsters die enkele toestellen van hun meerkamp turnden. Niemand uit Nederland had zich weten te kwalificeren, maar Sanne Schut was hier wel als internationaal jurylid aanwezig.

De organisatie werd volledig verrast door de grote belangstelling op deze wedstrijddag. Gebruikelijk verwacht je niet het groot aantal toeschouwers die op kwamen dagen en de tribune in de kleine hal volledig bezetten. Het publiek genoot van alle spektakel en moedigde alle deelnemers even enthousiast aan. Voor elke mooie actie maar ook voor alle pechvogels werd geklapt. De grote trampoline stond centraal in het midden van de vloer opgesteld, geflankeerd door de turntoestellen. Niemand kon de actie van de springers over het hoofd zien en velen raakten er niet over uitgepraat. Dat is ook de pre van een multidisciplinaire toernooi simultaan gehouden in dezelfde hal. Wie komt voor het ene, maakt kennis met het andere.

Sanne-Schut2-Jurylid-TRS-JOS-2018Internationaal jurylid Sanne Schut uit Nederland deelde haar ervaringen en beleving met GymPOWER: “Ik vond het jureren heel gaaf zo in deze atmosfeer, ik heb naast wat internationale toernooien nog nooit een EK/WK of World Cup gejureerd, dus behoorlijk zenuwachtig vooraf maar dat was al snel weg toen we in de zaal aankwamen en ik denk dat ik zeker tevreden mag zijn over hoe het jureren ging. Smaakt naar meer en hopelijk mag ik in de toekomst deze toernooien ook gaan meemaken als jurylid.”

Bij de jongens gaf Ivan Litvinovich uit Wit-Rusland een uitstekend visitekaartje af door twee verbluffend sterke oefeningen uit te springen (V 48,345; K 60,010; T 108,355 punten). Daarmee kwalificeerde hij zich met een straatlengte voorsprong als eerste voor de finale die zondag 14 oktober 2018 wordt gesprongen. De acht beste springers uit de kwalificatieronden komen weer in actie in de finale. Achter Litvinovich zijn dat Fantao Fu uit China (102,910), Ruben Tavares uit Portugal (102, 655), Benny Wizani uit Oostenrijk (102,155), Andrew Stamp uit Groot-Brittannië (101,640), Robert Vilarasau uit Spanje (100,955), Nikita Babyonishev uit Oezbekistan (110,575) en Liam Christie uit Australië (99,675).

Tijdens de wedstrijd heeft ze haar ogen goed de kost gegeven: “Ik vond de jongens veelbelovend. Ivan Litvinovisch uit Wit-Rusland was fenomenaal, zijn ‘Time of Flight’ in combinatie met het gemak waarmee hij schroeft en roteert was heel tof om te zien. Ben heel benieuwd naar de finale bij de jongens, want ik denk dat er echt gestreden gaat worden voor de tweede en derde plaats door de nu als nummers twee tot en met zes geplaatste springers. Waarbij ik verwacht dat naast Ivan, Fantao en Andrew met een medaille naar huis gaan als ze de oefeningen laten zien zoals zij dat kunnen. De voorronde bij de meisjes was minder spectaculair en ik hoop dat de Chinese wel haar triffis dan zal gaan springen in de finale.”

Sanne-Schut-Jurylid-TRS-JOS-2018Bij de dames maakte de Chinese Xinyi Fan haar favorietenrol alvast waar en sprong twee sterke oefeningen uit (V 44,335; K 54,765; T 99,100 punten) om zich met kop en schouders als eerste te kwalificeren voor de finale. Van de twaalf deelneemsters stomen de beste acht naar de finale op zondag 14 oktober 2018: Jessica Pickering uit Australië (94,250), Emily Mussmann uit Zwitserland (93,635), Marina Chavarria uit Spanje (93,340), Vera Beliankina uit Rusland (93,295), Yuki Okuno uit Japan (92,835), Jessica Clarke uit Groot-Brittannië (92,440) en Alyssa Oh uit de Verenigde Staten (92,200).

Schut: “Je merkt dat meisjes echt nog een boel moeilijkheid missen. Verder heb ik weinig meegekregen van de teamcompetitie, ik moet zeggen ik vind het een gek concept want het is eigenlijk een kwestie van de ‘lucky one’ zijn dat je in het goede team bent ingedeeld.” Dat overkwam Liam Christie, die zich als laatste heeft gekwalificeerd voor de trampolinefinale bij de jongens. Hij won echter wel Olympisch goud in de teamcompetitie. Het laatste woord op de grote trampoline is nog niet gezegd in Buenos Aires.

Meer informatie, inclusief de complete uitslagen en deelnemerslijsten voor de finale, zijn te vinden op de website van het toernooi.

Artikel © GymPOWER | Credit tekst © Theresa Beijn met een bijdrage van © Juka Rosales/© Gimnasia Latina | Credit foto’s: inzet © Lukas Schulze for OIS/IOC; andere twee privé foto’s verstrekt door © Sanne Schut